Добри и лоши съставки в един овлажнител за лице

Добри-и-лоши-съставки-в-един-овлажнител-за-лице

През целия ви живот кожата ви ще бъде повлияна от възрастта, факторите на начина на живот и сезоните. Добрият овлажнител за лице е в основата на всяка рутинна грижа за кожата и помага да поддържате тена си сияен и защитен всеки ден.

Докато кожата ви се променя, здравословният овлажнител ще я подхрани и защити. За съжаление, много овлажнители на пазара съдържат вредни съставки, които са често срещани в много продукти за грижа за кожата.

Четенето на етикета и знанието какви съставки да избягвате ще ви помогне да изберете зелен и чист овлажнител, на който можете да разчитате за години напред!

реклама

Овлажнител за лице – съставки които да избягвате

Изборът на правилния овлажнител е решаваща стъпка във всяка рутинна грижа за кожата, тъй като той играе ключова роля за поддържането на здравето и хидратацията на кожата.

Въпреки това, не всички овлажнители са еднакви и някои може да съдържат съставки, които потенциално могат да навредят или раздразнят кожата.

В тази статия ние изследваме ключовите съставки, които трябва да избягвате в овлажнител за кожа, за да сте сигурни, че вашият режим на грижа за кожата насърчава здрава, сияйна кожа без никакви неблагоприятни ефекти.

1. Парабени

Една от най-горещо обсъжданите съставки в грижата за кожата са парабените. Парабените са консерванти, намиращи се в козметика за грижа за кожата и други продукти за красота.

Те могат да бъдат под формата на метил-, пропил- и изобутил парабени и др. Създателите на формули обичат парабените, защото са евтини, имат дълъг срок на годност и са универсални.

Въпреки това, тъй като проучване през 2004 г. разкри, че парабените са потенциално вредни, тяхната употреба стана широко обсъждана.

Ако се интересувате от поддържане на чиста рутина за красота, потърсете овлажнител без парабени.

2. Синтетични аромати

Знаете ли, че когато един продукт изброява „аромат“ като съставка, той може да съдържа стотици отделни съставки?

Това включва изкуствени багрила, формалдехид, невротоксини, толуен и други вредни съставки.

Известно е, че ароматът причинява алергични реакции и дразнене на кожата, така че не трябва да бъде съставка във вашия овлажнител.

3. Алкохол

Алкохолът е друга широко обсъждана съставка в грижата за кожата. Ако алкохолът е посочен като основна съставка във вашия овлажнител, това вероятно ще причини някои проблеми.

Това е особено вярно, ако е посочен като SD алкохол, денатуриран алкохол или изопропилов алкохол.

Алкохолът изсушава кожата, нарушава функцията на нейния микробиом, увеличава производството на мазнини и уврежда повърхността на кожата.

4. Силикон

Силиконът е известен с това, че прави овлажнителите и другите продукти гладки и копринени.

Освен това помага за подобряване на външния вид на кожата, придавайки й вид без пори.

За съжаление, това означава, че силиконът действа подобно на „пластмасова обвивка“ за вашата кожа.

Въпреки че задържа влагата, той също улавя масло, мръсотия и мъртви кожни клетки. Това може да влоши акнето и чувствителната кожа.

И тъй като силиконът е толкова добър при образуването на този слой, той може да попречи на други хранителни вещества да проникнат в кожата ви, ако нанесете продукти за грижа за кожата.

Освен гладкия външен вид, силиконът не осигурява стойност на вашия овлажнител. Не съдържа хранителни вещества, които ще подобрят здравето на вашата кожа.

5. Изкуствени оцветители

Не всички оцветители в грима и грижата за кожата са токсични. Много марки за натурална козметика използват естествени растителни или минерални пигменти.

Въпреки това, много продукти за грижа за кожата, включително овлажнители, разчитат на багрила като въглищен катран или синтетични багрила.

Боята каменовъглен катран е смес от изкуствени оцветители, които включват химикали като толуен, ксилол и бензен.

6. Натриев лаурил сулфат (SLS)

SLS е често срещан пенообразуващ агент, който се намира в почистващи препарати и някои овлажнители.

Той може да бъде твърде груб за кожата, причинявайки сухота и раздразнение.

Изберете овлажнители без сулфати, които разчитат на по-нежни почистващи агенти, за да избегнете премахването на естествените мазнини от кожата.

Съставки, които да търсите в овлажнител за лице

И така, какви съставки трябва да търсите в овлажнителя? Ето пет естествени съставки, които включват някои сериозни предимства във всяка рутинна грижа за кожата.

1. Матча зелен чай

Мощен, подсилващ кожата антиоксидант, зеленият чай матча естествено помага за успокояване на кожата.

Matcha също съдържа епигалокатехин галат (EGCG), който помага за изравняване на тена на кожата.

Плюс това, EGCG може да помогне за увеличаване на антиоксидантните ефекти на витамините С и Е, които също се намират в матча.

2. Сквалан, получен от маслини

Скваланът, получен от маслини, помага за балансиране на производството на мазнини, тъй като има качества, подобни на човешкия себум.

Това означава, че е лек и се абсорбира лесно. Освен това скваланът минимизира появата на фини линии и бръчки, като осигурява здравословна хидратация на кожата и контролира блясъка.

3. Авокадо

Авокадото е пълно със здравословни мазнини, витамини, минерали и други хранителни вещества.

Съдържа голямо количество витамин Е и лецитин, като и двата помагат за хидратиране и овлажняване на кожата.

В допълнение, кожата ви лесно абсорбира тези хранителни вещества, така че да може да извлече ползите веднага.

4. Масло от конопено семе

Маслото от конопено семе е леко и универсално масло за грижа за кожата. То овлажнява кожата ви, без да запушва порите и помага за управлението на производството на мазнини от кожата ви.

Маслото от конопено семе също съдържа мастни киселини като линолова киселина, която насърчава обмяната на клетките, което може да помогне за намаляване на появата на стареене.

Натриев PCA

Sodium PCA е кондициониращ агент, получен от естествената аминокиселина пролин, която е известна със способността си да подобрява еластичността и хидратацията на кожата.

PCA подхранва кожата благодарение на способността си да задържа 250 пъти теглото си във вода, което подобрява външния вид на дехидратирана и зряла кожа.

Добри и лоши съставки в един овлажнител за лице – Обобщение

Прецизният подход към съставките във вашия овлажнител е от съществено значение за поддържането на здрава, сияйна кожа.

Като избягвате потенциално вредни добавки като парабени, аромати, минерални масла, алкохол, SLS, агенти, освобождаващи формалдехид и синтетични оцветители, можете да направите информиран избор, който допринася за подхранен и процъфтяващ тен.

Дайте приоритет на продукти с прозрачно етикетиране и формули, предназначени да поддържат благосъстоянието на вашата кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: