6 Мита свързани със захарта

мит за захарта

Въпреки че всички са запознати с това какво представлява захарта, ще започнем с кратко обяснение.

Какво е захарта?

Захарта е разтворим въглехидрат – биологична молекула, състояща се от въглеродни, водородни и кислородни атоми.

Простите захари или монозахариди включват глюкоза и фруктоза. Гранулираната захар е съставна захар или дизахарид, известен като захароза, който се състои от глюкоза и фруктоза. По време на храносмилането тялото разгражда дизахаридите до монозахариди.

реклама

Митове за захарта:

1. Захарта прави децата хиперактивни

Това е може би най-често срещаният мит, свързан със захарта: яденето на бонбони кара децата да дивеят. Всъщност няма научни доказателства, че захарта увеличава хиперактивността при по-голямата част от децата.

Например, анализ от 1995г. в JAMA комбинира данни от 23 експеримента в 16 научни статии. Те заключиха:

Този ​​анализ на докладваните досега проучвания установи, че захарта (главно захароза) не влияе върху поведението или когнитивните резултати на децата.

2. Захарта причинява диабет

Друг относително често срещан мит е, че захарта причинява диабет. Няма обаче пряка връзка между двете. Объркването може би възниква, защото има вътрешна връзка между нивата на кръвната захар и диабета.

Историята обаче е малко по-сложна. Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за диабет тип 2 и консумацията на високи нива на захар увеличава вероятността от развитие на наднормено тегло или затлъстяване. Захарта обаче не е пряката причина за диабет тип 2.

3. Захарта води до пристрастяване

Някои експерти смятат, че захарта е пристрастяващо вещество. Например авторите на противоречив преглед през 2017г. пишат:

„Данните при животни показват значително припокриване между консумацията на добавени захари и лекарствените ефекти, включително склонност към пристрастяване.“

Този преглед обаче се фокусира върху проучвания върху животни. Както обясняват авторите на друг преглед, „има методологично предизвикателство при превода на това произведение, защото хората рядко консумират захар изолирано“.

Д-р Доминик М. Дуайър от Училището по психология на университета в Кардиф обяснява : „Въпреки че със сигурност присъства при някои хора, поведението, подобно на пристрастяването към захарта и други храни, е налице само при малцинство от затлъстели индивиди. Трябва обаче да помним, че захарта може да стимулира свръхконсумацията на храни заедно с потенциала, подобен на пристрастяването.“

Струва си да се отбележи, че въпреки че здравните експерти не класифицират захарта като пристрастяващо вещество, това не я прави здравословна.

4. Избягвайте плодовете по време на диета

Плодовете са вкусни, отчасти защото са сладки, благодарение на естествено срещащите се захари. Поради съдържанието на захар някои хора вярват, че трябва да избягваме да ядем плодове, когато искаме да отслабнем или да поддържаме умерено тегло.

Това е мит. Плодовете съдържат редица здравословни съединения, включително разнообразни витамини и минерали и фибри.

Консумацията на плодове е свързана с ползи за здравето, включително по-нисък риск от смъртност от всякаква причина.

5. Захарта причинява рак

Въпреки слуховете, повечето експерти не вярват, че захарта пряко причинява рак или подхранва разпространението му.

Раковите клетки се делят бързо, което означава, че те изискват много енергия, която захарта може да осигури. Това може би е коренът на този мит.

Всички клетки обаче се нуждаят от захар, а раковите клетки се нуждаят и от други хранителни вещества, за да оцелеят, като аминокиселини и мазнини, така че не всичко е свързано със захарта. Според Cancer Research UK:

„Няма доказателства, че спазването на диета без захар намалява риска от рак или увеличава шансовете за оцеляване, ако сте диагностицирани.“

Както при диабета, има и обрат – увеличеният прием на захар има връзки с наддаването на тегло, докато наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с повишен риск от рак.

6. Трябва да премахнем захарта от диетата си

Тъй като знаем, че консумацията на излишна захар е вредна за здравето, има смисъл да намалим приема и. Не е необходимо обаче да го премахваме изцяло от нашата диета.

Както отбелязахме по-горе, плодовете съдържат захар и те са от полза за здравето, така че изключването му от нашата диета би било контрапродуктивно.

Както при всичко в живота, умереността е от ключово значение.

Прочети Още:
1. Какво е здравословно хранене?
2. Балансирана диета

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: