Трябва ли да се притеснявате от грипната епидемия?

грипна епидемия

С настъпването на зимата и сезона на грипа, често чувате по новините, че има или ще има грипна епидемия, но знаете ли какво означава това?

Как служителите в общественото здравеопазване определят, че грип е достигнал нава, за да се обяви епидемия? И по какво се различава от пандемията?

Какво е грип?

Грипът е едно от най-старите и най-често срещаните заболявания. Грипът е заболяване, което засяга дихателните пътища и свързаните с тях въздушни пътища и може да доведе до много симптоми, включително възпаление, кашлица, кихане, хрема, умора, болки и температура и при определени обстоятелства може да бъде фатално.

реклама

Грипът всъщност убива много хора всяка година, според Световната здравна организация, която следи огнищата на болестта повече от петдесет години. Особено опасно е през зимните месеци, тъй като е силно заразен.

Симптомите на грип, за които трябва да внимавате, включват:
  • Треска и втрисане
  • Суха кашлица
  • Възпалено гърло
  • Болки в тялото
  • Главоболие
  • Хрема или запушен нос
  • Диария
  • Повръщане
  • Изключителна умора

Разлика между епидемия и пандемия

Епидемията в медицински аспект се нарича още огнище на болест и е определена от Световната здравна организация (СЗО) като „възникване на случаи на болести, надвишаващи нивата, които обикновено се очакват през сезона, в определена общност или географски район. Може да възникне в ограничен географски район или да обхванв няколко страни. Това може да продължи няколко дни, седмици или месеци или дори години.“

Грипната пандемия е епидемия от грипен вирус, който се разпространява по бързо в цял свят и засяга голяма част от населението на света.

За разлика от редовните сезонни епидемии от грип, тези пандемията се появява рядко – през последните 300 години е имало около 9 грипни пандемии.

По време на грипната пандемия се появява нов, мутирал щам на грип и причинява огнища на болести по целия свят.

Тези пандемични огнища обикновено продължават една година или повече с два или три пика на заболяване, за разлика от няколко месеца, през които сезонните огнища на грип причиняват заболяване.

Кога се обявява грипна епидемия?

Когато Главният здравен инспектор и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) обявяват, че грипът е в епидемични нива за даден град, това означава, че процентът на хората с грип е нараснал значително по-високо от нивата, които обикновено се наблюдават в общността.

Как така грипа се разпространява толкова бързо?

Грипът е инфекция, пренасяна във въздуха, което означава, че вирусите, които причиняват грипа, могат да живеят извън човешкото тяло, докато търсят нов гостоприемник, който да заразят.

Грипът заразява горните дихателни пътища, което води до симптоми като болки в гърлото, хрема, кашлица и кихане. По-специално кашлицата и кихането са отговорни за разпространението на болестта. Ако вдишвате въздух, съдържащ частици от нечия кашлица или кихане, има вероятност да се заразите и с грип.

Лекува ли се грипа?

Вирусите, които са отговорни за грипа, се променят непрекъснато, което прави невъзможно човешкото тяло да изработи антитела срещу болестта.

Всяка година трябва да се идентифицира настоящият щам на грипа и да се създаде нова ваксина, която да противодейства на ефекта на вирусите.

Трябва ли да се притеснявате от грипна епидемия?

Смъртни случаи от сезонния грип се регистрират почти всяка година. Колкото по-дълго трае епидемията и колко по високо е над прага, се определя процента на усложнения и смърт.

Когато щамът на грипа е по-тежък и ваксината не е добре приспособена към циркулиращия щам на грипа, нивата на грипна епидемия могат да бъдат по-високи, отколкото в други години.

Независимо от епидемичния статус, грипът е сериозно заболяване, затова всеки трябва да предприеме действия, за да го избегне.

Помислете за ваксина срещу грип, мийте ръцете си често, избягвайте хора който кашлят или кихат, избягвайте ръкуванията, носете ръкавици в градския транспорт и предприемайте действия, които ще запазят вас и семейството ви здрави през сезона настинката и грипа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: