Диета при розацея: Как да намалите възпалението и зачервяването на лицето

Диета-при-розацея-Как-да-намалите-възпалението-и-зачервяването-на-лицето

Въпреки че нито една специфична диета при розацея няма да работи за всички, избягването на храни, които предизвикват розацея, и добавянето на повече подходящи за розацея избори може да ви помогне да успокоите зачервяването на лицето.

Избягването на храни, които предизвикват зачервяване, и избирането на такива, които могат да помогнат в борбата с възпалението, може да бъде рецептата за добра диета при розацея.

Определянето на храните, които са вашите лични тригери за розацея, може да ви помогне да управлявате по-добре кожното заболяване и да избегнете зачервяване на лицето.

реклама

Помислете за водене на хранителен дневник, за да видите дали можете да определите кои храни влияят на вашата розацея.

Някои храни могат да причинят повишено зачервяване на лицето чрез разширяване на лицевите кръвоносни съдове. Хранителните тригери за розацея варират от човек на човек, но алкохолът, особено червеното вино, е класически тригер, който може да влоши зачервяването на лицето.

Въпреки че червеното вино е обявено за най-добрата алкохолна напитка, други алкохолни продукти (включително бира, бърбън, джин, водка и шампанско) също са идентифицирани като провокатори на розацея.

Разбиране на причините за розацея

Преди да се потопите в диетичните съображения, важно е да признаете, че задействащите фактори за розацея варират при отделните хора.

Честите отключващи фактори включват пикантни храни, горещи напитки, алкохол, излагане на слънце, стрес и някои продукти за грижа за кожата.

Тези тригери не засягат универсално всички, подчертавайки индивидуализирания характер на розацеята.

Изследванията, изследващи връзката между диетата и розацеята, остават ограничени, но анекдотични доказателства и малки проучвания показват, че някои диетични избори могат да повлияят на пристъпите на розацея.

Диета при розацея: Храна и напитки които да избягвате

Розацеята, хронично състояние на кожата, характеризиращо се със зачервяване и понякога пъпки и видими кръвоносни съдове, може да създаде предизвикателства в управлението на ежедневието.

Въпреки че засяга предимно областта на лицето, въздействието му се простира отвъд физическия дискомфорт, оказвайки влияние върху увереността и самочувствието.

Сред различните стратегии за управление на розацеята изборът на диета се очертава като тема на интерес и дебат. Възниква въпросът: Трябва ли да се придържаме към специфична диета за облекчаване на симптомите на розацея?

Водене на хранителен дневник. Проследяването на приема на храна и свързаните с него обостряния може да помогне за идентифициране на лични задействания, насочвайки информирани диетични решения.

Често обсъжданите потенциални задействащи храни включват:

1. Пикантни храни

Капсаицинът, съединението, отговорно за топлината в лютите чушки, е известно, че предизвиква зачервяване и възпаление при някои хора.

2. Алкохол

Особено червеното вино и твърдият алкохол се свързват с обостряне на розацея поради способността им да разширяват кръвоносните съдове и да повишават чувствителността на кожата.

3. Горещи напитки

Кафето, чаят и горещият шоколад могат да изострят симптомите на розацея поради тяхната температура и съдържание на кофеин, като и двете могат да предизвикат зачервяване.

4. Някои храни

Богатите на хистамин храни, ферментирали храни, отлежали сирена и преработени меса. Цитрусови плодове (включително домати), шоколад и какао, ядки, боб и бобови растения. Храни с висок гликемичен индекс и киселинни храни могат да повлияят на розацеята при някои хора.

5. Млечни храни

Киселото мляко, заквасената сметана и сиренето (с изключение на изварата ) може да се наложи да бъдат премахнати или ограничени от вашата диета за розацея, ако те са склонни да бъдат отключващи фактори за вас.

6. Висококалорични въглехидратни

Според Международната фондация за розацея висококалоричните въглехидратни храни, като захар, тестени изделия и хляб, също могат да бъдат отключващи фактори за розацея.

Диета при розацея: Храни, които да консумирате

Всички храни, които намаляват възпалението (зачервяване и подуване), могат да подобрят розацеята. Храни с омега-3 мастни киселини като яйца, ленено масло и добавки с масло от черен дроб на треска имат противовъзпалителни ефекти.

Ето още предложения за храни които могат да помогнат в борбата с възпалението:

1. Избор на противовъзпалителни храни

Включването на храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини (като плодове, зеленчуци, риба и ядки), може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с розацея.

2. Постепенни модификации

Вместо резки диетични промени, постепенните модификации позволяват по-добро идентифициране на задействащите храни и тяхното въздействие върху симптомите на розацея.

3. Балансирани хранителни навици

Даването на приоритет на добре балансирана диета с адекватна хидратация и контрол на порциите може да повлияе положително на цялостното здраве, като потенциално е от полза за управлението на розацеята.

4. Полезни храни

Пълнозърнести храни, като овесени ядки и кафяв ориз. Ядки, включително орехи, бадеми и шамфъстък. Мазни риби, като сьомга, риба тон и скумрия.
Горски плодове

5. Горски плодове

Боровинките и другите горски плодове са отлични източници на естествени антиоксиданти и допринасят за цялостното здраве на кожата и всички органи. Те също помагат в борбата с увреждането от слънцето.

Като цяло плодовете и зеленчуците са от полза за кожата, като осигуряват оптимално здраве и контролират медицинските проблеми. Витамин А (намиращ се в морковите) помага за изчистване на акнето и поддържа кожата здрава.

6. Консултация с професионалист

Както при всяко медицинско състояние, индивидуалните вариации в причините за розацея и отговорите на диетичните промени изискват персонализирани насоки. Консултацията с дерматолог или регистриран диетолог с опит в лечението на розацея може да предостави персонализирани съвети, съобразени с индивидуалните нужди.

Диета при розацея – Обобщение

В заключение, докато диетичните корекции могат да играят роля в управлението на розацеята при някои хора, няма универсална диета за това състояние.

Разбирането на личните дразнители, извършването на постепенни диетични промени и търсенето на професионални насоки са решаващи стъпки към по-добро управление на розацеята и минимизиране на въздействието й върху ежедневието.

Балансирането на хранителния избор с други стратегии за управление може да даде възможност на хората да навигират по пътя си към розацеята с по-голям контрол и увереност.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: