Защо сме уморени в горещото време?

Горещите температури могат да ни накарат да копнеем за прохладен бриз и отдих от безмилостната жега. Но чудили ли сте се някога защо сме уморени в горещото време ?

Нека се задълбочим в науката зад това защо често се чувстваме уморени в горещо време и да проучим някои стратегии за преодоляване на летния спад.

Защо сме уморени в горещото време?

Уморени ли сте, сънливи и без енергия от сутринта? Топлината може да е виновна! Често не осъзнаваме как само престоят в отопляеми помещения може да повлияе негативно на нашето благосъстояние.

реклама

Обясняваме какво причинява сънливост в горещите дни и как да преодолеем умората през лятото.

Когато топлината се излива от небето, телата ни са принудени да работят интензивно, за да се охладят – кръвта започва да циркулира по-силно в съдовете, разположени по-близо до кожата, което увеличава количеството отделена пот.

Този процес е изтощителен за нас, така че в горещо време чувстваме прекомерна умора, тежест и летаргия.

Какво друго допринася за неразположението в горещите летни дни?

1. Дехидратация

Един от основните виновници за умората по време на горещо време е дехидратацията. Когато е горещо, ние сме склонни да се потим повече, което води до загуба на течности от тялото ни.

Тъй като нивата на хидратация спадат, обемът на кръвта ни намалява, карайки сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кислород и хранителни вещества към органите.

Това напрежение върху сърдечно-съдовата система може да ни накара да се чувстваме уморени, летаргични и дори замаяни.

Първите симптоми на дехидратация са:

 • жажда;
 • промяна на цвета на урината до тъмно жълто;
 • умора;
 • сънливост;
 • раздразнителност;
 • главоболие;
 • загуба на еластичност на кожата.

Топлинното изтощение е знак, че тялото не може да се справи с високата външна температура и е изложено на риск от топлинен удар.

Поддържането на добра хидратация чрез пиене на много вода и попълване на електролитите е от решаващо значение за борбата с умората при горещо време.

2. Топлина и прекъсване на съня

Липсата на сън е една от причините за умора през лятото. Нощната почивка се нарушава както от висока температура, която е пречка за охлаждане на тялото преди лягане, така и от кратки, светли нощи.

Ако проблемът със заспиването и събуждането се повтаря няколко нощи подред, това със сигурност ще се отрази на нашето благосъстояние.

Високите температури могат да нарушат нашите модели на сън, което води до недостатъчна почивка и сънливост през деня.

Когато нощите са горещи, става предизвикателство да заспите и да спите удобно. Дискомфортът, причинен от потни и лепкави условия, може да прекъсне цикъла на съня, което води до лошото му качество.

В резултат на това на следващия ден се събуждаме с чувство на умора и мудност.

Осигуряването на хладна и добре проветрена среда за сън, използването на дишащо спално бельо и вземането на хладен душ преди лягане може да помогне за насърчаване на по-добър сън при горещо време.

3. Повишен разход на енергия

Телата ни трябва да работят повече, за да регулират температурата в горещо време.

Когато сме изложени на високи температури, нашите кръвоносни съдове се разширяват, което води до увеличаване на притока на кръв към повърхността на кожата за разсейване на топлината.

Този процес отклонява кръвта от мускулите и органите, което води до намалена налична енергия за физически и умствени дейности.

Усилията на тялото да се охлади могат да ни накарат да се чувстваме физически и психически уморени.

Честите почивки, избягването на напрегнати дейности през най-горещите части на деня и търсенето на сянка могат да помогнат за запазване на енергия и предотвратяване на прекомерна умора.

4. Излагане на слънце

Прекарването на време на открито под жаркото слънце също може да допринесе за умората.

Продължителното излагане на слънце без подходяща защита може да доведе до слънчево изгаряне, топлинен удар и повишен стрес върху тялото.

Тялото отклонява енергията към възстановяване на щетите от слънцето и регулиране на телесната температура, което ни кара да се чувстваме изтощени.

Носенето на леки и дишащи дрехи, използването на слънцезащитен крем, носенето на шапка и търсенето на сянка може да сведе до минимум ефектите от излагането на слънце и да помогне за поддържане на енергийните нива.

5. Болести, свързани с топлината

Горещото време увеличава риска от заболявания, свързани с топлината, като изтощение и топлинен удар.

Тези състояния могат да причинят симптоми като умора, слабост, замаяност и объркване.

Когато телата ни се борят да се охладят ефективно, това може да доведе до сериозни последици за здравето.

От съществено значение е да разпознаете признаците на заболявания, свързани с топлината, и да предприемете незабавни мерки за охлаждане и да потърсите медицинска помощ, ако е необходимо.

Типичните симптоми на топлинно изтощение включват:

 • повишено изпотяване;
 • липса на сила;
 • студена, бледа и лепкава кожа;
 • ускорен, но слаб пулс;
 • гадене или повръщане;
 • припадък.

Как да победим умората през лятото?

Въпреки че тялото ни често трудно се справя с жегата и причинената от нея умора, това не означава, че сме обречени да прекараме цялото лято в летаргия.

Има начини, които ще ни помогнат да преживеем горещите дни в добра форма:

 • Не забравяйте за правилната хидратация на тялото – жените трябва да пият минимум 2,8 литра вода дневно, а мъжете 3,8 литра.
 • Избягвайте пряко излагане на слънце в пиковите часове, носете шапка и използвайте слънцезащитни продукти .
 • Съобразете физическите си усилия с вашите възможности и температурата навън, вместо да тренирате във фитнеса, изберете басейн.
 • Изберете лесно смилаема храна, богата на зеленчуци и плодове с високо съдържание на вода и я допълвайте с естествени електролити. Избягвайте кафето и алкохола.
 • Обличайте се според времето, изберете естествени, ефирни материи.
 • Погрижете се за правилната температура в спалнята – 18-19 градуса е най-благоприятна за нощна почивка. Не забравяйте да проветрявате и охлаждате стайте редовно през деня.

Защо сме уморени в горещото време? – Обобщение

За да се преборите с умората по време на горещо време, от решаващо значение е да дадете приоритет на грижата за себе си и да се вслушвате в нуждите на тялото си.

Бъдете добре хидратирани, избягвайте прекомерното излагане на слънце, търсете сянка и носете подходящо облекло.

Правенето на редовни почивки и намирането на прохладни, климатизирани пространства също може да помогне за подмладяване на енергийните ви нива.

Не забравяйте да коригирате ежедневието си, за да избегнете най-горещите части от деня и да отделите време за почивка и релаксация.

Въпреки че летните горещини може да ни накарат да се чувстваме уморени, разбирането на причините за това ни дава възможност да предприемем проактивни мерки, за да победим горещините и да се насладим на сезона максимално.

Така че, останете на хладно, бъдете хидратирани и прегърнете радостите на лятото, като същевременно поддържате енергийните си нива високи и умората далеч.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: