Цялата информация е във вашите ръце!

Захар в козметиката – свойства и действие

Захарта е естествен пребиотик, което означава, че повишава активността на бактериите върху кожата.

Толкова много се говори за захарта в хранителните продукти, но чудили ли сте се за наличието на захар в козметиката? Оказва се, че захарите са желана група продукти, които се използват широко в козметиката.

Трябва да знаете, че захарите не са само бели кристали – името се отнася до група от различни съединения с напълно различни приложения.

Използването на захар за козметични цели е доста често срещано и дава отлични резултати. Не е нещо ново. Жените в древен Египет премахвали космите по тялото със захарна паста, която се състояла от захар, лимонов сок и вода. Оказва се, че тази техника е използвана и от Клеопатра, която се славела с красивата си и гладка кожа.

Реклама

Не само това, този метод е бил популярен и в Близкия изток. Но дали захарта се използва само при епилация? Ами не. Захарите имат лоша репутация, когато става въпрос за диета, но когато става дума за козметика, те са често срещани и дори препоръчителни съставки. Особено ако говорим за натурална козметика.

Защо захарта се използва в козметиката?

Захарта е отлична добавка, използвана в продуктите за грижа за кожата. Това е естествена, нетоксична съставка, която има много добър ефект върху кожата и косата ви.

Популярността на захарта в козметиката се дължи на факта, че захарта е добре разтворима във вода и има специфичен ефект.

Как действат захарите в козметиката – научете за предимствата:

  • Всички захари са естествени овлажнители, което означава, че ефективно привличат влагата от околната среда и я свързват с кожата.
  • Захарта е пребиотик, което означава, че подхранва бактериите в кожата, което от своя страна спомага за поддържането на естествения баланс на кожата.
  • Увреждането на защитната бариера на кожата води до намаляване на концентрацията на полизахариди, което води до загуба на еластичност и образуване на бръчки. Полизахаридите в козметиката подпомагат процесите на регенерация и помагат на кожата да се самообнови.
  • Малките захарни гранули са ефективен механичен ексфолиант за тяло. Те помагат да се разкрие сияйна, здраво изглеждаща кожа отдолу.
  • Благодарение на своите овлажняващи и задържащи влага свойства, те помагат за разплитането на проблемните кичури коса.

Най-популярните захари, използвани в козметологията

Името захар е сложна група от химични съединения. Общото между тях е характерният сладък вкус.

Разграничаваме:

  • прости захари (монозахариди)
  • дизахариди, съставени от две монозахаридни единици
  • сложни захари (полизахариди) с дълги полимерни вериги от прости захари

Всяка от тези групи има свои представители, които най-често се използват в козметиката.

Монозахариди – фруктоза и глюкоза

Монозахаридите са често срещани във всички зеленчуци, плодове и горски плодове. Те са водоразтворими съединения, без мирис и цвят. Най-популярните прости захари, използвани в козметиката, са глюкозата и фруктозата.
И двете захари са безопасни козметични съставки според прегледа на козметични съставки (CIR). Проучванията, проведени през 2019 г., показват липсата на дразнещи и сенсибилизиращи ефекти. Глюкозата и захарозата се срещат естествено в меда и плодовете.

Какви са свойствата и приложението на монозахаридите в козметиката:

  • Глюкозата в козметиката (INCI: Glucose ), известна още като гроздова захар, е част от естествения овлажняващ фактор на кожата (NMF – Natural Moisturizing Factor), намалява изпарението, дифузията и изпаряването на водните молекули. Използва се в козметиката за коса, главно поради факта, че действието му има афинитет към кератина – овлажнява, предотвратява изсушаването и нацепването на краищата.
  • Фруктозата в козметиката (INCI: Fructose, Laevulosum, Fruct Sugar, Levulose, Methose, Fructose Sccharide ) е отлична овлажняваща и подхранваща съставка. Използва се при захарен пилинг. Предимството му е, че не се топи при контакт с топла кожа.
  • Тук също си струва да се спомене за дихидроксиацетон (DHA), който се класифицира като трио, т.е. прости захари, съдържащи три въглеродни атома в молекулата. Благодарение на свойствата си е незаменима съставка в кремовете за тен. Той причинява потъмняване на кожата, като реагира с аминокиселините, които изграждат роговия слой, тоест първия слой на кожата. През 1973 г. дихидроксиацетонът е признат от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) като безопасно и разрешено вещество за употреба в козметиката и медицината.

Дизахариди – захароза и трехалоза

Дизахаридите са специални захари, намиращи се в определени храни. В списъка на козметичните съставки можете да намерите захароза, която е дизахарид, състоящ се от молекула глюкоза и фруктоза. Захарозата се намира в захарта от захарно цвекло и тръстика, които са суровини за домашната захар. Друга интересна съставка в козметиката е трехалоза, тоест дизахарид, състоящ се от две молекули глюкоза, естествено присъстващи в хляба и зеленчуците.

Какви са свойствата и употребата на дизахаридите в козметиката:

  • Захарозата в козметиката (INCI: Sucrose ) е овлажняващо вещество, което предотвратява загубата на вода от епидермиса. Помага за подобряване на еластичността на роговия слой и също така има успокояващ ефект. Благодарение на абразивните си свойства се използва при пилинг.
  • Трехалозата в козметиката (INCI: Trehalose ) ефективно привлича влагата, което помага за поддържане на подходяща хидратация на кожата. В допълнение, тя предотвратява увреждането на кожата и косата, има свойства против стареене, също така е силен антиоксидант и предпазва от UV радиация. Можете да я намерите в почти всички видове козметика с овлажняващ ефект, като кремове, серуми, шампоани и балсами за коса.
  • Дизахарид, който можете да намерите в козметиката, също е лактозата, т.е. млечната захар, състояща се от молекули галактоза и глюкоза. Млечната захар се среща естествено в кравето мляко. Когато става въпрос за козметична употреба, той се използва в козметиката за суха кожа поради своите овлажняващи свойства и в ексфолиращата козметика, защото има способността да премахва мъртвите кожни клетки.

Полизахариди – целулоза и нишесте

Задачата на комплексните захари в козметиката е основно да стабилизират и модифицират продукта. Благодарение на целулозата и нишестето козметиката става по-плътна и придобива формата на емулсия, което улеснява разнасянето върху кожата. И двете съединения също влияят на сензорните параметри и предотвратяват слепването на козметиката.

Какви са свойствата и употребата на полизахаридите в козметиката:

  • Целулозата в козметиката (INCI: Celulose ) най-често и нейни производни, например етил целулоза, метил целулоза или хидроксиетил целулоза. Всички тези вещества проявяват сходни свойства и способност да се разтварят във вода. Ще намерите целулоза и нейните производни, наред с други в кремове за лице, пасти за зъби, продукти за бръснене, лосиони за тяло.
  • Нишестето в козметиката (INCI: Zea Mays Starch – царевично нишесте) е сгъстител и емулгатор, освен това се използва като пълнител за пудри и флуиди, предимно матиращи, както и за пресована грим козметика като ружове или бронзанти, защото предпазва от прекомерно отделяне на продукта. Показва способността да абсорбира влагата и себума, поради което се използва в антиперспиранти и сухи шампоани.
  • Може да е изненада за някои, че хиалуроновата киселина е вид полизахарид. Среща се естествено във всички живи организми, а при хората в кожата, косата, ставите и венците. В човешкото тяло 56% от общото съдържание на хиалуронова киселина попада върху кожата. Под формата на натриев хиалуронат (натриева сол), той е често срещана съставка в овлажняващите кремове.

Внимавайте със захарите в козметиката, ако имате кожни проблеми

Ако имате възпалителни кожни заболявания като акне, екзема, копривна треска, трихофития, себореен скалп или други състояния, не използвайте продукти, които съдържат захари.

Захарите подхранват вредните микроби по кожата. Това от своя страна може да влоши състоянието на кожата и дори да увеличи проблема. При кожни заболявания винаги направете консултация с дерматолог, преди да посегнете към конкретна козметика.

С помощта на бели захарни кристали можете да извършите механичен пилинг у дома. Не забравяйте обаче, че такъв пилинг може да е твърде твърд за кожата на лицето. Кристалите са остри и големи, така че е най-добре да използвате пудра захар за домашно приготвени ексфолианти или да добавите повече вода, за да могат кристалите да се разтворят, особено ако имате деликатна и чувствителна кожа.

Захар в козметиката – обобщение

Както виждате, захарта не е толкова лоша! Особено тази, която се използва в козметиката. Козметичната индустрия използва захарите като активни съставки, които допринасят за подобряване на състоянието на кожата, и като функционални съставки, които осигуряват подходящата стабилност и консистенция на козметиката.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече