Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Lactobionic acid – пилинг не само за чувствителни хора. Приложение, свойства и ефекти

Lactobionic acid принадлежи към ново поколение киселини. Има подобен ефект на AHA киселините, но е с по-нежно действие, което я прави идеална за грижа за много чувствителна и склонна към акне кожа.

Lactobionic acid принадлежи към ново поколение киселини. Има подобен ефект на AHA киселините, но е с по-нежно действие, което я прави идеална за грижа за много чувствителна и склонна към акне кожа.

И какво е това действие? Предимно успокояващо, противовъзпалително и против стареене. Вижте как да използвате лактобионовата киселина и на какви ефекти можете да разчитате.

Козметичните киселини са популярни ексфолиращи вещества, използвани в домашни и професионални процедури. Въпреки че всички киселини (AHA, BHA и PHA) са доста ефективни, ентусиастите на красотата трябва да оценят особено PHA, т.е. полихидрокси киселините.

Те се водят от лактобионовата киселина, която е по-мек братовчед на AHA киселините и обещава подобни ефекти.

Сред тях царува нежното ексфолиране, разкриващо гладка нова кожа, но не само това. От тази статия ще научите какво е лактобионова киселина, за какво се използва и как влияе на кожата.

Какво е Lactobionic acid?

Лактобионовата киселина е вещество, използвано все повече в козметологията. Ще го откриете както в професионални, така и в продукти за домашна грижа. Лактобионовата киселина се използва дори при дерматологични лечения.

Lactobionic acid принадлежи към PHA киселините, т.е. ново поколение хидроксилни киселини. Тя е по-деликатна от другите ексфолиращи киселини.

Лактобионовата киселина (INCI: Lactobionic acid ; известна още като LA) е бионна киселина от групата на хидрокиселините.

Като съединение се образува естествено в човешкото тяло в резултат на окисляването на лактозата от млякото. Химическата структура на лактобионовата киселина е захарната галактоза, прикрепена към молекулата на глюконовата киселина. Принадлежи към групата на полихидрокиселините (PHA) и е хигроскопично съединение, което се дължи на наличието на 8 хидроксилни групи в структурата му.

Това означава, че действа подобно на AHA киселините, но поради структурата на молекулите е по-нежна към кожата, тъй като не прониква толкова дълбоко в нея. PHA киселините могат да бъдат намерени в препарати против стареене, овлажняващи и успокояващи раздразнения.

Как действа Lactobionic acid?

Lactobionic acid, благодарение на своята уникална химическа структура и молекулен състав, осигурява на кожата ползи отвъд познатите от употребата на AHA киселини.

На първо място, благодарение на многобройните си хидроксилни групи, тя е силен овлажнител, имащ способността да привлича и задържа вода по-добре от обикновените овлажнители, включително глицерин и сорбитол. Тя също така образува уникална гел матрица по време на процеса на сушене поради силните си водозадържащи свойства.

Лактобионовата киселина, подобно на други PHA киселини, се счита за безопасна и недразнеща. LA киселината се цени главно заради своите антиоксидантни свойства.

Lactobionic acid също има свойства против стареене и подобрява тонуса на кожата. Това се доказва от едно проучване, проведено през 2001 г., което включва 31 участници. ( 1 )Те са използвали лактобионова киселина под формата на кремообразна основа (8% pH 3,8) в продължение на 12 седмици.

Само след 6 седмици употреба ефектите бяха забелязани – структурата на кожата се подобри, а след 12 седмици беше отбелязано, че фините бръчки са намалени с 37%, стегнатостта на кожата се е подобрила с 14,5% и дебелината със 7%.

Хистологичните проби разкриват увеличаване на жизнеспособната дебелина на епидермиса и GAG, както и намалено оцветяване на ензима MMP-9, което показва както превантивните, така и коригиращите ефекти против стареене на лактобионовата киселина.

Други научни изследвания върху лактобионовата киселина показват, че когато се използва системно, тя намалява броя на телеангиектазиите , т.е. съдови лезии, обикновено наричани паяжини, и предотвратява образуването на нови. Тези резултати са докладвани при използване на крем с 4% лактобионова киселина два пъти дневно в продължение на 6 седмици.

За кого и за какъв тип кожа се препоръчва Lactobionic acid?

Поради мекото си действие, Lactobionic acid се препоръчва особено при хора с чувствителна кожа, розацея, себореен дерматит, атопичен дерматит и зряла кожа.

Индикациите за употреба на лактобионова киселина включват, наред с други, фини бръчки, дехидратирана кожа, нарушения на кератинизацията и матова кожа.

Хората с чувствителна кожа ще забележат най-големите ползи от използването на лактобионова киселина.

Предимството на Lactobionic acid е, че е по-малко дразнеща от другите киселини. Хидроксикиселините могат да причинят силно дразнене, зачервяване или сърбеж, поради което не се препоръчват при различни кожни заболявания и състояния.

При лактобионовата киселина подобни ефекти не се проявяват или са сведени до минимум, поради което се препоръчва дори при кожа с тежки възпаления. Освен това проучванията потвърждават положителния ефект на лактобионовата киселина при лечението, наред с други: себореен дерматит, екзема, както и розацея. ( 2 )

Lactobionic acid се използва и в специализирани и клинични терапии, включително за възстановяване на увредена кожаUV лъчение, стероиди или за грижа за кожата след процедури като силни пилинги, лазерна терапия, иглена мезотерапия или микроиглинг.

Как да използвате лактобионова киселина?

Противопоказания за употребата на лактобионова киселина включват активни бактериални, вирусни и гъбични инфекции, както и рак на кожата и нетипични бенки.

LA киселина не трябва да се използва върху пресни белези, ожулвания или други увреждания на кожата. Също така не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Най-важната информация:

 • за домашно лечение изберете препарати с концентрация 5-10% лактобионова киселина;
 • лактобионовата киселина може да се използва с други киселини;
 • лактобионовата киселина не трябва да се комбинира с ретинол;
 • ефектът на лактобионовата киселина се засилва от витамините А и С;
 • използвайте веднъж дневно в продължение на 2-3 месеца.

Лактобионовата киселина не предизвиква фотосенсибилизация, така че можете да я използвате през цялата година. Нека добавим, че някои проучвания показват, че лактобионовата киселина може да предпази от увреждане от слънцето и да укрепи хидролипидната бариера на кожата. Тя предпазва кожата от други агресори на околната среда, а също така се използва при слънчево изгаряне за изравняване на кожата и облекчаване на симптомите на изгаряне.

Въпреки това, след като използвате лактобионова киселина, не забравяйте да се предпазите от слънцето, защото кожата, независимо от сезона и използваната козметика, е изложена на вредно ултравиолетово лъчение.

Lactobionic acid може да се използва целогодишно без риск от обезцветяване. Най-добре е да започнете с ниска концентрация и да я увеличите, ако е необходимо. Честотата на използване зависи единствено от вашия тип кожа и специфичните кожни проблеми.

Препоръчително е също да използвате внимателно други скрабове или ексфолиращи вещества, ако решите да използвате лактобионова киселина. Например, ако използвате почистващ препарат за лице с гликолова киселина, избягвайте да използвате PHA продукти в същия ден.

Lactobionic acid– свойства и ефекти

Ефективността на лактобионовата киселина най-често се сравнява с гликоловата киселина.

Важно е, че LA киселината има по-голяма молекула от гликоловата киселина, така че не прониква дълбоко в кожата, което я прави по-малко силна и дразнеща.

Като полихидрокси киселина, тя действа като овлажнител, помагайки за овлажняване на кожата и поддържане на оптимални нива на хидратация.

Как работи? Овлажнителите привличат и абсорбират влагата от въздуха или кожата, което осигурява овлажнена повърхност на кожата.

Благодарение на галактозата, лактобионовата киселина има успокояващ и противовъзпалителен ефект, като по този начин минимизира риска от раздразнение.

Ползи от използването на лактобионова киселина:

 • свързва и задържа водата, като спомага за поддържане на кожата овлажнена и гладка;
 • подобрява еластичността и стегнатостта на кожата;
 • увеличава плътността на кожата;
 • намалява дебелината на роговия слой, правейки кожата по-деликатна и сияйна;
 • успокоява раздразнения и възпаления;
 • намалява видимостта на белези и обезцветявания;
 • укрепва кръвоносните съдове и намалява видимостта на т.нар паякообразни вени;
 • ускорява възстановителните процеси;
 • помага за изглаждане на повърхностни и фини бръчки;
 • има антиоксидантно действие, т.е. предпазва от вредното влияние на околната среда.

Благодарение на ревитализиращите и подмладяващи свойства на лактобионовата киселина, нейните свойства често се наричат ​​ефектът на новата кожа. Това означава, че киселината помага да се разкрие нова и гладка кожа, която е свежа, сияйна, гладка и по-млада.

Lactobionic acid – Обобщение

Лактобионовата киселина е сравнително младо вещество, използвано в козметологията, поради което възможностите му все още се изследват, а списъкът с действия и свойства непрекъснато се разширява.

Едно нещо, което е сигурно е, че Lactobionic acid има положителен ефект върху епидермиса и процеса на кератинизация, а също така стимулира фибробластите да произвеждат колаген и еластин, ускорява процеса на зарастване на рани и укрепва епидермалната бариера.

Медицинската литература и обещаващите резултати от изследвания означават, че Lactobionic acid се използва все повече в домашни лечения и професионални козметични процедури.

Можете да го намерите и в козметиката за ежедневна грижа, например почистващи гелове за лице или леки дневни кремове.