Ефективен ли е сока от червена боровинка срещу инфекции на пикочните пътища?

сока от червена боровинка срещу инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища засягат над 50% от жените поне веднъж, а една трета от тях развиват повтарящи се симптоми.

Червената боровинка отдавна се счита за превантивно или лечебно средство за лечение на инфекции на пикочните пътища. Към днешна дата обаче проучванията дават противоречиви доказателства за неговата ефективност.

Учени от университета Flinders и Детската болница в Westmead в Австралия наскоро публикуваха глобално проучване, което показва, че продуктите от червена боровинка наистина могат да намалят риска от инфекции на пикочните пътища при някои хора.

реклама

Това е петата актуализация на преглед, публикуван за първи път през 1998 година и последно актуализиран през 2012 г. Появява се в Cochrane Reviews.

Главният автор на проучването, Проф. Джонатан Крейг ,казва, че изследването на неговия екип „показва много положително откритие, че сока от червена боровинка може да предотврати инфекция на пикочните пътища при уязвими хора“.

В анализа на учените защитният ефект на червената боровинка е очевиден при жени, деца и хора, уязвими към инфекция на пикочните пътища след медицински интервенции.

Авторите казват, че работата им предлага убедителни доказателства, че сока от червена боровинка може да намали риска от инфекции на пикочните пътища при някои хора, които имат повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

E. coli и инфекции на пикочните пътища

Инфекции на пикочните пътища се развиват, когато бактериите навлязат и заразят пикочните пътища, което включва уретрата, пикочния мехур и бъбреците.

Растежът на Escherichia coli ( E. coli ) в пикочните пътища е най-честата причина за инфекции на пикочните пътища.

Този бактериален щам присъства естествено в червата, но може да премине в пикочния мехур чрез замърсяване с фекална материя. След това се прилепва към стените на пикочния мехур и се възпроизвежда.

Според авторите на проучването, нелекуваните инфекции на пикочните пътища могат да прогресират до бъбреците и до усложнения като сепсис. Ето защо превенцията е най-добрият начин за намаляване на тези рискове.

Силата на боровинките – Полифеноли

Предписанията за антибиотици са преобладаващият протокол за превенция и лечение, което е допринесло за нарастването на устойчивите на лекарства патогени.

Червената боровинка съдържа проантоцианидини, вид полифенол. Тези хранителни вещества имат забележителен антимикробен и антиоксидантен потенциал.

изследователска статия от 2022 година канадски учени установиха, че богатия на проантоцианидини (PAC) екстракт от червена боровинк може да помогне за инхибиране на образуването на бактериален биофилм в лигавицата на пикочните пътища. Те също така показаха, че PAC може да възпре активирането на уропатогенните Е. coli.

Анализ на 50 проучвания

Учените прегледаха специализирания регистър на бъбреците и трансплантациите на Cochrane до март 2023 г. Те анализираха резултатите от рандомизирани контролирани проучвания на продукти от червена боровинка в сравнение с плацебо, интервенция с антибиотици или пробиотици или липса на специфично лечение за превенция на инфекция на пикочните пътища.

Екипът добави 26 нови проучвания към тази актуализация, с което общият брой на проучванията достигна 50 с 8857 участници.

Сокът от червена боровинка носи значителни ползи

Авторите на проучването установиха, че консумацията на продукти от червена боровинка е силно свързана с намален риск от инфекция на пикочните пътища при жени с повтарящи се симптоми.

Учените наблюдават значителна защитна полза сред деца и лица, изложени на риск от инфекции на пикочните пътища поради интервенции като лъчетерапия на пикочния мехур.

Не е ясно дали сокът от червена боровинка, таблетките или различните дози от богатия на проантоцианидини (PAC) екстракт от червена боровинк са по-ефективни срещу инфекции на пикочните пътища.

Малко хора съобщават за странични ефекти от консумацията на продукти от червена боровинка. Най-честата нежелана реакция е стомашно разстройство.

Проучването обаче съобщава, че броят на участниците с тези странични ефекти „вероятно не се различава между тези, които приемат продукти от червена боровинка, и тези, които получават плацебо или не получават специфично лечение“.

Ограничени данни

Екипът от учени отбеляза, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи точно кои хора с инфекции на пикочните пътища ще се възползват най-много от консумацията на червена боровинка.

Експертите предупреждават, че наличните в момента данни са или ограничени, или неубедителни за употребата на продукти от червена боровинка за превенция на инфекции на пикочните пътища при бременни жени, възрастни хора или хора с проблеми с пикочния мехур.

Необходими са повече данни, за да можем да има окончателни съвети дали червената боровинка може да е подходяща за тези групи хора.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: