Змийският остров – Най-страшното място на земята

Змийският остров - Най-страшното място на земята

За разлика от други живописни острови, които привличат масови туристи от цял ​​​​свят, този остров е недокоснат от човешките ръце по „смъртоносна“ причина.

Не, това не е острова, който се намира на 36 км от Бургас, пълен с сиви водни змии.

Змийският остров или Ilha da Queimada Grande, край бреговете на Бразилия, е дом на няколко хиляди Bothrops insularis, вид усойница, известен като „златната усойница“.

реклама

Островът е единственият естествен дом на критично застрашения, отровен вид Bothrops insularis ( златна усойница ), чиято диета е почти изцяло от птици.

Змиите попаднали в капан на острова преди хиляди години след края на последната ледникова епоха, когато покачващите се нива на океана прекъснаха връзката между острова и континента.

Къде е змийския остров?

Къде е змийският остров

Разположен на около 93 километра от центъра на Сао Пауло, край бреговете на Бразилия, се намира островът, наречен Ilha da Queimada Grande, също известен с прозвището „Змийския остров“.

Островът е на 206 метра надморска височина от морското равнище. Той е много малък по площ, около 106 декара, и има умерен климат. Климатът тук не се различава от този на съседния остров. Островът има разнообразна растителност и релефът му варира значително.

Според изследователите 62 акра от острова са покрити с тропическа гора, а останалите площи се състоят от скали и открити тревни площи.

Регионът има между една до пет змии на квадратен метър.

Колко опасни са змиите на Змийския остров?

Змийският остров - Най-страшното място на земята
ВИДЕО

Според Марсело Дуарте, любопитен биолог, който е имал смелостта и дързостта да посети Змийския остров повече от 20 пъти, твърдението за между една до пет змии на квадратен метър е малко преувеличено в вярванията на местните жители – макар, че може би не много!

По-скоро е една змия на квадратен метър, със сигурност не е число, което трябва да ви успокой. За да стане по ясно, отровните змии са на всяка ваша крачка.

Между една и пет змии на квадратен метър може да не звучи толкова смъртоносно, ако змиите не бяха отровни. Змиите от Queimada Grande обаче са златни усойници.

Дългите половин метър златни усойници, живеещи на Змийския остров, притежават мощна и смъртоносна отрова, която бързо разтопява плътта при ухапване. Този род змии е сериозна причина за много смъртни случаи, свързани с ухапване от змия в Бразилия.

Колко златни усойници живеят на змийския остров?

Популацията на острова е била около 4 30 000 змии, но последните оценки са много по-ниски. Според оценка на херпетолог от Discovery Channel през 2015 година там е имало между 2000 и 4000 златни усойници.

Червеният списък на застрашените видове на IUCN твърди, че златната усойница е силно застрашена поради общата си ниска популация. Освен това е поставен в списъка на застрашените видове в Бразилия.

На острова също има малка популация от Dipsas albifrons, неотровен вид змия.

Зловещи истории

Хората в крайбрежните зони близо до змийския остров обичат да разказват две истории за смъртни случаи, случили се на остров.

Първата включва рибар, който несъзнателно посещава острова, за да откъсне банани. Разбира се, той е ухапан. Той успява да се върне в лодката си, където отровата на змията бързо му оказва влияние. По-късно той е открит на лодката в огромна локва кръв.

Втората е за пазач на фара и неговото семейство, които са участници на другата зловеща история. Една вечер група змии нахлуха през прозореца и нападнали мъжа, съпругата му и трите им деца. Те тичали към лодката си в последен опит да избягат и да се измъкнат, но докато го правели, били нападнати от змии скачащи от дърветата.

Достъп до острова

Само бразилският флот и избрани изследователи, които са одобрени от Института за опазване на биоразнообразието, имат разрешение за достъп до змийския остров, който е забранен за широката общественост, за да защити както хората, така и популацията на змиите.

Като алтернатива можете да посетите зоопарка в Сао Пауло, където можете да видите пет възрастни усойници.


Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: