Ефективни ли са хранителните добавки колаген

добавки колаген

Напоследък хранителните добавки колаген, станаха изключително модерни. Хапчета, прахове, смутита и шейкове, добавките колаген са най-новият хит на красотата, според производителите на тези добавки, те ще ви доставя всичко – от по-млада кожа до блестяща и по-обемна коса. Но има ли научни доказателства в подкрепа на тези твърдения или това е просто търговски трик?

Какво всъщност е колаген?

Най-богатият структурен протеин, открит в тялото, колагенът е това, което формира нашите съединителни тъкани – връзки, сухожилия, кости и др. Той също така е отговорен за поддържането на еластичността на кожата. Има различни видове колаген. Всеки от тях има различни предимства, аминокиселинни профили и състави, но от петте най-често срещани типа, 90% от колагена, открит в човешкото тяло, е тип I, който е свързан с косата, кожата и ноктите. Колаген тип II присъства в хрущяла и осигурява здравина и еластичност. Повечето добавки с колаген са тип I или тип II  и обикновено се получават от говежди (крави) или морски (рибни) източници.

Как работят колагеновите добавки?

С напредването на възрастта производството на естествен колаген започва да се забавя. Всъщност след 25-годишна възраст губим приблизително 1-1,5% от нашия колаген всяка година, причинявайки изтъняване на кожата, отпускане и бръчки. Основната концепция на колагеновите добавки е да попълнят нивата на колаген, като по този начин спомагат за възстановяване на здравината и структурата на кожата.

реклама

Тъй като целите молекули на колаген са твърде големи, за да бъдат абсорбирани през храносмилателния тракт, повечето добавки използват хидролизирани (разградени) версии на колаген, известни като пептиди. Когато се консумират, те навлизат в кръвта и пътуват до кожата, където могат да направят своята подмладяваща магия. Действието на тези добавки е нещо средно между крем или серум за лице и инжекционните пълнители, безболезнени, за разлика от иглата, с по-дълготрайни ефекти от серума или крема.

Но след поглъщане на добавките не е сигурно колко колаген всъщност ще стигне до кожата ви. По пътя той може да бъде разпределен в други жизненоважни органи, като сърцето и мозъка, които тялото ви смята за по-висок приоритет.

Все още няма твърди научни доказателства за ефикасността на колагеновите добавки, но няма да ви навреди да ги изпробвате, ако все пак сте любопитни! Решението е изцяло ваше!

Други начини да останете млади

В случай, че не сте фен на добавките колаген, има още много начини да запазите кожата си млада и стегната. Ето някои от тях:

1. Диета

Чували сте го хиляди пъти – разкошната кожа започва отвътре! Здравословната диета, богата на антиоксиданти и нискокалорични храни, е най-добрият ви залог за поддържане на жизнеността на кожата. Храни като плодове и зелен чай спомагат за поддържането на естественото производство на колаген и ще ви дадат блясък, както само майката природа може.

2. Масаж на лицето

Чрез стимулиране на притока на кръв, масажът на лицето носи кислород в кръвоносните съдове на кожата и увеличава производството на колаген, което води до ревитализиран и здрав тен. Можете да се поглезите с ръчен масаж против стареене или да изпробвате някои от модерните масажори за лице.

3. Ретиноли и ретиноиди

Ако наистина искате да върнете часовника назад, включете ретинол или ретиноид в ежедневната си грижа за кожата, за да се борите с фините линии и бръчки. И двете са производни на витамин А, тези продукти насърчават клетъчния оборот и работят за увеличаване на производството на колаген – просто не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с високо SPF, за да защитите кожата си!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: