Бръчки: Пълно ръководство за грижа и превенция

бръчки

Няма нищо лошо в това да имате бръчки. Няколко лицеви линии могат да бъдат привлекателни и да придадат характер на лицето ви.

Но на всички ни е ясно, че дамите биха предпочели да имат чисто и гладко лице.

Тази статия изследва причините за образуването на бръчки, факторите, които допринасят за тяхното развитие и действията, които могат да влошат появата им.

реклама

Също така разглежда различни методи, използвани от хората за намаляване на бръчките, като отбелязва, че някои са по-ефективни от други.

Бръчки

С напредване на възрастта еластичността на кожата ни намалява поради постепенното намаляване на производството на колаген.

Този естествен процес на стареене може да бъде ускорен от множество фактори, като излагане на слънце, замърсители на околната среда и специфичен избор на начин на живот.

С напредването на възрастта кожата ни става по-тънка, по-слаба и по-суха поради загубата на хидратация и колаген в нея. ( 1 )

Това прави кожата по-малко еластична, причинявайки признаци на стареене като фини линии, бръчки, гънки и др.

Следователно може да се каже, че бръчките не са нищо друго освен част от естествения ни процес на стареене.

Какво причинява бръчки по лицето

Появата на бръчки е естествена част от стареенето, те са най-забележими по кожата, на лицето, шията, ръцете и предмишниците.

Въпреки че основно генетиката определя структурата на кожата, излагането на слънце е основна причина за бръчките, особено за хората със светла кожа. Мръсният въздух и тютюнопушенето също допринасят за появата на бръчки.

Съществуват обаче множество други фактори, които го ускоряват, което води до по-трайни фини линии под повърхността на кожата в по-млада възраст.

Някои от най-честите причини, които увеличават шансовете за развитие на ранни мимически бръчки са: ( 2 )

 • Процес на стареене;
 • Излагане на слънчева светлина (UV лъчи);
 • Фактори на околната среда (тежки метеорологични условия, замърсяване);
 • Генетика;
 • Високи нива на стрес;
 • Лоша диетична практика;
 • Нездравословен начин на живот;
 • Прекомерно пушене и пиене;
 • Многократни изражения на лицето (намръщени или присвити очи);
 • Твърде много използване на химическа козметика.

Излагането на ултравиолетова (UV) светлина, независимо дали от слънчеви бани, солариуми или дейности на открито, допринася за образуването на бръчки.

UV светлината причинява разграждането на колагеновите и еластиновите влакна в кожата, които са отговорни за поддържането на структурата и еластичността на кожата.

Тъй като тези влакна се влошават, кожата губи своята здравина и гъвкавост, което води до отпускане и появата на бръчки.

Хората с по-тъмна кожа естествено имат повече меланин, осигурявайки известна защита срещу вредните ефекти на UV радиацията.

Редовното пушене също ускорява процеса на стареене на кожата, като намалява кръвоснабдяването.

Консумацията на алкохол може да дехидратира кожата, а сухата кожа е по-склонна към развитие на бръчки.

Бръчките се появяват най-вече между 20 и 35 години.

Видове бръчки

Бръчките по лицето могат да бъдат няколко вида в зависимост от мястото, на което се образуват.

Докато някои от тях могат да ни накарат да изглеждаме така, сякаш винаги сме замислени и намръщени, други може да не са особено видими.

Най-често срещаните видове бръчки, които с времето могат да се появят на кожата на лицето ви са:

 • Линии на челото;
 • Тревожни линии (между веждите);
 • Назолабиални бръчки (Линии около носа);
 • Пачи крака (външни ъгли на очите);
 • Линии на смях (около горната устна);
 • Линии на устните (около устата);
 • Марионетни линии (на брадичката).

Лечение

Достъпни са многобройни лечения за минимизиране появата на фини линии по кожата.

Въпреки това, за по-изразени бръчки, хората може да се нуждаят от по-интензивни подходи като пластична хирургия или инжектиране на филъри.

1. Лекарства

Локалните ретиноиди, които са извлечени от витамин А, се използват за лечение на фини бръчки и хиперпигментация. Те постигат това чрез насърчаване на производството на колаген в кожата.

Въпреки това е важно да се отбележи, че използването на ретиноиди може да доведе до чувствителност към слънцето, така че е от решаващо значение да защитите кожата, когато използвате такива кремове.

Възможните нежелани реакции могат да включват:

 • сухота;
 • сърбеж;
 • изгарящо усещане;
 • изтръпване;
 • обезцветени зони.

Ефикасността на кремовете против бръчки зависи от вида и концентрацията на активните съставки. Кремовете против бръчки, продавани без рецепта, обикновено имат по-ниски концентрации в сравнение с тези, отпускани с рецепта, което може да повлияе на тяхната ефективност.

Някои лекарства, като ретинол, алфа хидрокси киселини, коензим Q10, медни пептиди и антиоксиданти, могат да доведат до леки резултати при някои хора.

2. Дермабразио

Дермабразиото е хирургична процедура, която включва внимателно излющване на горните слоеве на кожата с помощта на бързо въртящо се устройство. Целта му е да елиминира фини бръчици, бенки, татуировки, белези от акне и различни видове белези.

След като се подложат на дермабразио, хората могат да получат подуване и промени в цвета на кожата.

Въпреки че тези симптоми обикновено изчезват в рамките на две седмици, някои признаци могат да продължат няколко месеца.

Важно е да се отбележи, че незабавните желани резултати са малко вероятни и подобренията може да не са забележими след няколко месеца.

3. Микродермабразио

Микродермабразиото, от друга страна, е по-малко инвазивна процедура, при която микрокристали от алуминиев оксид се напръскват върху повърхността на кожата.

Някои практикуващи използват ръчно устройство с фини диамантени кристали и мощен вакуум, за да отстранят тези частици.

Тази терапия има за цел да осигури по-свеж и гладък вид на кожата, като същевременно намалява видимостта на линии и бръчки, разширени пори, груба кожа и увреждане от слънцето.

Резултатите от микродермабразиото обаче са временни и често изискват повторни процедури.

4. Неаблативни лазери

Неаблативните лазери, радиочестотните (RF) устройства и импулсните източници на светлина са алтернативни методи, които не увреждат външния слой на кожата.

Терапията с лазер и източник на светлина разрушава външния слой на кожата, за да намали бръчките. RF процедурите, от друга страна, загряват подлежащата дерма, за да стимулират производството на нови колагенови влакна, което води до стегната кожа и намаляване на бръчките.

Може да отнеме няколко месеца, преди ефектите от радиочестотното лечение да станат забележими, но проучване, проведено през 2013 г., показа високи нива на удовлетвореност сред участниците на 1 месец и 6 месеца след лечението.

Докато RF не причинява рана, необходими са допълнителни изследвания, за да се гарантира неговата безопасност и ефективност. ( 3 )

5. Аблативен лазерен

При аблативния лазерен ресърфейсинг раната заздравява с времето, което води до по-гладка и стегната нова кожа.

Заздравяването от тази процедура може да отнеме няколко месеца, въпреки че по-новите лазерни технологии могат да предложат по-бързи времена за възстановяване.

Може да са необходими множество процедури, за да се почувства кожата по-стегната и да изглежда подмладена.

6. Ботокс

Ботулиновият токсин тип А, известен като ботокс, действа като блокира химическите сигнали, отговорни за мускулните контракции.

Докато се използва от лекарите за лечение на определени медицински състояния, специалистите в козметиката го използват за намаляване на бръчките.

По време на козметична процедура малки дози ботокс се инжектират в определени мускули, за да се намали способността им да се стягат.

В резултат на това кожата става по-гладка и с по-малко бръчки, създавайки по-младежки вид.

Ботоксът обикновено се използва за насочване на бръчките по челото, бръчките между веждите и фините бръчки, известни като „пачи крак“ около очите.

Според експерти хората обикновено забелязват резултати в рамките на няколко дни до седмица след инжектиране на ботокс.

Тези промени обикновено продължават за период от 3 до 4 месеца, което кара много хора да се подлагат на повторни инжекции, за да поддържат желаните ефекти.

7. Химически пилинг

Химическият пилинг е процедура, при която химически разтвор се прилага върху желаните участъци от кожата, което води до олющване и евентуално отлепване на мъртвата кожа.

Възстановената кожа има тенденция да има по-гладка текстура в сравнение със старата кожа.

Въпреки че някои видове химически пилинг могат да бъдат закупени от козметичен магазин, препоръчително е да се потърси консултация от медицински специалист за това лечение.

8. Фейслифтинг

Лифтингът на лицето е козметична хирургична процедура, предназначена да придаде на хората по-млад вид.

Според проучване, публикувано в Plastic and Reconstructive Surgery, някои аспекти на лифтинга на лицето се очаква да осигурят резултати за приблизително 5 години и половина.

Ефективността обаче може да намалее в областта на шията. ( 4 )

Процесът на оздравяване след лифтинг на лицето може да бъде дълъг.

9. Филъри

Филъри за меки тъкани, като колаген, хиалуронова киселина или мазнини, се използват за справяне с дълбоките бръчки по лицето.

Опитни козметични специалисти инжектират тези пълнители в бръчките, осигурявайки обем и изглаждайки кожата.

След процедурата хората могат да получат временно подуване и синини в третираните зони.

Подобно на ботокса, тези лечения с филъри не са постоянни и може да са необходими редовни инжекции за поддържане на желаните резултати.

Ефективността на лечението зависи от различни фактори, като местоположението и дълбочината на бръчките.

Предотвратяване появата на бръчки

Всеки получава бръчки и фини линии, които стават по-изпъкнали с времето.

Ето няколко съвета за защита на кожата и минимизиране появата на бръчки:

1. Защитете кожата си от слънцето

Ограничете времето, прекарано на слънце, особено на обяд, и винаги носете шапки с широки периферии, ризи с дълги ръкави и слънчеви очила.

Също така използвайте слънцезащитни продукти целогодишно, когато сте на открито. Изберете продукт за грижа за кожата с вграден слънцезащитен фактор най-малко 15 (SPF).

Американската академия по дерматология  препоръчва използването на слънцезащитен крем с широк спектър с SPF 30 или повече.

Нанасяйте щедро слънцезащитни продукти и повтаряйте отново на всеки два часа или по-често, ако плувате или се изпотявате. ( 5 )

2. Използвайте ретиноиди

Помислете за използването на ретиноиди, съединения, получени от витамин А.  Ретиноидите, често известни като ретинол, са широко изследвани компоненти против стареене.

Те притежават способността да стимулират производството на колаген, което води до запълване на кожата.

Ретиноидите също улесняват обновяването на кожата и могат да стимулират образуването на нови кръвоносни съдове, подобрявайки цялостния вид и текстура на кожата.

Има пет основни разновидности на ретиноиди, всяка от които леко се различава по ефикасност.

Някои се предлагат под формата на кремове и гелове без рецепта, докато други изискват рецепта за закупуване.

Дерматолозите препоръчват да започнете с малко количество, за да прецените реакцията на кожата си към продукта и да го прилагате през ден, за да сведете до минимум риска от белене.

Консултирайте се с вашия дерматолог, за да определите най-подходящия вариант за вашата кожа.

3. Овлажнявайте

Сухата кожа свива кожни клетки, което може да доведе до преждевременни фини линии и бръчки.

Използвайте продукти за грижа, които овлажняват кожата. По този начин ще задържите вода в кожата ви, което помага да се маскират малки линии и гънки.

Може да отнеме няколко седмици редовна употреба на продукта, преди да забележите подобрение на кожата си.

Проучванията показват, че използването на овлажнител, обогатен с хиалуронова киселина и витамин С, е особено ефективно за предотвратяване на появата или задълбочаването на бръчките.

За персонализирани предложения за продукти, подходящи за вашата кожа, консултирайте се с вашия дерматолог.

4. Яжте храни, богати на витамини

Сигурно сте срещали поговорката „Ти си това, което ядеш“. Това е особено вярно, когато става въпрос за въздействието на вашата диета върху стареенето на кожата ви.

Изчерпателно холандско проучване, проведено през 2019 г., включващо над 2700 участници, разкри връзка между диетичните избори и развитието на бръчки по лицето, особено при жените.

Според проучването жените, които консумират диета, богата на червено месо и нездравословни закуски, са склонни да проявяват повече бръчки по лицето, отколкото тези, които включват по-голямо количество плодове в диетата си. ( 6 )

Храните с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства могат да подобрят еластичността на кожата, да я предпазят от увреждане и да предотвратят преждевременното стареене.

Някои от храните и напитките с тези качества включват:

 • Зелен чай;
 • Зехтин;
 • Сьомга;
 • Авокадо;
 • Нар;
 • Ленено семе;
 • Моркови;
 • Тиква;
 • Листни зеленчуци;
 • Чушки;
 • Броколи.

5. Избягвайте пушенето

Тютюневият дим уврежда колагеновите и еластиновите влакна в кожата, които осигуряват еластичност и здравина.

Освен това никотинът в цигарите стеснява кръвоносните ви съдове, намалявайки кръвообращението на кожата ви. Следователно кожата ви получава по-малко кислород и основни хранителни вещества, като витамин А.

Тютюнопушенето, също може да допринесе за появата на бръчки. Освен това, повтарящото се свиване на устни при вдишване от цигари може да доведе до преждевременни бръчки около устата.

Дори да пушите от години, пак можете да подобрите тонуса и вида на кожата си и да предотвратите бръчките, като откажете цигарите.

6. Отпуснете изражението на лицето си

Повтарящите се движения на лицето като присвиване, намръщване или свиване на устни могат да ускорят развитието на бръчки.

Ако често се чувствате намръщени или подложени на стрес, обмислете проучването на техники за управление на стреса като:

 • Упражнения за дълбоко дишане
 • Йога
 • Медитация

Какво представляват продуктите против стареене, закупени от магазина?

На пазара се предлагат стотици продукти, които обещават да премахнат признаците на стареене от кожата ни.

Предлагат се под формата на кремове, гелове, маски, серуми и др. И се наричат ​​„продукти против стареене“. Тези козметични продукти не само помагат за забавяне на преждевременното стареене, но и ефективно третират зрялата кожа, за да й придадат свеж вид.

Повечето от тях съдържат липиди, които могат да проникнат дълбоко в кожата и да я освежат. Те също така съдържат много подхранващи съставки, които са чудесни за подобряване на здравия вид на отпусната, набръчкана и неравна кожа.

Добри ли са маските против стареене за кожата?

Твърди се, че маските против стареене, изглаждат текстурата на кожата ви, като намаляват бръчките, но те не винаги са толкова ефективни.

Те просто правят бръчките по-незабележими до известна степен, вместо да ги заличат напълно. Тъй като те са изключително скъпи, наистина не си струва да харчите трудно спечелените си пари за тях всеки месец.

Най-голямата измама на търговските маски за лице против стареене обаче е, че те са заредени с вредни химични съединения, които могат да причинят сериозно увреждане на кожата ви в дългосрочен план.

Общите активни съставки на тези продукти включват пептиди, алфа-хидрокси киселини, ретинол, ресвератрол и др.

Тези съставки са свързани с неблагоприятни ефекти като зачервяване, дразнене, изтръпване, изгаряне, усещане за топлина, алергични реакции, чувствителност към слънце и т.н.

Дори може да се развият нови бръчки по кожата ви, причинявайки ви повече вреда, отколкото полза.

Защо да използвате домашни маски за лице против бръчки?

Винаги е добре да се борите с преждевременното стареене на кожата с домашни маски, които съдържат естествени и лесно достъпни съставки от кухнята ви.

Те са абсолютно безопасни за вашата деликатна кожа на лицето и имат невероятни ефекти върху нея както по отношение на стареенето, така и за подхранването.

Освен това подобряват плътността на кожата и й придават красиво излъчване. Не на последно място, тези домашни средства са много лесни за приготвяне у дома.

Как да изберем подходящата маска за лице за вашия тип кожа?

 • Ако имате мазна кожа или кожа склонна към акне, не се колебайте да добавите съставки като въглен, овесени ядки, бадеми, алое вера, яйчен белтък, мед и лимони. Избягвайте да добавяте кокосово масло, лешниково масло, масло от камелия и слънчогледово масло в маските за лице.
 • Сухата кожа се нуждае от хидратиращи и овлажняващи съставки и добавянето на авокадо, алое вера, зехтин, глицерин, банан и мед към маската за лице може да ви помогне много.
 • Хората с чувствителна кожа могат да опитат кисело мляко, мед, алое вера, овесени ядки, банан, яйчен белтък, кокосово масло, тъй като тези съставки обикновено се считат за безопасни. Избягвайте да използвате етерични масла, тъй като това може да причини алергична реакция.
 • Нормалната и комбинираната кожа се повлиява добре от съставки, които могат да хидратират и овлажняват кожата, без да я правят твърде мазна. Като бадеми, алое вера, яйчен белтък, мед или кокосово масло.

Заключение

С напредването на възрастта бръчките се развиват естествено в резултат на загубата на еластичност на кожата. Обикновено започва с фини линии и прогресира до по-дълбоки гънки.

За да се сведе до минимум появата на бръчки, има няколко налични възможности за лечение.

Правенето на определени промени в начина на живот, като поддържане на кожата овлажнена, използване на слънцезащита, спазване на здравословна диета, въздържане от пушене и ограничаване на консумацията на алкохол, може да помогне за предотвратяване или забавяне на появата на бръчки.

Може да видите също и 10 домашни маски за лице против бръчки

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: