9 Хранителни добавки за отслабване

добавки за отслабване

Има много възможни решения за загуба на килограми, като едно от тях е приема на хранителни добавки за отслабване.

Някои опции са по-популярни от други, като използването на определени хапчета, лекарства или хранителни добавки. Те твърдят, че ви помагат да отслабнете или поне за да улесните отслабването, когато ги комбинирате с други методи.

Техните действия са:

реклама

  • Чрез намаляване на апетита, това ви кара да се чувствате по-сити, което ви кара да ядете по-малко калории
  • Намаляване на усвояването на хранителни вещества като мазнини, което ви кара да приемате по-малко калории
  • Увеличава изгарянето на мазнини

Важно е да се спомене, че малко от тези методи за отслабване имат някаква доказана научна основа и също така могат да доведат до сериозни последици за здравето ви. Консултирайте се лекар или регистриран диетолог преди да решите да приемате някакви хранителни добавки за отслабване.

Имайте предвид също, че здравните експерти са съгласни, че промяната в начина на живот – включително спазването на насоките за здравословно хранене, намаляване на приема на калории, ангажиране с физическа активност и упражненията за отслабване са основата за постигане на дългосрочна загуба на тегло. ( 1 )

Научете малко информация за някои от най-използваните добавки.

1. Бета-глюкани

Полизахаридът глюкоза може да се намери в бактерии, дрожди, гъбички и зърнени храни. Това са разтворими фибри, за които е известно, че повишават нивата на ситост и времето за гастроинтестинален транзит и забавят усвояването на глюкозата в тялото.

Например, проучванията показват, че консумацията на ечемик с висок β-глюкан може да намали приема на калории и апетита. ( 2 )

В допълнение, някои проучвания показват значителни положителни ефекти върху липидите в кръвта, кръвното налягане и инсулиновата резистентност, като допълнителни ползи. ( 3 )

Странични ефекти: Бета-глюканите могат да причинят метеоризъм и подуване на корема.

2. Горчив портокал (синефрин)

Горчивият портокал съдържа синефрин. Той има подобни на ефедрин механизми, но е по-слаб. Увеличава разхода на енергия и липолизата и действа като леко потискащо апетита.

В едно от проучванията горчивите портокали показват значително намаляване на процента на телесните мазнини и подобряване на ИТМ. Въпреки това, нямаше убедителни ефекти върху загубата на тегло. ( 4 )

Странични ефекти: Съобщава се, че горчивите портокали могат да причинят болка в гърдите, главоболие, тревожност, повишен сърдечен ритъм, мускулно-скелетни състояния, камерно мъждене, исхемичен инсулт и инфаркт на миокарда. Може също да предизвика и пристрастяване.

3. Кофеин

Кофеинът се съдържа в различни билкови източници като ядки кола, йерба мате и гуарана.

Проявява диуретични свойства. Увеличава термогенезата, което води до окисляване на мазнините и допринася за загуба на тегло.

Редовната употреба на кофеин може да предизвика толерантност към кофеин, което намалява тези ефекти. Кофеинът увеличава разхода на енергия и окисляването на мазнините.

Проучване показва, че кофеинът в комбинация с G-хесперидин значително намалява мазнините в корема. ( 5 )

Съществуват най-различни хранителни добавки за отслабване с кофеин, като той е съставна част и от много други добавки.

Странични ефекти: При някои хора високите количества кофеин могат да причинят гадене, нервност, тревожност, безсъние, раздразнителност, диария и други симптоми. Може предизвиква пристрастяване и да намали качеството на съня ви. ( 6 )

4. Гарциния Камбоджа

Плодовете на гарциния камбоджа съдържат големи количества хидрокси лимонена киселина. В резултат на това се съобщава за инхибиране на липогенезата, повишен синтез на чернодробен гликоген, потиснат апетит и намалено наддаване на тегло. ( 7 )

Рандомизирано проучване показа, че жени, приемащи Гарциния Камбоджа, са загубили тегло. Все пак нямаше доказателства, свързани с променен апетит и ситост. ( 8 )

Странични ефекти: Нежеланите ефекти на Garcinia Cambogia обикновено включват главоболие, гадене, симптоми на горните дихателни пътища и стомашно-чревни растройатвия.

Проучване от 2018 година съобщава за 4 случая на жени, които са имали остра чернодробна недостатъчност след приемане на хранителни добавки за отслабване, съдържащи гарциния камбоджа. ( 9 )

5. Глюкоманан

Това са вид диетични фибри от натурален Конджак корен и може да абсорбират вода. Увеличава усещането за ситост, като ви помага да ядете по-малко калории. ( 10 )

Въпреки че проучванията показват благоприятно въздействие върху нивата на липидите и глюкозата в кръвта, ефектите от загуба на тегло са последователни.

реклама

В малко проучване при жени със затлъстяване, които са приемали 3 g/ден глюкоманан или плацебо в продължение на осем седмици се наблюдава, че глюкоманан значително намалява загубата на тегло в сравнение с плацебо. ( 11 )

Странични ефекти: Може да причини незначителни неблагоприятни ефекти като подуване на корема, оригване, метеоризъм, диария, запек и коремен дискомфорт.

6. Екстракт от зелено кафе на зърна

Едната полезна съставка е кофеин. Другото е, че преди печене семената на растението кафе имат по-високи нива на хлорогенна киселина. Тя инхибира натрупването на мазнини чрез регулиране на адипогенезата. В допълнение, тя регулира метаболизма на глюкозата и може да попречи на абсорбцията на глюкоза в червата.

Както вече научихте, кофеина може да увеличи изгарянето на мазнини, а хлорогеновата киселина може да забави разграждането на въглехидратите в червата.

При опити върху животни екстрактът от зелено кафе в комбинация с диета с високо съдържание на мазнини значително намалява наддаването на тегло и мастната маса. ( 12 )

Изследователите са стигнали до заключението, че екстрактът от зелено кафе умерено влияе върху телесното тегло.

Странични ефекти: Може да причини същите странични ефекти като кофеина. Докладите показват нежелани ефекти като главоболие и инфекции на пикочните пътища. ( 13 )

7. Конюгирана линолова киселина (CLA)

Това е смес от изомери на линолова киселина с конюгирани двойни връзки в млечни продукти и говеждо месо.

Проучванията твърдят, че CLA насърчава загубата на тегло чрез засилване на липолизата и окисляването на мастни киселини в скелетните мускули. Също така намалява липогенезата и насърчава апоптозата в мастната тъкан.  Всичко това може да намали апетита, да засили метаболизма и да стимулира разграждането на телесните мазнини. ( 14 ) ( 15 )

Плацебо-контролирано проучване оценява, че телесната мастна маса намалява значително, а CLA като свободна мастна киселина увеличава чистата телесна маса. ( 16 )

Странични ефекти: Въпреки че нивото на поносимост е прилично, то може да причини неблагоприятни ефекти. Стомашно-чревните нарушения включват коремна болка, запек, диария, гадене, повръщане и диспепсия. Освен това може да повиши инсулиновата резистентност, да повиши нивата на липопротеините и да намали нивата на HDL, което да доведе до метаболитни нарушения.

8. Капсаицин

Капсаицинът присъства в лютите чушки и има отчетлив остър вкус. Твърди се, че има действия срещу затлъстяването поради способността му да увеличава изгарянето на калории, окисляването на липидите, намалява инсулиновия отговор след хранене и потиска апетита чрез повишаване на ситостта.

Рандомизирано клинично проучване оценява ефектите на капсаициноидите, които значително намаляват енергийния прием. Въпреки това, той не определя количествено загубата на тегло. ( 17 )

9. Форсколин

Това е екстракт от растение от семейството на мента, за който се казва, че е ефективна хранителна добавка за отслабване.

Казва се, че повишава нивата на съединението cAMP, което може да стимулира изгарянето на мазнини. ( 18 )

Странични ефекти: Има много малко данни за безопасността на тази добавка или риска от различни странични ефекти.

Трябва ли да приемате добавки за отслабване?

Както всяка друга хранителна добавка, добавките за отслабване могат да причинят нежелани странични ефекти и могат да взаимодействат с предписаните лекарства.

Количеството налична научна информация за съставките на добавките за отслабване варира значително. В повечето случаи доказателствата за предлаганите от тях ползи се състоят от ограничени данни от животни и лабораторни изследвания, а не данни от клинични изпитвания при хора.

Освен това много комбинации от съставки за отслабване все още не са обект на тестове, така че няма данни дали комбинираната добавка е безопасна или опасна. В други случаи проучванията, подкрепящи употребата на дадена съставка, са малки, с кратка продължителност и лошо качество, което ограничава силата на констатациите.

Дозите и количествата на активните компоненти варират значително между добавките за отслабване и съставът на продукта не винаги е напълно описан в публикувани проучвания. Проучванията могат също да използват различни и понякога неподходящи техники за оценка за измерване на ефективността на дадено лечение.

Така че, по-добре е да се съсредоточите върху преминаването към здравословен начин на живот, включително балансирана диета, консумацията на здравословни храни, чисто хранене и редовни тренировки, вместо да търсите лесен начин за сваляне на излишните килограми.

Заключение

От споменатите 9 добавки за отслабване, тези, подкрепени с най-силните доказателства са следните:

  • Глюкоманан: загуба на тегло
  • Конюгирана линолова киселина (CLA): загуба на тегло
  • Кофеин: повишено изгаряне на мазнини

Тези добавки могат да бъдат полезни, но ефектите в най-добрия случай са малки. Те може да дадат малък тласък на метаболизма ви и да ви помогнат да загубите няколко килограма, но вероятно ефектът им ще приключи бързо.

Спазването на безопасна диета, водеща до калориен дефицит и увеличаването на физическата ви активност все още са най-добрите начини за отслабване.

Хората, които обмислят да използват добавки за отслабване, трябва да се консултират със здравен специалист, за да обсъдят потенциалните ползи и рискове от тези хранителни добавки.

реклама