Бизаболол – Какво е това и как помага за здрава и красива кожа

Бизаболол - Какво-е това-и-как-помага-за-здрава-и-красива-кожа

За да поддържате щастлива, здрава кожа, осигуряването на нейната почивка и защита от фактори на околната среда е от решаващо значение. Именно тук бизаболол играе важна роля.

Тази ценена, подкрепена от изследвания козметична съставка помага да поддържате кожата си спокойна, хладна и защитена.

Произхождащ от природата, бизаболола е уникален химикал, открит само в няколко растения, като немската лайка.

реклама

В сферата на грижата за кожата бизаболола е високо ценен заради успокояващите си свойства върху кожата. Тези предимства обаче далеч не изчерпват неговите възможности.

Какво е бизаболол?

Бизабололът, известен още като алфа бизаболол, а-бизаболол и левоменол, представлява естествен компонент на етеричните масла и моноцикличен сесквитерпенов алкохол.

Получава се чрез процес на дестилация и неговата дестилирана форма често се включва във формулите за грижа за кожата.

Основният източник на бизаболол е немската лайка, която дължи своите „суперсили“ именно на тази съставка.

Освен това се открива в кората на бразилското дърво Candeia, откъдето произлизат повечето изолирани форми на бизаболол, използвани в козметичната индустрия.

Химически, бизабололът има молекулна формула C14H20O и се класифицира като бяла кристална твърда субстанция с лека миризма на камфор.

Първоначално открит и изолиран през 1951 г., бизабололът продължава да привлича вниманието заради многобройните си ползи за кожата. Включването му в продукти за грижа за кожата води до мощна успокояваща кожата съставка и мощен антиоксидант.

Ползи за кожата от бизаболо

В козметичната индустрия бизаболола често се използва като успокояващ и противовъзпалителен агент поради способността му да намалява зачервяването и подуването.

Използва се в продукти като кремове, лосиони и сапуни за грижа за кожата. Освен това има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за защита на кожата от увреждане, причинено от свободните радикали.

В допълнение към употребата си в козметиката, бизаболола също се изследва за потенциалните му ползи при лечение на кожни заболявания като екзема, псориазис и акне. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези потенциални ползи.

Като цяло бизабололът е безопасен за употреба в продукти за грижа за кожата, но някои хора може да изпитат алергични реакции към него.

Винаги е добра идея да направите тест за алергия преди да използвате нов продукт, съдържащ бизаболол.

Полифенолите, включително бизабололът, имат няколко потенциални ползи за кожата:

1. Антиоксидантна активност

Полифенолите, включително бизаболол, могат да действат като антиоксиданти, неутрализирайки вредните свободни радикали в тялото.

Това помага за защита на кожата от оксидативно увреждане, което може да доведе до преждевременно стареене и други кожни проблеми.

2. Противовъзпалителни ефекти

Бизабололът и други полифеноли притежават противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на зачервяването, подуването и дразненето на кожата.

Това ги прави полезни съставки в продукти за грижа за кожата, предназначени за чувствителна кожа или състояния като розацея и екзема.

3. Антимикробни свойства

Някои полифеноли, включително бизаболола, имат естествени антимикробни свойства, които могат да помогнат за предпазване на кожата от бактериални инфекции.

Това ги прави полезни в продукти като сапуни, почистващи препарати и овлажнители.

4. Защита от слънцето

Бизабололът като полифенол, може да осигури известна защита срещу вредното лъчение на слънцето.

Той обаче не трябва да се счита за заместител на широкоспектърния слънцезащитен крем.

Ефективността на полифенолите включително и на бизаболол може да варира и обикновено не осигурява същото ниво на защита като продуктите със SPF.

5. Поддържане на здравето на кожата

Редовната консумация на храни, богати на полифеноли, или използването на продукти за грижа за кожата, съдържащи полифеноли, може да допринесе за цялостното здраве и жизненост на кожата.

Въпреки че ползите от полифенолите за кожата са обещаващи, са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно техните механизми на действие и оптимални приложения.

Странични ефекти

Докато бизаболола обикновено се счита за безопасен за употреба в продукти за грижа за кожата, той потенциално може да причини алергична реакция при някои хора.

Симптомите на алергична реакция могат да включват:

  • Сърбеж
  • Зачервяване
  • Подуване
  • Сухота
  • Болка
  • Напукване на кожата
  • Мехури
  • Копривна треска
  • Обрив

Ако изпитате някой от тези симптоми след използване на продукт, съдържащ бизаболол, спрете употребата на продукта и се консултирайте със здравен специалист.

Важно е да проведете кожен тест, преди да използвате нов продукт, който съдържа бизаболол или друг потенциален алерген, за да сте сигурни, че няма да предизвика реакция.

Освен това, въпреки че бизабололът обикновено е безопасен за употреба в продукти за грижа за кожата, важно е да следвате инструкциите за употреба и да избягвате контакт с очите, устата или чувствителните зони.

Ако продуктът случайно влезе в контакт с тези области, изплакнете обилно с вода.

За каква кожа е подходящ бизаболола?

Бизабололът обикновено се счита за подходящ за повечето типове кожа, включително чувствителна, мазна и комбинирана кожа.

Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства го правят полезен в продукти за грижа за кожата, предназначени да успокояват и защитават кожата.

Ако нямате чувствителна кожа или история на алергични реакции, бизабололът вероятно ще бъде подходящ за вас.

Може да намерите продукти, съдържащи бизаболол, в различни категории грижа за кожата, като овлажнители, почистващи препарати, тонери и маски за лице. Изберете продукт въз основа на вашите специфични нужди и предпочитания.

Бизаболол – Обобщение

Една от основните ползи от бизаболола е способността му да успокоява кожата, особено когато тя е раздразнена или възпалена. Може да помогне за намаляване на зачервяването и подуването, което го прави полезно в продукти, предназначени за чувствителна кожа или състояния като розацея и екзема.

Като антиоксидант, бизаболола може да помогне за защитата на кожата от увреждане, причинено от свободните радикали. Това увреждане може да доведе до преждевременно стареене и други кожни проблеми.

Някои проучвания показват, че бизаболола има естествени антимикробни свойства, които могат да помогнат за предпазване на кожата от бактериални инфекции. ( 1 ) Това го прави полезна съставка в продукти като сапуни, почистващи препарати и овлажнители.

Въпреки че не е толкова ефективен, колкото продуктите със SPF, бизаболола предлага известна защита срещу вредното лъчение на слънцето. Това го прави полезна добавка към продукти за грижа за кожата, но не трябва да се разчита единствено на него за защита от слънцето.

Редовното използване на продукти, съдържащи бизаболол, може да допринесе за цялостното здраве и жизненост на кожата ви.

Важно е да се отбележи, че докато бизаболола обикновено се счита за безопасен за употреба в продукти за грижа за кожата, той потенциално може да причини алергична реакция при някои хора.

Винаги провеждайте кожен тест, преди да използвате нов продукт, съдържащ бизаболол или друг потенциален алерген.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: