Антиоксиданти и тяхната роля в защитата от слънцето

Антиоксиданти и тяхната роля в защитата от слънцето

Антиоксидантите играят огромна роля в защитата от слънцето за кожата. Въпреки че не са заместител на слънцезащитния крем, те могат да намалят до минимум негативното въздействие на слънчевата светлина върху кожата. Имате нужда от антиоксиданти по всяко време на годината – това е факт.

Многобройни социални кампании, проведени през последните години, значително повишиха осведомеността за безопасния тен, т.е. предотвратяването на слънчево изгаряне и фотоканцерогенезата. Знаете, че трябва да използвате слънцезащитен крем, за да намалите риска от рак на кожата и преждевременно стареене на кожата. Има още един помощник, който често се пренебрегва в слънцезащитата – антиоксидантите.

Междувременно антиоксидантите повишават ефективността на слънцезащитните продукти и дори са в състояние да неутрализират ефектите на свободните радикали в резултат на неправилно поставени филтри или използване на недостатъчна защита срещу UV лъчение. Важно е, защото правилната защита от слънцето може да намали симптомите на стареене на кожата с до 80%!

реклама

Какво е фотостареене на кожата?

Фотостареенето на кожата е преждевременно стареене на кожата, причинено от многократно излагане на ултравиолетова (UV) радиация, главно от слънцето, но също и от изкуствени UV източници.

Фотостареенето е различно от хронологичното стареене: вредното въздействие на UV лъчите – от слънцето или изкуствения тен – променя нормалната структура на кожата. Така че говорим за хронично увреждане на кожата, а не за естествения процес на стареене, който е непрекъснат и прогресиращ процес.

UV лъчението влияе върху човешкото тяло през целия му живот, но биологичните ефекти на това лъчение зависят от интензитета, дължината на вълната и времето на излагане. Дългосрочното излагане на слънчева светлина е ключов рисков фактор за фотостареенето на кожата. Струва си да се отбележи, че до 30-годишна възраст увреждането може да е незначително, но с течение на времето кожата става все по-малко устойчива на слънчева светлина, така че трябва да използвате защита през цялата година и върху цялото тяло. Важно е, защото вредните UVA лъчи, които унищожават фибробластите, колагеновите и еластиновите влакна, могат дори да проникнат през прозорците и дрехите.

Отрицателни ефекти на UV лъчението – симптоми на фотостареене

Симптомите на хронично излагане на UV лъчение включват промени в епидермиса и намаляване на количеството колаген. Всичко това води до образ на кожа с жълтеникав оттенък, с множество бръчки и телеангиектазии, вътре в които има хронично възпаление.

Признаците на фотостареене се появяват на най-видимите части на тялото, т.е. лицето, шията и гърба на ръцете.

Типичните признаци на фотостареене на кожата са:

 • разширени съдове, т.нар телеангиектазии, т.е. паякообразни вени по носа, бузите и шията;
 • нарушения на пигментацията на кожата под формата на обезцветяване, лунички, пигментни петна и неравномерен тен на кожата;
 • промени в качеството на кожата – става тънка и суха;
 • при непрекъснато излагане на слънце в продължение на няколко години, бръчките около очите и устата се увеличават и се превръщат в дълбоки бразди; бръчките на челото се появяват и са видими дори когато не сте намръщени
 • могат да се появят червени, груби, люспести петна, наречени актинична кератоза; може да бъде предраково и да изисква лечение

Сред негативните последици от UVA също се споменават еритема и дори рак на кожата. UV радиацията също е един от най-важните фактори, отговорни за външното стареене, включително косата. Излагането на слънце причинява избледняване на косата, което се причинява от намаляване на количеството меланин, както и от увреждане на други елементи от структурата на косъма, включително окисляване на аминокиселини, стероли и мастни киселини.

Въпреки че днес сме в състояние да диагностицираме ефектите на UV лъчението, включително UVA, механизмът на тяхното образуване все още не е напълно изяснен. Сега е известно, че излагането на UVA лъчение причинява образуването на свободни радикали, включително реактивни кислородни видове (ROS), които са първата стъпка за иницииране на увреждане на кожните структури.

Съюзници в борбата със стареенето на кожата

За да повишите степента на защита срещу фотостареене, използвайте превантивни мерки и осигурете безопасно слънчеви бани. На първо място е да се избягва честото и интензивно излагане на слънце, не се препоръчва да се правят слънчеви бани в пиковите часове на слънчевата светлина, тоест между 11.00 и 16.00 часа.

Козметологията има много съюзници в предотвратяването на фотостареене на кожата, а слънцезащитните продукти и антиоксидантите излизат на преден план.
Когато сте навън, независимо дали правите слънчеви бани или просто се разхождате, трябва да използвате кремове с висок слънцезащитен фактор, минимум SPF 30, които предпазват от UVA и UVB лъчение.

Най-добре е избрания препарат да нанесете върху кожата 30 минути преди излагане на слънце, а също и да го нанесете през деня – указания колко често да нанасяте слънцезащитен крем можете да намерите на опаковката. Трябва да се погрижите и за кожата около очите, тук си струва да нанесете околоочен крем и да носите слънчеви очила.

Възползвайте се от силата на антиоксидантите

Механизмът на действие на антиоксидантите се основава на улавянето и дезактивирането на свободните радикали. Кои антиоксиданти са най-добри? Няма такова нещо като най-добрият антиоксидант за борба със слънчевата светлина, но ето някои предложения за антиоксиданти, които са доказано ефективни в изследванията и могат да противодействат на ефектите на UV светлината.

Някои от антиоксидантите, които помагат да предпазите кожата си от слънцето:

 • витамин Е (токоферол) е класически и добре проучен антиоксидант, който осигурява антиоксидантни ползи 24/7; под въздействието на UVA светлина намалява страничните продукти на окисление в кожата и активира;
 • глутатиона, присъстващ в кожата – това е т.нар. ензимът на младостта;
 • екстрактът от плодове на киви е богат източник на щадящ кожата витамин С и съдържа лутеин, важен антиоксидант, който укрепва устойчивостта на кожата и помага на естествените антиоксиданти на кожата да работят по-добре;
 • екстрактът от кафени плодове съдържа хлорогенни киселини, които намаляват щетите и зачервяванията, причинени от UV светлина;
 • екстрактът от зелен чай съдържа съединение, известно като епигалокатехин галат, което може да потисне свободните радикали, генерирани от излагане на UV светлина;
 • коренът от женско биле е успокояващ кожата антиоксидант, който също помага за подобряване на матовия, неравномерен тен на кожата, съдържа ликохалкон-А за намаляване на повърхностните увреждания при излагане на UV лъчение;

Многобройни проучвания показват, че именно превенцията и неутрализирането на свободните радикали е най-ефективната форма на защита срещу фотостареене, а това осигурява добър слънцезащитен крем в дует с антиоксиданти.

Ефективността на антиоксидантите при UV защита – RSF

При разработването на продукти за защита срещу UV радиация се определят факторите на защита срещу UVB (SPF), UVA (PPD), критичната дължина на вълната и способността за ограничаване на свободните радикални процеси, протичащи в кожата. За последното се използва EPR електронна парамагнитна резонансна спектроскопия, а резултатът от измерването се дава под формата на радикален Skin / Sun Protection Factor (RSF ).

Правилото е просто: колкото по-висока е стойността на RSF, толкова по-добра е защитата срещу свободните радикали. Този показател класифицира всички съставки и рецепти на продукти против стареене или лятна козметика. Важно е, че стойността на RSF до голяма степен е свързана с наличието на филтри, предимно от групата, предпазваща от UVA радиация.

И така, как се появяват антиоксидантите тук? Обикновено стойността на RSF, постигната от антиоксидантите, не надвишава 2, което е свързано със способността им да проникват в епидермиса.

Не забравяйте, че факторът RSF> 1 вече означава защитния ефект на продукта, така че стойността на антиоксидантите потвърждава тяхната ефективност при слънцезащита. Въпреки че за разлика от UV филтрите, участието на класическите антиоксиданти (витамин Е, витамин С, флавоноиди и др.) в инхибирането на свободните радикални процеси под въздействието на UV е незначително, все пак те са наши съюзници в борбата със свободните радикали.

Освен това антиоксидантите помагат за защитата на кожата от други източници на свободни радикали, като високоенергийна видима светлина (HEV) и синя светлина от мобилен телефон. Много антиоксиданти също имат успокояващи кожата свойства и играят важна роля, например за стабилизиране на слънцезащитен крем, като същевременно повишават неговата ефективност.

Ефектът на антиоксидантите върху кожата

Ролята на антиоксидантите не се ограничава до защитата на кожата от слънцето. Присъствието им в козметиката също е желателно, защото антиоксидантите предпазват кожните клетки от вредния оксидативен стрес и свободните радикали.

Оксидативният стрес ни съпътства всеки ден. Причинява се, наред с други, стрес, хронична умора, неправилно хранене, стимуланти, прогресивно замърсяване на околната среда, както и излагането на кожата на слънце, разгледани по-подробно тук. Всичко това кара тялото да генерира свободни кислородни радикали, известни също като ROS ( реактивни кислородни видове ) или RTF.

Свободните радикали са несдвоени кислородни атоми, на които липсва един електрон. Стремейки се към състояние на равновесие, те всяват хаос в тялото, като атакуват „здравите“ структури – включително клетъчните мембрани и ДНК, присъстващи в ядрото на клетките. Така те ускоряват стареенето на клетките и тяхното разрушаване.

Свободните радикали влияят негативно както на здравето (насърчавайки развитието на различни заболявания), така и на красотата. Що се отнася до кожата, вредното въздействие на свободните радикали се проявява чрез ускорено стареене на кожата – поява на бръчки, загуба на еластичност, както и образуване на обезцветяване.

Струва си да се грижите за антиоксидантите изчерпателно. Външно, в козметиката за грижа за кожата, както и вътрешно, като консумирате храни богати на антиоксиданти. Зеленчуците и плодовете са естествен източник на витамини и минерали – включително витамини А, С и Е, селен и полифеноли, които имат антиоксидантни свойства. Тази комбинация ще помогне за ефективна защита на тялото от свободните радикали и ще намали ефекта от тяхното действие.

Най-добрият слънцезащитен дует: филтри + антиоксиданти

Въпреки че широкоспектърният слънцезащитен крем е страхотен, той не предлага 100% защита от вредните лъчи. Например, слънцезащитен крем с SPF 15 блокира около 93% от лошото ултравиолетово (UV) лъчение, SPF 30 осигурява 97% защита, а SPF 50+ осигурява около 98%. Допълнителен риск е, че повечето хора не прилагат правилно слънцезащитен крем, т.е. не нанасят повторно или нанасят  твърде тънък слой.

Важно е, защото дългосрочното излагане в комбинация с лоша защита може да доведе до проникване на UV лъчи дълбоко в кожата, причинявайки увреждане. Дори и да не можете да видите или почувствате свободните радикали веднага, след време ще се появят признаци за тяхното отрицателно въздействие. Това не означава, че слънцезащитен крем не е ефективен или не си струва да се използва – факт е, че той помага да се предпази кожата ви от увреждане от слънцето, но дори супергероите понякога се нуждаят от помощ.

Антиоксиданти в защитата на кожата – обобщение

Антиоксидантите трябва да се третират като втората, изключително важна линия на защита срещу вредното въздействие на слънцето. Като съставки, които проникват в и през епидермиса, антиоксидантите също така предпазват кожата от ендогенните свободни радикали, които възникват в кожата в резултат на естествено протичащи биохимични процеси – за разлика от филтрите, които могат да действат само на повърхността. Това значително увеличава значението им в грижата за кожата.

Не забравяйте, че защитният ефект на антиоксидантите не е дългосрочен, поради нестабилността на тези съединения в кожата. Следователно антиоксидантите не могат да заменят филтрите и продуктите за UV защита.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: