Искате ли да се събудите пълни с енергия? 6 начина които ще ви накарат да посрещнете сутринта с усмивка.

Искате ли да се събудите пълни с енергия 6 начина които ще ви накарат да посрещнете сутринта с усмивка.

Искате ли да се събудите пълни с енергия? Достатъчни са прости промени в навиците, които ще ви помогнат да заспите бързо и да се събудите пълни с енергия.

Не можете да станете от леглото сутрин? Сънливи ли сте всеки ден? Тези симптоми показват, че не спазвате основните принципи на хигиена на съня. Вижте какво трябва да направите, за да станете пълни със сили и преди будилника. Често една проста промяна на навиците е достатъчна, за да посрещате всяка сутрин, включително особено трудния понеделник с усмивка.

Какво да правим, за да се събуждаме с усмивка всеки ден?

Погрижете се за хигиената на съня си през цялата седмица. За да се събудите бодри и пълни с енергия сутрин, трябва да се придържате към редовно време за лягане и да планирате по-ранно ставане, за да имате време да се събудите сутрин, а не да правите всичко набързо.

реклама

Към този навик трябва да се придържате и през почивните дни, за да не нарушите циркадния си ритъм.

Когато се приготвяте за сън, трябва да имате ритуал за успокояване – изберете това, което ви харесва най-много. Това може да бъде релаксираща вана, четене на книга или слушане на музика.

Трябва да се откажете от използването на електроника в този момент, защото синята светлина, излъчвана от екраните, може да затрудни заспиването, като намалява производството на мелатонин – хормон, който ви помага да заспите.

Не забравяйте за вашата диета! Редовната хидратация и храна са важни.
Малките хранения, приемани редовно през деня, са благоприятни за благосъстоянието. Не забравяйте за закуската, но и за вечерята. Трябва да е лесно смилаема и да се яде около 2-3 часа преди лягане. Не забравяйте да останете хидратирани и да избягвате да пиете кофеинови напитки вечер.

Не е препоръчително да пиете алкохол преди лягане – редовното пиене вечер може да намали качеството на съня и също да доведе до пристрастяване. Освен това не забравяйте, че алкохолът е диуретик, който допълнително може да ви събуди посред нощ.

Защо мразим понеделниците?

Понеделник сутрин обикновено е най-трудното време от седмицата. Особено, когато навън все още е тъмно и в перспектива имаме малък контакт със слънцето.
Какво причинява трудното ставане в понеделник? Лекарите подозират, че може да се дължи на прекъсване на добрите навици през уикенда, както по отношение на храненето, така и на ритъма на деня. Проблемът може да е и в постоянната професионална готовност и събота, и неделя, което означава, че не си даваме възможност да си починем истински.

Началото на седмицата обаче може да се посрещне и с усмивка – просто спазвайте редовно няколко правила и не се отказвайте от тях дори през почивните дни. Също така си струва да се уверите, че понеделник не е ден с много напрегнат график, който ще смекчи влизането ви в новата седмица.

Правила, които ще улеснят заспиването и събуждането

Искате ли да се събудите пълни с енергия? Опитайте тези лесни трикове в рутина.

1. Балансирана закуска

Честа причина за мудност и липса на енергия е неправилното хранене, бедно на витамини и минерали и богато на мазнини и захари. Неправилните хранителни навици могат да окажат значително влияние не само върху благосъстоянието, но и директно върху здравето.

Закуската е изключително важно хранене, което осигурява енергия за голяма част от деня. Правилно приготвена, половината от нея трябва да се състои от въглехидрати, които ще ви дадат бързо усещане за ситост, но и такива, които ще ви дадат енергия по-късно през деня. Не забравяйте също да вземете предвид частта от протеини и добавени мазнини – по 25%. обем на хранене.

2. Дневна доза движение

Липсата на движение може да доведе до развитието на много заболявания, вариращи от затлъстяване през сърдечно-съдови заболявания до диабет тип 2. Избягването на физическа активност също води до намалена енергия и нарушения на съня.

За да спите добре и да се събудите сутрин, пълни с енергия, си струва да се погрижите за правилното количество упражнения. Ежедневната редовна сутрешна гимнастика ще ни накара да се почувстваме по-добре, ще бъдем по- концентрирани върху задълженията си и най-вече по-здрави.

3. Пиене на кафе в определени часове

Най-оптималното време за изпиване на чаша малко черно кафе е между 9.30 ч. и 11.30 ч. Това е свързано с ежедневната секреция на кортизол – хормон, отговорен, наред с други, за за вашия фокус и бдителност.

Кафето, изпито веднага след събуждане, може да ви дехидратира и парадоксално да понижи енергийните ни нива. Кофеиновите напитки трябва да се избягват най-рано шест часа преди лягане, тъй като те могат да накарат някои хора да се чувстват неспокойни и свръхстимулирани, което затруднява заспиването.

4. Грижа за правилната хидратация

Минимум два литра вода е препоръчителният дневен прием за възрастен. Добре е да започнете сутрешния ритуал с чаша вода, която бързо ще хидратира тялото и по този начин ще ви зареди с енергия.

Ролята на водата също е да премахва токсините и отпадъчните продукти от метаболизма. Нейният дефицит може да доведе до неразположение. Изследователите потвърждават, че здрави млади възрастни, които се въздържат от пиене на вода, изпитват значително влошаване на настроението.

5. Ограничаване на електрониката преди лягане

Последните проучвания показват, че има тясна връзка между използването на електронни устройства преди лягане и липсата на достатъчно сън. Използването на мултимедия също влияе върху лошото качество на съня и прекомерната сънливост през деня.

В спалнята не трябва да има телевизор, а мобилните телефони е добре да ги държите далеч от леглото. Оптимално за хигиената на съня е да се спазва един час интервал между използването на електронни устройства и лягането. Така ще почиват както очите – от синята светлина, излъчвана от екраните, така и мозъкът – от информационния поток.

6. Достатъчната доза сън е от съществено значение

Според изследване, проведено от американски учени от университета в Луисвил, липсата на достатъчно сън може да доведе до намаляване на енергийните нива, правейки сънения човек уморен и мрънкащ на следващия ден.

Вижте още: От колко сън се нуждаете, за да сте здрави и продуктивни

Един възрастен трябва да спи минимум от 6 до 8 часа, за да се регенерира напълно. Струва си да запомните да си лягате между 22:00 и 23:00 часа, защото това се вписва най-добре в естествения циркаден ритъм.

Искате ли да се събудите пълни с енергия? – обобщение

Оказва се, че голяма част от хората имат проблеми със сутрешното ставане. Чувствате се изморени, нямате енергия и трудно ставате от леглото. Това обаче може да се промени с няколко лесни навика които трябва да спазвате.

Лягайте си навреме, пийте вода, хранете се балансирано, избягвайте да гледате телевизия и мобилни устройства преди лягане.

Всъщност навиците на хранене и сън могат пряко да повлияят на нивото на енергия, с което се събуждаме сутрин.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: