Алое Вера: Произход, позитиви и негативи

алое вера

Алое вера е популярно лечебно растение с антиоксидантни и антибактериални свойства. Може да бъде полезно за намаляване на зъбната плака, ускоряване на заздравяването на рани, предотвратяване на бръчки, управление на кръвната захар и  други.

Съществуват повече от 300 вида растения Алое, но Aloe barbadensis (известен още като Алое вера) е най-известният и е ценен в света на здравето и красотата заради лечебните си свойства. ( 1 )

Растението с месести и сочни листа, расте естествено в сух, тропически климат в Африка, Азия, Европа и южната и западната част на Съединените щати.

реклама

Преди много векове хората осъзнали, че растението не е само красиво, а и лечебно.

То е най-известно за лечение на кожни наранявания, но има и няколко други приложения, които биха могли да бъдат от полза за здравето.

Гелът и сокът, намерени в алое вера, се превърнаха в популярно билково лекарство, което се използва за лечение на много неща – от кожни проблеми до храносмилателни проблеми.

Тази статия описва растението, изброява 6 потенциални ползи за здравето от алое вера и покрива някои от рисковете, свързани с употребата.

Какво е алое вера и откъде идва растението?

То е известно със своите лечебни свойства от поне 6000 години. В първите дни растението е било известно като „растение на безсмъртието“ и е било представено на египетските фараони като погребален дар. ( 2 )

С течение на времето хора от различни географски райони са използвали алое вера, включително индийци, китайци, мексиканци и северноамериканци. ( 3 )

Хората отдавна знаят за лечебните ползи на растението и през годините са използвали алое за лечение на рани, косопад, хемороиди и храносмилателни проблеми.

В наши дни то има цяла индустрия зад себе си. Соковете му се използват в козметиката и продуктите за лична хигиена като овлажнители, сапуни, кремове за бръснене и лосиони за след слънце.

Продуктът с алое, който вероятно идва най-лесно на ум, е яркозеленият гел. Вероятно сте го използвали за успокояване на неприятно слънчево изгаряне.

Предлага се и като добавка, за която се твърди, че предлага същите възможни ползи за кожата и храносмилателната система.

Какви са различните части на алое вера, които хората използват?

различните части на алое вера
алое вера гел

Има две медицински полезни части от растението алое вера.

Първо, листата са пълни с бистър гел. Този гел се извлича от растението и обикновено се използва върху кожата за лечение на изгаряния и различни кожни състояния. Гелът може да се намери в течна или капсулна форма и да се приема перорално.

Второто вещество, което растението произвежда, се нарича алое латекс. Това е жълтата каша, която се намира точно под външната част на листата на растението. Доказано е, че алое латексът има слабителни свойства и обикновено се приема перорално за лечение на запек . ( 4 )

Най-новото въведение на пазара съдържащо алое са напитките на базата на алое, като вода и сок от алое вера.

Продуктите съдържащи това растение може да имат малко горчив вкус, така че много марки ще добавят аромат или подсладители.

Разгледайте списъка със съставките на бутилката, за да се уверите, че тя не е пълна с много добавени захари.

Какво лекува алое вера?

Няма достатъчно доказателства за това, че алоето може да лекува всички здравословни проблеми, за които се говори, че помага, но растението е свързано с много потенциални ползи, включително:

  • Добро храносмилане. Алое латексът съдържа алоин, който е антрахинон, който придава на алое вера слабителните му свойства и може да помогне за лечение на запек. ( 5 )
  • Лечение на кожни състояния, като псориазис и др. Кремовете от алое, притежават успокояващ ефект върху кожата и е доказано, че помага за намаляване на сърбежа и възпалението.
  • Слънчево изгаряне. Може би сами сте изпитали охлаждащия ефект на гела, но изследванията в подкрепа на твърдението, че той може да ускори възстановяването на кожата, липсват. Едно малко проучване, например, установи, че алое вера няма ефект върху лечението на слънчево изгаряне. ( 6 )
  • Заздравяването на рани. Гел от алое може да помогне за ускоряване на процеса на възстановяване от слънчеви изгаряния или порезни рани.
  • Облекчаване на киселини. Изследователите откриха, че алое вера помага за намаляване на няколко симптома на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), включително киселини, оригване и повръщане . ( 7 )
  • Понижава кръвната захар. Проучване установи, че пиенето на две супени лъжици сок от алое всеки ден в продължение на две седмици спомага за понижаване на нивата на кръвната захар сред хората с диабет тип 2. Нивата на триглицеридите на участниците в проучването също са се подобрили – това е важно за хората с диабет, тъй като те са изложени на повишен риск от развитие на сърдечни заболявания. ( 8 )

Потенциални ползи за здравето от алое вера

алое-вера-ползи

Алое вера, или Aloe barbadensis, е растение с дебели къси стебла, което съхранява вода в листата си.

1. Съдържа здравословни растителни съединения

Козметичната, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост използват широко алое вера и растението има приблизителна годишна пазарна стойност от 13 милиарда долара в световен мащаб. ( 9 )

Алое вера е известно със своите дебели, заострени и месести зелени листа, които могат да растат до около 30-50 сантиметра на дължина.

Всеки лист съдържа лигава тъкан, която съхранява вода, което прави листата дебели. Тази пълна с вода тъкан е „гелът“, който хората свързват с продуктите от алое вера.

Гелът съдържа повечето от полезните биоактивни съединения в растението, включително  витамини , минерали, аминокиселини и  антиоксиданти.

2. Има антиоксидантни и антибактериални свойства

Антиоксидантите са важни за здравето. Гелът от алое вера съдържа мощни антиоксиданти, принадлежащи към голяма група вещества, известни като полифеноли. ( 10 )

Тези полифеноли, заедно с няколко други съединения в алое вера, помагат за инхибиране на растежа на някои бактерии, които могат да причинят инфекции при хората.

Алое вера е известно със своите антибактериални, антивирусни и антисептични свойства. ( 11 )

Това е част от причините, поради които може да помогне за зарастване на рани и лечение на кожни проблеми.

3. Намалява зъбната плака

Кариесът и заболяванията на венците са много често срещани здравословни проблеми. Един от най-добрите начини за предотвратяване на тези състояния е да се намали натрупването на плака или бактериални биофилми върху зъбите.

В  проучване за изплакване на уста от 300 здрави хора, учените сравняват 100% чист сок от алое вера със стандартната съставка за вода за уста хлорхексидин. ( 12 )

След 4 дни употреба, водата за изплакване на устата с алое вера се оказа също толкова ефективна, колкото и хлорхексидинът за намаляване на зъбната плака.

Друго проучване установи подобни ползи от алое вера за изплакване на устата за период от 15 до 30 дни. ( 13 )

Алое вера е ефективно при убиването на произвеждащата плака бактерия  Streptococcus mutans в устата, както и на дрождите Candida albicans.

4. Помага за лечение на афти

Много хора изпитват язви в устата или афти в някакъв момент от живота си. Те обикновено се образуват под устната, вътре в устата и продължават около седмица. ( 14 )

Проучванията показват, че лечението с алое вера може да ускори заздравяването на язви в устата.

Например, в 7-дневно проучване на 180 души с повтарящи се язви в устата, прилагането на пластир от алое вера върху областта е ефективно за намаляване на размера на язвите. ( 15 )

Въпреки това, то не превъзхожда конвенционалното лечение на язва: кортикостероиди.

В друго проучване, гелът от алое вера не само ускорява зарастването на язви в устата, но и намалява болката, свързана с тях. ( 16 )

5. Намалява запека

Алое вера също може да помогне за лечение на запек.

Този път латексът, а не гелът, осигурява предимствата. Латексът е лепкав жълт остатък, намиращ се точно под кожата на листа.

Ключовото съединение, отговорно за този ефект, се нарича алоин или барбалоин, което има добре установени слабителни ефекти. ( 17 )

Струва си да се отбележи, че алое вера изглежда не демонстрира ефективност срещу други храносмилателни състояния, като синдром на раздразнените черва или възпалително заболяване на червата.

6. Може да подобри кожата и да предотврати появата на бръчки

Предварителните данни показват, че локалното приложение на гел от алое вера може да има ефект против стареене на кожата.

В проучване, проведено през 2009 година с 30 жени на възраст 45 и повече години, консумацията на гел от алое вера е довела до повишено производство на колаген и подобрена еластичност на кожата за период от 90 дни.

Отзивите също така показват, че алое вера има потенциала да подобри задържането на влага в кожата и да подобри целостта на кожата, което го прави полезно при състояния на суха кожа.

За да научите повече за ефектите на алое вера върху кожата, можете да проучите неговите ползи при акне, псориазис и екзема.

7. Ускорява заздравяването на рани

Алое вера се използва предимно като локално лекарство, като се прилага върху кожата. Всъщност това растение има дълга история в справянето с рани и изгаряния, включително слънчево изгаряне.

Исторически записи датиращи от 1810-1820 г., класифицират препаратите от алое вера като средства за защита на кожата.

Емпиричните данни показват ефикасността му като локално лечение, особено при лечение на изгаряния от първа и втора степен.

Например, анализ на експериментални изследвания разкри, че алое вера може да ускори процеса на заздравяване на изгаряния с приблизително 9 дни в сравнение с традиционните лечения. Освен това той демонстрира способността си да смекчава зачервяването, сърбежа и риска от инфекции.

8. Намалява нивата на кръвната захар

Алое вера понякога се счита за потенциално лечебно средство за диабет, тъй като може да повиши инсулиновата чувствителност и да допринесе за по-добър контрол на кръвната захар.

Анализ на осем проучвания разкри, че алое вера може да предложи предимства на хора с преддиабет или диабет тип 2 чрез повлияване на гликемичната регулация.

Независимо от това, важно е да се отбележи, че качеството на тези проучвания не е оптимално и в резултат на това експертите в момента не препоръчват използването на алое вера за управление на диабета.

9. Други ползи от растението

В допълнение към използването на алое вера за извличане на потенциалните ползи, описани по-горе, е показано, че растението има няколко други изненадващи употреби, включително:

  • Начин за запазване на продукцията свежа. Едно проучване установи, че гелът от алое, прилаган от външната страна на доматите, спомага за забавянето на зреенето, подпомага поддържането на тяхното качество и свежест и не позволява на някои бактерии да растат. ( 18 )
  • Вода за уста. Доказано е, че алоето намалява плаката вътре в устната кухина. ( 19 )
  • Като обезболяващо средство. Салициловата киселина, открита в алое вера, може да действа като болкоуспокояващо.

Алое вера в света на красотата

алое-вера-красота

Алоето е съставка и в света на красотата и козметиката. Ще го намерите във всичко – от овлажняващи продукти и тоници до шампоани и балсами. Дори има цели линии на продукти с алое вера, които са предназначени да защитават чувствителната кожа. ( 20 )

Растението е известно с хидратиращите си свойства. То е богато на антиоксиданти както и витамин А, витамин С и витамин Е и съдържа седем от осемте основни аминокиселини. То е известно и със своите противовъзпалителни свойства, въпреки че някои критици казват, че са необходими повече изследвания, преди това да се потвърди със сигурност.

Едно проучване установи, че гел за локално приложение с алое помага за лечение на белези от акне, когато се комбинира с третиноин крем. ( 21 )

Друго проучване установи, че алоето се справя и с бръчките по кожата: В проучването участвали 30 жени, те приемали алое вера два пъти дневно в продължение на три месеца. Жените забелязали значително подобрение на бръчките и еластичността на кожата си благодарение на увеличаването на производството на колаген. ( 22 )

Странични ефекти и противопоказания от алое вера

сок алое вера противопоказания

Алое вера е безопасно лекарство с малко известни странични ефекти.

Алое гелът (частта от растението, която обикновено се намира в кремовете и овлажнителите) като цяло е безопасна за употреба и може да бъде полезна за заздравяване на кожата, когато се прилага локално.

Въпреки това, пероралната употреба на алое вера може да причини стомашни спазми или диария поради слабителното му действие. Има също така някои доклади за увреждане на черния дроб, свързано с дългосрочна употреба на добавки от алое вера. ( 23 )

Алое латексът може да доведе и до по-сериозни проблеми. Приемането на дори само 1 грам перорално на ден в продължение на няколко дни може да доведе до увреждане на бъбреците и дори може да бъде фатално. Той също може да понижи нивата на кръвната захар, така че хората с диабет тип 2 трябва да бъдат внимателни и да говорят с лекаря си, преди да включат алое латекс в режима си.

Друг потенциален негатив за алое латекс: Той може да има съединения, причиняващи рак. Проучване от Националната програма по токсикология открива, че екстракт от алое вера от цели листа, причинява ракови тумори в дебелите черва на плъхове. Но не се тревожете, в проучването не са участвали хора, а Националният институт за наука за здравето на околната среда казва, че няма нищо, което да предполага, че изследователите ще открият същите резултати при хората.

Как да изберем и съхраним продукти с алое вера

Прочетете внимателно етикета на вашия продукт с алое, за да научите за най-добрия метод за съхранение.

По принцип най-добрия метод за съхранение на гел и сок от алое вера в хладилника. Влажността и температурата могат да повлияят на срока на годност на продукта.

Има много продукти, които твърдят, че са богати на алое вера, но много от тях не съдържат никакви или почти никакви активни съставки.

Когато купувате вашия продукт трябва да търсите на него, печатът от Международния научен съвет за алое, който е организация, която работи от 80-те години на миналия век.

Наличието на печат върху продукт означава, че качеството и чистотата на продукта са тествани и потвърдени. ( 24 )

Често задавани въпроси

За какво помага гел от алое вера?
Алое вера е добре познато като локален гел, използван за лечение на слънчево изгаряне. Обещаващо е, че може да осигури и други ползи за здравето, до голяма степен поради антиоксидантните си свойства.

Някои проучвания показват, че алое вера може да е от полза за здравето на кожата, зъбите, устната кухина и храносмилането.

За какво е полезен сок от алое вера?
Сокът от алое вера е богат източник на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Намалява оксидативния стрес върху тялото ви и намалява риска от хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак. Сокът от алое вера също е отличен източник на витамин С.

Как да използваме алое вера за коса?
Можете директно да нанесете суровия гел от алое вера върху косата и скалпа. Втриите го с ръце в скалпа, косата и краищата. За да помогнете за задържане на влагата, нанесете няколко капки рициново масло и масажирайте. Оставете да действа за около 30 минути и след това изплакнете.

Заключение

Алое вера има редица терапевтични свойства, особено като мехлем за кожата и венците.

Хората могат да използват гел от алое вера или да го вземат директно от листата на растението алое. Сокът от алое вера за пиене има различни приложения от гела от алое вера.

Оралните опции трябва да съдържат обезцветен екстракт от цели листа на алое вера, за да се сведе до минимум рискът.

Човек винаги трябва да говори с лекар, преди да използва продукти от алое за лечение на дадено състояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: