Жасмин – засаждане, грижа, видове и ползи за здравето

жасмин

Нежно и изтънчено с малки цветя, растението жасмин е известно по целия свят със своята уникална тропическа миризма и красиви цветове.

Жасминът (Jasminum) е растение от семейство Маслинови (Oleaceae). Съществуват около 200 вида жасмин, растящи в тропическите и умерени топли райони на Европа, Азия, Австралия.

Жасминът е многогодишно растение, което ще расте година след година.

реклама

Различните видове имат различни нужди от поливане, пространство и слънчева светлина в зависимост от това дали растат на слънце или шарена сянка.

Много сортове се отглеждат за декоративни цели. С достатъчно слънце и правилно напояване, цветовете на жасмина ще останат свежи, за да можете да им се наслаждавате няколко месеца.

От красивите бели цветя на растението се извлича масло от жасмин и се ползва за направата на чай в комбинация с черен, бял или зелен чай.

Тази статия описва какво преставлява това растение, как се отглежда, видовете и какви са ползите за здравето.

Какво представлява растението жасмин?

То има яркозелена, лъскава зеленина (храст, лиана) с малки бели, лилави, жълти или кремави цветя, обича слънцето, шарената сянка и плодородна добре дренирана почва.

Някои видове са вечнозелени, което означава, че те ще запазят зелените си листа целогодишно.

Отглеждането на жасмин изисква известни усилия. Но те си заслужават, тъй като растението има красив и обилен цъвтеж, който може да оживи всеки двор или тераса.

Аромата му може да се намери във всичко – от чайове и свещи до сапуни и лосиони.

Засаждане

Засаждането на жасмин е лесно. Просто следвайте тези прости съвети.

 • Кога се засажда жасмин? – Най-подходящото време за засаждане е между юни и ноември.
 • Къде да засадите жасмин? – Той ще расте добре на слънце и шарена сянка. Цъфтящият през лятото жасмин се справя по-добре на слънчево място, докато други видове харесват по-сенчести места.
 • Коя е най-добрата почва за жасминът? – Нуждае се от добре дренирана, но влажна, умерено плодородна пясъчна глинеста почва.
 • На какво разстояние трябва да бъде засаден жасминът? – Трябва да бъде засаден най-малко 2 метра разстояние един от друг, тъй като той расте бързо и обича да има пространство.

Когато засаждате жасмин, започнете с изкопаване на дупка в земята. За да подобрите качеството на почвата, добавете добре угнил оборски тор или компост в дъното на дупката. Ако почвата е тежка и има тенденция да задържа вода, добавянето на песъчинки ще подобри дренажа.

Как да се грижим за жасмин?

Жасминът е сравнително лесен за отглеждане, но в началото изисква известно внимание и се нуждае от редовно подхранване и резитба.

Научете как да се грижите за това красиво растение:

 • Поливане – Засаден в земята, трябва да се полива веднъж седмично. Ако е необичайно сухо или горещо, увеличете честотата на поливане, в случай че почвата е изсъхнала. Ако вашият жасмин е в саксия, ще има нужда от поливане няколко пъти седмично, особено в по-горещите месеци. Поливайте го, след като горният слой от почвата изсъхне.
 • Как да накараме жасмина да расте по решетка? – Ако искате вашият жасмин да расте нагоре като лозя, помогнете му, като увивате младите стъбла през решетъчните секции или като ги привързвате внимателно и свободно върху ограда или опората.
 • Количество слънчева светлина – Нуждае се от слънце или шарена сянка – обикновено около 6 часа или повече пряка слънчева светлина всеки ден и 2 – 4 часа на ден за шарена сянка.
 • Съвети за резитба – Първо отстранете всички повредени, болни или мъртви стъбла на растението, за да предотвратите разпространението на болести. След това премахнете всички стебла, които са заплетени или които вече не цъфтят.

За да увеличите максимално растежа и здравето на растенията жасмин, се препоръчва да ги култивирате до стена или ограда в почва, която е влажна, но добре дренирана.

Изборът на защитено и слънчево място ще осигури оптимални условия за растежа им. Докато някои сортове жасмин могат да понасят сянка, те обикновено процъфтяват, когато са изложени на пълна слънчева светлина.

Ако предпочитате контейнерно градинарство, можете успешно да отглеждате жасмин в големи саксии или контейнери. Това позволява гъвкавост при разположението и предлага алтернативен метод за отглеждане за тези с ограничено външно пространство.

Видове

 • Арабски жасмин – Този сорт е вечнозелен храст или лоза. Има бели, много силно ухаещи цветя, които се отварят вечер. Също така, може да достигне от 1 до 2 метра височина.
 • Бял жасмин – Този вид е родом от Бирма и Китай и е вечнозелен алпинист. Неговите цветни пъпки цъфтят от края на зимата до началото на пролетта. Белият жасмин може да достигне 6-9 метра височина , така че ще ви трябва достатъчно място за този сорт.
 • Лилав жасмин – лилавото цвете е известно още като звезден жасмин. Може да расте 6 метра като лоза, но може да се отглежда и в по-малък мащаб като жив плет или храст.
 • Горски жасмин – този дървесен катерач има тъмнозелени лъскави листа и ярко бели цветя, които имат лек розов оттенък. Това е силен сорт, със стъбла, които могат да растат до повече от 12 см в диаметър.
 • Зимен жасмин – растящ до 4 метра височина, той е известен със своите поразителни жълти цветове.
 • Испански жасмин – Силно ароматизиран сорт е испанският, който се използва широко в парфюмите.

Ползи от жасмин

В Западен Китай това нежно, ароматно цвете е известно като „Кралицата на цветята“, той е използван от незапомнени времена заради своите лечебни свойства.

Етеричното масло от жасмин се използва в много части на Азия като естествено средство за лечение на депресия, тревожност, стрес и безсъние в продължение на хиляди години.

Виж Още: 17 Страхотни храни против стрес и безпокойство

Деликатният ароматен чай, приготвен от цветя жасмин, става изключително популярен в династията Минг (1368 – 1644 г. сл. Хр.).

Ползи за храносмилането

Той е богат на антиоксиданти, които взаимодействат със стомашно-чревните ензими, за да улеснят по-доброто усвояване на хранителните вещества и да насърчат здравословната функция на червата.

Той също така функционира за насърчаване на растежа на добрите бактерии в червата и е установено, че елиминира вредните бактерии.

Спазмолитичните качества на това цвете помагат за облекчаване на лошо храносмилане, стомашни спазми и успокояване на възпаления.

Стомашно-чревно здраве

Неотдавнашно проучване установи, че екстрактът от цвят на жасмин е ефективен при инхибиране на растежа на Ешерихия коли, Стафилукокус ауреус и Бацилус цереус.

Тези патогенни бактерии са отговорни за много стомашно-чревни разстройства и могат да причинят гадене, повръщане и диария.

Виж Още: Диета при гастрит: Как да се отървем от кисилините?

Антисептик

Установено е, че маслото от жасмин, получено от различни видове растение жасмин, притежава антибактериални свойства. Обширни изследвания са показали неговата ефективност в борбата с различни бактерии чрез антисептичните му ефекти.

Специфично проучване изследва антибактериалната активност на натуралното масло от жасмин, извлечено от растението Jasminum sambac, както и неговите синтетични смеси, и установи, че е активно срещу специфичен щам на E. coli.

Друго проучване разкри, че маслото от жасмин проявява антимикробни свойства срещу множество орални микроорганизми, включително E. coli, L. casei и S. mutans. Той също така действа като ефективен антимикробен агент срещу всички щамове на кандида, бактериите, отговорни за оралната млечница.

Когато е подходящо разредено и нанесено върху кожата или използвано като средство за изплакване на устната кухина при състояния като млечница в устната кухина, маслото от жасмин притежава потенциал като лечебна и превантивна мярка срещу инфекции.

Спазмолитично

Жасминът обикновено се използва като естествено средство за облекчаване на спазми, възникващи в различни области на тялото, вариращи от стомашни спазми до спазматична кашлица.

Научните доказателства относно ефективността на маслото от жасмин за намаляване на спазмите са доста ограничени.

Едно проучване обаче открива неговата ефикасност при намаляване на родилната болка, когато се прилага в разредена форма за масаж. Въпреки че наличните доказателства не са обширни, използването на масло от жасмин за мускулен масаж е малко вероятно да причини вреда и може да предложи известно облекчение от спазми.

Цикатризиращ ефект

Маслото от жасмин има потенциала да подпомогне заздравяването на рани чрез насърчаване на образуването на белези, процес, известен като цикатризация. Неговите антисептични свойства са особено полезни при лечението на кожни инфекции.

Проучванията показват, че маслото от жасмин притежава противовъзпалителни свойства, което го прави полезно за обща грижа за кожата и потенциално полезно при състояния като псориазис.

Скорошни изследвания, проведени върху животни, показват, че екстрактът от жасмин ускорява заздравяването на хронични рани, включително диабетни язви. Той улеснява свиването на раната, насърчава образуването на гранулационна тъкан и увеличава развитието на нови кръвоносни съдове.

Прилагането на разредено масло от жасмин върху леки рани, като малки драскотини и порязвания, може да помогне за ускоряване на лечебния процес.

Депресия / безпокойство

Доказано е, че аромата на етерично масло от жасмин подобрява настроението, премахва стреса и намалява тревожността.

Изследване, публикувано в „Journal of Health Research“, разглежда ефекта от вдишването на масло от жасмин върху централната нервна система и настроението. Маслото от жасмин има благоприятен ефект върху подобряване на настроението и мозъчната дейност, като участниците съобщават, че се чувстват по-позитивни, енергични и дори романтично настроени.

Безсъние

Жасминът (консумиран като чай или използван под формата на етерично масло) има седативен ефект върху нервната система, то има успокояващ и отпускащ ефект.

Проучване, публикувано в „European Journal of Applied Physiology“, установява, че само миризмата на това цвете има седативен ефект както върху активността на автономните нерви, така и върху състоянията на настроението. Вдишването на жасмин (заедно с лавандула) помага за намаляване на сърдечната честота и предизвиква усещане за спокойствие и релакс, помагайки на участниците да заспиват по-лесно.

Афродизиак

Жасминът отдавна е известен като афродизиак. Неговият екзотичен, опияняващ аромат не само повдига настроението, но помага за вдигане на емоционалните бариери и насърчаване на чувството за близост.

Неговите антидепресантни качества, съчетани със способността му да отпуска тялото, правят тази билка отлична за преодоляване на сексуални проблеми, които са в главата, а не директни физиологични проблеми на репродуктивната система.

Репродуктивно здраве

Доказано е, че с естествените си балансиращи хормонални свойства жасмина подобрява симптомите на ПМС (предменструален синдром) и менопаузата.

Намалява симптомите на менопаузата

Използването на етерични масла за облекчаване на симптомите на менопаузата не е нова практика. Той се използва от години като лечение на различни проблеми с менопаузата, включително горещи вълни и чувство на депресия.

Въпреки че наличните доказателства за въздействието на жасмина конкретно върху симптомите на менопаузата са ограничени, той демонстрира ефективност за подобряване на настроението и намаляване на симптомите на депресия.

В едно малко проучване участниците, които са получавали ароматерапевтичен масаж веднъж седмично за период от осем седмици, са имали значително намаляване на симптомите на менопаузата. Масажите включват прилагане на смес от етерични масла, включително жасмин, лавандула, роза и розов здравец, смесени с носещо масло.

Ако търсите естествени подходи за облекчаване на симптомите на менопаузата, включването в редовни ароматерапевтични масажи с използване на гореспоменатата комбинация от етерични масла може да бъде от полза.

Етерично масло от жасмин

Жасминът пленява хората със своя очарователен и романтичен аромат, което го прави желана съставка в известни парфюми като Chanel No. 5. Освен това той често се използва в алкохолни напитки, сладкарски изделия и десерти заради възхитителния си аромат.

Маслото от жасмин и неговите синтетични аналози съдържат компоненти, които притежават различни полезни за здравето свойства.

В продължение на векове етеричното масло от жасмин се използва за балансиране на хормоните, облекчаване на стреса и за повишаване на настроението.

Въпреки че е бил използван като традиционно лекарство за различни заболявания, най-забележителната му репутация се крие в качествата му на афродизиак.

Жасминовото масло има и успокояващ ефект – поставете някоко капки масло от жасмин в арома дифузер и ще имате здрав и дълбок сън.

Как да използвате масло от жасмин

Има няколко метода за използване на масло от жасмин и други етерични масла, в зависимост от тяхната форма на дозиране. Важно е да следвате инструкциите на опаковката, особено когато използвате чисти масла, които са по-концентрирани и изискват разреждане.

За да използвате масло от жасмин, помислете за следните подходи:

 • Дифузер: Поставете маслото в дифузер, за да разпръснете аромата му из цялата стая.
 • Директно вдишване: Вдишайте аромата директно от бутилката, за да усетите аромата му.
 • Ароматна пара: Добавете няколко капки масло от жасмин към купа с гореща вода, за да създадете ароматна пара и вдишайте парата.
 • Вана: Разредете маслото от жасмин в носещо масло, като масло от сладък бадем или затоплено кокосово масло, и го добавете към топла вана за релаксиращо изживяване.
 • Локално приложение или масаж: Смесете маслото от жасмин с носещо масло, като бадемово масло, и го нанесете върху кожата или го използвайте като масажно масло.

Не забравяйте да бъдете внимателни и да се придържате към препоръчаните указания за употреба за оптимални резултати и безопасност.

Безопасно ли е маслото от жасмин?

Маслото от жасмин обикновено се счита за безопасно и е малко вероятно да причини дразнене на кожата, като съобщенията за подобни реакции са много редки.

Въпреки това, както при всяко ботаническо вещество, съществува потенциален риск от алергична реакция. Важно е етеричните масла да се разреждат в носещо масло, преди да се приложат върху кожата.

Освен това е изключително важно да се отбележи, че етеричните масла не трябва да се поглъщат, тъй като някои могат да бъдат токсични.

За да се гарантира безопасността, препоръчително е да се проведе тест за пластир, преди да се използват нови продукти. Нанесете малко количество разредено масло върху участък от кожата на предмишницата и наблюдавайте за нежелани реакции в продължение на 24 часа. Ако не се получи отрицателен отговор, обикновено се счита за безопасен за употреба.

Ако сте бременна, кърмите или имате анамнеза за тежки алергични реакции, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате което и да е етерично масло. Техните насоки могат да предоставят персонализирани съвети и да ви помогнат да вземете информирани решения.

Чай от жасмин

Жасминовият чай се прави от комбинация от истински чаени листа и цветове на жасмин.

Повечето чайове с жасмин се класифицират като ароматни, тъй като цветовете на жасмин се използват за подобряване на истинския чай. Жасминът обикновено се смесва със зелен, черен или бял чай.

Чаят от жасмин може да помогне за предотвратяване на различни тежки заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и рак. Благодарение на високите концентрации на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, жасминовият чай може също да помогне за насърчаване на красивата, здрава кожа и да засили имунната ви система.

Чаят от жасмин, повишава тонуса, помага в борбата с излишните килограми, има положителни ползи за здравето на сърцето и намалява стреса.

Смята се, че този чай има положителен ефект при контрола на нивата на инсулин, следователно при редовна употреба би могъл да предотврати диабет тип 2.

Безопасност и странични ефекти

Като цяло чаят от жасмин се счита за здравословна напитка с минимални странични ефекти.

Въпреки това е важно да се отбележи, че чаят от жасмин съдържа кофеин, който може да причини определени проблеми на хората. Консумирането на прекомерни количества кофеин може да доведе до симптоми като тревожност, безпокойство, нервност и храносмилателни проблеми.

Бременните жени трябва да внимават с приема на кофеин, тъй като той може да увеличи риска от спонтанен аборт.

Чаят от жасмин също съдържа катехини, които имат потенциала да възпрепятстват усвояването на желязото от храната. Във високи количества катехините могат потенциално да повишат риска от желязодефицитна анемия.

Въпреки това, тези опасения се отнасят предимно за лица, които вече са изложени на риск от дефицит на желязо, включително бременни жени, малки деца и тези с диетични ограничения.

Ако се притеснявате за недостиг на желязо, препоръчително е да пиете чай от жасмин между храненията или да изчакате поне час след хранене, преди да пиете чая.

Заключение

В заключение, жасминът е универсално и красиво растение, което предлага множество предимства както за градинари, така и за ентусиастите.

С разнообразието от налични видове и сортове има опции, които да отговарят на различни климатични условия и предпочитания. Правилните техники за засаждане и грижи, като избор на правилното място, осигуряване на добре дренирана почва и предлагане на структурна опора, могат да допринесат за успешния растеж на растенията жасмин.

Освен естетическата си привлекателност, жасминът предлага и различни предимства. Ароматният цъфтеж на жасмин може да подобри атмосферата на външните пространства и да осигури успокояваща и релаксираща атмосфера. Освен това маслото от жасмин, получено от цветовете, се използва в ароматерапията и продуктите за грижа за кожата, предлагайки потенциални терапевтични ефекти.

Независимо дали се отглеждат близо до стени, огради или в големи саксии, растенията жасмин внасят нотка на елегантност и аромат в градини, балкони и закрити пространства. Отчитайки специфичните нужди на различните сортове жасмин и осигурявайки подходящи условия, градинарите могат да се насладят на красотата и ползите от култивирането на това любимо растение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: