Ирландски мъх и неговите ползи за кожата

Ирландски-мъх-и-неговите-ползи-за-кожата

Когато става дума за естествена грижа за кожата, на помощ идва така наречения ирландски мъх, известен също като морски мъх. Той е скъпоценен камък, който много хора тепърва ще откриват.

За първи път се натъкнах на това невероятно водорасло, докато проучвах естествени средства за грижа за кожата, и бях изумена от ползите му. Нека се потопим в света на ирландския мъх и да разкрием неговите забележителни ефекти върху нашата кожа.

Ирландски мъх

Ирландският мъх, научно известен като Chondrus crispus, е вид червени водорасли, срещащи се по скалистите части на атлантическото крайбрежие на Европа и Северна Америка. От векове се събира заради хранителните и лечебни свойства. Въпреки това, едва наскоро той придоби популярност в света на грижата за кожата и има основателна причина.

реклама

Уникалният състав на екстракта от морски водорасли подсилва и стимулира кератинизацията на епидермиса.

Но защо има различни имена? Съставките на вашите продукти за грижа за кожата винаги използват името INCI в списъците на съставките, докато в маркетинга на продукти и редакционното отразяване по-често се използват обичайните имена.

Важно е да знаете, че морски мъх и ирландски мъх са често срещаните имена за тези съставки. Донякъде не е ясно дали те представляват една или две отделни единици.

По същество, всичко, което трябва да знаете е, че въпреки че морският мъх и ирландският мъх могат или не могат да бъдат технически едно и също нещо, и двата имат едно и също име по INCI: Chondrus Crispus.

Ако видите това на етикета, можете да сте сигурни, че продуктът съдържа екстракт от морски водорасли.

Ползи от ирландския мъх за кожата

Но оставяйки тенденциите настрана, заслужава ли си наистина да добавите ирландски мъх към вашата грижа за кожата? Нека разберем всичко, което трябва да знаете за неговите ползи, как действа и за кого е подходящ.

1. Хидратиращи свойства

Едно от най-забележителните предимства на ирландския мъх са неговите хидратиращи свойства.

Ирландският мъх е пълен с витамини и минерали, включително витамин А, витамин К, витамин Е, калций, калий и сяра. Тези хранителни вещества работят заедно, за да осигурят дълбока хидратация на кожата.

Забелязах, че след като използвах маска за лице, съдържаща ирландски мъх, кожата ми се чувстваше невероятно мека и овлажнена. Идеален е за хора със суха или чувствителна кожа, тъй като помага да се задържи влагата и кожата да се чувства еластична.

2. Противовъзпалителни и успокояващи свойства

Ирландският мъх също има противовъзпалителни и успокояващи свойства. Ако сте човек като мен, който от време на време се справя с раздразнена или възпалена кожа, включването на ирландски мъх в рутинната ви грижа за кожата може да промени играта.

Естествените противовъзпалителни агенти, открити в ирландския мъх, могат да помогнат за намаляване на зачервяването и успокояване на раздразнената кожа. Намерих го особено полезно за успокояване на слънчеви изгаряния и леки кожни раздразнения.

3. Насърчава производството на колаген

Друго забележително предимство на ирландския мъх е способността му да насърчава производството на колаген. Колагенът е от съществено значение за поддържане на еластичността и стегнатостта на кожата.

С напредването на възрастта нашето естествено производство на колаген намалява, което води до бръчки и отпусната кожа.

Хранителните вещества в ирландския мъх, особено високото му съдържание на сяра, подпомагат производството на колаген, като помагат кожата да изглежда млада и стегната. След няколко седмици постоянна употреба забелязах видимо подобрение в текстурата и еластичността на кожата си.

4. Богат на антиоксиданти

Ирландският мъх също е богат на антиоксиданти, които са от решаващо значение за защитата на кожата от увреждане на околната среда.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които могат да причинят преждевременно стареене и увреждане на кожата.

Включвайки ирландски мъх в моята рутинна грижа за кожата, чувствам, че давам на кожата си допълнителен слой защита срещу ежедневното излагане на замърсяване и UV лъчи.

Странични ефекти на морски мъх

Както при всяка нова съставка за грижа за кожата, морският мъх може да предизвика леко дразнене при първа употреба.

За да избегнете нежелани реакции, е препоръчително първо да направите тест върху вътрешната страна на китката си, преди да нанесете продукти, съдържащи ирландски мъх, върху лицето си.

Как да използвате ирландски мъх в грижа за кожата

Морският мъх може да бъде намерен в различни продукти за грижа за кожата, от овлажнители до серуми. Използването му в грижата за кожата е изненадващо лесно.

Особено харесвам морски мъх в продукти за кожа, склонна към акне, като зелен чай, тъй като той хидратира без да запушва порите, благодарение на високото си съдържание на омега-3 мастни киселини.

Морският мъх е нежен и може да се използва ежедневно в рутината ви за грижа за кожата, но първо проверете препоръките на конкретния продукт.

Обичам да използвам гел от ирландски мъх като маска за лице. Лесно е да се направи у дома – просто накиснете изсушен ирландски мъх във вода, докато стане гелообразен, смесете го и го нанесете върху лицето си.

Оставете да действа около 20 минути, след което изплакнете с хладка вода. Резултатите са незабавни – хидратирана, блестяща кожа.

За тези, които предпочитат готови продукти, потърсете артикули за грижа за кожата, които посочват ирландския мъх като ключова съставка.

Независимо дали е в овлажнител, серум или почистващ препарат, включването на тези мощни водорасли във вашата рутина може да направи чудеса за вашата кожа.

Ирландски мъх в грижа за кожата – Обобщение

В заключение, ирландският мъх е универсална и изключително полезна съставка за грижа за кожата.

Неговите хидратиращи, противовъзпалителни, стимулиращи колагена и антиоксидантни свойства го правят ценна добавка към всеки режим на грижа за кожата.

Независимо дали имате суха, чувствителна или застаряваща кожа, ирландският мъх може да осигури подхранването и грижата, от които се нуждае кожата ви. Опитайте и може просто да намерите новата си любима съставка за грижа за кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: