Възможно ли е стареенето на кожата да бъде отложено?

Възможно ли е стареенето на кожата да бъде отложено

Интересно е да се отбележи, че възрастта се възприема не само от вида на лицето, но и от състоянието на кожата по ръцете, врата и деколтето. С други думи, за да запазите младежкия си вид, трябва да се погрижите за състоянието на кожата по цялото тяло, а не само на лицето.

Ако приложите в ежедневието си няколко прости съвета, които специалистите дават за запазване здравето на кожата, ще удължите с години красотата си и успешно ще скривате реалната си възраст от околните.

Защитете се от вредните лъчи на слънцето

Слънцето е решителен фактор, който пряко влияе върху вида на кожата ви. UV лъчите на слънцето са отговорни за близо 90% от видимите белези на стареене на кожата. Те разграждат еластина в кожата, причинявайки бръчки, старчески петна, неравномерен тен, увиснала кожа и матов вид.

реклама

Когато е необходимо да се излагате на слънце, винаги нанасяйте качествен слънцезащитен крем с поне SPF 30 и се уверете, че е широкоспектърен – което означава, че помага за блокирането на всички UV лъчи – както на UVA, така и на UVB лъчите.

Нанасяйте слънцезащитен крем всеки ден независимо дали е слънчево или не, тъй като UV лъчите присъстват и влияят дори и в облачно време. Кремът трябва да се нанася на всеки няколко часа, за да поддържате максимална защита.

Такива дневни кремове за лице на NIVEA и GARNIER можете да откриете в най-новата дм брошура, като цената на крема Nivea не е увеличаван от повече от 1 година насам.

Пийте много вода

Друг ключов фактор за младата кожа е добрата хидратация. Изпивайте по 8 чаши вода на ден, за да поддържате сияйна и оптимално здрава кожа.

Дехидратацията бързо ще промени състоянието на кожата ви в бледа и суха и ще подчертае бръчките ви. Пиенето на достатъчно вода всеки ден запълва тъканите и клетките на кожата, което придава на кожата повече свежест и младежки вид.

Достатъчно сън

По време на сън тялото отделя хормони, които съдействат за възстановяване на клетките. Все пак трябва да се има предвид, че спането върху груб плат, като памучна калъфка например, може да предизвика бръчки, докато се въртите на сън. За да предотвратите появата на бръчки по време на сън, бихте могли да замените калъфката си със сатенена.

Външно овлажняване на лицето и кожата

Колкото повече хидратирате кожата си, толкова тя е по-способна да се бори с външни дразнители. Освен приемането на достатъчно течности през деня, бихте могли да използвате и овлажнители за лице. Тяхната цел е да тонизират и подхранят кожата, като я правят еластична и мека. Подобен ефект имат и качествените маски за лице.

Подходяща диета и ограничаване на вредните напитки

За здрава кожа се стремете да консумирате повече плодове и зеленчуци. Хранителните вещества, които те съдържат, поддържат младостта в тялото както вътрешно, така и външно.

Фитонутриентите предпазват тялото от вредното въздействие на свободните радикали, намиращи се в околната среда. Подходящата храна за отлагане на стареенето се състои от здравословни храни, като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и сурови ядки.

Тук е мястото да споменем за вредните напитки, които бързо състаряват кожата. Приемът на алкохол и кофеин следва да бъде сведено до минимум, тъй като те дехидратират тялото и го лишават от ключови хранителни вещества. В допълнение причиняват истински хаос на кожата, а при редовна консумация тези ефекти могат да станат трайни.

Движението е живот

Движението запазва младостта и удължава живота, затова поддържането на активен начин на живот и здравословно тегло са особено важни фактори за красивия външен вид. Проучване, извършено през 2019 година доказва, че упражненията и физическата активност, особено при хора на средна възраст и по-възрастни изцяло заместват лекарствата.

Нещо повече, учените стигат до извода, че по настоящем „не съществува лекарство или дори група лекарства, които могат да осигурят същите ползи като продължителните и безопасни упражнения“. Според някои учени редовните тренировки забавят стареенето ви на клетъчно ниво с близо 10 години.

Заключение

Добрата грижа за кожата няма заместител.

Състоянието на вашата кожа зависи от това как се отнасяте към нея. Ако водите здравословен начин на живот с правилна диета, много движение и предпазвате кожата си от вредни фактори, тя със сигурност ще ви се отблагодари с красота и младост.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: