Ехинацея – За какво помага?

за какво помага ехинацея

Ехинацея представлява група растения, които са богати на антиоксиданти и могат да помогнат за поддържане на имунитета. Предлагат се в няколко различни форми – таблетки, капсули и тинктура, които се различават по отношение на препоръчителната дозировка.

Ехинацеята, по-известна като лилава ехинацея, заема видно място сред билките в световен мащаб.

Индианците, са използвали ехинацея от векове за справяне с различни здравословни проблеми. ( 1 )

реклама

В днешно време тази билка е широко призната като билково лекарство, достъпно без рецепта, често използвано при обикновена настинка или грип. Освен респираторни проблеми, ехинацеята се използва и за справяне с болка, възпаление, мигрена и различни други здравословни състояния.

Тази статия предоставя общ преглед на ползите, приложенията, потенциалните странични ефекти и препоръчителната дозировка на ехинацея.

Какво е ехинацея?

Ехинацеята представлява група от цъфтящи растения от семейството на маргаритките.

Родом са от Северна Америка, където растат, както в открити, така и в гористи местности.

Има общо девет вида, но само три се използват в билкови добавки – Echinacea purpurea, Echinacea pallida и Echinacea angustifolia.

Както горните части, така и корените на растението се използват в таблетки, тинктури, екстракти и чайове.

Растенията ехинацея съдържат впечатляващо разнообразие от активни съединения, като алкамиди, кафеена киселина, розмаринова киселина, фенолни киселини, полиацетилени и много други. ( 2 )

В допълнение, проучванията свързват ехинацеята и нейните съединения с много ползи за здравето, като намалено възпаление, подобрен имунитет и по-ниски нива на кръвната захар.

Високо съдържание на антиоксиданти

Растенията ехинацея се гордеят с изобилие от растителни съединения, които служат като антиоксиданти.

Антиоксидантите играят решаваща роля в защитата на клетките от оксидативен стрес, състояние, свързано с различни хронични заболявания, включително диабет и сърдечни заболявания. ( 3 )

Сред тези антиоксиданти са флавоноиди, цикоринова киселина и розмаринова киселина.

Екстрактите от цветовете и корените на растенията ехинацея са склонни да показват по-високи нива на тези антиоксиданти в сравнение с други части, като листата.

Освен това растенията ехинацея съдържат съединения, известни като алкамиди, които допринасят за повишаване на антиоксидантната активност. ( 4 )

Ползи за здравето

Изследванията върху ехинацея показват, че тя предлага няколко впечатляващи ползи за здравето.

Положителен ефект върху имунната система

Ехинацеята е известна с положителното си въздействие върху имунната система.

Няколко по-стари проучвания показват, че това растение може да помогне на имунната система в борбата с инфекциите и вирусите, потенциално ускорявайки процеса на възстановяване от заболявания. ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Това имуностимулиращо свойство е ключова причина, поради която ехинацеята често се използва за предотвратяване или лечение на обикновена настинка.

Преглед показва, че ехинацеята може да намали риска от развитие на инфекция на горните дихателни пътища с 22%. Въпреки това, тя не показва значително влияние върху продължителността на заболяването. ( 8 )

Въпреки тези констатации, преглед от 2014 г. подчерта, че много проучвания в тази област са лошо проектирани и не успяват да демонстрират ясни ползи. Това поражда несигурност относно това дали наблюдаваните предимства при лечението на настинки с ехинацея наистина се дължат на билката или са просто съвпадение. ( 9 )

В обобщение, докато ехинацеята може да повиши имунитета, нейните специфични ефекти върху обикновената настинка остават неясни.

Може да понижи нивата на кръвната захар

Повишените нива на кръвната захар могат да повишат риска от сериозни здравословни проблеми, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и различни хронични състояния.

Изследвания, проведени в епруветки, показват, че екстракти от растения ехинацея могат да допринесат за понижаване на нивата на кръвната захар.

Например, екстракт от Echinacea purpurea демонстрира способността да инхибира ензимите, отговорни за смилането на въглехидратите, което предполага потенциален механизъм за намаляване на абсорбцията на захар в кръвния поток. ( 10 )

Проучванията върху животни също предполагат, че антиоксидантите, присъстващи в ехинацеята, могат да имат положително въздействие върху нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. ( 11 ) ( 12 )

Въпреки тези обещаващи открития, липсват изследвания върху хора за преките ефекти на ехинацеята върху нивата на кръвната захар. Необходими са повече проучвания, за да се потвърдят тези потенциални ползи при хората.

Може да намали чувството на тревожност

Безпокойството е често срещан проблем, засягащ голям процент от възрастните. ( 13 )

В последно време растенията ехинацея привлякоха вниманието като потенциално средство за лечение на тревожност.

Някои по-ранни изследвания са идентифицирали съединения в ехинацеята, като алкамиди, розмаринова киселина и кафеена киселина, които може да имат свойства за намаляване на тревожността. ( 14 )

Проучване показва, че приемането на 40 милиграма екстракт от ехинацея два пъти дневно в продължение на 7 дни значително намалява тревожността в сравнение с плацебо. ( 15 )

Друго проучване обаче установи, че приемането на 40 мг или 80 мг екстракт от ехинацея дневно не води до подобряване на тревожността в сравнение с плацебо.

Въпреки това, това доведе до подобрения в положителния и отрицателния ефект и емоционалното благополучие.  ( 16 )

Въпреки че тези открития са интригуващи, изследванията върху ефектите на ехинацеята за облекчаване на тревожността са ограничени и са необходими повече проучвания, преди продуктите с ехинацея да могат да бъдат препоръчани като потенциално лечение.

Противовъзпалителни свойства

Възпалението е естествен процес в тялото ви, който насърчава заздравяването и предпазва от увреждане.

Прекомерното или продължително възпаление обаче може да доведе до повишен риск от хронични заболявания и други здравословни проблеми. ( 17 )

Няколко проучвания показват, че ехинацеята може да помогне за намаляване на прекомерното възпаление.

В проучване с мишки се наблюдава, че съединенията, открити в ехинацеята, са допринесли за намаляване на ключовите възпалителни маркери и загубата на памет, причинена от възпаление. ( 18 )

Друго 30-дневно проучване, включващо възрастни с остеоартрит, показва, че добавка, съдържаща екстракт от джинджифил и екстракт от ехинацея, значително намалява възпалението, хроничната болка и подуването.

Трябва да се отбележи, че тези възрастни не реагираха добре на конвенционалните нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), но намериха добавката, съдържаща ехинацея и екстракт от джинджифил, за полезна. ( 19 )

Освен това, преглед на 105 проучвания заключава, че добавянето на ехинацея може да бъде свързано с намаляване на различни маркери на възпаление, включително интерлевкин-6 (IL-6), IL-8 и фактор на туморна некроза. ( 20 )

Може да помогне за лечение на кожни проблеми

Проучванията показват, че растенията ехинацея потенциално могат да се справят с често срещани кожни проблеми.

Едно проучване установи, че добавка, съдържаща растителни екстракти от патладжан и ехинацея, ефективно подобрява лекото до умерено акне в сравнение с плацебо. Не е ясно обаче каква част от този ефект се дължи конкретно на ехинацеята. ( 21 )

В проучване от 2010 г., включващо 10 участници, е показано, че продуктите за грижа за кожата с екстракт от ехинацея подобряват хидратацията на кожата и намаляват бръчките. ( 22 )

По същия начин е установено, че крем с екстракт от ехинацея пурпурея облекчава симптомите на екзема и подпомага възстановяването на тънкия, защитен външен слой на кожата. ( 23 )

Въпреки това, включването на екстракт от ехинацея в търговски продукти за грижа за кожата представлява предизвикателство поради краткия му срок на годност.

Може да предложи защита срещу рак

Ракът се характеризира с неконтролиран клетъчен растеж.

Проучвания в епруветка предполагат, че екстрактите от ехинацея могат да инхибират растежа на раковите клетки и да предизвикат клетъчна смърт. ( 24 ) ( 25 )

Проучване в епруветка от 2012 г. показа, че екстракт от Echinacea purpurea и цикоринова киселина, естествено съединение, намерено в растенията ехинацея, предизвиква клетъчна смърт в раковите клетки. ( 26 )

Друго по-ранно проучване в епруветка показа, че екстракти от различни растения ехинацея (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia и Echinacea pallida) предизвикват контролирана клетъчна смърт, известна като апоптоза, в човешки ракови клетки от панкреаса и дебелото черво. ( 27 )

Смята се, че тези ефекти са свързани с имуностимулиращите свойства на ехинацеята. ( 28 )

Въпреки че имаше първоначални опасения относно потенциални взаимодействия между ехинацея и конвенционални лечения на рак като доксорубицин, по-стари проучвания не откриха подобно взаимодействие. ( 29 ) ( 30 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че са необходими по-скорошни проучвания върху хора, преди да се направят окончателни препоръки.

Потенциални странични ефекти

Продуктите с ехинацея изглеждат безопасни и се понасят добре за краткотрайна употреба. ( 31 ) ( 32 )

Някои изследвания дори предполагат, че може да е безопасно за дългосрочна употреба.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са леки храносмилателни проблеми и кожни обриви. ( 33 )

Те обаче обикновено са леки.

Макар и рядко, някои хора може да са алергични към ехинацея, което води до странични ефекти като уртикария, подуване и анафилаксия, тежка алергична реакция.

Тъй като ехинацеята има имуностимулиращи свойства, хората с автоимунни заболявания или тези, които приемат имуносупресивни лекарства, трябва да бъдат внимателни и е препоръчително да се консултират с лекар преди да използват ехинацея.

Препоръки за дозиране

Понастоящем няма официална препоръка за дозиране на ехинацея поради силно променливите резултати от изследванията.

Продуктите с ехинацея може не винаги да съдържат това, което е посочено на етикета, като някои проучвания откриват несъответствия.

Приблизително 10% от пробите на продукти с ехинацея в едно проучване не съдържат никаква ехинацея. ( 34 ).

Ето защо е изключително важно да купувате продукти с ехинацея от реномирани и надеждни марки.

Въпреки че няма стандартизирана дозировка, по-стари изследвания предлагат следните дози за краткотрайна употреба за поддържане на имунитета: ( 35 )

  • Сух прахообразен екстракт: 300-500 мг Echinacea purpurea, три пъти дневно
  • Тинктури с течен екстракт: 2,5 милилитра, три пъти дневно или до 10 мл дневно

Винаги следвайте конкретните инструкции, предоставени с вашата добавка ехинацея, и се консултирайте със здравен специалист, ако имате някакви притеснения или основни здравословни проблеми.

Заключение

Ехинацеята демонстрира потенциални ползи за подобряване на имунитета, нивата на кръвната захар, тревожността, възпалението и здравето на кожата. Има и някои доказателства, предполагащи противоракови свойства, наблюдавани предимно при проучвания в епруветка. Обикновено се счита за безопасно и добре поносимо както за краткосрочна, така и за дългосрочна употреба.

Дозировките могат да варират в зависимост от формата на използваната ехинацея и е важно да следвате препоръчаните указания за конкретния продукт. Въпреки че ехинацеята обикновено се използва за лечение на обикновена настинка, резултатите от изследванията са смесени. Някои проучвания показват потенциални превантивни ефекти или симптоматично облекчение, докато други са лошо проектирани или не показват значителна полза.

Въпреки противоречивите доказателства, ехинацеята се откроява с потенциалните си имуностимулиращи ефекти, което я прави предпочитана за хората, които търсят естествени лекарства. Както при всяка добавка, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист преди употреба, особено ако имате съществуващи здравословни проблеми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: