Слънцезащитен крем: Химични или минерални филтри?

Слънцезащитен крем

Проучване от 2019г. хвърля светлина върху факта, че определени съставки в масово използвания слънцезащитен крем се усвояват в телата ни на потенциално опасни нива.

Въпреки че вече знаем, че химикалите – авобензон, оксибензон, октокрилен и Ecamsule (Терефталилиден дикамфор сулфонова киселина) – могат да останат в кръвта с часове, в проучването се казва, че не е ясно какъв вид дългосрочни здравословни проблеми могат да причинят.

Докато не разполагаме с повече информация за вредите, които могат да причинят UV слънцезащитни продукти на химическа основа, дерматолозите призовават хората да продължат използването му, тъй като това е най-добрият начин за защита на кожата от вредните лъчи на слънцето.

реклама

Много други дерматолози предлагат да замените вашите лосиони на химическа основа с по-безопасни алтернативи като продукт на минерална основа, а голям брой хора залагат на домашно приготвения слънцезащитен крем.

Вече знаем, че има три вида слънцезащитен крем – минерален, химичен и домашно приготвен, но има огромна разлика в това как всеки от тях ви защитава.

Вижте какво представляват, какви са свойствата им и преценете сами какво да използвате:

Слънцезащитни продукти с химични филтри

Химичния слънцезащитен крем, прониква в кожата и поглъщат UV лъчите, преди те да достигнат и да повредят дермалните слоеве.

Някои слънцезащитни продукти включват авобензон, оксибензон, терефталилиден дикамфор сулфонова киселина и парааминобензоена киселина (4-аминобензоена киселина – ПАБК), които са съставки, използвани за абсорбиране на слънчевите лъчи.

Съставки в химичните слънцезащитни продукти:

Оксибензон (Oxybenzone) тази съставка е един от най-често използваните химикали при химичния слънцезащитен крем.

Оксибензон се свързва с нарушаване на ендокринната система, контактни алергии и фотоалергии, което означава, че е необходимо излагането на слънце за получаването на алергична реакция.


Прочети Още: Колко биологични системи има в човешкото тяло?


Тази съставка, понякога наричана бензофенон-3, не трябва да се бърка с бензофенон, друга често срещана слънцезащитна съставка.

Оксибензон също е вреден за част от флората и фауната в морето и океаните. Този химикал е толкова вреден, че през 2018 г. Хавай го забрани, за да защити кораловите рифове.

Октиноксат (Octinoxate) е често използван UV филтър, който предпазва от UVB лъчи, но не и UVA слънчеви лъчи (дълги ултравиолетови лъчи). На опаковката може да бъде посочен като OMC, метоксицинамат или етилхексил метоксицинамат.

Отиноксатът е свързан с нарушаване функцията на ендокринната система и с репродуктивната система.

Има данни,че този химикал е открит в кърмата, урината и кръвта, на хора използвали химични слънцезащитни продукти.

Подобно на оксибензона, тази съставка също беше забранена в Хавай, тъй като вреди на кораловите рифове.

Хомосалат (Homosalate) е обща слънцезащитна съставка, която абсорбира UVB лъчите, за да предотврати директното излагане на кожата на средните ултравиолетови лъчи. Хомосалатът абсорбира само UVB лъчите (средни ултравиолетови лъчи).

Тази съставка е свързана с нарушаване на хормоните и може също така да засили абсорбцията на пестициди. Той може също да засили навлизането на други вредни съставки, намиращи се в състава на слънцезащитния продукт.

Тази съставка е устойчива в околната среда, което означава, че не се разгражда лесно.

Ecamsule ( USAN, търговско наименование Mexoryl SX, терефталилиден дикамфор сулфонова киселина) е органично съединение, което се добавя към много слънцезащитни кремове за филтриране на UVA лъчи.

4-аминобензоена киселина (ПАБК) е органична киселина с UV абсорбция и антифиброзни свойства. Когато е изложена на светлина, аминобензоената киселина (парааминобензоена киселина или PABA) абсорбира UV светлина и излъчва излишна енергия чрез фотохимична реакция, която може да причини увреждане на ДНК.

Тъй като ДНК дефектите допринасят за рак на кожата, аминобензоената киселина вече не се използва широко в слънцезащитните продукти.

Наночастици (Nano particles) Наночастиците могат да бъдат 1000 пъти по-малки от размера на човешкия косъм. В слънцезащитния крем те най-често се срещат като титанов диоксид или цинков оксид.

Учените все още не разбират въздействието, което биха могли да окажат за хората и околната среда. Има предположения, че титановият диоксид с наночастици може да вреди на кораловите рифове.

Слънцезащитни продукти на минерална основа

Минералният слънцезащитен крем предлага физическа защита от ултравиолетови (UV) лъчи.

Той създава слой върху кожата и действа като бариера. Обикновено минералните слънцезащитни продукти включват цинков оксид или титаниев оксид.

Минералните слънцезащитни продукти ви осигуряват моментална защита. Докато химичните слънцезащитни продукти трябва да бъдат нанесени до 30 минути преди да се изложите на слънце, за да ви предпазят, тъй като първо трябва да се абсорбират в кожата.

Съставки в минералните слънцезащитни продукти:

Титаниевият диоксид е природен минерал, открит в земната кора. Той е UV абсорбатор, което означава, че може да погълне UV лъчите.

Той абсорбира UVB лъчите и някои UVA лъчи, но не може да осигури пълна защита от UVA.

UVA лъчите са тези, които причиняват преждевременно стареене, като бръчки, слънчеви петна и рак на кожата. Титаниевия диоксид е безопасен за хората и планетата, когато не е с наночастици.

Цинковият оксид също е естествен UV-абсорбатор. Цинковият оксид предлага защита от широк спектър, тъй като предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи.

Когато не е с наночастици, цинкът е безопасен за хората и околната среда. Цинковият оксид е полезен за кожата.

Той е ключов активен компонент в много продукти за грижа за кожата, като бебешки кремове и такива за лечение на акне, както и е полезен при изгаряния и рани.

Има едновременно антибактериално действие и се използва като градивен елемент за възстановяване на кожата.

Домашен слънцезащитен крем

Повечето естествени слънцезащитни продукти използват активни съставки от растенията, за да покрият кожата и да отразяват UV лъчите от дермалните слоеве. Активните съставки обикновено са направени от минерали, като титаниев диоксид или цинков оксид.

Ефективните слънцезащитни продукти отразяват или разпръскват както вредните UVA, така и UVB лъчите, така че да не могат да проникнат през кожата ви.

След като лъчите се разпръснат, компонентите на слънцезащитните кремове – абсорбират енергията от лъчите и я разпределя върху кожата ви под формата на топлина.

Важно е да знаете, че домашните слънцезащитни кремове, които сами си правите с растителни съставки като масло от червени малинови семена, въпреки че могат да предпазват от някои UV лъчи, те не съдържат мощен UV филтър.

Без филтъра на титаниев диоксид, цинков оксид или друга химическа съставка, която доказано разсейва или отразява UV лъчите, нито един слънцезащитен крем, който ще си направите, няма да защити кожата ви напълно.

Ето защо през 2019 година FDA актуализира изискванията си към слънцезащитни продукти. Въпреки, че това е препоръка от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, това важи с пълна сила и тук в България.

За да бъдат считани като безопасни и ефективни, слънцезащитните продукти трябва да включват титаниев диоксид или цинков оксид.

Минерален, химичен или домашно направен слънцезащитен крем да изберем?

И трите вида слънцезащитни продукти осигуряват защита от слънцето, като вече споменахме, че домашно приготвения е със слаба UV защита.

Според Фондацията за рак на кожата, трябва да се съобразите с типът на кожата при избора на подходящия за вас продукт.

За хора с чувствителна кожа минералните и домашно приготвени слънцезащитни продукти с цинков оксид и титаниев диоксид се понасят по-добре.

Хората със състояния на кожата, като розацея или склонна към алергия кожа, трябва да избягват продукти, които съдържат аромати, консерванти и оксибензон или парабени, които често се намират в слънцезащитните лосиони.

Слънцезащитните продукти съдържащи оксибензон, могат да предизвикат алергична реакция.

Преди да опитате нов слънцезащитен продукт, независимо дали ще е минерален или химичен, прочетете етикета, за да сте сигурни, че ще получите необходимата защита и да избегнете съставки, към които може да сте алергични.

Много лекари препоръчват слънцезащитни средства, които предлагат:

 • SPF 30 или по-голяма
 • защита от широк спектър
 • водоустойчивост

Какво е SPF?

Слънцезащитните кремове помагат за защита на кожата от потенциално вредни UVB и UVA лъчи. UVB кара кожата да се зачервява, а UVA не.

Въпреки това, UVA може да доведе до стареене, включително бръчки. Както UVA, така и UVB увеличават риска от рак на кожата.

SPF е съкращение от фактор за защита от слънце. Това е индикация за това колко добре даден продукт действително ще ви предпази от ултравиолетовите слънчеви лъчи (UVB).

Според Skin Cancer Foundation продукт с SPF 30 позволява приблизително 3 процента от UVB лъчи да увредят кожата ви, а продукт със SPF 50 позволява около 2 процента.

С увеличаването на стойността на SPF защитата от слънчеви изгаряния се увеличава.

Ако продукт със специфичен SPF ефективно блокира UVB лъчите, това не гарантира UVA защита.

Поради тази причина е важно да се потърси подходящ SPF, но и лосион с широк спектър или пълен спектър.

Широкоспектърните слънцезащитни средства блокират UVA лъчите в същите пропорции, които SPF блокира UVB.

Може да видите някое от следните термини на етикетите за защита от слънце:

Водоустойчив

FDA вече няма да позволява на производителите да казват, че техните продукти са водоустойчиви.

Така наречените водоустойчиви слънцезащитни продукти, предлагат ефективна защита от слънцето от 40 до 80 минути във водата в зависимост от SPF, след това е необходимо повторно нанасяне.

Широк спектър

Широкият спектър означава, че продуктът може да предпазва от ултравиолетови лъчи (UVA). Нивото на UVA защита трябва да нараства пропорционално на SPF стойността, която показва защита от UVB.

За спорт

FDA не одобри този термин за защита от слънце, но това е често срещано указание за устойчивост на вода и пот.

Чувствителна кожа

Въпреки че FDA не е одобрил термина „чувствителна кожа“ за защита от слънце, това най-вероятно е индикация, че продуктът е хипоалергенен и не включва парабени, масла или аромати.

Преди употреба прочетете етикета, за да видите дали някоя от тези съставки може да раздразни кожата ви.

Три причини да използвате слънцезащитен крем

 1. Слънчевите UV лъчи са най-сериозната заплаха за рак на кожата.
 2. Слънчевото изгаряне уврежда клетките на кожата и кръвоносните съдове.
 3. Проучване направено през 2013г. показва, че излагането на UV лъчи може да е отговорно за 80 процента от видимите признаци на стареене на лицето. Признаците за видимо стареене на кожата ви могат да включват бръчки, намалена еластичност и пигментация.

Как да си направим домашни слънцезащитни продукти

В интернет има изобилие от рецепти за домашни слънцезащитни продукти, но малко от тях всъщност ще защитят кожата ви от причиняващите рак UVB и UVA лъчи.

След като проучихме доста от тях, се спряхме на няколко варианта които, изглеждат най-ефективни, и измислихме рецептите по-долу.

1. Домашен слънцезащитен крем с алое вера и кокосово масло

Алое вера е добра активна съставка, за домашния ви слънцезащитен арсенал. Доказано е, че лекува и предотвратява изгаряния на кожата ви.

Забележка: Тази рецепта не е водоустойчива и ще трябва да се прилага често.

Съставки

 • 1/4 чаша кокосово масло (има SPF 7 или повече)
 • 2 (или повече) супени лъжици цинков оксид на прах
 • 1/4 чаша чист гел от алое вера (трябва да е 50 процента или по-високо чисто алое)
 • 25 капки масло от малини (има SPF от 25 до 50 )
 • 1 чаша (или по-малко) масло от шеа (карите) за да постигнете консистенция за намазване

Инструкции

 1. Комбинирайте всички съставки, с изключение на цинковия оксид и гел от алое вера, в средна тенджера. Оставете маслото от шеа и останалите маслата да се разтопят на среден огън.
 2. Оставете да изстине за няколко минути, преди да добавите гела от алое вера.
 3. Охладете напълно преди да добавите цинковия оксид. Разбъркайте добре, за да сте сигурни, че цинковият оксид се разпределя навсякъде. Може да искате да добавите малко пчелен восък или друго восъчно вещество за по-твърда консистенция.

Съхранявайте в стъклен буркан на хладно и сухо място, преди употреба.

2. Домашен слънцезащитен спрей

За да си направите домашен слънцезащитен спрей, комбинирайте съставките, както е описано в предната рецепта, без маслото от шеа.

След като сместа се охлади напълно, можете да добавите малко повече гел от алое вера и масло, като бадемово масло, което има собствени SPF свойства, докато сместа не стане консистенция за разпръскване. Да се ​​съхранява в стъклена спрей бутилка в хладилник за най-добри резултати.

3. Домашен слънцезащитен крем за мазна кожа

Ако имате мазна кожа, може да се колебаете да заложите на домашно приготвените слънцезащитни кремове, които са твърде мазни заради съставките си. Но някои етерични масла всъщност могат да коригират свръхпроизводството на себум (масло) върху кожата ви.

Ако се притеснявате от омазняване на кожата си, следвайте горната рецепта, но заменете кокосовото масло – за което е известно, че е комедогенно – с друго масло, като масло от жожоба или масло от сладък бадем.

SPF блокира производството на витамин D

Използването на слънцезащитни продукти и избягване на слънцето ще намали рискът от увреждане на кожата, но също така може да намали нивата на витамин Д.

Кожата произвежда 90 до 95 процента от нашия витамин D, когато е изложена на UVB лъчи. Останалите 10 процента идват от храната.

Заключение

Някои проучвания установяват, че съставките в слънцезащитния крем се абсорбират в тялото и дори могат да се натрупат с течение на времето.

Някои от тези съставки могат да повлияят на вашето здраве.

В момента учените преглеждат безопасността на много от тези химикали, но слънцезащитният крем все още отговаря на съвременните стандарти за безопасност.

Експертите казват, че ползите от използването на слънцезащитен крем далеч надвишават рисковете, които някои съставки носят.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: