Цялата информация е във вашите ръце!

Колаген – какво представлява и каква е функцията му в човешкото тяло

Колагенът е отговорен за няколко биологични функции, една от които е да осигури структурна опора в съединителната тъкан, мускулите и кожата.

Колагенът е важен протеин, който отговаря за основният структурен компонент на съединителните тъкани, като кожата и хрущялите.

Той съставлява около една трета от всички протеини в човешкото тяло, повече от всеки друг вид протеин в тялото по маса.

Колагена се дели на ендогенен и екзогенен.

Реклама

Ендогенният колаген е естествен, синтезиран от организма. Екзогенният колаген е синтетичен. Той идва от външен източник, като добавките.

Ендогенният колаген има много функции. Разпадът и изчерпването му са свързани с редица здравословни проблеми.

Екзогенният колаген се използва за медицински и козметични цели, включително за възстановяване на телесните тъкани.

Интересното е, че храните и хранителните вещества, които ядете, могат да помогнат на тялото ви да произвежда този протеин.

През последните години този протеин придоби популярност като хранителна добавка.

Някои предварителни проучвания показват, че добавките могат да подобрят състоянието на кожата, мускулната функция и да намалят болката, свързана с остеоартрит.

Бързи факти за колагена

Ето няколко важни факта за колагена. Повече подробности ще намерите по-надолу в статия.

 • Колагенът се среща в цялото тяло, но най-вече в кожата, костите и съединителните тъкани.
 • Някои видове колагенови фибрили, са по-силни от стоманата.
 • Производството на колаген намалява с възрастта и излагането на фактори като пушене и ултравиолетова светлина.
 • Може да се използва като колагенови превръзки, за получаване на нови кожни клетки при рани.
 • Козметичните лосиони, които твърдят, че повишават нивата на колаген, е малко вероятно да го направят, тъй като молекулите му са твърде големи, за да бъдат абсорбирани през кожата.

Какво е колаген?

Това е твърд, неразтворим и влакнест протеин, който съставлява една трета от протеина в човешкото тяло.

Повечето молекули на този протеин са събрани заедно, за да образуват дълги тънки фибрили.

Те действат като поддържащи структури и закрепват клетките помежду си,  придавайки на кожата сила и еластичност.

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ви, представляващ около една трета от протеиновия му състав.

Той е един от основните градивни елементи на костите, кожата, мускулите, сухожилията и връзките. Колагенът се намира и в много други части на тялото, включително кръвоносните съдове, роговицата на очите и зъбите.

Можете да мислите за колагена като „лепилото“, което държи почти цялото тяло заедно. Всъщност думата „колаген“ идва от гръцката дума „kólla“, което означава лепило.

Какво прави той за тялото ви?

Има поне 16 вида колаген. Четирите основни типа са тип I, II, III и IV. ( 1 )

Ето по-подробно какво представляват четирите основни типа колаген и тяхната роля в тялото ви:

 • Тип I: Съставлява 90% от колагена в тялото ви. Той отговаря за кожата, костите, сухожилията, фиброзните хрущяли, съединителната тъкан и зъбите.
 • Тип II: Намира се в еластичния хрущял, като ставите.
 • Тип III: Поддържа структурата на мускулите, органите и артериите.
 • Тип IV: Помага при филтрацията и се намира в слоеве от кожата ви.

С напредване на възрастта тялото ви произвежда по-малко и по-ниско качествен колаген.

Един от видимите признаци за това е кожата ви, която става не толкова стегната и еластична.

структора на колаген
С възрастта колагенът отслабва, което води до бръчки и хрущялни проблеми.

Храни, които увеличават производството на колаген

Този протеин се намира в съединителните тъкани на животинските храни. Например, той се намира в големи количества в пилешката и свинската кожа.

Един особено богат източник е костен бульон, който се получава чрез варене на костите на пиле, свинско и други животни.

Желатинът е основно варен колаген, така че е много богат на аминокиселините, необходими за производството му.

Но все още не е ясно дали консумацията на богати на колаген храни всъщност увеличава нивата му в тялото ви.

Когато ядете протеин, той се разгражда на аминокиселини и след това се сглобява повторно, така че колагенът, който ядете, няма да покачи директно нивото му в тялото ви.

Колагена в организма започва като проколаген.

Вашето тяло прави проколаген, като комбинира две аминокиселини: глицин и пролин. За този процес организма използва витамин С.

Може да успеете да помогнете на тялото си да произвежда този важен протеин, като се уверите, че получавате в изобилие от следните хранителни вещества:

 • Витамин С: Големи количества се намират в цитрусовите плодове, чушките и ягодите. ( 2 )
 • Пролин: Може да си набавите от яйчните белтъци, пшеничните зародиши, млечните продукти, зелето, аспержите и гъбите. ( 3 )
 • Глицин: Съдържа се в свинската, пилешката кожа и желатин, глицинът се намира и в различни храни, съдържащи протеини. ( 4 )
 • Мед (Cu): Големи количества се намират в органичните меса, сусамовите семена, какаото на прах, кашуто и лещата. ( 5 ) ( 6 )
 • Витамин А: Среща се като бета-каротин в храни от животински произход и в растителни храни.

Освен това тялото ви се нуждае от висококачествен протеин, който съдържа аминокиселините, необходими за производството на нови протеини. Месо, птици, морски дарове, млечни продукти и бобови растения са отлични източници на аминокиселини.

Здравословната диета може да помогне на тялото да произвежда колаген.

Какво пречи на колагена

 • Захар и рафинирани въглехидрати: Захарта пречи на способността му да се възстановява. Добре е да ограничете до минимум консумацията на добавена захар и рафинирани въглехидрати.  ( 7 )
 • Твърде много слънце: Ултравиолетовите лъчи могат да намалят производството му. Въпреки че, слънцето зарежда тялото ви с витамин д, избягвайте прекомерното излагане на слънце. ( 8 )
 • Пушене: Пушенето намалява производството на колаген. Това може да забави зарастването на рани и да доведе до появата на бръчки. ( 9 )

Виж Още: Белите дробове „магически“ лекуват вредите от тютюнопушенето


 • Генетичните промени: Те могат да засегнат извънклетъчната матрица. Колагенът, който се произвежда, може да бъде по-нисък или може да е дисфункционален, мутирал колаген.
 • Процесът на стареене: При процесът на стареене нивата на колаген естествено се изчерпват с течение на времето. Няма начин този процес да бъде предотвратен.
 • Автоимунни нарушения : Някои автоимунни разстройства карат антителата да се насочват към колагена, като по този начин той намалява значително.

Избягването на тютюнопушенето, излишното излагане на слънце, спазването на здравословна диета и упражнения може да помогне за намаляване на видимото стареене и защита на колагена, поддържайки кожата, костите, мускулите, ставите и въобще цялото човешко тяло здраво за по-дълго време.

Предимства на колагена и колагеновите добавки

Колагенът е разорбируем. Това означава, че може да се разгради, преобразува и абсорбира обратно в тялото. Може също така да се образува в уплътнени твърди частици или гелове.

Разнообразният му набор от функции и фактът, че се среща естествено, го правят клинично универсален и подходящ за различни медицински цели.

Колагенът за медицинска употреба може да произхожда от хора, крави, свине или овце.

Два вида добавки набират популярност: хидролизиран колаген (колагенов хидролизат) и желатин.

Производителите на хранители добавки вече са разбили големия протеин до по-малки пептиди, които по-лесно се абсорбират в организма.

Няма много изследвания върху добавките с колаген, но тези, които съществуват, дават обещание за ползи в следните области:

Мускулна маса

Проучване през 2015г. при възрастни мъже показа, че комбинация от колаген пептидни добавки и силови тренировки увеличават мускулната маса и сила. ( 10 )

Артрит

Друго проучване препоръчва прием на добавки при хора, страдащи от остеоартрит. Тъй като добавката се абсорбира, колагенът се натрупва в хрущяла и това спомага за възстановяването на извънклетъчната матрица.Те са имали значителен спад на болката през 70-дневното проучване в сравнение с тези, които са приемали лекарства. ( 11 )

Не всички проучвания обаче подкрепят тези открития.

Еластичност на кожата

Жените, приемали добавка, показаха подобрения в еластичността на кожата в проучване от 2014г. Колагенът се използва и при локални лечения за подобряване на външния вид на кожата чрез минимизиране на линии и бръчки. ( 12 ) ( 13 )

Твърди се, че много продукти, съдържащи колаген, включително кремовете, съживяват кожата, като увеличават нивата на колаген в тялото.

Това обаче е малко вероятно, тъй като молекулите на колаген са твърде големи, за да бъдат абсорбирани през кожата. Всяка полза вероятно се дължи на овлажняващите ефекти на тези продукти. Те не увеличават директно колагена.

Такива лечения също не са класифицирани като лекарства, така че евентуални твърдения относно тяхната ефикасност не е необходимо да бъдат научно доказани. Препоръчва се предпазливост при използване на тези продукти.

Кожни филъри

Инжекциите на колаген могат да подобрят контурите на кожата и да изгладят финните бръчки.

Филърите, които съдържат колаген, могат да се използват козметично за премахване на линии и бръчки от лицето.

Трябва да се правят кожните тестове преди употребата на колаген от крави, за да се избегне евентуална алергична реакция.

Превръзки за рани

Колагенът може да помогне за заздравяване на рани, като привлече нови кожни клетки към мястото на раната. Той насърчава заздравяването и осигурява растеж на нови тъкани.

Колагеновите превръзки могат да помогнат за лекуването на:

 • хронични рани, които не реагират на друго лечение
 • гранулиране на рани, върху които расте нова тъкан
 • некротични или гниещи рани
 • дълбоки рани
 • изгаряния от втора степен

Колагеновите превръзки не се препоръчват при изгаряния от трета степен или за пациенти, които могат да бъдат чувствителни към продукти, получени от крави.

Безопасност и странични ефекти

Засега няма много надеждна информация за безопасността или ефикасността на колагеновите добавки.

Потенциалните странични ефекти на желатиновите добавки включват продължителен неприятен вкус, усещане за тежест и киселини.

Също така, ако сте алергични към източника на добавката, тогава бихте могли да имате алергична реакция.

Как да си добавим колаген

Колагеновият пептид се предлага на прах, който може лесно да се добави в храната ви.

Пептидната форма не желира, така че можете да я смесите в смутита, супи или печива, без да повлиявате на текстурата.

Когато обмисляте да включите добавки към хранителния си режим, трябва да потърсите висококачествен източник. Предлага се и морски колаген, който се произвежда от рибена кожа.

Други приложения

Колагенът има много приложения – от храна до лекарства.

В продължение на хиляди години колагена се използва за създаване на лепило.

В храната се нагрява за да се направи на желатин и се използва за приготвяне на обвивки за колбаси и желирани бонбони.

В областта на медицината се използва като пълнител в пластичната хирургия и като превръзка при тежки изгаряния.

Колагенът е важен протеин, който осигурява структура за много части на тялото.

Интересното е, че храните и хранителните вещества, които ядете, могат да помогнат на тялото ви да произвежда този протеин.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече