Дефицит на хормона на растежа

Дефицит на хормона на растежа

Дефицитът на хормона на растежа е рядко състояние, което причинява нисък ръст при деца и метаболитни проблеми при възрастни. Това състояние може да е резултат от генетична мутация или увреждане на хипофизната жлеза. Обикновено лечението на дефицит на растежен хормон включва получаване на редовни инжекции от синтетичен човешки растежен хормон.

Хормоните са химически пратеници, които регулират различни функции в тялото ви. Те пътуват през кръвта ви до вашите органи, мускули и други тъкани, като инструктират тялото ви какви действия да предприеме и кога.

Хипофизната жлеза, малка ендокринна жлеза с размерите на грахово зърно, се намира в основата на мозъка ви, точно под хипоталамуса. Състои се от два лоба: преден лоб и заден лоб. Предният лоб е отговорен за производството на растежен хормон сред общо осем хормона, които отделя.

реклама

Хората с дефицит на растежен хормон може да имат хипопитуитаризъм и дефицит на други хипофизни хормони, включително:

 • Антидиуретичен хормон (ADH или вазопресин).
 • Фоликулостимулиращ хормон.
 • Лутеинизиращ хормон.
 • Тиреоид-стимулиращ хормон (TSH).
 • Адренокортикотропен хормон (АКТН).

Какво е дефицит на хормона на растежа?

Дефицитът на растежен хормон, известен също като нанизъм или хипофизарен нанизъм, е медицинско състояние, характеризиращо се с неадекватно производство на растежен хормон в тялото.

Този дефицит може да доведе до необичайно нисък ръст при децата, въпреки нормалните пропорции на тялото. Състоянието може да присъства от раждането, известно като вродено, или може да се развие по-късно в живота, наричано придобито.

Обикновено се случва, когато хипофизната жлеза не произвежда достатъчно хормон на растежа. Причините могат да варират от генетични дефекти и тежки мозъчни травми до раждане без хипофизна жлеза. В някои случаи причината остава неизвестна.

Понякога дефицитът на растежен хормон може да бъде свързан с понижени нива на други хормони като вазопресин, гонадотропини, тиреотропини или адренокортикотропен хормон.

Какви са различните видове дефицит на растежен хормон?

Има три основни вида дефицит на растежен хормон (GHD), включително:

 • Вроден GHD: Вроден GHD означава, че присъства от раждането поради генетична мутация (промяна) или структурни проблеми в мозъка на бебето.
 • Придобит GHD: GHD се счита за придобит, ако началото му е по-късно в живота в резултат на увреждане на вашата хипофизна жлеза. Деца и възрастни могат да имат GHD.
 • Идиопатичен GHD: В медицинския свят „идиопатичен“ означава, че няма известна причина. Някои случаи на GHD имат неизвестна причина.

Дефицитът на растежен хормон също се категоризира според възрастта на началото. Има различни симптоми и процеси за диагностика, ако сте дете или възрастен, когато състоянието започне.

Какво прави растежният хормон?

Хормонът на растежа (GH) играе решаваща роля в насърчаването на растежа при децата, засягайки различни части на тялото. Той е жизненоважен за нормалния растеж, силата на мускулите и костите и разпределението на телесните мазнини.

Дори след като растежните плочи в костите ви са се слели и увеличаването на височината вече не е възможно, тялото ви продължава да се нуждае от GH. При възрастни GH помага за поддържане на нормална телесна структура и бърз метаболизъм, включително помага за регулиране на нивата на кръвната захар в рамките на здравословен диапазон.

Дефицитът на растежен хормон може да има значителни ефекти върху тялото, независимо дали се появява в ранна детска възраст, детство или зряла възраст. При кърмачета и деца дефицитът на растежен хормон (GHD) може да попречи на нормалния растеж. При възрастни може да доведе до различни проблеми, включително увеличаване на телесните мазнини и повишени нива на кръвната захар.

Какво причинява дефицит на растежен хормон?

Дефицитът на растежен хормон, който се развива по-късно в живота, вместо да присъства при раждането, може да бъде причинен от тумор в мозъка. Тези тумори обикновено се намират в хипофизната жлеза или близката хипоталамусна област на мозъка.

Както при деца, така и при възрастни, дефицита на растежен хормон може да бъде причинено и от сериозни наранявания на главата, инфекции и лъчелечение. Тази форма на заболяването е известна като придобит дефицит на растежен хормон.

Повечето случаи на дефицит обаче се класифицират като идиопатични, което означава, че не е установена конкретна причина.

Симптоми на дефицит на растежен хормон

Децата с дефицит на растежен хормон (GHD) често са по-ниски от своите връстници и може да имат по-кръгли лица. Те също могат да задържат „бебешка мазнина“ около корема си, въпреки че имат средни пропорции на тялото.

Ако GHD се развие по-късно в живота на детето, като например поради мозъчно увреждане или тумор, основният симптом е забавен пубертет, като сексуалното развитие понякога е спряно.

Симптомите на GHD могат да варират в зависимост от възрастта, на която започва състоянието.

При бебета и деца GHD води до слаб растеж, като основният признак е бавният растеж на височина всяка година след третия рожден ден на детето, обикновено по-малко от около 3,5 сантиметра на година.

Други симптоми при деца и кърмачета могат да включват:

 • по-младо изглеждащо лице от очакваното за тяхната възраст
 • нарушен растеж на косата и ноктите
 • забавено развитие на зъбите
 • забавен пубертет
 • ниски нива на кръвната захар при кърмачета и малки деца
 • много малък пенис при новородени

При възрастни симптомите на GHD могат да включват:

 • намалено чувство за благополучие
 • тревожност и/или депресия
 • понижени енергийни нива
 • повишена телесна мазнина (особено около корема)
 • намален мускулен тонус
 • намалена костна плътност водеща до остеопороза
 • инсулинова резистентност, която може да доведе до диабет тип 2
 • повишаване на нивата на LDL-холестерола и триглицеридите, което увеличава риска от сърдечни заболявания

Как се диагностицира дефицитът на растежен хормон?

Ако детето ви не отговаря на основните си показатели за ръст и тегло, неговият лекар ще потърси признаци на дефицит на растежен хормон (GHD). Те ще попитат за скоростта на растеж, когато наближи пубертета, както и темповете на растеж на другите ви деца. Ако се подозира GHD, няколко теста могат да потвърдят диагнозата.

Нивата на хормона на растежа варират значително през деня и нощта, така че кръвен тест с по-нисък от нормалния резултат не е достатъчно доказателство за поставяне на диагноза сам по себе си. Кръвният тест обаче може да измери нивата на протеини, които са маркери за функцията на хормона на растежа, но са много по-стабилни. Тези протеини са IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор 1) и IGFPB-3 (инсулиноподобен растежен фактор, свързващ протеин 3).

Ако скрининговите тестове предполагат, че е наличен дефицит на GH, лекарят може след това да премине към тест за стимулиране на GH. Рентгеновите лъчи на ръката на вашето дете могат да покажат нивото на растеж на костите. Ако костната възраст на детето е по-малка от тяхната хронологична възраст, това може да се дължи на GHD.

Ако се подозира тумор или друго увреждане на хипофизната жлеза, сканирането с ядрено-магнитен резонанс може да предостави подробен поглед вътре в мозъка. Възрастни, които имат анамнеза за нарушения на хипофизата, мозъчно нараняване или които се нуждаят от мозъчна операция, често ще бъдат изследвани нивата на хормона на растежа.

Тестването може да определи дали състоянието на хипофизата е присъствало при раждането или е причинено от нараняване или тумор.

Как се лекува дефицита на хормон на растежа?

От средата на 80-те години на миналия век лечението на дефицит на растежен хормон (GHD) както при деца, така и при възрастни включва инжекции със синтетичен растежен хормон (рекомбинантен човешки хормон на растежа), прилаган у дома. Хората с GHD най-често се нуждаят от ежедневна инжекция.

Хормонът на растежа се прилага чрез инжекция, обикновено в мастните тъкани на тялото, като задната част на ръцете, бедрата или задните части. Най-ефективен е, когато се прилага ежедневно.

Лечението със синтетичен растежен хормон е дългосрочно, често продължава няколко години. От съществено значение е да посещавате редовно вашия доставчик на здравни услуги, за да сте сигурни, че лечението работи и дали трябва да коригирате дозата на лекарството.

Ако вие или вашето дете имате недостатъци на други хипофизни хормони, вие или те също ще се нуждаете от лечение за коригиране на тези недостатъци.

Страничните ефекти обикновено са незначителни и могат да включват зачервяване на мястото на инжектиране, главоболие, болка в бедрата и изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза). В редки случаи продължителната употреба на инжекции с растежен хормон може да допринесе за развитието на диабет, особено при лица с фамилна анамнеза за заболяването.

Превенция

За съжаление повечето случаи на дефицит на растежен хормон (GHD) не могат да бъдат предотвратени. Някои рискови фактори могат да увеличат вероятността Вие или Вашето дете да развиете придобита GHD, включително:

 • Лечение на рак преди достигане на зряла възраст
 • Радиация в главата или мозъка ви
 • Цялостно облъчване на тялото
 • Хирургия на мозъка ви, особено на централната област на мозъка ви, където се намира хипофизната ви жлеза

Ако някой от тези рискови фактори се отнася за вас или вашето дете, важно е да говорите с вашия доставчик на здравни услуги относно признаците и симптомите на GHD, за които да внимавате.

Заключение

Ако забележите липса на растеж на детето си, важно е да говорите с лекар възможно най-скоро. Въпреки че може да е малко вероятно причината да е дефицитът на растежен хормон (GHD), всички засягащи промени си струва да бъдат разгледани.

Хората с GHD, които са диагностицирани рано, имат най-добри перспективи и обикновено водят пълноценен живот.

Ако имате някакви въпроси относно това какво да очаквате с растежа на вашето дете, не се страхувайте да се свържете с техния лекар. Те са там, за да помогнат.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: