Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Алое Вера: Произход, позитиви и негативи

Какво лекува алое вера и има ли рискове от използването му?

Съществуват повече от 300 вида растения Алое, но Aloe barbadensis (известен още като Алое вера) е най-известният и е ценен в света на здравето и красотата заради лечебните си свойства. ( 1 )

Растението с месести и сочни листа, расте естествено в сух, тропически климат в Африка, Азия, Европа и южната и западната част на Съединените щати.

Преди много векове хората осъзнали, че растението не е само красиво, а и лечебно.

Гелът и сокът, намерени в алое вера, се превърнаха в популярно билково лекарство, което се използва за лечение на много неща – от кожни проблеми до храносмилателни проблеми.

Какво е алое вера и откъде идва растението?

То е известно със своите лечебни свойства от поне 6000 години. В първите дни растението е било известно като „растение на безсмъртието“ и е било представено на египетските фараони като погребален дар. ( 2 )

С течение на времето хора от различни географски райони са използвали алое вера, включително индийци, китайци, мексиканци и северноамериканци. ( 3 )

Хората отдавна знаят за лечебните ползи на растението и през годините са използвали алое за лечение на рани, косопад, хемороиди и храносмилателни проблеми.

В наши дни то има цяла индустрия зад себе си. Соковете му се използват в козметиката и продуктите за лична хигиена като овлажнители, сапуни, кремове за бръснене и лосиони за след слънце.

Продуктът с алое, който вероятно идва най-лесно на ум, е яркозеленият гел. Вероятно сте го използвали за успокояване на неприятно слънчево изгаряне.

Предлага се и като добавка, за която се твърди, че предлага същите възможни ползи за кожата и храносмилателната система.

Какви са различните части на алое вера, които хората използват?

Има две медицински полезни части от растението алое вера.

Първо, листата са пълни с бистър гел. Този гел се извлича от растението и обикновено се използва върху кожата за лечение на изгаряния и различни кожни състояния. Гелът може да се намери в течна или капсулна форма и да се приема перорално.

Второто вещество, което растението произвежда, се нарича алое латекс. Това е жълтата каша, която се намира точно под външната част на листата на растението. Доказано е, че алое латексът има слабителни свойства и обикновено се приема перорално за лечение на запек . ( 4 )

Най-новото въведение на пазара съдържащо алое са напитките на базата на алое, като вода и сок от алое вера.

Продуктите съдържащи това растение може да имат малко горчив вкус, така че много марки ще добавят аромат или подсладители.

Разгледайте списъка със съставките на бутилката, за да се уверите, че тя не е пълна с много добавени захари.

Какво лекува алое вера?

Няма достатъчно доказателства за това, че алоето може да лекува всички здравословни проблеми, за които се говори, че помага, но растението е свързано с много потенциални ползи, включително:

  • Добро храносмилане. Алое латексът съдържа алоин, който е антрахинон, който придава на алое вера слабителните му свойства и може да помогне за лечение на запек. ( 5 )
  • Лечение на кожни състояния, като псориазис и др. Кремовете от алое, притежават успокояващ ефект върху кожата и е доказано, че помага за намаляване на сърбежа и възпалението.
  • Слънчево изгаряне. Може би сами сте изпитали охлаждащия ефект на гела, но изследванията в подкрепа на твърдението, че той може да ускори възстановяването на кожата, липсват. Едно малко проучване, например, установи, че алое вера няма ефект върху лечението на слънчево изгаряне. ( 6 )
  • Заздравяването на рани. Гел от алое може да помогне за ускоряване на процеса на възстановяване от слънчеви изгаряния или порезни рани.
  • Облекчаване на киселини. Изследователите откриха, че алое вера помага за намаляване на няколко симптома на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) , включително киселини, оригване и повръщане . ( 7 )
  • Понижава кръвната захар. Проучване установи, че пиенето на две супени лъжици сок от алое всеки ден в продължение на две седмици спомага за понижаване на нивата на кръвната захар сред хората с диабет тип 2. Нивата на триглицеридите на участниците в проучването също са се подобрили – това е важно за хората с диабет, тъй като те са изложени на повишен риск от развитие на сърдечни заболявания. ( 8 )

Още ползи от растението

В допълнение към използването на алое вера за извличане на потенциалните ползи, описани по-горе, е показано, че растението има няколко други изненадващи употреби, включително:

  • Начин за запазване на продукцията свежа. Едно проучване установи, че гелът от алое, прилаган от външната страна на доматите, спомага за забавянето на зреенето, подпомага поддържането на тяхното качество и свежест и не позволява на някои бактерии да растат. ( 9 )
  • Вода за уста. Доказано е, че алоето намалява плаката вътре в устната кухина. ( 10 )
  • Като обезболяващо средство. Салициловата киселина, открита в алое вера, може да действа като болкоуспокояващо.

Алое вера в света на красотата

Алоето е съставка и в света на красотата и козметиката. Ще го намерите във всичко – от овлажняващи продукти и тоници до шампоани и балсами. Дори има цели линии на продукти с алое вера, които са предназначени да защитават чувствителната кожа. ( 11 )

Растението е известно с хидратиращите си свойства. То е богато на антиоксиданти както и витамин А, витамин С и витамин Е и съдържа седем от осемте основни аминокиселини. То е известно и със своите противовъзпалителни свойства, въпреки че някои критици казват, че са необходими повече изследвания, преди това да се потвърди със сигурност.

Едно проучване установи, че гел за локално приложение с алое помага за лечение на белези от акне, когато се комбинира с третиноин крем. ( 12 )

Друго проучване установи, че алоето се справя и с бръчките по кожата: В проучването участвали 30 жени, те приемали алое вера два пъти дневно в продължение на три месеца. Жените забелязали значително подобрение на бръчките и еластичността на кожата си благодарение на увеличаването на производството на колаген. ( 13 )

Странични ефекти и рискове за здравето

Алое гелът (частта от растението, която обикновено се намира в кремовете и овлажнителите) като цяло е безопасна за употреба и може да бъде полезна за заздравяване на кожата, когато се прилага локално.

Алое латексът обаче може да бъде опасен. Приемането на алое латекс през устата може да доведе до спазми и диария и може да намали ефекта на други перорални лекарства които приемате.

Алое латексът може да доведе и до по-сериозни проблеми. Приемането на дори само 1 грам перорално на ден в продължение на няколко дни може да доведе до увреждане на бъбреците и дори може да бъде фатално. Той също може да понижи нивата на кръвната захар, така че хората с диабет тип 2 трябва да бъдат внимателни и да говорят с лекаря си, преди да включат алое латекс в режима си.

Друг потенциален негатив за алое латекс: Той може да има съединения, причиняващи рак. Проучване от Националната програма по токсикология открива, че екстракт от алое вера от цели листа, причинява ракови тумори в дебелите черва на плъхове. Но не се тревожете, в проучването не са участвали хора, а Националният институт за наука за здравето на околната среда казва, че няма нищо, което да предполага, че изследователите ще открият същите резултати при хората.

Как да изберем и съхраним продукти с алое вера

Прочетете внимателно етикета на вашия продукт с алое, за да научите за най-добрия метод за съхранение.

По принцип най-добрия метод за съхранение на гел и сок от алое вера в хладилника. Влажността и температурата могат да повлияят на срока на годност на продукта.

Има много продукти, които твърдят, че са богати на алое вера, но много от тях не съдържат никакви или почти никакви активни съставки.

Когато купувате вашия продукт трябва да търсите на него, печатът от Международния научен съвет за алое, който е организация, която работи от 80-те години на миналия век.

Наличието на печат върху продукт означава, че качеството и чистотата на продукта са тествани и потвърдени. ( 14 )

Добавете SpiriTell към списъка си с източници