Зехтин или растително масло – Кое е по-здравословно?

Зехтин или растително масло - Кое е по-здравословно

С множеството масла за готвене на разположение в магазините за хранителни стоки, изборът на подходящото за вас може да бъде предизвикателен.

Основните опции включват зехтин и растително масло, като всяко от тях предлага различни варианти за избор.

Важно да изберете правилния тип масло за конкретното ястие, което приготвяте, за да постигнете желания вкус и качество.

реклама

В тази статия ще разгледаме разликите между зехтина и растителното масло, задълбочавайки се в тяхната най-добра употреба, вкусови профили, хранителни качества и потенциални ползи за здравето.

Разлики между зехтина и растителните масла

Зехтинът и растителното масло се различават по своите производствени методи, кулинарни приложения, вкусове и хранително съдържание.

Ето някои основни разлики между зехтина и растителните масла:

 ЗехтинРастително масло
ИзточникПресовани маслиниСмес от мазнини от множество растителни източници, като слънчоглед, царевица, рапица, соя и шафран
Основни употребиДресинг за салата, сотиранеПечене, пържене
Съдържание на витамини и минералиВитамини К и Е, открити в по-големи количества в екстра върджин сортоветеЗависи от маслената смес, но обикновено запазва минимални следи от хранителни вещества след обработка
Високо съдържание на антиоксидантидаНе
Силно обработениНе (най-малко обработената форма е екстра върджин)да
Точка на димене200°C205°C
Табл. 1 Сравнение на зехтина и растителните масла

Обработка и вкус

След екстракцията растителните масла преминават през процес на почистване с помощта на химикали и топлинна обработка. Това се прави за да се премахнат примесите и да се удължи срокът им на годност.

Степента на обработка пряко влияе върху съдържанието на хранителни вещества и вкуса на маслото.

За сравнение екстра върджин зехтина претърпява минимална обработка и запазва отличителен вкус на маслини.

Зехтинът екстра върджин се добива единствено от пресовани маслини.

Обратно, растителното масло е смес от масла от различни източници като рапица, памучно семе, слънчоглед, соя, царевица и шафран. Това налага по-интензивна обработка за постигане на неутрален вкус чрез отстраняване на примесите и създаване на хомогенна смес.

Хранителни стойности

Степента на преработка на едно масло оказва влияние не само върху вкуса му, но и върху хранителния му профил.

Докато както зехтинът, така и растителното масло съдържат ненаситени мастни киселини, зехтинът може да се похвали с по-високи нива на мононенаситени мазнини като олеинова киселина, линолова киселина и палмитинова киселина. За разлика от това, растителното масло се състои предимно от омега-6 полиненаситени мазнини.

Изследванията показват, че мононенаситените мазнини предлагат противовъзпалителни и сърдечно-съдови ползи, докато прекомерният прием на омега-6 полиненаситени мазнини може потенциално да насърчи възпалението и да увреди здравето на сърцето.

Освен това процесът на рафиниране намалява съдържанието на микроелементи и полезни съединения в маслата.

Екстра върджин зехтинът, тъй като е най-малко обработен, запазва антиоксиданти като токофероли, каротеноиди и полифеноли, заедно с микроелементи като витамини Е и К.

Обратно, рафинирането на растително масло води до загуба на микроелементи, антиоксиданти и полезни растителни съединения като токофероли, фитостероли, полифеноли и коензим Q.

Прилики между зехтин и растително масло

Зехтинът и растителното масло обикновено имат подобна точка на димене, която се движи около 200°C. Точката на димене се отнася до температурата, при която маслото започва да се разпада на глицерол и свободни мастни киселини поради излагане на топлина.

Подобно на растителното масло, някои видове зехтин, като маслиново масло от кюспе, се подлагат на интензивна обработка. Това води до загуба на микроелементи и отличителния вкус, свързан с екстра върджин зехтина. Вместо това те имат по-неутрален вкус.

Рафинираните маслинови масла, на етикетите на които липсват термини като „върджин“ или „екстра върджин“, са по-високо ниво на обработка.

За да сте сигурни, че избирате масло с богат вкус и запазващо някои хранителни вещества, препоръчително е да изберете сортове, обозначени с тези термини.

Зехтинът или растителното масло е по-здравословно?

Зехтинът екстра върджин се откроява като едно от най-малко преработените масла за готвене, като по този начин запазва по-високо съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали.

Неговите антиоксидантни и полифенолни съединения са привлекли вниманието с положителното си въздействие върху здравето на сърцето, както е доказано от множество проучвания.

За разлика от това, растителното масло се подлага на интензивна обработка. Това води до изчерпване на полезните хранителни вещества и по същество предлага само празни калории.

Изборът на зехтин пред растително масло също може да насърчи здравето на мозъка.

Това показва проучване, демонстриращо подобрена когнитивна функция при по-възрастни хора, които са преминали от растително масло към екстра върджин зехтин.

За тези, които включват масла в диетите си, зехтинът екстра върджин обикновено се очертава като по-здравословен вариант в сравнение с повечето растителни масла и смеси.

Заключение

Както растителното масло, така и зехтинът обикновено се използват в кулинарията.

Маслиновото масло, произхождащо от маслини, обикновено е по-малко преработено, докато растителното масло е смес от различни растителни масла и претърпява значителна обработка, за да се постигне неутрален вкусов профил.

Интензивната обработка на растително масло води до изчерпване на много полезни микроелементи и растителни съединения.

Освен това има тенденция да има високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които могат да стимулират възпалението.

Обратно, зехтинът екстра върджин запазва важни следи от витамини и минерали, заедно с богатство от антиоксиданти и противовъзпалителни мононенаситени мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето и мозъка.

Включването на минимално обработен необработен зехтин във вашата диета е по-здравословен избор в сравнение с растителното масло.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: