Хормон на растежа (GH) – Всичко което трябва да знаете

Хормон на растежа

Хормон на растежа (GH), наричан още соматотропин или човешки растежен хормон (HGH) е пептиден хормон, който насърчава растежа, мускулната маса и метаболизма на мазнините. 

Той стимулира растежа на почти всички тъкани на тялото, включително костите. ( 1 )

Хипофизната жлеза произвежда HGH и го освобождава в кръвта. Тялото регулира производството на HGH в отговор на стрес, упражнения, хранене, сън и самите нива на хормона на растежа. ( 2 )

реклама

Хората могат да опитат да увеличат своя HGH естествено, като променят диетата и начина си на живот.

В медицината се използва синтетична форма на човешки хормон на растежа HGH (понякога наричан рекомбинантен HGH) за лечение на определени здравословни състояния, включително дефицит на растежен хормон.

Какво представлява човешкия растежен хормон (HGH)?

хормона на растежа идва от хипофизата
Човешкият хормон на растежа се произвежда и отделя от вашата хипофизна жлеза

Човешкият хормон на растежа, известен също като HGH и соматотропин, е естествен хормон, който произвежда и отделя вашата хипофизна жлеза, който действа върху много части на тялото.

Той играе ключова роля в растежа, състава на тялото, възстановяването на клетките и метаболизма. ( 3 ) ( 4 ) ( 5 ) ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

HGH също така повишава мускулния растеж, силата и производителността при упражнения, като същевременно ви помага да се възстановите от нараняване и заболяване ( 9 ) ( 10 )

HGH се синтезира и секретира от клетките на предния дял на хипофизата, които отделят между един и два милиграма от хормона всеки ден.

Естественият хормон на растежа е важен за растящите деца и тийнейджъри. Той е жизненоважен за нормалния физически растеж при децата, а нивата му нарастват прогресивно през детството и достигат своя връх, когато настъпва пубертета.

При възрастните той помага за поддържане на нормална телесна структура и метаболизъм, включително помага за поддържане на нивата на кръвната Ви захар ( глюкоза ) в здравословни граници.

От биохимична гледна точка, GH стимулира протеиновия синтез и увеличава разграждането на мазнините, за да осигури енергията, необходима за растежа на тъканите.

Липсата на производство на HGH може да доведе до състояние, известно като дефицит на растежен хормон (GHD). Това може да доведе до бавен темп на растеж и намалено развитие на лицевите кости. ( 11 )

По същия начин, излишното производство на хормон на растежа може да доведе до състояние, известно като акромегалия. Това състояние може да доведе до редица признаци исимптоми, като най-известните са големите ръце и крака. ( 12 )

Какво задейства човешкия хормон на растежа (HGH)?

Вашата хипофизна жлеза обикновено освобождава HGH на кратки импулси през целия ден.

Освобождаването на HGH се контролира главно от два хормона, които вашият хипоталамус освобождава: хормон, освобождаващ растежен хормон (GHRH), който стимулира освобождаването на HGH, и соматостатин, който предотвратява (инхибира) освобождаването на HGH.

Няколко други ендокринни хормона също регулират hGH, включително инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1). IGF-1 е основен стабилизатор
на производството на GH, докато тироксинът, глюкокортикоидите и грелинът стимулират освобождаването на hGH.

При здрави хора освобождаването на hGH се инхибира от хипергликемия (висока кръвна захар) и се стимулира от сън, стрес, упражнения, хипогликемия (ниска кръвна захар) и аминокиселини.

Хормоните са химикали, които координират различни функции в тялото ви, като пренасят съобщения чрез кръвта ви до вашите органи, мускули и други тъкани. 

Тези сигнали казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави. Вашето тяло произвежда над 50 хормона и много от тях взаимодействат един с друг, създавайки сложна мрежа от процеси.

Каква е функцията му?

Човешкият хормон на растежа има две основни функции: стимулиране на растежа (главно при деца) и въздействие върху метаболизма (как тялото ви превръща храната, която ядете, в енергия).

Растеж

Човешкият хормон на растежа предизвиква растеж в почти всяка тъкан и орган в тялото ви.

Въпреки това, той е най-известен със своя стимулиращ растежа ефект върху хрущялите и костите, особено в юношеските години по време на пубертета.

Клетките в хрущяла, наречени хондроцити, и клетките в костите, наречени остеобласти, получават сигнали от HGH за увеличаване на репликацията и по този начин позволяват растеж на размера.

След като растежа е достигнал своя връх, той помага да се поддържа нормална телесна структура през останалата част от живота ви.

Метаболизъм

Метаболизмът се състои от химични реакции в тялото ви, които превръщат храната, която ядете, в енергия.

Всички клетки в тялото ви се нуждаят от енергия, за да функционират правилно. Няколко различни сложни процеса участват в метаболизма.

HGH въздейства върху метаболизма предимно чрез увеличаване на производството на инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1) и неговия ефект върху клетките в тялото ви. IGF-1 е хормон, подобен по структура на инсулина, който управлява ефектите на hGH в тялото ви.

Какви са нормалните нива на човешки растежен хормон (HGH)?

Вашата хипофизна жлеза освобождава хормон на растежа на импулси. Големината и продължителността на импулсите варират в зависимост от времето на деня и вашата възраст и пол.

Поради това произволните измервания на HGH рядко са полезни за доставчиците на здравни услуги при потвърждаване или отхвърляне на диагноза.

Вместо това, тестовете за измерване на HGH са най-полезни, когато се измерват като част от тест за стимулиране или потискане.

Като цяло нормалните нива на хормона на растежа са:

 • За възрастни мъже: 0,4 до 10 нанограма на милилитър (ng/mL) или 18 до 44 пикомола на литър (pmol/L).
 • За възрастни жени: 1 до 14 ng/mL или 44 до 616 pmol/L
 • За деца: 10 до 50 ng/mL или 440 до 2200 pmol/L

Диапазоните на нормалните стойности може да варират в зависимост от лабораторията където са направени. Ако имате въпроси относно вашите резултати, говорете с вашия лекар.

Потенциални ползи от HGH

покачване на мускулна маса
Повишаването на мускулна маса е основната причина, която кара някои хора да злоупотребяват със синтетичната форма

Хормона на растежа се свързва с потенциални ползи като:

Отслабване

HGH стимулира липолизата, което е разграждането на мастни киселини в мастната тъкан. Това може да доведе до загуба на тегло.

По-старо проучване предполага, че лечението с GH може да помогне за намаляване на телесните мазнини при затлъстяване и дефицит на растежен хормон. ( 13 )

А преглед от 2015 година подкрепя това, което показва, че хормонът, освобождаващ растежен хормон (GHRH), може да бъде полезен за хора със затлъстяване. ( 14 )

Повишена мускулна маса

Проучванията отбелязват, че хормон на растежа може да подобри мускулната ефективност в спорта и мускулната функция при възрастни хора. GH може да помогне за увеличаване на мускулната маса и сила чрез анаболни ефекти, подобно на анаболните стероиди. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

Заслужава обаче да се отбележи, че Световната антидопингова агенция (WADA) разглежда HGH като допинг агент. Те забраняват използването му поради положителния ефект, който може да има върху спортните постижения. ( 18 )

Подобрена памет

Доказателствата сочат, че човешкия хормон на растежа може да играе роля в подобряването на когнитивната функция. А преглед от 2013 година отбелязва, че GH може да взаимодейства със специфични рецептори в централната нервна система и може да помогне за подобряване на паметта и ученето. ( 19 )

Подобрено зарастване на рани

Едно проучване предполага, че GHRH може да има клинична употреба за лечение на кожни рани в резултат на травма, операция или заболяване. ( 20 )

По-специално, изследванията показват, че HGH може да подпомагат заздравяването на рани от изгаряния и имат приложение в рехабилитационния процес. ( 21 ) ( 22 )

Подобрено здраве на костите

10-годишно проучване, включващо 80 жени на възраст между 50-70 години, установи, че лечението със синтетичен хормон на растежа е полезно за здравето на костите и заздравяването на фрактури при жени след менопауза. ( 23 )

Дефицит на хормон на растежа

Наличието на по-ниски от нормалните нива на hGH се нарича дефицит на растежен хормон.

Дефицитът на GH е една от многото причини за нисък ръст и нанизъм. Той е резултат предимно от увреждане на хипоталамуса или хипофизната жлеза по време на развитието на плода (вроден дефицит на GH ) или след раждането (придобит дефицит на GH).

Дефицитът на GH може също да бъде причинен от мутации в гени, които регулират неговия синтез и секреция. 

Засегнатите гени включват PIT-1 (специфичен за хипофизата транскрипционен фактор-1) и POUF-1 (пророк на PIT-1). Мутациите в тези гени могат също да причинят намален синтез и секреция на други хипофизни хормони. 

В някои случаи дефицитът на GH е резултат от дефицит на GHRH, в който случай секрецията на GH може да бъде стимулирана чрез инфузия на GHRH. 

В други случаи самият хормон е структурно абнормен и има слаба активност за насърчаване на растежа. ( 24 ) ( 25 )

Дефицитът на хормон на растежа засяга по различен начин възрастните и децата.

Дефицит на HGH при възрастни

Когато възрастните имат липса на HGH, това причинява следните проблеми:

 • Намалено чувство за благополучие.
 • Повишени телесни мазнини.
 • Повишен риск от сърдечни заболявания.
 • Слабо сърце, мускули и кости.

Хипопитуитаризмът при възрастни, който води до дефицит на HGH, може да се развие поради доброкачествен аденом на хипофизата (нераков тумор) или увреждане на хипофизната жлеза или хипоталамуса.

Дефицит на хормон на растежа при деца

Липсата на HGH при деца води до проблеми с растежа. Основният признак за дефицит на HGH при деца е бавният растеж на височина всяка година след третия рожден ден на детето. Това означава, че растат по-малко от около 3.55 сантиметра височина на година. Дете с дефицит на HGH може също да има: ( 18 )

 • Визуално по-младо лице от това, което се очаква за тяхната възраст.
 • Нарушен растеж на косата.
 • Забавен пубертет.

При деца хипопитуитаризмът, който води до дефицит на HGH, може да присъства от раждането, като причината може да е неизвестна (идиопатична), генетична или поради увреждане на хипофизната жлеза (по време на развитието на плода или при раждането).

Децата също могат да развият хипопитуитаризъм поради увреждане на тяхната хипофизна жлеза или хипоталамус по-късно в живота.

Как се лекува дефицита на хормон на растежа?

От средата на 80-те години синтетичните хормони на растежа се използват с голям успех за лечение на деца и възрастни. Преди синтетичните растежни хормони за лечение са били използвани естествени растежни хормони от трупове.

Хормонът на растежа се прилага чрез инжектиране, обикновено в мастните тъкани на тялото, като задната част на ръцете, бедрата или задните части. Най-ефективен е като ежедневно лечение.

Страничните ефекти обикновено са незначителни, но могат да включват:

 • зачервяване на мястото на инжектиране
 • главоболие
 • болка в бедрата
 • изкривяване на гръбначния стълб ( сколиоза )

В редки случаи дългосрочните инжекции на хормон на растежа могат да допринесат за развитието на диабет, особено при хора с фамилна анамнеза за това заболяване.

Излишък на хормон на растежа

Излишното производство на GH най-често се причинява от доброкачествен тумор (аденом) на соматотрофните клетки на хипофизната жлеза.

В някои случаи тумор на белия дроб или на панкреатичните острови на Лангерханс произвежда GHRH, който стимулира соматотрофите да произвеждат големи количества GH.

Основното състояние, свързано с по-високи от нормалните нива на GH, е състояние, наречено акромегалия, въпреки че засяга възрастните и децата по различен начин. Това е рядко състояние. ( 26 ) ( 27 )

Акромегалия при възрастни

Възрастните с акромегалия обикновено имат уголемени или подути ръце и крака и променени черти на лицето.

Възрастните с акромегалия също могат да имат удебелени кости и уголемени органи и е по-вероятно да имат състояния като високо кръвно налягане (хипертония), диабет тип 2 и сърдечни заболявания. ( 28 )

Над 99% от случаите на акромегалия се дължат на аденоми на хипофизата, неракови (доброкачествени) тумори на хипофизната жлеза. Тези тумори могат да произвеждат излишни количества GH.

Акромегалията е по-честа след средна възраст, когато растежът е завършен. Поради това възрастните с акромегалия не стават по-високи. Вместо това костите им могат да станат по-дебели.

Акромегалия при деца

Много рядко децата могат да получат повишени нива на хормона на растежа, преди да достигнат крайната си височина, което може да доведе до прекомерен растеж на дълги кости и много висок ръст.

Това състояние се нарича гигантизъм. Ако не се лекуват, децата с акромегалия обикновено растат силно на височина. Децата с акромегалия също могат да имат обща слабост, забавен пубертет и главоболие.

Лечение с хормон на растежа

Лечение с хормон на растежа

Одобрената от FDA синтетичната форма на HGH се използва за лечение на определени състояния. Синтетичната форма на HGH се предлага само по рецепта и се инжектира. ( 29 )

При деца здравните специалисти предписват HGH за лечение на:

 • Дефицит на растежен хормон.
 • Състояния, които причиняват нисък ръст, като хронично бъбречно заболяване, синдром на Търнър и синдром на Прадер-Вили.

При възрастни здравните специалисти предписват HGH за лечение на:

 • Дефицит на растежен хормон.
 • Загуба на мускулна тъкан от ХИВ.
 • Синдром на късо черво.

Важно е да приемате синтетичен HGH само ако вашият доставчик ви го е предписал.

Хормон на растежа рискове и странични ефекти

Използването на синтетичен HGH за медицинско лечение може да причини определени странични ефекти, включително: ( 30 )

 • Синдром на карпалния тунел.
 • Повишена инсулинова резистентност и/или диабет тип 2.
 • Подуване на ръцете и краката ( оток ).
 • Болки в ставите и мускулите.
 • Уголемяване на гръдната тъкан ( гинекомастия ) при мъже.
 • Повишен риск от някои видове рак.

Изследователите нямат достатъчно информация за дългосрочните ефекти от лечението с HGH.

Вреди от хормон на растежа, използван от спортисти без рецепта

Някои спортисти използват HGH без рецепта, за да подобрят представянето си, но това крие опасност от прекомерна употреба или неправилно дозиране. ( 31 )

Дългосрочната употреба на HGH може да доведе до акромегалия. Това може да доведе до редица усложнения като: ( 32 )

 • непоносимост към глюкоза и диабет тип 2
 • подуване, болки в ставите и артрит
 • хипертония
 • сънна апнея
 • сърдечна недостатъчност
 • по-висок риск от рак
 • по-висок риск от смъртност

Тъй като човек трябва да прилага HGH чрез инжекция, съществува риск от образуване на кръвни съсиреци, грешка в дозата и алергична реакция на мястото на инжектиране. ( 33 )

Хората трябва да използват HGH само под наблюдението на лекар. ( 34 )

Естествени начини за повишаване на хормон на растежа

Как да стимулираме хормона
Най-добрия хормон на растежа е този, който тялото ви произвежда естествено

Как да стимулираме хормон на растежа?

Хипофизната жлеза произвежда HGH в тялото и го освобождава на кратки импулси. Нивата на HGH се повишават и спадат редовно и хората могат да ги повишат естествено чрез: ( 35 )

Намаляване на телесните мазнини

Статия от 2020 година отбелязва, че прекомерната телесна мазнина, включително висцерална, е свързана с намален HGH. Това е в съответствие с преглед от 2015, който гласи, че повишената висцерална мазнина е свързана с по-ниски нива на GH. ( 36 ) ( 37 )

Това предполага, че чрез намаляване на телесните мазнини човек може да успее да увеличи естествената секреция на HGH.

Редовни физически упражнения

Упражнението е мощен стимулатор на освобождаването на GH. Проучване от 2015 година установи, че редовните силови упражнения, като използването на свободни тежести и машини за бодибилдинг, водят до повишена секреция на хормон на растежа и друг хормон, известен като инсулиноподобен растежен фактор-1. ( 38 )

Спортистите понякога злоупотребяват и с двата хормона поради техните анаболни свойства което може да помогне за подобряване на физическите възможности.

Въпреки това, има малко системни доказателства за нежелани ефекти, свързани със злоупотребата с GH при хора. Повечето посочени за странични ефекти са анекдотични и/или са свързани със злоупотреба с множество вещества. Смята се, че тези ефекти са подобни на тези, наблюдавани при акромегалия, която може да доведе до хипертония, синдром на карпалния тунел и диабет. ( 39 )

Периодично гладуване

Систематичен преглед от 2013 година отбелязва, че периодичното гладуване (фастинг) може значително да повиши нивата на HGH. Това може да се дължи на ролята, която HGH играе в разграждането на мазнините, които тялото може да използва за енергия по време на гладуване. ( 40 )

Намаляване на приема на захар

Намаляването на приема на захар от човек може също да доведе до повишаване на нивата на HGH.

Панкреасът освобождава инсулин в отговор на консумацията на захар или други въглехидрати. Изследванията показват, че инсулинът може да диктува секрецията на GH. Постоянното повишаване на инсулина може да потисне освобождаването на HGH, намалявайки нивото на HGH в тялото. ( 41 ) ( 42 )

А проучване от 2020 година също така отбелязва, че инсулина и GH са контрарегулаторни по отношение на метаболизма на глюкозата и мазнините. В случаите на затлъстяване, когато инсулина е висок и хормона на растежа е нисък, хормоналният дисбаланс насърчава по-нататъшното натрупване на мазнини, като допълнително намалява HGH. ( 43 )

Това предполага, че намаляването на приема на захар, което ще намали нуждата от инсулин, може да помогне за повишаване на нивата на хормон на растежа.

Храни които стимулират хормона на растежа

Включете във вашата диета храни, които са богати на глутамин. Таза аминокиселина е изключително мощна и дори малки дози могат да доведат до значително повишаване на нивата на човешки растежен хормон (HGH). Научни изследвания показват, че дори приемането на само 2 милиграма глутамин може временно да увеличи нивата на HGH с цели 78%.

Ако предпочитате по-естествен подход, включете в диетата си храни, които са богати на глутамин. Такива храни включват спанак, месо, яйца, риба и неподсладено кисело мляко.

Също така, консумирайте храни, приготвени с кокосово масло. Освен другите ползи за здравето, кокосовото масло е известно със способността си да предизвика скок на нивата на HGH в рамките на 30 до 90 минути след консумация.

Затова се препоръчва да се включват храни, приготвени с това масло, за бързо повишаване на нивата на HGH.

Изследвания показват, че нивата на растежния хормон остават високи почти 4 часа след прием на кокосово масло. Следователно, ако го приемате веднъж сутрин и отново в късния следобед, можете да поддържате нивата на HGH през целия ден.

Билки стимулиращи хормона на растежа

Въпреки че сред учените продължава дискусията дали директната добавка на HGH има забележими ефекти върху признаците на стареене, множество билкари и експерти по спортно хранене насърчават използването на билки, които подпомагат производството на HGH в организма.

Този алтернативен подход се предпочита за борба с признаците от остаряването и за повишаване на телесната маса, силата и производителността.

Някои билки стимулиращи хормона на растежа са:

Добавки

Хората могат също да използват добавки, за да повишат нивото на хормон на растежа в тялото.

Аминокиселините аргинин и глутамин са свързани с освобождаването на HGH. ( 44 ) ( 45 )

Проучване от 2020 година предполага, че орално приетите добавките с аминокиселини значително повишават нивата на HGH при здрави възрастни. Следователно добавките с аргинин и глутамин могат да помогнат за повишаване на HGH.

По-стари изследвания показват, че мелатонинът може да стимулира освобождаването на GH. Мелатонинът е хормон, който епифизната жлеза освобождава в тялото. Тя освобождава по-големи количества мелатонин през нощта и сигнализира за нуждата от сън. ( 46 )

Креатин: Според изследване, проведено върху спринтьори и бегачи на дълги разстояния, употребата на добавки с креатин значително повишава нивата на HGH след продължителност от 6 седмици.

Орнитин: В проучване от 2010 г. на субектите е прилаган орнитин 30 минути след тренировка, което води до значително покачване на нивата на HGH.

За отбелязване е, че GABA добавката може също да допринесе за повишаване на нивата на HGH. Наистина, проучване от 2008 г. разкрива, че консумацията на GABA добавка води до 400% повишаване на нивата на HGH по време на почивка и 200% увеличение след тренировка.

Също така някои спортни добавки за преди тренировка може временно да повишат нивата на HGH.

Въпреки това е препоръчително човек да говори с лекаря си, преди да вземе добавки или да промени значително диетата си.

Сън

Изследванията отбелязват, че нивата на HGH нарастват по време на сън поради влиянието на мелатонина. Редовният цикъл на сън е жизненоважен за естественото повишаване на нивото на хормон на растежа в тялото. ( 47 )

Доказателствата също така показват, че нарушенията на добрия сън, особено лишаването, са свързани с повишен риск от затлъстяване, диабет и инсулинова нечувствителност, което може да понижи нивата на HGH.

Сред другите съвети, (CDC) препоръчваме упражнения през деня, за да улесните съня през нощта. ( 48 )

Тъй като и двете могат да помогнат за естественото повишаване на HGH, хората могат да се опитат да включат редовни упражнения и достатъчно сън в своето ежедневие, за да повишат нивата на HGH.

Как се измерват нивата на hGH?

Лекар може да нареди серия от кръвни изследвания, за да провери нивата на hGH, ако изпитвате симптоми, свързани с проблеми с хормон на растежа.

Вашата хипофизна жлеза обикновено освобождава hGH в кръвния поток на импулси през деня и нощта, с пикове, които се появяват предимно през нощта. Поради това единичен кръвен тест за измерване на hGH е труден за тълкуване и обикновено не е полезен от медицинска гледна точка.

Лекарите най-често използват процедури, наречени тестове за стимулиране и потискане на хормона на растежа, за да диагностицират състояния, причинени от дефицит или излишък на hGH.

Те могат също така да поръчат кръвен тест, който измерва количеството инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1) в кръвта ви.

Кога да потърсим лекар?

Ако вие или вашето дете изпитвате симптоми, свързани с дефицит или излишък на hGH, свържете се с вашия доставчик на здравни услуги.

Ако получавате лечение за абнормни нива на хормон на растежа, важно е да посещавате редовно вашия лекар, за да сте сигурни, че лечението ви е наред.

Често задавани въпроси

Как действа хормона на растежа?
HGH действа като стимулира метаболитните процеси в клетките, за да активира метаболизма. Той стимулира черния дроб да произвежда инсулиноподобен протеин, който произвежда хрущялни клетки. Това играе роля в растежа на костите и органите, както и в синтеза на мускулен протеин.

Как да увеличим хормона на растежа?
Вашата диета и избор на начин на живот могат значително да повлияят на нивата на HGH и да дадат отговор на въпроса как да стимулираме хормона на растежа. Това включва загубата на телесни мазнини, намален прием на захар, качествен сън, силови тренировки, приема на добавки, като аргинин и глутамин и други.

Как се приема хормон на растежа?
GH се прилага чрез подкожно инжектиране, което означава, че преминава в мастната тъкан точно под повърхността на кожата.

Някои хора купуват HGH (хормон на растежа) продукти – за които се твърди, че увеличават собственото производство на HGH от тялото ви – под формата на хапчета и спрейове.

Компаниите, които предлагат тези продукти на пазара в телевизионни реклами или онлайн, твърдят, че връщат биологичния часовник на тялото ви, намаляват мазнините, изграждат мускули, възстановяват растежа и цвета на косата, укрепват имунната система, нормализират кръвната захар, повишават енергията и подобряват сексуалния живот, качеството на съня, зрение и памет.

На този етап обаче няма надеждни доказателства в подкрепа на твърдението, че тези продукти имат същите ефекти като HGH с рецепта, който винаги се прилага чрез инжектиране. ( 49 ) ( 50 )

Приеман през устата, HGH се усвоява от стомаха, преди да може да се абсорбира в тялото.

Заключение

Човешкият хормон на растежа (HGH) е естествен хормон, който се отделя в тялото от хипофизната жлеза. Има важни функции в растежа, метаболизма и мускулната маса. Допълнителни предимства могат да включват подобрено учене, памет, здраве на костите и заздравяване на рани.

Хората може да успеят естествено да увеличат нивата на HGH чрез адекватен сън, упражнения и диета. Въпреки това, човек трябва да се консултира със своя лекар, преди да направи значителни промени в своите физически или диетични навици.

Освен това, незаконната употреба на HGH е свързана с рискове. Препоръчително е хората да използват HGH само с рецепта за лечение на определени състояния, а не за други цели.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: