Как да повишим имунитета си

Как да повишим имунитета си

Как да повишим имунитета си е въпрос, който почти всеки трябва да си задава.

Потискане на вирусите и болестите, способността да им се противопоставим и да създадем естествените защитни сили на организма – всичко това е задачата на имунитета.

Сезонните настинки други респираторни вируси, включително COVID-19, нездравословна диета, екология, стрес, ритъмът на съвременния живот нямат най-добър ефект върху имунната система. Следователно в настоящите реалности всеки се нуждае от подкрепа на имунитета.

реклама

Какви видове имунитет има?

Като начало имунните клетки съставляват една десета от всички клетки в човешкото тяло. Имунната система включва много органи и клетки. Обичайно е имунитета да се разделя на два вида:

  • неспецифичен
  • специфичен

Неспецифичният (вроден) имунитет се предава на генетично ниво от стволови клетки. По-голямата част от защитата на тялото пада върху вродения имунитет. Образува се при вътрематочно развитие от фагоцити – клетки, които могат да абсорбират „лоши“ организми.

Специфичен (придобит) имунитет се формира едновременно с вродения, също от стволови клетки. Но след това клетките на неговите клетки се „придвижват“ към тимуса (тимусната жлеза) и се превръщат в антитела, способни да устоят на всякакви заболявания. Колкото повече антитела, толкова по-силен е имунитета.

Виждаме, че самата природа се е погрижила да предпази тялото ни от болести. Но поради много външни причини имунната система може да се повреди. В резултат – чести настинки, летаргия, алергии, апатия.

Как да повишим имунитета си?

За щастие има много начини да върнем имунната система към нормалното – от коригиране на диетата и начина на живот до прием на всякакви имуностимуланти и витамини.

Витамини

След края на зимата и тялото се нуждае от допълнителна подкрепа. На помощ ще дойдат витамините. В същото време е важно да знаете, че не всички витамини повишават имунитета – това се потвърждава от многобройни проучвания. С други думи, ако решите да помогнете на тялото си да се възстанови от студеното време, не бива да се тъпчете без умора с хапчета с надпис „витамин“. Само лекар може правилно да определи лекарствата, от които се нуждаете, и тяхната дозировка.

Имунитетът реагира на витамини:

Вижте още: 13 основни витамина, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво

Какво е важно за женската и мъжката имунна система

Поради физиологичните характеристики представителите на силния и по-слабия пол имат различна нужда от вещества, които влияят на защитната система.

Жените се нуждаят от „железен“ имунитет само защото е отговорен за здравето на бъдещите деца.

Нежният пол се нуждае от:

Витамин А. Ретинолът участва в синтеза на имунни клетки, противопоставя се на бактерии и вируси, нормализира сърдечно-съдовата, кръвоносната и дихателната системи.
Витамин С. Той участва в образуването на интерферон. Витамин С е мощен антиоксидант.

Вижте още:11 Богати на антиоксиданти храни – Какво знаете за тях?

Токоферолът прочиства организма от свободните радикали и предотвратява развитието на рак, има положителен ефект върху здравето на кожата и ноктите.

Мъжете не обръщат толкова голямо внимание на здравето си. Алкохолът, тютюнопушенето, стресът унищожават имунната система. Следователно, мъжете, на първо място, трябва да се откажат от лошите навици и едва след това да прибягват до помощници.

За мъжете, освен витамините А, Е и С, В са важни желязото, цинкът и селенът.
Витамините от група В, като силни имуностимуланти, се борят срещу агентите, влияещи негативно върху организма.
Желязото е „основният отговор“ за свързването на левкоцитите, които са компоненти на защитната система.
Цинкът се справя с вирусите, а селена „събужда“ антитела, които убиват патогенната микрофлора.

За добра имунна система трябва да се консумират пресни и непреработени храни.

Имунни защитници – плодове и зеленчуци. Съдържат витамини В2 и В6, антиоксиданти, цинк, диетични фибри. Лукът и чесънът съдържат полифеноли, кверцетин и фитонциди, които убиват бактериите. Когато избирате зеленчуци и плодове, обърнете внимание на цвета им. Зеленото, червеното и жълтото са склад на каротеноиди. Най-силният каротиноид – ликопен, който има антиоксидантно действие, се намира в доматите.

Имунитетът ще бъде повишен от консумацията на плодове: ягоди, малини, грозде, боровинки. Те съдържат много елагова киселина. Имат антиоксидантно, антитуморно, антимутагенно, противовъзпалително, антиалергично, антивирусно действие.

Ядките са богати на имуноактивни киселини и съдържат много витамини от група В, омега-3 полиненаситени мастни киселини и селен.

Яденето на морски дарове, по-специално мазни риби: камбала, пъстърва, риба тон, сьомга, сардини, пъстърва повишава устойчивостта на организма към инфекции, намалява времето и тежестта на възпалението.

Вашето тяло ще ви благодари, че консумирате храни богати на фибри, като зърнени и бобови култури. В диетата ви трябва да присъстват елда и ечемик, овес и кафяв ориз, царевица, леща, боб.

Доказано е, че зеления чай има положителен ефект върху имунната система. Изследванията показват, че висококачественият чай предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания. Напитката съдържа много антиоксиданти, така че пиенето й предотвратява стареенето на кожата и я предпазва от ултравиолетово лъчение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: