Всичко, което трябва да знаете за продуктите от марихуана

Всичко, което трябва да знаете за продуктите от марихуана

Приема на продукти с канабис може да е от полза за лечение на симптомите, свързани с различни здравословни проблеми. Въпреки това, те могат да предизвикат странични ефекти, да взаимодействат с лекарства и да имат забавено действие.

Канабисът, известен също като марихуана или „трева“ разговорно, се отнася до изсушени растения от вид Cannabis sativa L.

Това е широко използвано вещество, като милиони го използват или за развлекателни цели, или за лечение на хронични здравословни състояния. Канабисът може да се консумира по няколко начина, включително пушене, вейпинг и поглъщане чрез хранителни продукти.

реклама

И все пак има опасения относно безопасността на консумацията на продукти, съдържащи канабис, и дали поглъщането им води до същите ефекти като пушенето.

Тази статия разглежда безопасността на консумацията на продукти от канабис и обсъжда последиците за здравето, както положителни, така и отрицателни.

Можете ли да „ядете“ марихуана?

Краткият отговор е да, канабисът може да се поглъща. Храни и напитки, правени с канабис, са били консумирани през цялата история, като има данни още от 1000 г. пр.н.е.

В древен Китай и Индия канабисът е бил използван за медицински цели. След което е въведен в западната медицина през 19 век. Различни форми, като тинктури, се предписват за справяне с различни заболявания, вариращи от хронична болка до храносмилателни проблеми.

Освен това ядливите продукти от канабис са използвани в миналото за облекчаване на стреса и предизвикване на добро настроение, подобна на алкохола.

Например бханг (Bhang), смес от листа и цветя на канабис, традиционно се консумира по време на религиозни празненства като Холи, индуски фестивал, символизиращ любовта и цвета.

В Съединените щати консумацията на ядлив канабис придоби популярност през 60-те години.

Днес има широка гама от хранителни продукти, законни и незаконни, в зависимост от държавните разпоредби. Те включват дъвки, бонбони, шоколади, капсули, чайове и масла, които могат да бъдат намерени в лицензирани диспансери или на незаконния пазар.

Освен това, ентусиастите често създават свои собствени продукти с канабис, като включват масло или олио, напоени с канабис, в печива, като кекс и други.

Може ли да се консумира Суров канабис?

Въпреки че е възможно да се консумира суров канабис, неговите ефекти се различават значително от тези на преработените продукти на базата на канабис, тъй като изисква процес, наречен декарбоксилиране, за да активира неговите съединения.

Суровият канабис съдържа тетрахидроканабинолова киселина (THCA) и канабидиолова киселина (CBDA). Те се нуждаят от излагане на топлина, като например чрез пушене или печене, за да се превърнат в техните активни форми тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD).

Следователно поглъщането на суров канабис няма да доведе до същите резултати като консумацията на загрят канабис.

Въпреки че консумацията на суров канабис няма да предизвика „надрусване“, някои привърженици предполагат, че той може да предложи уникални ползи за здравето поради разнообразния си набор от растителни съединения.

Изследванията в тази област обаче остават ограничени, оставяйки потенциалните терапевтични предимства на суровия канабис несигурни.

Ползи за здравето, свързани с яденето на марихуана

През цялата история канабисът е бил признат за своите потенциални ползи и е бил използван за облекчаване на различни заболявания.

В днешно време нараства популярността на употребата на ядливи продукти от канабис.

Проучванията постоянно показват, че мнозинството от здравните специалисти подкрепят идеята канабисът да се счита за жизнеспособна медицинска опция за пациентите.

Може да е от полза при определени здравословни състояния

Ядливите продукти от канабис често се използват при лечението на състояния, като хронична болка, симптоми, свързани с рак, и тревожност.

Продуктите с медицински канабис са законно достъпни за рецепта в много страни по света, като Италия, Испания и Германия, и често се препоръчват от лекари в много щати на САЩ, където канабисът е легализиран.

THC, един от многото канабиноиди, открити в канабиса.

Той е отговорен за психоактивните ефекти на продуктите от канабис, включително хранителните продукти, които могат да предизвикат чувство на еуфория и релаксация. Смята се също, че THC играе ключова роля в болкоуспокояващите свойства на канабиса.

Други съединения в канабиса, като CBD, не са интоксикиращи и са показали потенциал за намаляване на тревожността и възпалението.

Ядливите продукти от канабис като масла, тинктури и дъвки обикновено се използват за справяне с проблеми като лош апетит, болка и при хора с рак.

Освен това, тези продукти могат да облекчат симптоми като болка, мускулни спазми, гадене, повръщане, безсъние и тревожност.

Някои фармацевтични компании произвеждат орални лекарства, получени от канабис, като Sativex, перорален спрей, съдържащ равни количества THC и CBD, който се предписва за облекчаване на болка и мускулна спастичност.

Годните за консумация продукти от канабис често се използват и за управление на други състояния, включително храносмилателни и неврологични разстройства.

Необходими са обаче допълнителни висококачествени изследвания, за да се разбере напълно техният терапевтичен потенциал.

Потенциални странични ефекти

Въпреки че годните за консумация продукти от канабис предлагат потенциални ползи за различни състояния, те крият и определени рискове.

Основният проблем с тези продукти е трудността при определяне на подходяща доза. Концентрациите на THC могат да варират в широки граници в зависимост от фактори като производствени методи и качество на канабиса.

Освен това, за разлика от пушенето на канабис, яденето има дълъг латентен период, като често отнема часове, за да подействат. Това забавяне може да доведе до неволна свръхконсумация, тъй като потребителите могат да консумират повече, смятайки, че първоначалната доза е недостатъчна.

Също така в сравнение с пушенето, консумацията има продължително действие, което продължава няколко часа.

Когато се пуши канабис, THC бързо достига до мозъка, предизвиквайки ефекта си в рамките на минути. Тези ефекти обикновено достигат своя пик около 20-30 минути след пушене и постепенно намаляват в рамките на 2-3 часа.

Обратно, психоактивните ефекти на хранителните продукти обикновено имат забавено начало, вариращо от 30 до 90 минути. Тези ефекти обикновено продължават по-дълго, като пикът настъпва приблизително 2-4 часа след приема.

Продължителността и интензивността могат да варират в зависимост от фактори като консумираното количество, телесно тегло, метаболизъм, пол и други индивидуални характеристики.

Този разширен ефект, съчетан с променливи концентрации на THC, повишава риска от прекомерна консумация и нежелани странични ефекти като параноя или нарушена двигателна функция.

Следователно, за потребителите е изключително важно да са внимателни, като започват с малка доза и изчакат, преди да консумират още.

Освен това, макар и рядко, може да възникне психоза, предизвикана от канабис. Това се случва при прекомерна консумация на хранителни продукти, което води до симптоми като параноя, заблуди, объркване или халюцинации.

Други странични ефекти от консумацията на канабис включват сухота в устата, сънливост и променено възприятие. Освен това тези продукти могат да взаимодействат с алкохол и определени лекарства, което налага повишено внимание.

Яденето на марихуана по-безопасно ли е от пушенето?

Пушенето на канабис обикновено се смята за вредно. Проучванията показват, че вдишването на дим от канабис може да има неблагоприятни ефекти върху здравето, подобно на пушенето на цигари.

И цигареният дим, и димът от канабис съдържат токсини като амоняк, циановодород и полициклични ароматни въглеводороди. Те могат да увредят белите дробове и да увеличат риска от заболяване.

Въпреки че някои проучвания предполагат слаба връзка между пушенето на канабис и специфични видове рак, доказателствата за връзка с рака на белия дроб остават неубедителни.

Учените подчертават, че въздействието на пушенето на канабис върху риска от рак е несигурно поради качеството на наличните проучвания и влиянието на объркващи фактори като пушенето на цигари.

Освен това пушенето на канабис е свързано с възпаление на белите дробове, бронхит и когнитивно увреждане.

Ядливите продукти от канабис обаче не са свързани с неблагоприятни ефекти върху здравето на белите дробове или риск от рак. Това ги прави потенциално по-безопасна алтернатива за хора, загрижени за рисковете за здравето от пушенето на канабис.

Въпреки това, тъй като голяма част от наличните изследвания се фокусират върху ефектите от пушенето на канабис, дългосрочните последици за здравето от консумацията на хранителни продукти остават несигурни.

Приема се обаче, че поглъщането на канабис е по-безопасно от пушенето му. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се обоснове това твърдение.

Как да се насладите на хранителни продукти безопасно и законно

Много хора намират утеха и облекчение от стреса чрез употребата на продукти от канабис.

Други се обръщат към хранителни продукти, за да облекчат симптомите на различни медицински състояния.

От решаващо значение е да изберете безопасни продукти и подходящи дози, за да предотвратите всякакви нежелани странични ефекти.

За тези, които обмислят да използват хранителни продукти за медицински цели, консултацията със здравен специалист е от съществено значение, за да се определи дали медицинската марихуана е опция.

Някои медицински състояния може да наложат препоръка на лекар за медицинска марихуана. Те включват хронична болка, тревожност, множествена склероза, терминално заболяване и възпалително заболяване на червата.

Задължително е да се отбележи, че употребата на канабис за развлечение е незаконна в много държави, включително и в България.

Въпреки променящите се социални и политически нагласи към канабиса, спазването на държавните закони, уреждащи както медицинската, така и развлекателната употреба на канабис, е необходимо за гражданите.

Заключение

Ядливите продукти от канабис привлякоха внимание заради потенциала си да облекчават симптомите на хронични заболявания и тревожност.

Трябва да се признае обаче, че тези продукти могат да имат странични ефекти и да взаимодействат с лекарства.

Законността на използването на такива продукти варира в зависимост от вашето местоположение. Някои региони и държави позволяват употребата на медицински или развлекателни продукти от канабис, докато други поддържат строги разпоредби срещу тяхната употреба.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: