Затлъстяване – Причини, до какво води, видове, лечение

затлъстяването

Наличието на затлъстяване се характеризира с необичайно или прекомерно натрупване на мазнини, което представлява риск за здравето. ИТМ (индекса на телесна маса) над 25 означава наднормено тегло, а над 30 означава затлъстяване.

Затлъстяването е едно от най-опасните и сложни хронични заболявания.

Индексът на телесна маса (ИТМ), на английски BMI, е начин на изчисление, който взема предвид теглото и височината за определяне на наднорменото тегло и затлъстяването.

реклама

Смята се, че ИТМ между 25 и 29,9 показва, че човек е с наднормено тегло, а човек със затлъстяване има ИТМ 30.0 или повече. ( 1 )

Трябва да се има предвид обаче, че ИТМ има някои ограничения като показател. Фактори като пол, етническа принадлежност, възраст и мускулна или костна маса могат да повлияят на връзката между ИТМ и телесните мазнини.

Затлъстяване и наднормено тегло – какви са разликите?

Затлъстяването и наднорменото тегло често се използват като синоними в обществото. От медицинска гледна точка обаче те дефинират малко по-различни състояния.

И двете се определят като прекомерно количество натрупана в организма мастна тъкан, което често допринася за влошаване на здравословното състояние на човек или създава основания за влошаване на здравословното състояние.

Разликата между наднормено тегло и затлъстяване се определя от количеството излишна телесна мазнина, която е натрупана. Това ниво се определя въз основа на два ключови фактора.

Първият е ИТМ или индекс на телесна маса. Вторият фактор се отнася до съотношението, което се изчислява от килограми телесно тегло към височината в метри на квадрат.

Кои показатели се считат за гранични стойности за наднормено тегло и затлъстяване?

Приети стандарти:

 • наднормено тегло, когато ИТМ при лице над 20 години е равно на или по-голямо от 25, но по-малко от 30,
 • затлъстяване, когато ИТМ е най-малко 30.

Въпреки това, такива определени диапазони, регулиращи въпросите на затлъстяването и наднорменото тегло, не се прилагат за деца под 15-годишна възраст.

Също така при възрастни хора и бременни жени, определянето на наднорменото тегло и затлъстяването не трябва да се ограничава само до оценката на стойността на BMI.

Как се класифицира затлъстяването?

За възраст най-малко 20 години се използва следната таблица: ( 2 )

ИТМсъстояние
16,5силно поднормено тегло
16,5 до <18.5поднормено тегло
18,5 до <25,0„нормално“ тегло
25,0 до <30,0наднормено тегло
30,0 до <35,0умерено затлъстяване
35,0 до <40,0значително затлъстяване
40.0 или повечетежко затлъстяване
таб. 1

Затлъстяване при децата

При децата голямото количество телесни мазнини може да доведе до заболявания. Поднорменото тегло също може да изложи човек на риск от здравословни проблеми.

За деца и тийнейджъри ИТМ е специфичен за възрастта и пола и често се нарича BMI според възрастта: ( 3 )

диапазон на BMIсъстояние
>5%поднормено тегло
5% до <85%„нормално“ тегло
85% до <95%наднормено тегло
95% или повечезатлъстяване
таб. 2 (Затлъстяване при децата)

Видове затлъстяване

абдоминално затлъстяване

Има няколко вида затлъстяване:

 • умерено затлъстяване, когато ИТМ е в диапазона 30-35,
 • значително затлъстяване, когато ИТМ е в диапазона от 35-40,
 • тежко затлъстяване, представлява сериозен риск, когато ИТМ надвишава 40.

Затлъстяването също се диференцира в зависимост от причината, която го причинява. В този случай се разграничават следните:

 • първично затлъстяване (наречено спонтанно), което най-често се причинява от фактори на околната среда, включително консумация на висококалорични храни
 • вторично затлъстяване (симптоматично), свързано с нарушения на жлезите с вътрешна секреция, често развиващи се в резултат на други заболявания.

Причините за затлъстяването

Основната причина за затлъстяването е лошият баланс между консумираните калории с храната и изгарянето на калориите, т.е. приемане на прекомерни количества храна с твърде ниско ниво на физическа активност.

Въпреки това, причината не винаги е неправилното хранене и неподходящият начин на живот.

При някои хора генетичните фактори, дефинирани като склонност към наддаване на тегло, са посочени като причина за затлъстяване. Проблеми с поддържането на здравословно тегло могат да бъдат причинени и от други болестни процеси в организма.

Пример за затлъстяване може да бъде:

 • нарушения, свързани с функцията на ендокринните жлези,
 • прием на лекарства, свързани с други хронични заболявания.

Много важни причини за затлъстяването са свързани с диетата и хранителните навици на човек. Най-големите грешки, произтичащи от диетата, са неправилният състав на диетата, както и неадекватната честота и изобилие от хранения.

Стресът също води до затлъстяване, когато често посягаме към храни, които ни дават фалшиво усещане за спокойствие и по-добро благополучие. Гладът е физиологичната нужда от прием на храна, за да поддържа тялото живо. А апетитът е желанието да хапнем нещо, което, както показва опитът, ни носи облекчение, доставя ни удоволствие.

Причини за затлъстяване при децата

При малките деца причините за затлъстяването могат да бъдат и резултат от недохранване, настъпило по време на бременност.

Неправилното хранене на плода се компенсира след раждането с по-добра смилаемост на храната и повишен апетит, което насърчава натрупването на мастна тъкан.

Непрекъснатото прехранване на дете увеличава вероятността от затлъстяване.

Често се посочват следните причини за затлъстяване:

 • бавен метаболизъм – ако енергията, предоставена с храната, не се изразходва, тогава тя се съхранява под формата на мастна тъкан и по този начин допринася за затлъстяването
 • генетична предразположеност – при някои хора гените влияят върху по-бързото преработване на енергията и нейното съхранение в мастната тъкан
 • влиянието на фактори, свързани с живота на плода (свързани например с неадекватната диета на майката)
 • преференциални метаболитни трансформации на въглехидратите – при някои хора тялото метаболизира въглехидратите по-ефективно от мазнините, което увеличава склонността към наддаване на тегло
 • липса на чувство за засищане, в основата на което са, наред с другото, нарушения на неврохормоналната регулация
 • нарушения на функционирането на ендокринните жлези
 • прекомерна секреция на протеини, отговорни за синтеза на триглицериди
 • неадекватна диета и нередовен прием на храна
 • твърде малко физическа активност

Рискови фактори

Рискови фактори за затлъстяване

Обикновено има множество фактори и причини, които допринасят за затлъстяването:

Семейно наследство

Наследяването на определени гени от родителите може да повлияе на разпределението и количеството на съхраняваните телесни мазнини, както и да повлияе на ефективността на преобразуването на енергията, регулирането на апетита и изгарянето на калории по време на тренировка.

Фамилната склонност към затлъстяване може също да произтича от споделени модели на хранене и активност сред членовете на семейството, отвъд само генетиката.

Избор на начин на живот

Нездравословната диета, характеризираща се с висок прием на калории, нисък прием на плодове и зеленчуци, честа консумация на бързо хранене и големи порции, може да допринесе за увеличаване на теглото.

Течните калории от алкохол и висококалорични напитки като сода също могат да се натрупат бързо, без да създават усещане за ситост.

Липсата на активност е друг фактор, който може да допринесе за увеличаване на теглото, тъй като заседналият начин на живот може да доведе до дисбаланс между приема и изразходването на калории. Заседналите дейности като гледане на телевизия за продължителни периоди от време са свързани с наддаване на тегло.

Някои заболявания и лекарства

Някои медицински състояния като синдром на Прадер-Уили, синдром на Кушинг и артрит могат да допринесат за затлъстяването при някои хора. Тези състояния могат да доведат до намалени нива на активност, причинявайки наддаване на тегло.

Някои лекарства също могат да доведат до наддаване на тегло, ако не са балансирани с диета или упражнения, като някои антидепресанти, антипсихотични лекарства, стероиди, лекарства за диабет, бета-блокери и лекарства против припадъци.

Социални и икономически въпроси

Затлъстяването е свързано със социални и икономически фактори. Липсата на безопасни зони за разходка или упражнения и липсата на познания за здравословни методи на готвене или достъп до по-здравословни храни могат да направят избягването на затлъстяването предизвикателство.

Освен това хората, с които прекарвате време, може да повлияят на теглото ви, тъй като тези, които имат приятели или членове на семейството със затлъстяване, са по-склонни самите те към затлъстяване.

Възраст

Затлъстяването може да се развие при хора на всяка възраст, включително малки деца.

Въпреки това, хормоналните промени и намалената физическа активност с възрастта увеличават риска от затлъстяване. Освен това, мускулната маса в тялото обикновено намалява с възрастта, което води до спад в метаболизма.

В резултат на това нуждите от калории намаляват, което прави по-трудно поддържането на здравословно тегло. Без съзнателно управление на вашата диета и ангажиране с физическа активност с напредването на възрастта е вероятно да настъпи наддаване на тегло.

Бременност

Обичайно е жените да наддават на тегло по време на бременност, а за някои може да е трудно да свалят излишните килограми след раждането. Това наддаване на тегло по време и след бременност може да бъде фактор, допринасящ за развитието на затлъстяване при жените.

Отказване от пушенето

Наддаването на тегло е често срещано явление, когато хората се откажат от пушенето. За някои хора количеството натрупано тегло може да доведе до затлъстяване. Това може да се дължи на използването на храната като механизъм за справяне по време на процеса на отнемане.

Въпреки това, отказването от цигарите остава по-полезно за здравето, отколкото продължаването на пушенето. Лекарят може да ви помогне да предотвратите наддаването на тегло след отказване от тютюнопушенето.

Липса на сън

Неадекватният или прекомерният сън може да повлияе на нивата на хормоните, което води до повишен апетит и желание за калорични и богати на въглехидрати храни. Тези промени в поведението могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Стрес

Затлъстяването може да бъде повлияно от различни външни фактори, които оказват влияние върху настроението и благосъстоянието. По време на стресови ситуации хората може да са склонни да консумират повече висококалорична храна.

Микробиома

Съставът на бактериите в червата ви се влияе от диетата ви и това може да допринесе за трудности при отслабване или наддаване на тегло.

Наличието на един или повече от рисковите фактори, споменати по-рано, не означава непременно, че затлъстяването е неизбежно.

Като направите промени в диетата си, участвате във физическа активност и упражнения и промените поведението си, можете да преодолеете повечето от тези рискови фактори.

Последици от затлъстяване

Последици от затлъстяване

Защо затлъстяването е вредно?

Все повече се говори за затлъстяването от гледна точка на негативните последици за здравето, които носи.

Наднорменото тегло често е първата стъпка към проблемите със затлъстяването в бъдеще.

Хората със затлъстяване имат по-голяма вероятност от развитие на различни тежки здравословни състояния, които включват:

 • Сърдечни заболявания и инсулти: Високото кръвно налягане и абнормните нива на холестерол са често срещани рискови фактори за сърдечни заболявания и инсулти, като и двете са по-вероятни при хора със затлъстяване.
 • Диабет тип 2: Затлъстяването може да повлияе на способността на организма да контролира нивата на кръвната захар с инсулин, което увеличава риска от инсулинова резистентност и диабет.
 • Някои видове рак: Затлъстяването може да повиши риска от рак в различни части на тялото, включително матката, шийката на матката, ендометриума, яйчниците, гърдата, дебелото черво, ректума, хранопровода, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, бъбреците и простатата.
 • Проблеми с храносмилането: Заболяването на жлъчния мехур, киселините и проблемите с черния дроб е по-вероятно да се развият със затлъстяването.
 • Сънна апнея: Вероятността от развитие на сънна апнея, състояние, при което дишането започва и спира по време на сън, е по-висока при хора със затлъстяване.
 • Остеоартрит: Затлъстяването увеличава натиска върху носещите тежести стави и възпалението в тялото, което може да доведе до усложнения като остеоартрит.
 • безплодие
 • висок холестерол
 • безплодие

Лечение на затлъстяване

Лечение на затлъстяване

Лечението на затлъстяването при по-голямата част от пациентите е симптоматично. При възрастни методите за лечение на затлъстяването се свързват преди всичко с въвеждането на подходяща диета с нискокалорични храни.

Целта на използването на такава диета е да се създаде калориен баланс с отрицателна стойност. Основата тук е оценката на енергийния разход на даден човек. В същото време, когато се борите със затлъстяването, трябва да сте сигурни, че захарите и мазнините също са ограничени в диетата.

Постигането на дефицитен калориен баланс ви позволява да отслабнете, но е свързано с риск от повишена концентрация на пикочна киселина в кръвта.

Лечението на затлъстяването при възрастни, освен избор на диета, включва и подходяща корекция на физическата активност.

Консултацията с лекар или специалист е вашият път към отслабване и здравословен начин на живот.

Упражнение при затлъстяване

Упражненията при затлъстяване ви позволяват да поддържате калориен баланс на тялото. Диетата и упражненията обаче трябва да бъдат свързани, за да се поддържа подходящ калориен баланс.

Медикаментозно лечение

Понякога на пациентите се препоръчват лекарства с рецепта за подпомагане на загубата на тегло. Използва се предимно при хора с наднормено тегло и затлъстяване с ИТМ от 27,0 или повече.

Лекарствата за отслабване, отпускани с рецепта, или предотвратяват усвояването на мазнини, или потискат апетита.

Обикновено се предписват само ако други методи за отслабване не работят.

Хирургично лечение

При хора, които са много затлъстели, лекарите понякога предлагат да се подложат на операция. Процедурата обаче се извършва само сред избрана група пациенти с тежки проблеми, свързани със затлъстяването.

Основата за процеса на вземане на решение за квалифициране за операция е продължителността на заболяването, която обикновено е не по-малко от 5 години, както и неефективността на диетата, активността и фармакологичните средства.

Последствията от нелекуването на затлъстяването

Затлъстяването е не само болест само по себе си, но и причинява развитието на около 50 други заболявания. Може също така да увеличи риска от по-тежко протичане на заболявания като грип.

Други усложнения включват:

 • преддиабетни състояния
 • нарушения на натрупване на липидите
 • хормонални нарушения
 • увреждане на бъбречната функция
 • разширени вени
 • гастроезофагеален рефлукс

Как да избегнем затлъстяването?

Превенцията на затлъстяването трябва да се състои преди всичко в промени в нагласите и поведението, предимно на възрастните.

Децата се учат чрез имитация и най-вече възпроизвеждат необичайни хранителни модели, възприети от родителите им.

Изглежда, че най-важният въпрос трябва да бъде изграждането на обществено съзнание в областта на правилното хранене и значението на физическата активност за човешкото здраве.

Профилактиката, базирана на информиран избор, трябва да се провежда както сред възрастните, които са отговорни за децата си, така и сред децата, за да се формира тяхното съзнание от ранна възраст. По отношение на децата е важно възрастните да не използват храната като начин да се справят със стреса, да успокоят трудни ситуации или да я използват като възнаграждение.

Подобно поведение може да допринесе за това, че в бъдеще детето ще яде храна в абсолютно същите ситуации, за да облекчи стреса. И този начин на мислене и прекомерна употреба на храна и закуска между храненията е първата стъпка към проблеми, свързани с неправилно телесно тегло.

Често задавани въпроси

До какво води затлъстяването?

Затлъстяването е свързано с редица здравословни усложнения, като диабет тип 2, сърдечно заболяване, високо кръвно налягане, рак на гърдата, дебелото черво и ендометриума, чернодробно заболяване, висок холестерол и др.

Как да се справим със затлъстяването?

Най-добрият начин за справяне със затлъстяването е да спазвате здравословна диета с намалени калории и да спортувате редовно. При различните нива е възможно да се наложи прием на лекарства за отслабване или операция.

Заключение

Затлъстяването може да има отрицателно въздействие върху качеството ви на живот.

Физическите дейности, които някога сте харесвали, може да станат по-трудни за извършване и може да избягвате обществени места поради стигмата около затлъстяването.

Избягването също е често срещан проблем, пред който са изправени хората със затлъстяване.

Освен това затлъстяването е свързано с други проблеми, които могат да повлияят на цялостното ви благосъстояние, като депресия, увреждане, срам, вина, социална изолация и по-ниски постижения в работата.

Може да сте изпитали пристрастие, че затлъстяването е личен избор или морален провал. Ако търсите медицински съвет за затлъстяване, вероятно вече сте се опитвали да го управлявате няколко пъти сами.

Добрата новина е, че докато изследванията продължават, откритията в медицината продължават да предлагат нова надежда за лечение на затлъстяването.

Може да отнеме известно проучване, за да стигнете до правилната формула за вас, но заедно с вашия лекар можете да вземете здравето си обратно в свои ръце.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: