Изгубеният град Атлантида – Мит или реалност?

Атлантида

Писанията споменават, че острова Атлантида се намирал в Атлантическия океан и е бил известен със своята впечатляваща архитектура и напреднала технология.

Хората от Атлантида се смятали за могъща и войнствена раса, въпреки че в крайна сметка били победени в голяма война с хората от древна Атина.

Споменава се, че морето е погълнало остров Атлантида, така че той е изчезнал завинаги, докато древна Атина завладяла земята.

реклама

Историята за Атлантида, най-трайният и вероятно най-влиятелният мит в историята, е силно завладяваща. Всяко споменаване на това легендарно място звучи като смесица от фентъзи и научна фантастика.

Съществувала ли е Атлантида?

Обикновено се смята, че Атлантида е измислено място. Градът Атлантида е измислена островна нация, която древногръцкият философ Платон споменава в своите произведения.

Според Платон Атлантида е била високоразвита цивилизация, съществувала много хиляди години преди времето на Платон.

За първи път се споменава в неговите диалози, а именно Тимей и Критий, написани около 360 г. пр.н.е. Платон пише за Атлантида като за морален урок, използвайки острова и неговите обитатели като пример за опасностите от високомерието и евентуалното падение на тези, които станат твърде силни.

Поради това повечето историци и учени смятат, че историята за Атлантида е алегория, създадена от Платон, като следователно островът не съществува и никога не е съществувал.

Атлантида, според Платон

Според Платон, основателите на Атлантида са имали както божествено, така и човешко потекло. Те създали идилично общество и се превърнали в страхотна военноморска сила. Обиталището на Атлантида се състоело от концентрични острови, разделени от широки ровове и свързани с централен канал. Тези тучни острови изобилствали от благородни метали като злато и сребро, както и от редки и екзотични диви животни. Централният остров бил столицата.

Много теории спекулират за възможното местоположение на Атлантида – някои предполагат, че е била разположена в Средиземно море, край бреговете на Испания или дори под днешна Антарктида. Има твърдения, свързващи Атлантида с почти всяко възможно място на картата.

Платон заявява, че Атлантида е съществувала приблизително 9000 години преди новата ера и че нейната история е била предавана чрез поети, свещеници и други. Въпреки това, писанията на Платон са единствените оцелели записи, документиращи съществуването на Атлантида.

Платон е древногръцки философ, който е най-известен със своите диалози, в които обсъжда широк спектър от философски и политически идеи. В своите произведения Платон пише за остров Атлантида и неговите жители като морален урок, използвайки ги, за да илюстрира опасностите от високомерието и евентуалното падение на тези, които станат твърде силни.

Диалозите на Платон са едни от най-ранните известни писмени сведения за историята на Атлантида. Той се смята за първия човек, който е писал за острова по систематичен и изчерпателен начин, и неговите произведения продължават да се изучават и обсъждат от философи, историци и други учени днес.

Търсенето на Атлантида

Атлантида
Картата на Атлантида на Атанасий Кирхер, която я поставя в средата на Атлантическия океан, от Mundus Subterraneus 1669, публикувана в Амстердам. Картата е ориентирана с юг в горната част.

Аристотел, ученикът на Платон, отхвърля легендата за Атлантида като чиста фантазия. В крайна сметка подробностите, съдържащи се в двата диалога, са твърде фантастични, за да бъдат истина.

За да придаде достоверност на своя разказ за Атлантида, Платон добавил още един главен герой – Солон – един от най-известните атински политици и законодатели. В диалозите Платон споменава, че Солон е чул историята за Атлантида от стар египетски свещеник в Саис. Нека не забравяме, че Египет носи титлата на най-напредналата цивилизация в древния свят и неговите свещеници са били възхищавани като пазители на това свещено знание.

През втори век от новата ера римският историк Плутарх споменава историята в „живот на Солон“. Сто години по-рано географът Страбон разглежда възможността част от историята да е истинска и че природно бедствие е довело до гибелта на Атлантида. Освен тези няколко сведения, древните източници рядко споменават Атлантида. През следващите векове обаче митът за Атлантида разпалва въображението на много учени и изследователи.

През 15-17 век се провеждат безброй експедиции за намиране на следи от изгубена цивилизация сред културите на маите, ацтеките и инките. Други са търсили атланти в Близкия изток, Тибет или дори Антарктида. От друга страна, най-изтъкнатите умове на времето, като Томас Мор или Франсис Бейкън, преосмислят атлантските „утопии“ в своите емблематични произведения.

За съжаление дори псевдоучени и окултисти, включително скандално известният Хайнрих Химлер, се включиха, създавайки фантастични теории за изгубения остров и неговите обитатели полубогове. В резултат на това Атлантида, този митичен потънал остров, който играе само второстепенна роля в произведенията на Платон, се превърна в основен елемент от нашата култура, заемайки видно място в книги, филми, предавания, документални филми и дори видеоигри.

Може би най-емблематичният преразказ на древния мит е падането на островното царство Нуменор в „Силмарилиона“ на Дж. Р. Р. Толкин.

Какво казват учените?

Повечето учени са скептични относно съществуването на Атлантида. Известният изследовател на океана Робърт Балард, известен с откриването на останките от Титаник, посочва, че никой Нобелов лауреат не подкрепя идеята за Атлантида, както е описана от Платон.

Въпреки това Балард признава, че легендата за Атлантида има някои логични аспекти. През цялата история са се случвали катастрофални наводнения и вулканични изригвания, включително събитие, което споделя прилики с историята на Атлантида.

Преди около 3600 години масивно вулканично изригване опустоши остров Санторини в Егейско море, където е живяла напредналата минойска цивилизация. Минойската цивилизация изчезва внезапно, съвпадайки с изригването на вулкана.

Въпреки това, Балард отхвърля идеята, че Санторини е Атлантида, тъй като времето на изригването не съвпада с разказа на Платон за унищожаването на Атлантида.

Някои учени смятат, че Платон е измислил историята за Атлантида, за да предаде своите философски идеи. Според тях Атлантида е служила като средство за изследване на концепции като природата на божествеността и човечеството, идеалните общества и постепенната корупция на човешката цивилизация, които са преобладаващи теми в произведенията на Платон.

Легендата за Атлантида описва добродетелни и духовно просветени хора, които процъфтяват в напреднало и утопично общество. Но в крайна сметка те се поддали на алчността, дребнавостта и моралния упадък, което разгневило боговете. Като наказание боговете отприщили катастрофална нощ на земетресения, които потопили Атлантида под морето.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: