Цялата информация е във вашите ръце!

Великата китайска стена

Великата китайска стена е най-дългата стена в света и най-голямата древна архитектура. Построена за защита на Китай от нашествие, тя е една от най-известните структури в света.

Разходката по стената, която е част от седемте чудеса на света, ще ви отведе през разнообразни и зашеметяващи пейзажи, включително сурови планини, обширна пустиня и буйни зелени земи.

  • Китайско име: 长城 (cháng chéng „Дълга стена“)
  • Друго име: 万里长城 (Wàn-Lǐ Chángchéng / wann-lee channg-chnng)

Реклама

Великата китайска стена
дължина
21 196,18 км
Височина на
великата китайска стена
най-високата точка е
14 метра

20 интересни факта, които задължително трябва да знаете за великата китайска стена

Великата китайска стена карта
Великата китайска стена карта

1. Официалната дължина е 21 196,18 км (13 170,7 мили).
2. Повечето от днешните реликви на династията Мин се намират на 8,851 км от великата стена.

3. Великата стена е на повече от 2300 години.

4. Великата стена на Минг пресича 9 провинции и общини: Ляонин, Хъбей, Тиендзин, Пекин, Вътрешна Монголия, Шанси, Шънси, Нинся, Гансу.

5. Бадалин (Badaling) е най-посещаваният раздел (63 000 000 посетители през 2001г.). И през първата седмица на май и октомври потокът от посетители може да достигне до 70 000 на ден.

6. Средната височина на Великата стена в Badaling и прохода Juyong е 7,88 метра, а най-високото място е високо 14 метра.

7. Средната ширина е 6,5 метра.

8. Повече от 1 000 000 работници са били необходими за изграждането на този огромен проект. Включва войници, принудително вербувани селяни, осъдени и военнопленници.

9. Почти 1/3 от Великата китайска стена е изчезнала безследно.

10. От 1644г., когато династията Мин е свалена от власт, по Великата стена не е извършена допълнителна работа (за военни цели – но някои са възстановени за туризъм).

11. Реконструкцията на Великата стена започва с Badaling през 1957г.

12. През декември 1987г. Великата стена е включена в списъка на световното наследство от ЮНЕСКО.

Вижда ли се Великата китайска стена от космоса?

13. Великата китайска стена не може да се види от космоса (от ниска околоземна орбита) без увеличение, а дори и след това може да се види само при идеални условия.

14. Великата стена не е непрекъсната линия: има странични стени, кръгли стени, успоредни стени и участъци без стена (вместо това високи планини или реки образуват бариера).

15. Първият император на Цин не е първият, който е построил Великата китайска стена. Той свързва северните стени на покорените от него държави.

16. В Китай най-популярната легенда за Великата стена е за Мън Дзянгну, чийто съпруг е починал при изграждането на стената и бил погребан вътре вътре в нея. Плачът й бил толкова горчив, че част от Стената се сринала, разкривайки костите на съпругът й.

17. Секцията Губейкоу на Великата китайска стена има дупки от куршуми в нея, свидетелство за последната битка, водена при Великата стена.

18. По време на Културната революция (1966–1976) много тухли от Великата стена са били използвани при изграждането на домове, ферми или резервоари.

19. Северозападната част на Великата стена (напр. В провинциите Гансу и Нинся) вероятно ще изчезне след 20 години поради опустяването и промяната използването на земята.

20. Секцията Jiankou на Великата стена, известна с това, че е стръмна и криволичеща, се радва на най-много изяви в книгите с картинки и пощенските картички на Great Wall.

Научи още

Завършване на такъв масов проект, възникнал от слухове. Император Цин Ши Хуанг често се споменава като инициатор на Великата китайска стена. Всъщност той пръв командва свързването на отделните секции, построени от предишни държави. Изненадващо е да се знае, че решението за този огромен проект е взето поради слухове! След обединяването на централен Китай и установяването на династията Цин през 221г. пр. Н. Е. Император Цин Ши Хуанг иска да укрепи властта си и да управлява страната завинаги. Той изпрати некромант на име Лу Шън да търси начин за безсмъртие. След безброй връщания с празни ръце Лу най-накрая връща слух, че Цин ще бъде отменен от северните номади. Като чул това, императорът бил толкова уплашен, че незабавно издал заповед да свърже стените и да разшири нови укрепления, за да охранява северната граница.

Големи тълпи от посетители се събират на Badaling, най-известният участък на 70 мили северозападно от Пекин. С най-добре запазените стени, зашеметяваща природа и съвършени съоръжения, това е най-ранната секция, отворена за туристи и се радва на най-високата международна репутация. От ореола има много други участъци от древните стени, диви и безименни. Всъщност безбройните порутени секции формират по-голямата част от цялата стена.

Нарича се „стена“, но всъщност не е просто „стена“. Историческите факти показват, че Великата китайска стена е било цялостно укрепление, състоящо се от припокриващи се стени и окопи за блокиране на врагове, наблюдателни кули и маякови кули за сигнали и комуникация, крепости за челни битки и казарми за настаняване на войници. По време на династията Мин, добре проектиран масив от укрепления като Трите вътрешни прохода на Даома, Цзин и Джуонг и Трите външни прохода на Пиангуан, Нингву и Янмен, формира солидна защита за столицата Пекин.

В продължение на хиляди години Великата китайска стена до известна степен е действала както като физическа, така и като психическа бариера между централната китайска империя и варварските северни номади, но това е работило само за аутсайдера. Няколко силни номадски племена в историята са успели да преминат през бариерата. Например, през 13 век, монголите, водени от Чингис хан, са пробили стената и са подчинили север и централен Китай в продължение на близо 100 години; през 1644г. влизането на манджурите от Шанхайгуан доведе до краха на династията Мин.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече