Билков чай, който пречиства черния дроб и е в помощ за отслабването

Билков чай, който пречиства черния дроб и е в помощ за отслабването

Глухарчето е много повече от обикновено растение, което може да бъде открито в градината. То е било култивирано заради своите многобройни кулинарни и медицински ползи в продължение на векове. Новите научни изследвания дори потвърждават някои от твърденията, които традиционно се правят за глухарчето.

Глухарчето е широко разпространено в Европа и България и е лесно разпознаваемо от повечето хора. Това издръжливо растение расте успешно в условия с ниска слънчева светлина, където други видове се справят трудно. Цветовете, листата и корените на глухарчето се използват за приготвяне на чай. В някои части на Европа и Азия то е познато като народно средство за:

 • Инфекции на пикочните пътища
 • Възпаления
 • Детоксикация на организма
 • Обикновени настинки

Въпреки че съвременната наука подкрепя някои от тези твърдения, са необходими допълнителни научни изследвания, за да се установят по-ясно медицинските ползи от чая от глухарче.

реклама

За какво се използва познатото ни глухарче?

Много хора не осъзнават, че жълтите плевели, които се появяват всяка пролет и изискват редовно отстраняване, всъщност са растения, които носят редица ползи за здравето. Всъщност, глухарчето е било използвано в храната през голяма част от историята, включително и като съставка за чай.

Коренът на глухарчето се използва за лечение на мускулни болки, загуба на апетит, стомашни разстройства, газове, камъни в жлъчната мехур, ставни болки, екзема и синини. Той също така стимулира уринацията и подпомага перисталтиката на червата.

Някои хора прилагат глухарчето за лечение на инфекции, включително вирусни инфекции и рак. То се използва и като тоник за кожата, за кръвта и за храносмилането.

Зелените части на глухарчето могат да се добавят като гарнитура към ястия или да се консумират сурови или варени, за да се понижи горчивият вкус.

Можете също така да използвате корена, стъблата и цветовете на глухарчето, за да приготвите вкусен и изключително полезен чай. Той се смята за едно от най-здравословните напитки. Така или иначе, вие се възползвате от ползите на това неочаквано полезно растение.

Помага ли приема на чай от глухарче за отслабване?

Някои проучвания показват, че глухарчетата и техните съставки може да имат значение за контрола на теглото, но доказателствата все още са неясни.

Има предположения, че глухарчетата могат да подобрят метаболизма на въглехидратите и да намалят усвояването на мазнини, което може да доведе до загуба на тегло. Важно е обаче да се подчертае, че тези теории не са потвърдени чрез строги научни изследвания.

Проучвания с мишки, са показали, че екстрактът от глухарчета може да помогне за регулиране на теглото чрез намаляване на усвояването на мазнини. Освен това, друго изследване с мишки показва, че хлорогенната киселина, която се среща в глухарчето, може да допринесе за намаляване на теглото и мазнините.

Въпреки това, за да се направят по-категорични заключения, са необходими допълнителни висококачествени изследвания, включващи хора.

Други потенциални ползи от чай от глухарче

Глухарчето е известно с богатото си съдържание на витамини и минерали, което го прави ценен за здравословното хранене. Въпреки това, неговите силни свойства могат да доведат до нежелани последици при хора с определени медицински състояния.

Подкрепя Здравето на Костите

Глухарчетата са богат източник на калций, което е важно за здравето на костите и зъбите. Потреблението на чай от глухарчета или включването на зеленчуците в хранителния ви режим може да помогне за предотвратяване на кариеси, мускулни напрежения и високо кръвно налягане, които често са свързани с недостатъчен прием на калций.

Богат Източник на Витамин К

Глухарчетата също съдържат значително количество витамин К, което е важно за здравето на костите и сърцето. Този витамин играе ключова роля в минерализацията на костите и съсирването на кръвта, като същевременно подпомага мозъчната функция и метаболизма. Изследванията също така показват, че витамин К може да намали риска от костни фрактури и сърдечно-съдови заболявания.

Подпомага Черния Дроб

Глухарчетата съдържат хранителни вещества, които помагат за пречистването на черния дроб и поддържането на неговата нормална функция. Те подпомагат храносмилателната система, като поддържат правилния поток на жлъчката и имат антиинфламаторни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и предпазване от развитието на различни заболявания.

Противовъзпалителни ефекти

Глухарчето е известно със своите противовъзпалителни ефекти, осигуряващи се от наличието на тараксастерол, съединение със значителни антиоксидантни свойства. Тази съставка помага за регулиране на белите кръвни клетки и предотвратява тяхното ненужно предизвикване на възпаление.

Понижаване на кръвното налягане

Също така, чаят от глухарче предлага ползи за сърдечно-съдовата система, като помага за понижаване на кръвното налягане. Това се дължи на високото съдържание на калий, който стимулира работата на сърдечния мускул и подобрява кръвообращението, като по този начин помага на бъбреците да филтрират токсините по-ефективно.

Подкрепа на имунната система

Глухарчето е богат източник на витамин C, който е изключително полезен за подкрепа на имунната система. Витамин C е известен със своите антивирусни и имуностимулиращи свойства, които могат да помогнат в борбата срещу сезонните настинки и други инфекции. Така наличието на витамин C в глухарчето може да обясни докладваната му ефективност в подпомагането на имунната система.

Потенциални рискове от чай от глухарче

Преди да започнете да приемате чай от глухарче или други добавки, е важно да се консултирате с вашия лекар. Възможно е да имате някои от следните притеснения:

 1. Алергии към маргаритки: Ако сте алергични към други растения от семейството на маргаритките, може да бъдете алергични и към глухарче.
 2. Притеснения относно бременността или кърменето: Ефектите на чая от глухарче върху бременни или кърмещи жени са неясни, поради което е препоръчително да се избягва.
 3. Лекарства: Избягвайте консумацията на чай от глухарче, ако вече приемате диуретици, лекарства срещу високо кръвно налягане или антибиотици.
 4. Проблеми с черния дроб или бъбреците: Ако сте на лекарство за чернодробни или бъбречни проблеми, трябва да избегнете чая от глухарче без разрешение на лекаря.
 5. Влияние върху кръвното налягане и съсирването: Приемът на чай от глухарче може да повлияе на притока на кръв и съсирването, затова е добре да се избягва, особено ако приемате лекарства за разреждане на кръв или за кръвно налягане.

Запомнете, важно е да консултирате с вашия лекар, преди да започнете нов режим на хранене или добавки, за да се уверите, че те са безопасни и подходящи за вашия индивидуален случай.

Как да си направим чай от глухарче

Има различни начини да включите глухарчето във вашата дневна храна или напитки. Един от най-добрите начини да се възползвате от всички полезни свойства на глухарчето е чрез приготвянето на чай в домашни условия.

Ако сте фен на билковите чайове като лайка или коприва, със сигурност ще се насладите и на чая от глухарче.

Чаят от глухарче може да се приготви с корени или цветове на растението. Процесът е много лесен – просто следвайте тези стъпки:

 1. Накиснете около една супена лъжица от стъблата или цветовете в 200 мл вряща вода за около 30 минути.
 2. Прецедете корените и цветовете или просто ги оставете във вашата чаша с чай.
 3. Ако планирате да приготвите чай за няколко дни, можете да удвоите или утроите рецептата.

Можете също да закупите торбички с чай от глухарче от магазини за здравословни храни. Някои пакетчета с чай включват и куркума.

Освен това, опитайте да изпечете корените на глухарчето, за да направите напитка, подобна на кафе:

 1. Изчистете корените и ги нарежете на парчета.
 2. Изпечете ги във фурна при 150 градуса по Целзий за около два часа.
 3. След това накиснете ги във вряща вода за около 10 минути, преди да консумирате напитката.

Когато берете корени или цветове на глухарчето за чай, бъдете внимателни да ги изберете от места, които не са били третирани с химикали за унищожаване на плевели. Избягвайте замърсени райони и търсете по-млади и нежни растения, които обикновено са по-малко горчиви.

Ако предпочитате, можете да намерите глухарчета в местните здравни магазини. За използване на корените, издърпайте ги внимателно от земята, почистете ги от замърсявания и ги използвайте с внимание.

След като се приготвят, глухарчетата могат да се съхраняват в хладилника до една седмица, особено ако се увиват във влажна хартиена кърпа. Можете да използвате суровия корен за чай или печен корен за напитка, подобна на кафе, докато зелените части могат да се сотират, варят или консумират сурови.

Заключение

Консумирането на стъблата и цветовете на глухарчето е безопасно и полезно за здравето. Те могат да се използват за приготвяне на чай или екстракти, а сокът от корените може дори да се използва локално за подобряване на кожата.

Глухарчето е известно със своите много полезни свойства за здравето, включително подпомагане на здравето на костите, улесняване на храносмилането, поддържане на здравето на пикочните пътища и кожата. То също така помага в борбата с чернодробни заболявания и е богато на хранителни вещества, като фибри, антиоксиданти, витамин А и витамин К.

За да се възползвате максимално от ползите за здравето на глухарчето, е препоръчително да приготвите чай от него. Можете лесно да приготвите чай от глухарче у дома или да използвате пакетчета чай, закупени в местния магазин за здравословни храни.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: