Цялата информация е във вашите ръце!

Една вода с лимон, моля!

Пиенето на чаша вода с лимон сутрин, може да бъде едно от най-добрите решения, които някога ще вземете.

Чашата вода с лимон ви предлага много по-приятен вкус от чистата вода, но също така е пълна с ползи за здравето. 

Искате ли утрото да започва с бодро настроение и тонус, а денят да е ведър и пълноценен?

Има един лесен начин да постигнете това, без много усилия. Започнете всяка сутрин да изпивате една чаша вода, в която сте добавили сока на половин лимон. Изглежда елементарно, но ефектът е гарантиран!

Реклама

Водата с лимон е доста свежа и приятна напитка, често консумирана в наши дни.

Много ресторанти я сервират рутинно, а някои хора започват деня си с чаша вода с лимон, вместо с кафе или чай. Няма съмнение, че лимоните са вкусни, но дали добавянето им към вода ви прави по-здрави?

Голяма част от доказателствата, в подкрепа на ползите за здравето на чашата вода с лимон, са анекдотични.


Прочети Още: Ефективна ли е диетата с яйца?


Малко научни изследвания са направени специално за лимоновата вода, но съществуват доста такива за ползите от лимона и водата поотделно.

Вижте седемте основни причини да се възползвате от напитката:

1). Насърчаване на хидратацията

Общите резултати от проучвания на специалисти по хранене показват, че жените трябва да получават поне 2,6 литра на ден, а мъжете трябва да получават поне 3,5 литра вода от храни и напитки.

Водата е най-добрата напитка за хидратация, но на някои хора определено не им допада. Добавянето на лимон „облагодетелства“ вкуса на водата, което може да ви помогне да пиете повече. ( 1 ) ( 2 )

2). Прекрасен източник на витамин С

Цитрусовите плодове са с високо съдържание на витамин С, основен антиоксидант, който помага да се защитят клетките от увреждане на свободните радикали. ( 3 ) ( 4 )

Ето защо приема на чаша вода с лимон е толкова полезен.

Витамин С може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, както и да понижи кръвното налягане. ( 5 ) ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Въпреки че лимоните не са начело в списъка от цитрусови плодове с високо съдържание на витамин С, те все пак са добър източник.

Според Министерството на земеделието на САЩ, сокът от един лимон осигурява около 18,6 милиграма витамин С. Препоръчителното дневно количество за възрастни е от 65 до 90 милиграма.

От една чаша вода с лимон, вие получавате около 30% от дневния си прием.

3). Отслабващ ефект

Как приема на вода с лимон помага за отслабване?

Проучванията показват, че полифенолните антиоксиданти, намиращи се в лимоните, значително намаляват наддаването на тегло.

Което означава, че приема на вода с лимон води до намаляване на теглото и е добре да се комбинира с различните диети за отслабване.

В тези изследвания, антиоксидантните съединения компенсират също отрицателните ефекти върху нивата на кръвната захар и подобрената инсулинова резистентност, двата основни фактора в развитието на диабет тип 2. ( 9 )

Също така, сутрешния прием на чаша вода с лимон ви тонизира и ще ви помогне с тренировките.

4). Прекрасна кожа

Витамин С, извлечен от любимия вече лимон, ще помогне и за намаляване на бръчките, суха кожа и вредите от слънцето. ( 10 )

Ако кожата ви загуби влага, тя става суха и податлива на бръчки.

Лабораторно проучване от 2016г. показа, че напитка, на основата на цитрусови плодове, наистина спомага за предотвратяване развитието на бръчки. ( 11 )

5). Подпомага храносмилането

Някои хора пият вода с лимони ежедневно сутрин, за да се предотврати запек. Правилно, пиенето на топла или топла вода с лимон, когато се събудите, наистина ще помогне на храносмилателната система да работи правилно. ( 12 )

Аюрведичната медицина казва, че киселият вкус на лимон спомага за стимулирането на вашия „agni“ – храносмилателния огън.

В случая, водата с лимон ви позволява да усвоявате храната по-лесно и помага да предотвратите натрупването на токсини. Аюрведите свързват храносмилането с Огъня. Той е единият от Петте елемента на Сътворението в Космоса и във философията им изразява преминаването на материята от една форма в друга.

Има се пред вид, че при храносмилането храната преминава от едно състояние в друго, а в организма се извършва обмяна на веществата /преобразуване на материята в различни форми/.

6). Освежава дъха

Случвало ли ви се е да разтриете лимон върху ръцете си, за да се отървете от миризмата на чесън или някаква друга силна миризма?

Същото народно лекарство може да се прилага при лош дъх, причинен от консумация на храни със силни миризми, като чесън, лук или риба.

Може да избегнете лошия дъх, като изпиете чаша вода с лимон след хранене или това да е първото нещо сутрин.

Смята се, че лимонът стимулира слюнката и водата също помага за предотвратяване на сухота в устата, което може да доведе до лош дъх, причинен от бактерии.

7). Помага за предотвратяване на камъни в бъбреците

Лимонената киселина в лимоните може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Цитратът, компонент на лимонената киселина, парадоксално прави урината по-малко кисела и дори може да разруши малки камъни.

Пиенето на вода с лимон не само ви дава цитрат, но и водата, от която се нуждаете, за да предотвратите или измиете камъни в бъбреците. ( 13 ) ( 14 )


Виж Още: Здравословно хранене като начин на живот


Как да си направим лимонова вода

За да извлечете ползи за здравето от водата с лимони, трябва да я пиете последователно и имате нужда от повече от един резен лимон в чашата си. Когато правите лимонова вода, винаги използвайте пресни лимони, а не лимонова киселина.

За да направите вода с лимон, изцедете половин лимон в 300 мл. топла или студена вода. За да направите напитката възможно най-здравословна, използвайте филтрирана вода и органични лимони.

За повече аромат и истински здравословен „удар“ можете да добавите:

Можете също така да добавите резени други пресни цитрусови плодове или резени краставици. Винаги измивайте продуктите добре преди нарязване и употреба.

А кубчета лимонов лед под ръка е чудесен начин бързо да добавите лимон към водата си. Просто изцедете пресен лимонов сок във формички за лед и замразете. Хвърлете няколко кубчета в студена или топла чаша вода с лимони и се наслаждавайте.

Странични ефекти от лимонова вода

По принцип, лимоновата вода е безопасна за пиене, но има няколко потенциални странични ефекти, които трябва да знаете:

  • Лимонената киселина може да ерозира зъбния емайл. За да ограничите риска, пийте лимонова вода през сламка и изплакнете устата си с обикновена вода след това.
  • Лимонената киселина може да причини киселини при някои хора. Други изпитват облекчение от киселини, тъй като лимоновият сок става алкален, намалявайки киселинността при храносмилането. Само експериментирането може да покаже ефекта му върху вас.

„Лимоновият извод“ е, че:

Да си хидратиран е от решаващо значение за доброто здраве, свежест и красота. Така че… чашата вода с лимон е бинго!

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече