Говоренето по мобилния телефон може да увеличи риска от хипертония

Говоренето по мобилния телефон може да увеличи риска от хипертония

Ново проучване, публикувано този месец в European Heart Journal—Digital Health, предполага, че има връзка между използването на мобилни телефони и хипертонията, известна като високо кръвно налягане.

Проучването използва данни от 212 046 души, които са били част от UK Biobank, често използван набор от данни в изследвания, фокусирани върху Европа.

Колкото повече време прекарва човек на телефона, толкова по-голям е рискът от хипертония.

реклама

Високото кръвно налягане засяга много хора в България и е свързано с редица негативни последици за здравето, включително сърдечна недостатъчност, инфаркт, предсърдно мъждене и риск от инсулт.

Експертите казват, че откритията са интересни, но са необходими повече проучвания.

Повечето време на телефона е свързано с повишен риск от високо кръвно налягане

Учените са разгледали последващите данни от участниците и са открили връзка между по-честото използване на мобилни телефони и новите случаи на високо кръвно налягане. Те също така разглеждат фактори като генетичен риск за високо кръвно налягане.

На участниците бяха зададени въпроси относно използването на мобилния им телефон и колко време прекарват на телефона, за да говорят.

Учените са наблюдавали хората, които са говорили по телефона около 30-59 минути, 1-3 часа, 4-6 часа или повече от 6 часа на седмица. Колкото повече време хората разговарят по телефона всяка седмица, толкова по-голям е шансът да имат високо кръвно налягане или хипертония.

Хората, които говорят по телефона около 30-59 минути седмично, са имали 8% повишен риск от хипертония. Хората, които говорят по телефона 1-3 часа, имат 13% повишен риск, тези, които говорят по телефона 4 до 6 часа, имат 16% повишен риск, а тези, които говорят по телефона над 6 часа всяка седмица, имат 25% повишен риск от високо кръвно налягане.

Екипът също така проучи дали държането на телефона в ръка или използването на устройство със свободни ръце е свързано с риск от хипертония. Но те установиха, че използването на устройства със свободни ръце не води до значителна промяна в нивата на нови случаи на високо кръвно налягане.

Авторът д-р Xianhui Qin сподели в прессъобщение, че изследователският екип се надява, че проучването може да доведе до нови открития в бъдеще, като същевременно помага на хората да направят по-здравословен избор.

„Нашите открития показват, че разговорите по мобилен телефон може да не повлияят на риска от развитие на високо кръвно налягане, стига седмичното време за разговори да е под половин час. Необходими са повече проучвания, за да се повторят резултатите, но дотогава изглежда разумно да се сведат до минимум разговорите по мобилни телефони, за да се запази здравето на сърцето“, каза д-р Xianhui Qin.

Установено е, че участниците, които съобщават, че използват мобилен телефон поне веднъж седмично, имат по-високо ниво на образование, по-вероятно е да се занимават с високи нива на физическа активност и също така имат по-високи доходи. Потребителите на мобилни телефони също са по-склонни да бъдат пушачи.

Учените изясняват, че трябва да се направят повече проучвания и идентифицираха няколко ограничения на изследването. От една страна, средният участник е бял, на средна възраст или по-възрастен и над средното здравословно ниво на британското население. От друга страна, естеството на данните затруднява директното свързване само на продължителността на телефонните разговори и количеството използване на мобилния телефон с хипертонията.

Предприемане на по-здравословни стъпки за избягване на хипертония

Проучване като това може да накара хората да вземат по-здравословни решения като цяло.

Ако искате да измервате кръвното си налягане по-често, давайте, това няма да ви навреди. Ако искате да намалите броя на обажданията, които правите или получавате на мобилния си телефон поради това, направете го.

Могат ли изследванията да разгледат въздействието върху здравето на по-младите хора?

Допълнителни проучвания могат да разгледат по-младите участници, включително деца, и да установят дали предложенията относно използването на устройството трябва да бъдат променени.

Заключение

Ново проучване от Обединеното кралство разглежда как прекарването на време в осъществяване или приемане на обаждания по мобилен телефон е свързано с повишен риск от хипертония или високо кръвно налягане.

Учените откриха, че повече време по телефона всяка седмица е свързано с повишен риск от високо кръвно налягане. Хората, които прекарват най-много време на телефона или повече от 6 часа седмично, имат около 25% повишен риск от високо кръвно налягане.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: