Новата „зелена“ средиземноморска диета е още по-здравословна

Зелената средиземноморска диета

Зелената средиземноморска диета може да е дори по-здравословна за вас от традиционната средиземноморска диета.

Това показва ново проучване, публикувано онлайн в журнала Heart.

Учените казаха, че са открили, че хората, които консумират по-високи количества растителни протеини и по-малко червено месо и домашни птици, имат повишени сърдечно-съдови и метаболитни ползи.

реклама

Растителните протеини имат и допълнителни ползи за здравето, които включват противовъзпалителни характеристики.

Изследователите разпределиха на случаен принцип 294 хора със заседнал начин на живот с умерено затлъстяване (определено като ИТМ от 31) в три диетични групи.

Значително мнозинство от участниците бяха мъже. Средната им възраст е 51 години.

Първата група получи насоки за повишаване на физическата активност и основни насоки за постигане на здравословна диета.

Втората група получава същите указания за физическо натоварване плюс съвети за спазване на традиционна средиземноморска диета с ограничаване на калориите.

Менюто им беше с ниско съдържание на прости въглехидрати, богато на зеленчуци и с птиче и риба, заместващи червеното месо.

Третата група е получавала всичко по-горе, плюс 3 до 4 чаши зелен чай, както и 28 грама орехи на ден.

Ежедневното им меню включваше и 100 грама замразени кубчета Wolffia globosa (култивиран щам Mankai), високопротеинова форма на водното растение „Водни лещи“.

Кубчетата се приемаха като зелен протеинов шейк на растителна основа, като частичен заместител на животински протеин.

Авторите на проучването казаха в съобщение за пресата, че техните открития предполагат по-нататъшно ограничаване на приема на месо, като същевременно увеличаването на растителните храни, богати на протеини, може да е от полза за кардиометаболичното състояние още повече.

И може да намали сърдечно-съдовия риск отвъд познатите полезни ефекти на традиционната средиземноморска диета.

Резултатите са обещаващи

След 6 месеца зелената диетата надмина другите два диетични плана по свързани ползи за здравето.

Участниците на двата вида средиземноморска диета загубиха повече тегло. Групата на зелената средиземноморска диета загуби общо 6,2 килограма, групата на традиционната средиземноморска диета свали 5,4 килограма, а групата за здравословна диета свали 1,5 килограма.

Обиколката на талията се е свила средно с 8,6 сантиметра при тези на зелената диета в сравнение с 6,8 сантиметра за тези на средиземноморската диета и 4,3 сантиметра за тези на здравословната диета.

Групата на зелената диета също отбеляза най-голямо намаление на LDL (лошия) холестерол с почти 4 процента намаление.

За другите две групи бяха близо 1% за тези в групата на средиземноморската диета и дори по-малко при тези в групата на здравословната диета.

Участниците, следващи средиземноморски диети, също извличат допълнителни ползи за здравето, които включват понижаване на диастоличното кръвно налягане, инсулинова резистентност и важен маркер за възпаление, С-реактивен протеин, който има съществена роля в втвърдяването на артериите.

Съотношението на HDL (добрия) холестерол към LDL (лошия) холестерол също се увеличава.

Оценка на експертите по хранене

Средиземноморската диета е вече известна със своя потенциал за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и инсулт, диабет, затлъстяване и някои видове рак.

Но защо?

Това се свежда до полифенолите, намиращи се в растителната храна.

Полифенолите са широко известни със своите мощни противовъзпалителни и антиоксидантни способности, а скорошни проучвания показват, че те също могат да имат „пребиотични“ ефекти в червата ни, при което те действат като източник на прехрана за нашите здрави чревни бактерии.

С други думи, консумирайте много храни, съдържащи полифенол, в диетата си.

Също така експертите казват, че може да промените методите си за консумация на протеини.

Традиционната диета „Медитерана“ набляга на рибата и морските дарове като основен източник на животински протеин с по-малки количества домашни птици, яйцата и млечните продукти и още по-малка червено месо.

Зелената диета премахва червеното месо напълно и насърчава другите източници на животински протеини, както и растителните протеини в основата на диетата (ядки, семена, бобови растения) да заемат нейното място.

Само растителни протеини да се консумират

Разнообразяването на приема на протеини е едно от най-добрите неща, които човек може да направи, за да подобри здравето си.

Основните източници на растителен протеин, като бобови растения, ядки, семена и храни на базата на соя, предлагат уникални ползи, които просто не се намират в животинските храни.

Хората, които консумират повече ядки, семена и бобови растения, получават сериозни ползи за здравето от това, благодарение на здравословните мазнини, диетичните фибри, антиоксидантите и широк спектър от витамини/минерали.

Все пак не трябва да пренебрегваме ползите за здравето от месото.

животинският протеин, освен че се ползва широко, има и хранителна стойност, особено свързана със съдържанието на желязо, протеини и В12.

Като се казва, никой не казва, че трябва да изоставите всички животински протеини, за да сте здрави.

Трябва обаче да помислите баланса между консумацията на растителни и животински протеини през живот си.

Какво трябва да ядете

Има множество начини за ежедневно увеличаване на полифенолите и растителните протеини.

Подправките, плодовете, зеленчуците, бобовите растения, ядките, семената, чая, виното и пълнозърнестите храни като пшеница и ръж предлагат полифенолите, свързани с положителните ефекти върху сърдечно-съдовото и метаболитното здраве, установени в проучването.

Препоръчва се на хората да консумират повече соя, като темпе и тофу, както и боб и леща, хранителни дрожди, ядки и спирулина.

Човекът имаме нужда от тези храни, тъй като протеинът е основен компонент за доброто здраве, включително поддържане на мускулите, осигуряване на източник на енергия и поддържане на градивните елементи на всички клетки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: