11 от Най-вредните храни, които трябва да избягвате

В светлината на ужасяващата статистика на затлъстяването, диабета и сърдечните заболявания, става ясно, че съвременният начин на живот, изпълнен с приема на вредни храни, оказва влияние върху здравето ни.

Имайки лесен достъп до огромно количество различни хранителни продукти, обикновено силно преработени, телата ни страдат от сериозни дефицити на основни хранителни вещества.

Повечето от нас се хранят лошо и го правят напълно несъзнателно. Всяка година, заедно с храната, ние усвояваме около 2 килограма токсични химикали под формата на Е добавки.

реклама

Вие сте това, което ядете

Както се казва в самата поговорка „ти си това, което ядеш“ е 100% вярно, но много хора не осъзнават, че продуктите, които изглеждат „здравословни“, не са толкова полезни за хората.

На първо място, най-важното е да знаете умереността и здравия разум при консумирането на тези продукти и да ги хапвате възможно най-малко.

Вижте са най-често срещаните вредни храни, които не трябва да присъстват в ежедневното меню на обикновения човек.

1. Маргарин

Дълги години се смяташе, че маслото е вредно за здравето. Лекарите обикновено препоръчваха да го замените с маргарин. Но в светлината на съвременните познания ние много добре знаем, че е точно обратното!

Маргаринът е богат на индустриално втвърдени растителни масла, които съдържат трансмазнини, които са вредни за здравето.

Консумирането на маргарин може да доведе до повишен риск от развитие на сърдечни заболявания и рак.

Избягвайте на всяка цена маргарина и дайте предпочитание на качественото масло!

2. Газирани напитки с добавена захар

Популярните газирани напитки всъщност са опасни отрови в красива опаковка. Тези напитки днес са истински бич, особено сред младите хора, които не се замислят за дългосрочните последици от употребата им.

Поради съдържанието на огромни количества рафинирана захар (има около 10 кубчета бяла захар в кен кола) или канцерогенни подсладители и други токсични добавки, пиенето на газирани напитки може да доведе до влошаване на здравето.

Списъкът с основните рискове от газираните напитки включва рак, сърдечни заболявания, диабет, остеопороза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, епилепсия и тежки емоционални разстройства.

3. Преработени меса

Резултатите от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) ясно показват, че консумацията на преработени меса повишава риска от развитие на рак.

Преработеното месо официално е включено в групата на най-канцерогенните вредни храни. Същата група (група 1) включва също тютюна и азбеста, така че в тази група са вещества и продукти, чиято канцерогенност за хората е ясно научно доказана и добре документирана.

Вижте кои специфични продукти са включени в групата на преработеното месо::

  • Колбаси;
  • Шунка и други подобни, колбаси;
  • Наденица (всички нейни разновидности);
  • Телешко или сушено говеждо месо;
  • Консерви с месо;
  • Всички индустриално обработени месни продукти (месни сосове, месни консерви, пастети и др.).

Работната група на IARC заключава недвусмислено, че консумацията на преработено месо причинява рак на дебелото черво.

4. Популярните зърнени закуски

Въпреки факта, че рекламите в медиите постоянно ни съобщават, че зърнената закуска има благоприятен ефект върху здравето ни, си струва да знаем, че в повечето случаи това е една голяма лъжа!

Първо, тези вредни храни обикновено са пълни с огромни количества захар, и второ, те съдържат опасни количества добавени витамини (например витамин А), които лесно могат да бъдат предозирани.

Третият неоспорим и добре документиран факт е наличието на опасни нива на токсични и канцерогенни пестициди в повечето от тези продукти!

Официалните доклади на Международната агенция за изследване на рака (IARC) показват, че глифозатът може да увеличи риска от рак. За съжаление, като ядем само 60-грама храна с концентрация на глифозат от 160 ppb (части на милиард), ние вече представляваме потенциална заплаха за нашето здраве!

5. Картофен чипс

Без много да се мислим, много от нас ядат чипс всеки ден! За съжаление те са истинска токсична бомба за тялото ни. Те не само съдържат големи количества натрий и нездравословни трансмазнини, но и канцерогенен акриламид, който се образува в чипса в резултат на тяхната специфична термична обработка!

Редовната консумация на картофен чипс увеличава риска от развитие не само на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, но и на нелечими ракови заболявания.

6. Обезмаслени млечни продукти

Хранителни магазини и супермаркети гъмжат от обезмаслени млечни продукти като чисто мляко, кисело мляко, сирене и напитки с приказни имена.

Но знаете ли, че в тези храни мазнините се заменят с ужасяващи количества захар, канцерогенни подсладители или глюкозни и фруктозни сиропи? Не купувате тези продукти, защото ви казват, че са диетични!

Не забравяйте, че излишната захар е много по-голям проблем за вашето здраве от естествените мазнини в млечните продукти!

Ако не планирате да развивате сериозни заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания, никога повече не посягайте към нискомаслени млечни продукти!

7. Предварително опаковани сладкарски изделия

Растителните масла като цяло са полезни за хората, но тяхното индустриално втвърдяване ги прави изключително вредни храни за нашето здраве.

Учените успяха да докажат, че хидрогенираните растителни масла влияят неблагоприятно на човешката кръвоносна система, главно като повишават концентрацията на лошия холестерол в кръвта (LDL) и в същото време намаляват нивото на полезния холестерол (HDL).

Освен това трансмазнините значително повишават нивото на опасните триглицериди. Взети заедно, хидрогенираните растителни масла увеличават риска от внезапна сърдечна смърт, както и смърт от исхемична болест на сърцето.

Предварително опакованите сладкарски продукти като бисквити, вафли, мъфини и други подобни съдържат огромни количества хидрогенирани растителни масла, които са източник на трансмазнини. Поради тази причина си струва да ги избягвате като огън!

8. Бял хляб

Редовното хранене с бял хляб е едно от най-лошите неща, които можете да направите за собственото си здраве!

Такъв хляб е индустриално лишен от полезните вещества, които се срещат естествено в суровините, и следователно от най-ценните им хранителни стойности и благоприятно въздействие върху нашето тяло на диетичните фибри.

Това, което остава, по принцип не се различава много от самото нишесте. Това са чисти калории, без никакви ценни хранителни вещества!

Поради индустриалната си обработка, белият хляб може да се класифицира като бързо усвоими захари с висок гликемичен индекс, консумацията на които е свързана с бързо изхвърляне на инсулин в кръвта и с реактивна хипогликемия.

Всъщност яденето на бял хляб е по-лошо от яденето на кубчета захар!

Той бързо повишава концентрацията на глюкоза в кръвта, като нарушава сериозно работата на панкреаса. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания!

9. Пържени храни

Пържените продукти трябва да се ядат възможно най-малко! Независимо дали става дума за пържени картофи или пържено месо, всичко, приготвено в нездравословно масло, със сигурност се смятат за вредни храни.

В едно проучване, публикувано в списанието Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, учените успяха да покажат, че като ядете пържени храни повече от четири пъти седмично, значително увеличавате риска от затлъстяване и здравословни усложнения.

По-важното е, че ако ядете шест пържени ястия седмично, увеличавате риска от инсулт с 41 процента!

10. Сладки неща

вредните храни
вредните храни със захър

Учените отдавна успяха да докажат, че захарта действа на мозъка ни буквално като лекарство.

Доказано е, че предизвиква силно пристрастяване, защото повече от кокаина стимулира така наречения механизъм за възнаграждение в човешкия мозък!

Страничните ефекти от пристрастяването към захарта са подобни на тези при наркозависимите. Най-често забелязваните са опасни промени в настроението, силно главоболие, депресия, хронична умора и разбира се, постепенно разрушаване на целия организъм.

11. Топено сирене

Продукт, който също се предлага в големи количества по магазините и по вкус и състав би трябвало да наподобява обикновеното сирене. За съжаление няма нищо общо с обикновеното истинско сирене.

Топените сирена се приготвят от съставки за пълнеж, така че да изглеждат и да имат вкус на сирене.

Важно е да запомните, колкото повече запълващи съставки са на етикета, толкова по-лошо е за вашето здраве. Всички те се смятат за вредни храни.

Струва си да изключите топеното сирене от диетата и да го замените с истинско натурално сирене, напр. козе сирене, но не забравяйте за правилната консумация на наситени мастни киселини.

какви са тези „Е“

Всеки хранителен продукт с етикет е маркиран със знака Е, последван от трицифрени числа.

От всеки ред с цифри можете да прочетете дали веществата, добавени към продукта са: оцветители (E 100-199), консерванти (E 200-299), антиоксиданти (E 300-399), сгъстители (E 400-499), отлагащи вещества (E 500-599), подобрители на вкуса (E 600-699).

Научете повече за Е-тата и за вредните храни:

ГРУПА Е

НОМЕР

ПРИЛОЖЕНИЕ

ДЕЙСТВИЕ

Оцветители

E 100

E 199

бонбони

десерти

напитки

желета

Те придават или подобряват цвета на продукта

Консерванти

E 200

E 299

деликатеси,

газирани напитки,

сокове, консерви, задушени плодове

Те предотвратяват развалянето на продуктите, удължават срока на годност и предпазват от микроорганизми

Антиоксиданти

E 300

E 399

Зърнени закуски, пържени картофи, чипс, кексове, бисквити, студени меса, маргарин, масло

Те предотвратяват окисляването на хранителните продукти, например предотвратяват гранясването на мазнините

Емулгатори

E 400

499

Сладолед, супи на прах, майонеза, маргарин, колбаси, хляб, шоколад

Те са отговорни за издръжливостта и консистенцията на продукта

подобрители и др.

E 500

E 1500

Сладкиши, дъвки, напитки, сокове, кисели млека, десерти, подправки

Те подобряват вкуса, заместител на захарта

табл.1 („Е“-тата в храните и напитките)

Безвреден списък с E-та:

Безвредни Е

Приложение

Ефект върху тялото

E 100 куркумин

Подправка къри, подправка куркумин, маргарин, горчица, сладкарски изделия, рибни продукти, сирене

Има противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни свойства

E 101 рибофлавин (вит. B2)

Месо, черен дроб, хлебна мая, пилешки яйца, мляко, извара, риба, плодове, зеленчуци

Правилното функциониране на централната и периферната нервна система и имунната система е отговорно за доброто състояние на лигавиците на храносмилателния тракт, кожата и епитела на кръвоносните съдове

Е 140 Хлорофил

Спанак, къдраво зеле, маруля, зеле, кресон, ечемична трева, магданоз, копър

Намалява риска от разширени вени, помага за премахване на лошия дъх, действа противовъзпалително

E 160 – 163 Каротини

Моркови, тиква, пъпеши, кайсии, маруля, спанак, домати, броколи и сладки картофи

Предпазва от микроорганизми, поддържа имунната система и поддържа зрението

Е 300 Аскорбинова киселина

Касис, киви, ягоди, чушки, магданоз, брюкселско зеле, броколи, краве мляко, кефир, кисело мляко

Стимулира синтеза на колаген, участва в метаболитните процеси, понижава кръвното налягане, регулира нивата на кръвната захар, подпомага имунната система

Е 306 Витамин Е

Слънчогледово масло, масло от пшеничен зародиш, бадеми, лешници, зародиши от зърнени семена и кълнове

Подобрява съсирването на кръвта, осигурява адекватна мускулна подвижност, понижава концентрацията на „лошия холестерол“, подпомага правилната овулация при жените, осигурява правилното развитие на плода, а при мъжете подпомага производството на сперма

E 322 Лецитин

Сладкарски изделия, шоколад, маргарин, майонеза, инстантни продукти

Подобрява паметта и концентрацията, понижава холестерола, предпазва черния дроб

E 410 Брашно от рожков

Сладолед, топинги, глазура, сушени плодове и зеленчуци, конфитюри, желета, мармалади, храни за кърмачета

Намалява скокове в нивата на кръвната захар, успокоява причинените от диария заболявания и подобрява храносмилането

E 440 Пектин

Конфитюри, желета, сладкарски пълнежи, десерти, сокове, извара, кетчуп, майонеза, плодове

Те намаляват усвояването на холестерола, повишават усещането за ситост и намаляват гликемията след хранене

таб.2 (полезни добавки Е в храните)

Списък на вредните E добавки:

Вредни E

Ефект върху тялото

E 102 тартразин

Алергични реакции, безсъние, депресия със съмнение за ADHD при деца

E 104 Хинолиново жълто

Реакции, алергични, със съмнение за ADHD при деца

E 110 Сънсет жълто

Алергични реакции със съмнение за ADHD при деца

E 120 Кохинил

Алергични реакции

E 123 Амарант

Канцерогенен

E 124 Кохинилово червено

Опасен за астматици със съмнение за ADHD при деца

E 127 Еритрозин

Той инхибира растежа, нарушава функционирането на щитовидната жлеза

E 131 Патентовано синьо

Канцерогенен

E 210-213 Бензоена киселина и нейните соли

Канцерогенен

E 220 – 228 Серен диоксид и неговите соли

Това причинява загуба на вит. B12, алергични реакции, главоболие, гадене, чревни смущения

E 249 – 251 Нитрати

Канцерогенен

E 310 – 312 Пропил и други галати

Алергични реакции, обриви

E 320 Бутил хидрокси анизол (BHA)

Повишава нивата на холестерола в кръвта

Е 400 Алгинова киселина

Опасен за бременни жени – пречи на усвояването на желязото

Е 407 Карагенан

Язви на храносмилателния тракт, има слабително действие

E 621 Мононатриев глутамат

Може да причини стомашно-чревна болка, главоболие, гадене, слабост или влошаване на зрението

E 951 Аспартам

Канцерогенен, присъства в много вредни храни

E 954 Захарин

Канцерогенен

таб.3 (вредни Е-та в храните)

В днешно време пословичната „химия“ е почти навсякъде, не може да се избегне и следователно не трябва да сме параноици. Всичко се свежда до начин на живот и здравословно хранене. Ако се погрижим правилно за тези два фактора, нищо няма да се случи, ако от време на време ядем храни от списъка на забранените.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: