Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Затлъстяване: Причини, до какво води, видове, лечение

Затлъстяването сега се счита за хронично заболяване, а наднорменото тегло е състояние, водещо до затлъстяване.

Затлъстяването е едно от най-опасните и сложни хронични заболявания.

Индексът на телесна маса (ИТМ), на английски BMI, е начин на изчисление, който взема предвид теглото и височината за определяне на наднорменото тегло и затлъстяването.

Смята се, че ИТМ между 25 и 29,9 показва, че човек е с наднормено тегло, а човек със затлъстяване има ИТМ 30.0 или повече. ( 1 )

Трябва да се има предвид обаче, че ИТМ има някои ограничения като показател. Фактори като пол, етническа принадлежност, възраст и мускулна или костна маса могат да повлияят на връзката между ИТМ и телесните мазнини.

Затлъстяване и наднормено тегло – какви са разликите?

Затлъстяването и наднорменото тегло често се използват като синоними в обществото. От медицинска гледна точка обаче те дефинират малко по-различни състояния.

И двете се определят като прекомерно количество натрупана в организма мастна тъкан, което често допринася за влошаване на здравословното състояние на човек или създава основания за влошаване на здравословното състояние.

Разликата между наднормено тегло и затлъстяване се определя от количеството излишна телесна мазнина, която е натрупана. Това ниво се определя въз основа на два ключови фактора.

Първият е ИТМ или индекс на телесна маса. Вторият фактор се отнася до съотношението, което се изчислява от килограми телесно тегло към височината в метри на квадрат.

Кои показатели се считат за гранични стойности за наднормено тегло и затлъстяване?

Приети стандарти:

 • наднормено тегло, когато ИТМ при лице над 20 години е равно на или по-голямо от 25, но по-малко от 30,
 • затлъстяване, когато ИТМ е най-малко 30.

Въпреки това, такива определени диапазони, регулиращи въпросите на затлъстяването и наднорменото тегло, не се прилагат за деца под 15-годишна възраст.

Също така при възрастни хора и бременни жени, определянето на наднорменото тегло и затлъстяването не трябва да се ограничава само до оценката на стойността на BMI.

Как се класифицира затлъстяването?

За възраст най-малко 20 години се използва следната таблица: ( 2 )

ИТМ състояние
18.5 или по-малко поднормено тегло
18,5 до <25,0 „нормално“ тегло
25,0 до <30,0 наднормено тегло
30,0 до <35,0 умерено затлъстяване
35,0 до <40,0 значително затлъстяване
40.0 или повече тежко затлъстяване

таб. 1

Затлъстяване при децата

При децата голямото количество телесни мазнини може да доведе до заболявания. Поднорменото тегло също може да изложи човек на риск от здравословни проблеми.

За деца и тийнейджъри ИТМ е специфичен за възрастта и пола и често се нарича BMI според възрастта: ( 3 )

диапазон на BMI състояние
>5% поднормено тегло
5% до <85% „нормално“ тегло
85% до <95% наднормено тегло
95% или повече затлъстяване

таб. 2 (Затлъстяване при децата)

Видове затлъстяване

Има няколко вида затлъстяване:

 • умерено затлъстяване, когато ИТМ е в диапазона 30-35,
 • значително затлъстяване, когато ИТМ е в диапазона от 35-40,
 • тежко затлъстяване, представлява сериозен риск, когато ИТМ надвишава 40.

Затлъстяването също се диференцира в зависимост от причината, която го причинява. В този случай се разграничават следните:

 • първично затлъстяване (наречено спонтанно), което най-често се причинява от фактори на околната среда, включително консумация на висококалорични храни
 • вторично затлъстяване (симптоматично), свързано с нарушения на жлезите с вътрешна секреция, често развиващи се в резултат на други заболявания.

Причините за затлъстяването

Основната причина за затлъстяването е лошият баланс между консумираните калории с храната и изгарянето на калориите, т.е. приемане на прекомерни количества храна с твърде ниско ниво на физическа активност.

Въпреки това, причината не винаги е неправилното хранене и неподходящият начин на живот.

При някои хора генетичните фактори, дефинирани като склонност към наддаване на тегло, са посочени като причина за затлъстяване. Проблеми с поддържането на здравословно тегло могат да бъдат причинени и от други болестни процеси в организма.

Пример за затлъстяване може да бъде:

 • нарушения, свързани с функцията на ендокринните жлези,
 • прием на лекарства, свързани с други хронични заболявания.

Много важни причини за затлъстяването са свързани с диетата и хранителните навици на човек. Най-големите грешки, произтичащи от диетата, са неправилният състав на диетата, както и неадекватната честота и изобилие от хранения.

Стресът също води до затлъстяване, когато често посягаме към храни, които ни дават фалшиво усещане за спокойствие и по-добро благополучие. Гладът е физиологичната нужда от прием на храна, за да поддържа тялото живо. А апетитът е желанието да хапнем нещо, което, както показва опитът, ни носи облекчение, доставя ни удоволствие.

Причини за затлъстяване при децата

При малките деца причините за затлъстяването могат да бъдат и резултат от недохранване, настъпило по време на бременност.

Неправилното хранене на плода се компенсира след раждането с по-добра смилаемост на храната и повишен апетит, което насърчава натрупването на мастна тъкан.

Непрекъснатото прехранване на дете увеличава вероятността от затлъстяване.

Често се посочват следните причини за затлъстяване:

 • бавен метаболизъм – ако енергията, предоставена с храната, не се изразходва, тогава тя се съхранява под формата на мастна тъкан и по този начин допринася за затлъстяването
 • генетична предразположеност – при някои хора гените влияят върху по-бързото преработване на енергията и нейното съхранение в мастната тъкан
 • влиянието на фактори, свързани с живота на плода (свързани например с неадекватната диета на майката)
 • преференциални метаболитни трансформации на въглехидратите – при някои хора тялото метаболизира въглехидратите по-ефективно от мазнините, което увеличава склонността към наддаване на тегло
 • липса на чувство за засищане, в основата на което са, наред с другото, нарушения на неврохормоналната регулация
 • нарушения на функционирането на ендокринните жлези
 • прекомерна секреция на протеини, отговорни за синтеза на триглицериди
 • неадекватна диета и нередовен прием на храна
 • твърде малко физическа активност

Последици от затлъстяване

Защо затлъстяването е вредно?

Все повече се говори за затлъстяването от гледна точка на негативните последици за здравето, които носи.

Наднорменото тегло често е първата стъпка към проблемите със затлъстяването в бъдеще.

Затлъстяването често е в основата на много човешки здравословни проблеми. които включват:

 • високо кръвно налягане
 • сърдечно заболяване
 • висок холестерол
 • артрит
 • диабет тип 2
 • чернодробно заболяване
 • сънна апнея и други проблеми с дишането
 • безплодие
 • някои видове рак

Лечение на затлъстяване

Лечението на затлъстяването при по-голямата част от пациентите е симптоматично. При възрастни методите за лечение на затлъстяването се свързват преди всичко с въвеждането на подходяща диета с нискокалорични храни.

Целта на използването на такава диета е да се създаде калориен баланс с отрицателна стойност. Основата тук е оценката на енергийния разход на даден човек. В същото време, когато се борите със затлъстяването, трябва да сте сигурни, че захарите и мазнините също са ограничени в диетата.

Постигането на дефицитен калориен баланс ви позволява да отслабнете, но е свързано с риск от повишена концентрация на пикочна киселина в кръвта.

Лечението на затлъстяването при възрастни, освен избор на диета, включва и подходяща корекция на физическата активност.

Консултацията с лекар или специалист е вашият път към отслабване и здравословен начин на живот.

Упражнение при затлъстяване

Упражненията при затлъстяване ви позволяват да поддържате калориен баланс на тялото. Диетата и упражненията обаче трябва да бъдат свързани, за да се поддържа подходящ калориен баланс.

Медикаментозно лечение

Понякога на пациентите се препоръчват лекарства с рецепта за подпомагане на загубата на тегло. Използва се предимно при хора с наднормено тегло и затлъстяване с ИТМ от 27,0 или повече.

Лекарствата за отслабване, отпускани с рецепта, или предотвратяват усвояването на мазнини, или потискат апетита.

Обикновено се предписват само ако други методи за отслабване не работят.

Хирургично лечение

При хора, които са много затлъстели, лекарите понякога предлагат да се подложат на операция. Процедурата обаче се извършва само сред избрана група пациенти с тежки проблеми, свързани със затлъстяването.

Основата за процеса на вземане на решение за квалифициране за операция е продължителността на заболяването, която обикновено е не по-малко от 5 години, както и неефективността на диетата, активността и фармакологичните средства.

Последствията от нелекуването на затлъстяването

Затлъстяването е не само болест само по себе си, но и причинява развитието на около 50 други заболявания. Може също така да увеличи риска от по-тежко протичане на заболявания като грип.

Други усложнения включват:

 • преддиабетни състояния
 • нарушения на натрупване на липидите
 • хормонални нарушения
 • увреждане на бъбречната функция
 • разширени вени
 • гастроезофагеален рефлукс

Как да избегнем затлъстяването?

Превенцията на затлъстяването трябва да се състои преди всичко в промени в нагласите и поведението, предимно на възрастните.

Децата се учат чрез имитация и най-вече възпроизвеждат необичайни хранителни модели, възприети от родителите им.

Изглежда, че най-важният въпрос трябва да бъде изграждането на обществено съзнание в областта на правилното хранене и значението на физическата активност за човешкото здраве.

Профилактиката, базирана на информиран избор, трябва да се провежда както сред възрастните, които са отговорни за децата си, така и сред децата, за да се формира тяхното съзнание от ранна възраст. По отношение на децата е важно възрастните да не използват храната като начин да се справят със стреса, да успокоят трудни ситуации или да я използват като възнаграждение.

Подобно поведение може да допринесе за това, че в бъдеще детето ще яде храна в абсолютно същите ситуации, за да облекчи стреса. И този начин на мислене и прекомерна употреба на храна и закуска между храненията е първата стъпка към проблеми, свързани с неправилно телесно тегло.

Често задавани въпроси

До какво води затлъстяването?
Затлъстяването е свързано с редица здравословни усложнения, като диабет тип 2, сърдечно заболяване, високо кръвно налягане, рак на гърдата, дебелото черво и ендометриума, чернодробно заболяване, висок холестерол и др.
Как да се справим със затлъстяването?
Най-добрият начин за справяне със затлъстяването е да спазвате здравословна диета с намалени калории и да спортувате редовно. При различните нива е възможно да се наложи прием на лекарства за отслабване или операция.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")