Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Въздействието на бялото вино върху вашето здраве

Полезно ли е бялото вино?

Да, червеното вино се разглежда като свещения граал на алкохола по отношение на ползите за здравето от антиоксидантите, които съдържа, и с право.

Но бялото вино също е полезно и въпреки че, не съдържа същите мощни антиоксиданти като червеното вино, то има някои подобни ползи за здравето, като например намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Защо бялото вино е полезно за вас?

Калориите варира според сорта вино, но средно ще приемете около 129 калории на чаша бяло вино от 140 гр.

Освен калориите, вашата чаша бяло вино е пълна с антиоксиданти, благодарение на фенолни съединения, които помагат на тялото ви да се бори с оксидативния стрес. Говорейки за стрес, чаша бяло, маса приятели и малко чист въздух са добри за намаляване на хормоните на стреса и за поддържане на здравето.

Антиоксидантният състав на европейските бели вина е сравним с този на зехтина. Също така белите вина могат да бъдат също толкова ефективни, колкото червените, за добрата функция на сърцето и артериите.

Проучване показва, че бялото вино спомага за възстановяването на ендотелните клетки. Ендотелните клетки подреждат кръвоносните Ви съдове, поради което бялото вино има защитни ползи за сърцето. ( 1 )

Друго проучване от 2018г., публикувано в Journal of Nutritional Biochemistry, извлича полифенолите, които съдържа бялото вино, и ги прилага върху мишки. Учените установяват, че мишките имат по-малък риск от развитие на проблеми, които водят до болестта на Алцхаймер. Това проучване е важно, тъй като разглежда антиоксидантите, специфични за бялото вино. ( 2 )

Освен това, различни проучванията показват, че умерената консумация на алкохол може да подкрепи усилията за отслабване. ( 3 )

Френският парадокс

Един от най-известните случаи за ползите за здравето от виното се нарича френският парадокс. Във Франция е обичайно да се яде храна с високо съдържание на наситени мазнини, която обикновено идва от животински продукти като месо или млечни продукти.

Странно е, че процентът на сърдечните заболявания не е много висок във Франция. В сравнение с други страни, консумацията на вино е по-висока и някои изследователи твърдят, че виното може да компенсира голямото количество консумирани наситени мазнини. ( 4 )

Силата на полифенолите

Проведени са по-малко изследвания върху бялото вино, защото червеното вино се смята за по-полезно. Голямата разлика между червеното и бялото е съдържанието на полифенол. Червеното вино има около 10 пъти повече количество полифеноли от бялото вино. Полифенолът е антиоксидант, открит в растенията.

Според статия от ScienceDirect, полифенолите са едни от най-добрите вещества за предотвратяване на метаболитен синдром. Метаболитният синдром може да доведе до проблеми като сърдечни заболявания и диабет. ( 5 )

Как антиоксидантите помагат?

Феноли и други антиоксиданти могат да намалят възпалението, което причинява проблеми като сърдечни заболявания. Свободните радикали, които са молекули на кислорода, които се носят около тялото ви, могат да причинят увреждане, което води до сърдечни заболявания. Клиниката в Кливланд обяснява, че антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали, могат да ви предпазят от сърдечни заболявания. ( 6 )

Червено или бяло вино?

Проучванията на червеното вино показват, че то има повече предимства от бялото, затова някои се придържат към червеното.

Червеното и бялото вино имат много сходни хранителни профили.

Разглеждайки съдържанието на хранителни вещества в чаша от 148 мл, можете да видите, че има някои разлики: ( 7 ) ( 8 )

червено вино бяло вино
Калории 125 121
Въглехидрати 4 грама 4 грама
Захари 1 грам 1 грам
Манган 10% от RDI* 9% от RDI*
Калий 5% от RDI* 3% от RDI*
Магнезий 4% от RDI* 4% от RDI*
Витамин В6 4% от RDI* 4% от RDI*
Желязо 4% от RDI* 2% от RDI*
Рибофлавин 3% от RDI* 1% от RDI*
Фосфор 3% от RDI* 3% от RDI*
Ниацин 2% от RDI* 1% от RDI*
Калций, витамин К, цинк 1% от RDI* 1% от RDI*

таб.1 (*Референтен дневен прием)

Някои хора обаче получават мигрена или алергични реакции от червено вино, но могат да пият бяло вино без проблем. Други просто не харесват вкуса на червеното вино и предпочитат бялото.

Ползи от алкохола

Алкохолът като цяло има някои ползи за здравето, които подобряват антиоксидантите, които вече присъстват в бялото вино. Проучване от 2018г., публикувано в Current Cardiology Reports, показва, че ползите от пиенето на вино в умерени количества включват намаляване на риска от коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност и сърдечно-съдова смъртност. ( 9 )

Недостатъци от пиенето на вино

Най-големите недостатъци на пиенето на вино идват от пиенето на твърде много от него. ( 10 )

Колко е твърде много, зависи от това кой питате, тъй като насоките за нискорискова консумация на алкохол варират в различните държави.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва не повече от две стандартни напитки на ден, пет дни в седмицата. ( 11 )

Докато червеното и бялото вино имат ползи за здравето, алкохолните напитки крият рискове. Най-големият риск е да развиете зависимост от алкохол.

Пиенето на твърде много може да доведе до сърдечни проблеми като аритмия и чернодробни проблеми, като цироза и фиброза. Панкреасът Ви може да се възпали и да се повреди. Рискът от някои видове рак също се увеличава.