Висок кортизол – Симптоми и причини

Висок кортизол симптоми

Кортизолът играе роля в реакцията на тялото ви на стрес. Ако имате високи нива на кортизол, може да забележите някои симптоми, които могат да включват наддаване на тегло в определени части на тялото, акне и умора.

Всеки може да има висок кортизол от време на време, като нивата варират през деня. Това е част от естествената реакция на тялото ви към заплахи или опасност.

Но ако тялото ви постоянно произвежда твърде много кортизол, това обикновено показва основен здравословен проблем. Лекарите могат да наричат висок кортизол синдром на Кушинг или хиперкортизолизъм.

реклама

Прочетете, за да научите как да разпознавате различните симптоми на висок кортизол и какво са потенциалните причини.

Какво е кортизол?

Надбъбречните жлези произвеждат този стероиден хормон, но оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза контролира колко освобождава тялото ви.

Повечето от клетките в тялото ви имат кортизолови рецептори. Те го използват за различни функции, като например:

 • регулиране на кръвната захар
 • намаляване на възпалението
 • регулиране на метаболизма
 • формулиране на паметта

Кортизолът е важен за вашето здраве, но твърде много от него може да навреди на тялото ви и да причини няколко нежелани симптома.

Какви са симптомите на висок кортизол?

Високият кортизол може да причини няколко симптома в тялото ви. Симптомите могат да варират в зависимост от това какво причинява повишаване на нивата на кортизол.

Общите признаци и симптоми на твърде много кортизол включват:

 • наддаване на тегло, най-вече около средната част и горната част на гърба
 • наддаване на тегло и закръгляване на лицето
 • акне
 • изтъняване на кожата
 • лесно натъртване
 • зачервено лице
 • забавено заздравяване
 • мускулна слабост
 • силна умора
 • раздразнителност
 • затруднено концентриране
 • високо кръвно налягане
 • главоболие

Причини за високи нива на кортизол

Хипоталамусът взаимодейства с различни жлези в нашето тяло, за да регулира нивата на хормоните. Що се отнася до кортизола, това е известно като хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос.

Когато нивата на кортизол са ниски, хипоталамусът освобождава кортикотропин-освобождаващия хормон (CRH), който задейства предната хипофизна жлеза да освобождава адренокортикотропния хормон (ACTH). След това ACTH кара надбъбречната жлеза да създава и освобождава повече кортизол.

Има различни причини, поради които надбъбречната жлеза може да отделя твърде много кортизол.

Стрес

Стресът предизвиква комбинация от сигнали в тялото както от хормони, така и от нерви. Тези сигнали карат надбъбречните ви жлези да отделят хормони, включително адреналин и кортизол.

Резултатът е повишен сърдечен ритъм. Това е начинът на вашето тяло да се подготви за потенциално опасни или вредни ситуации.

Кортизолът също помага да се ограничат всички функции, които не са от съществено значение в ситуация на „бий се или бягай“. След като заплахата премине, вашите хормони се връщат към обичайните си нива и телесните функции се връщат към типичните нива.

Но когато сте под постоянен стрес, тази реакция не винаги се изключва.

Дългосрочното излагане на кортизол и други хормони на стреса може да повлияе отрицателно на почти всички процеси в тялото ви. Това може да увеличи риска от здравословни проблеми като сърдечни заболявания, белодробни проблеми, затлъстяване, тревожност, депресия и др.

Проблеми с хипофизната жлеза

Хипофизната жлеза се намира в основата на мозъка ви. Хората понякога я наричат ​​„главната жлеза“, защото тя наблюдава и помага да се контролират много от функциите на тялото чрез освобождаване на хормони.

Проблеми с хипофизната жлеза могат да я накарат да произвежда недостатъчно или свръх производство на хормони, включително ACTH, което след това задейства надбъбречните жлези да отделят повече кортизол.

Състоянията на хипофизата, които могат да причинят високи нива на кортизол, включват:

 • Хиперпитуитаризъм (свръхактивна хипофизна жлеза)
 • Доброкачествени тумори на хипофизата, включително аденоми
 • Ракови тумори на хипофизата

Тумори на надбъбречните жлези

Туморите на надбъбречните жлези могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени (ракови) и да варират по размер. И двата вида могат да секретират високи нива на хормони, включително кортизол.

Освен това, ако туморът е достатъчно голям, за да притиска близките органи, може да забележите болка или усещане за пълнота в корема.

Надбъбречните тумори обикновено са доброкачествени и се откриват при приблизително 1 на 10 души, подложени на образно изследване на надбъбречната жлеза. Надбъбречните ракови заболявания са много по-редки.

Странични ефекти на лекарствата

Някои лекарства могат да причинят повишаване на нивата на кортизол. Например, някои проучвания отбелязват връзка между оралните контрацептиви и нивата на кортизол в кръвта.

Кортикостероидните лекарства, използвани за лечение на астма, артрит, някои видове рак и други състояния, също могат да причинят висок кортизол, когато се приемат във високи дози или за дълъг период от време.

Често предписаните кортикостероиди включват:

 • преднизон 
 • кортизон 
 • метилпреднизолон 
 • дексаметазон 

Намирането на правилната доза и приемането на кортикостероиди, както е предписано, може да помогне за намаляване на риска от развитие на високи нива на кортизол.

Никога не трябва да спирате стероидните лекарства без постепенно намаляване или разговор с лекар. Рязкото спиране може да доведе до ниски нива на кортизол. Това може да причини ниско кръвно налягане или кръвна захар, кома и смърт.

Трябва ли да отида на лекар?

Ако подозирате високи нива на кортизол, консултирайте се с лекар за кръвен тест.

Високите нива на кортизол причиняват неспецифични симптоми и различни медицински състояния могат да бъдат отговорни. Как се изследва кортизол?

Вашият лекар може да препоръча следните тестове:

 1. Тестове на урина и кръв за кортизол: Те измерват нивата на кортизол в кръвта и урината. Кръвният тест използва взета кръвна проба, докато тестът за урина включва 24-часово събиране. Пробите се анализират за нива на кортизол.
 2. Тест за кортизол в слюнката: Това оценява синдрома на Кушинг. Нощните проби от слюнка проверяват за повишени нива на кортизол. Нормалните нива на кортизол спадат значително през нощта, а повишените нива могат да показват синдром на Кушинг.
 3. Образни тестове: CT или MRI сканиранията улавят изображения на хипофизата и надбъбречните жлези, проверявайки за тумори или аномалии.

Лошо управляваните високи нива на кортизол могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Нелекуван, той може да увеличи риска от състояния като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, инсулинова резистентност и психични разстройства.

Често задавани въпроси

Следващите раздели отговарят на някои често задавани въпроси относно високите нива на кортизол.

Какво причинява висок кортизол?

Ако нивата на кортизол се повишат, пряката причина са високите нива на ACTH в надбъбречните жлези. Това може да е резултат от основно здравословно състояние, лекарства или други причини.

Как да разбера дали имам висок кортизол?

Високите нива на кортизол могат да причинят няколко симптома, като наддаване на тегло, главоболие, раздразнителност и други. В повечето случаи симптомите не са специфични за повишени нива на кортизол. Ще трябва да посетите лекар за официална диагноза, която често изисква изследване на кръв, слюнка или урина.

Витамин D намалява ли нивата на кортизола?

Някои доказателства сочат, че добавките с витамин D могат да помогнат за намаляване на нивата на кортизол в кръвта и урината. Това може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Заключение

Продължителните високи нива на кортизол могат да доведат до трайни отрицателни ефекти върху вашето здраве, наричани синдром на Кушинг.

Ако изпитвате симптоми на висок кортизол, консултирайте се с лекар. Те могат да идентифицират основната причина за вашите симптоми и да помогнат при лечението или управлението на състоянието.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: