6 HEPA Пречистватели на въздух за всяка стая

Ние включваме някои продукти, които смятаме, че са полезни за читателите. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Научи повече.

SpiriTell ви показва само марки и продукти, които са проверени.

Нашият екип проучва и оценява задълбочено всички препоръки на продукти, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

 • Оценяваме съставките и материала: Проверяваме дали имат потенциал да причинят вреда.
 • Проверяваме фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли с текущите научни доказателства?
 • Оценяваме марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да откриете надеждни продукти за вашето здраве и благополучие.
Прочетете повече за нашия процес на проверка.


Как да изберем най-добрия пречиствател на въздух?

Много устройства използват високоефективен филтър за частици (HEPA), като пречистватели на въздух, които са предназначени да премахват множество частици и замърсители от въздуха във вашия дом.

Продължете да четете, за да откриете съвети за избор на най-подходящия и най-добрите HEPA филтри и пречиствател на въздух за вашия дом.

реклама

Какво представляват филтрите HEPA?

HEPA филтрите ефективно елиминират малки частици като прах, мухъл, полени, бактерии, вируси и други от въздуха. Изработени от произволно подредени тънки стъклени влакна, те образуват плътен, подобен на хартия материал, който е сгънат на гънки.

Докато въздушните частици преминават през тези филтри, замърсителите се улавят във влакната. По-големите частици, полепнали по филтъра, не позволяват на по-малките да преминат през него. Забележително е, че HEPA филтрите могат да улавят частици с размер до 0,3 микрона. За да имате представа, най-малкото видимо нещо за човешкото око е 25 микрона, а кичур коса е с диаметър между 17 и 180 микрона.

Когато са интегрирани във филтриращи системи като въздухопречистватели и пречистватели, HEPA филтрите имат капацитета да отстраняват 99,97 процента от частиците от въздуха.

Първоначално използвана в ядрени централи, тази технология сега се използва широко в различни устройства, които допринасят за подобряване на качеството на въздуха в домовете.

Видове филтри

Предлагат се различни видове въздушни филтри и пречиствателни устройства за домашна употреба, обслужващи различни цели.

HEPA филтрите намират приложение в почистващи устройства, въздушни филтри, преносими въздухопречистватели, вентилаторни системи за цял дом, отоплителни и охлаждащи модули и др.

Основната цел е да се филтрират малки частици от въздуха, докато преминава през тези устройства.

Докато HEPA филтрите са много ефективни при улавяне на малки частици, има алтернативни видове филтри, като например:

 1. Ultra-HEPA филтри или ULPA филтри: Тези филтри могат да уловят до 99,999 процента от частици с размер 0,3 микрона или по-малък.
 2. Електростатични филтри: Тези филтри използват малък статичен заряд за улавяне на частици, като им помагат да се придържат към филтъра.
 3. Електростатични утаители: Филтрите от този тип използват метални пластини или жици за привличане на частици с противоположен заряд. Те често се перат и използват многократно.
 4. Йонизация: Тези филтри разчитат на малък заряд, който излъчва подобно на магнитно привличане към частиците във въздуха. Важно е да се отбележи, че този тип филтриране може да отдели озонови газове, които потенциално могат да причинят дразнене при хора с респираторни заболявания.

Как избрахме HEPA пречистватели на въздух

как да изберем най-добрия пречиствател на въздуха

Има толкова много опции, когато става въпрос за почистване на въздуха в дома. Ето защо изборът може да стане труден.

Ето някои съвети за избор на правилния продукт за вас:

 1. Съображения за размера: Изберете преносими филтри, проектирани за размера на помещението, в което възнамерявате да ги използвате. Резултатът за скорост на подаване на чист въздух (CADR) в идеалния случай трябва да бъде около две трети от площта на помещението.
 2. Озон – Внимание: Избягвайте пречистватели на въздуха, които генерират озон. Докато озонът е предназначен да почиства и дезинфекцира въздуха, той също се счита за замърсител, който може да причини дразнене на белите дробове и увреждане при вдишване. Въздухопречиствателите, генериращи озон, са подходящи за необитаеми помещения, а не за използване в обитавани помещения.
 3. Разгледайте рейтингите на индустрията: Потърсете филтри, отговарящи на един от следните критерии:
  • Определен HEPA филтър
  • Оценка CADR
  • Производителят заявява, че продуктът филтрира частици, по-малки от 1 микрон

Като вземете предвид тези фактори, можете да вземете по-информирано решение, за това как да изберем пречиствател на въздуха.

Ефективността на филтриране обикновено се измерва с помощта на скоростта на подаване на чист въздух (CADR) за домашни пречистватели на въздух. Този показател оценява размерите на частиците, които могат да бъдат отстранени в обем въздух, или кубичните фута в минута, които могат да бъдат филтрирани.

Рейтингът CADR се определя чрез тестване на филтриране на малки, средни и големи частици, обикновено включващи дим, полени и прах. Измерването определя количествено колко от тези елементи се филтрират за минута и се присвоява CADR резултат въз основа на резултатите от теста.

За да определите подходящия CADR рейтинг за вашите нужди, помислете за размера на стаята, която възнамерявате да филтрирате. По-високият CADR рейтинг показва, че устройството може да премахне повече частици от зоната и е подходящо за обслужване на по-големи помещения.

За разлика от това, промишлените HEPA филтри често се оценяват с помощта на рейтинги за докладване на минималната ефективност (MERV), вариращи от 1 до 16.

Разработена от Американското дружество на инженерите по отопление, охлаждане и климатизация, тази система присвоява по-високи стойности на филтри с по-голяма мощност на филтриране.

Най-добрия пречиствател на въздух с HEPA филтър

След като внимателно проучихме рецензии и оценки от различни източници за домашни пречистватели на въздух HEPA, ние съставихме списък с най-добрия пречиствател за въздух, който интегрира тези оценки. Това ще отговори на въпроса как да изберем пречиствател на въздуха.

По-специално, пречиствателите на въздух, използващи озон или йонизираща технология, бяха изключени от разглеждане. Резултатите са както следва:

Пречиствател за въздух Levoit Core 600S, 147㎡

True HEPA филтър, Смарт, Автоматичен режим


 • CADR: 697


 • Цена: 1 080 лв.
Пречиствател за въздух Levoit Core 600S, 147㎡

КУПИ СЕГА ОТ emag

Проектиран за големи помещения, Core 600s разполага със екстра HEPA филтър. В допълнение, той предоставя допълнителни функции като гласов контрол, добавяйки удобство към неговата функционалност.

Благодарение на изключително високото ниво на доставено количество чист въздух (CADR) от 697 м³ и системата за 3-степенна филтрация, можете бързо да пречистите въздуха в помещения с размер до 147 квадратни метра.

Системата за 3-степенна филтрация включва:

 1. Първичен филтър: Улавя големите частици като власинки, влакна и козина от домашни любимци.
 2. True HEPA филтър: Пропуска по-малките частици с размер до 0,3 микрона, включително ултрафини прахови частици, и 99,9% от тези с размер до 0,1 микрона.
 3. Филтър с активен въглен: Абсорбира неприятни миризми.

Този плътен H13 True HEPA филтър осигурява премахване на 99,97% от замърсителите, включително ултрафините прахови частици и технологията HEPASmart™ допълнително подобрява филтрацията, нейтрализирайки до 99.99% от замърсителите като вируси, бактерии, спори на мухъл и други.

Пречиствател на въздух Winix Zero Pro, 120 m²

Таймер, Автоматичен режим, Нощен режим, LED светлина, Бял

 • CADR: 470
 • Цена: 650 лв.
Пречиствател на въздух Winix Zero Pro, 120 m²

КУПИ СЕГА от emag

Пречиствателят на въздух Winix Zero Pro е ефективно и удобно решение за подобряване на качеството на въздуха във вашето пространство. Със своя свободно стоящ дизайн, този модел предлага различни функционалности, за да отговори на вашите нужди.

С устойчив корпус от пластмаса и бял цвят, пречиствателят на въздух Winix Zero Pro е не само функционален, но и стилен аксесоар за вашия дом. Материалът на филтъра е миещ се, който улеснява поддръжката и продължителността на употребата.

Техническите характеристики включват HEPA филтър, предназначен за помещения с препоръчителна площ до 120 кв. м. С четири степени на скоростта и поток на въздух до 470 м³/ч, този пречиствател осигурява ефективно и бързо пречистване на въздуха във вашето пространство.

Дигиталният контролен панел позволява лесна настройка, а нивото на шум от 55 dB осигурява тиха работа, като в същото време поддържа комфорта във вашия дом. Размерите на устройството са височина 60 см, ширина 41.5 см и дължина 24.5 см, с тегло от 8.5 кг.

Winix Zero Pro е оборудван със светлина за нощен режим и LED индикация, които придават допълнителен функционален и декоративен елемент на уреда.

Пречиствател на въздух BlueAir Pure 411, 15 m²

Филтър SmokeStop (Филтър за частици + въглероден), Препоръчва се до 15 м2

 • CADR: 120
 • Цена: 259 лв.
Пречиствател на въздух BlueAir Pure 411, 15 m²

КУПИ СЕГА от emag

Пречиствателят на въздух BlueAir Pure 411 е идеален за малки или средни офиси и помещения с размер до 15 квадратни метра. Системата му за филтриране обеззаразява въздуха на всеки 12 минути, поддържайки здравословна среда. Blueair използва водеща технология за филтриране, която улавя почти всяка замърсена частица във въздуха, включително тези с размер на вирус.

В закритите пространства въздухът често е замърсен с различни частици, които влияят на здравето. Този пречиствател на въздух е специално проектиран, за да предостави чист въздух за помещения с размер до 15 квадратни метра, защитавайки ви от вируси, бактерии, акари, химикали, плесени, дим и миризми.

Технологията на Blueair включва допълнителен филтър с активен въглен, който ефективно премахва миризмите, газовете и летливите органични съединения (ЛОС).

Пречиствателят работи с половината енергия на малка LED крушка, като предоставя ефективно пречистване на въздуха при ниски разходи за енергия. Уникалният прием на въздух от 360 градуса го прави подходящ за поставяне навсякъде, а чистият въздух, който предоставя, го прави перфектен за всяко домакинство.

Пречиствател за въздух AlecoAir P14 MINIO, 15 m²

HEPA H13 филтър и активен въглен, нощна светлина, за 15 кв.м

 • CADR: 120
 • Цена: 149 лв.
Пречиствател за въздух AlecoAir P14 MINIO, 15 m²

КУПИ СЕГА от emag

Независимо дали става въпрос за детска стая или офис, качеството на въздуха, който дишаме, играе ключова роля в поддържането на здравето и контролирането на алергиите. Пречиствателят на въздух е от съществено значение, като помага за създаването на здравословна среда, бори се с алергени, неприятни миризми, вируси и бактерии.

AlecoAir P14 MINIO представлява компактен пречиствател със съвременен дизайн, интуитивен контролен панел и високоефективен 3-в-1 филтър, включващ TRUE HEPA H13 слой, активен въглен и миещ се предфилтър.

Този пречиствател е предназначен за помещения с площ до 15 кв. м. и разполага с 4 нива на вентилация, осигуряващи постоянен въздушен поток до 119 m3/h.

Допълнителните функции го правят идеален за детската стая, включително нощна светлина, режим на заспиване, изключване на осветлението и ниско ниво на шум при ниска вентилационна стъпка.

Пречиствател за въздух Blueair Classic 480i Smart Wi-Fi, 40 m²

Филтър SmokeStop (филтър за частици + въглерод), Сензор за качеството на въздуха, 99,97% филтрация на въздуха, Препоръчва се за площ до 40 м2, Бял

 • CADR: 330
 • Цена: 1 190 лв.
Пречиствател за въздух Blueair Classic 480i Smart Wi-Fi, 40 m²

КУПИ СЕГА от emag

Пречиствателят за въздух Blueair Classic 480i Smart Wi-Fi е високоефективно устройство, предназначено за свободно стоящо ползване. Изработен от здрава стомана, този пречиствател предлага набор от функции, включително тих режим на работа и вградена Wi-Fi свързаност.

Със своя филтър, съчетаващ въглероден и HEPA елемент, устройството гарантира 99,97% филтрация на въздуха. Препоръчителната площ на обслужване е до 40 кв. м, като притежава 3 нива на скорост за адаптиране към различните нужди.

С дигитален контролен панел през WiFi и тих режим на работа в обхват между 32 dB и 52 dB, пречиствателят Blueair Classic 480i Smart Wi-Fi предоставя удобство и ефективност. В комплекта е включено едно пречиствателно устройство в бял цвят с размери 59 x 27.5 x 50 см и тегло от 15 кг.

Пречиствател на въздух LEVOIT, Core 300 True HEPA, 40 m²

Активен въглен, Супер тих, Без озон, 3 нива на скорост, Контролен панел със сензорен екран, Черен

Пречиствател на въздух LEVOIT, Core 300 True HEPA, 40 m²

КУПИ СЕГА от emag

Levoit Core 300 представлява мощен пречиствател на въздух, създаден, за да осигури постоянно свеж и чист въздух във вашата спалня. Снабден с иновативната Vortex технология, този модел генерира силен въздушен поток, обхващащ цялата стая с размери до 40 квадратни метра.

Снабден с истински HEPA филтър, Core 300 е ефективен в борбата с различни замърсители като полени, прах, косми от домашни любимци, тютюнев дим и домашни миризми. С този пречиствател, вие можете да се насладите на 99,97% чист въздух, благодарение на бързата филтрация.

Моторът на устройството използва високопрецизни лагери, които не само осигуряват по-силен въздушен поток, но и гарантират дълъг живот на устройството. Core 300 обещава впечатляващи 30 000 часа непрекъсната употреба без загуба на производителност.

Освен това, този пречиствател на въздух е сертифициран от AHAM, Energy Star, CARB, FCC, ETL и CA Prop 65, което го прави безопасен и високо сертифициран избор за вашия дом.

Използване и поддръжка на пречиствателите на въздух HEPA

как да изберем най-добър пречиствател на въздуха

Когато избирате пречиствател на въздуха, е важно да вземете предвид съвместимостта на устройството с размера на помещението и неговия капацитет на филтриране.

В допълнение, ефективността на пречиствателя на въздуха зависи от правилната поддръжка, тъй като мръсен или приключил HEPA филтър може да компрометира работата му.

Спазването на указанията на производителя за смяна на филтъра, обикновено препоръчвано на всеки 60 до 90 дни, е от съществено значение.

Инструкциите за поставяне, работа и поддръжка от производителя трябва да се следват стриктно, за да се постигнат оптимални резултати. В крайна сметка вашият избор трябва да съответства на вашите специфични нужди, възможностите за филтриране на въздуха на устройството и вашия бюджет.

Въпреки че някои устройства могат да предложат привлекателна цена, ключовият фактор е тяхната ефективност при пречистване на въздуха в рамките на определения размер на помещението.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: