Цялата информация е във вашите ръце!

Какви са ползите за здравето от маракуя?

Популярният плод маракуя е екзотичен лилав плод със здравословен хранителен профил и редица ползи за здравето.

Известна още като Passiflora edulis, този плод расте на топъл климат, включително Южна Америка, Австралия, Южна Африка и Индия.

Маракуята представлява мека пулпа с много семена, обвити в твърда кора. Семената и пулпата са ядливи, може да се изцедят на сок или да ги добавят към други сокове.

Реклама

Маракуята напоследък стана доста популярна, защото е богат източник на мощни антиоксиданти и може да има и други ползи за здравето.

В тази статия разглеждаме хранителния състав и възможните ползи за здравето от маракуя.

1. Осигурява ключови хранителни вещества

Маракуята е полезен плод със здравословен хранителен профил. Съдържа високи нива на витамин А, който е важен за кожата, зрението и имунната система, и витамин С, който е важен антиоксидант.

Един цял плод съдържа следните хранителни вещества в милиграми (мг), международни единици (IU) или грамове (г):

Маракуята също така съдържа фосфор, ниацин и витамин В6, от които здравият организъм се нуждае.

2. Богат на антиоксиданти

Маракуята е богата на антиоксиданти, съединения, които помагат за почистване на вредните свободни радикали в организма.

Антиоксидантите играят жизненоважна роля за поддържането на здраво тялото. Учените знаят, че антиоксидантите подобряват притока на кръв, по-специално към мозъка и нервната система.

Те също така намаляват възпалението в тялото, което има връзка със сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер.

3. Добър източник на фибри

Пулпата на маракуя съдържа много диетични фибри. Фибрите са ключов компонент на всяка диета. Те помагат за регулиране на храносмилателната система и поддържане на червата здрави, предотвратявайки запек и разстройства на червата.

Според Американската сърдечна асоциация фибрите също имат предимства за намаляване на холестерола и засилване на здравето на сърцето.

Препоръчителен прием е 33,6 гр за мъже на възраст 19-30 и 28 гр за жени на възраст 19-30.

Редовното ядене на маракуя може да помогне за предотвратяване на запек и подобряване на храносмилането и цялостното здраве.

4. Нисък гликемичен индекс

Маракуята е тропически плод, който има нисък гликемичен индекс (GI). Това означава, че не причинява рязко повишаване на кръвната захар, след като я ядете, което го прави добър вариант за хора с диабет.

Повечето плодове имат нисък ГИ, въпреки че Американската асоциация за диабет предупреждава, че пъпешът и ананасът имат висок ГИ.

5. Подобрете инсулиновата чувствителност

Някои проучвания показват, че съединение, открито в семената на маракуя, може да подобри чувствителността на човек към инсулин. Подобряването на инсулиновата чувствителност може да помогне за намаляване на риска от много заболявания, включително диабет.

Проучване от 2017 върху хора установи, че вещество, наречено пицеатанол, може да подобри метаболизма, след като проучванията върху животни са установили същото.

6. Засилва имунната система

Маракуята е богата на витамин С, който е антиоксидант, който помага да се предпази тялото от щети, причинени от свободните радикали.

Витамин С повишава имунната система, като помага на тялото да усвоява повече желязо от растителни храни и може да подобри способността на организма да се бори с инфекциите в тялото.

7. Подобрява здравето на сърцето

Маракуята е заредена със здравословен за сърцето калий и също така е с ниско съдържание на натрий.

Маракуята, когато се яде със семената, съдържа много фибри, които могат да помогнат за премахването на излишния холестерол от вътрешността на кръвоносните съдове. Диетата с високо съдържание на фибри може да намали риска от сърдечни заболявания.

Освен това яденето на маракуя може да помогне за нормализиране на кръвното налягане. Диетите с ниско съдържание на натрий и богати на калий помагат за намаляване на кръвното налягане.

8. Намалете тревожността

Маракуята е храна, богата на магнезий, важен минерал, който учените свързват с намален стрес и безпокойство.

систематичен преглед от 2017г. се предполага, че магнезият може да помогне на хората да управляват нивата си на тревожност. Авторите обаче казват, че качеството на доказателствата е лошо, така че изследователите трябва да направят допълнителни проучвания.

Как да приготвим маракуя?

За да ядете сурова маракуя, разрежете го наполовина и с помощта на лъжица извадете пулпата от кората. Кората не е годна за консумация. Хората могат да ядат както семената, така и пулпата.

Човек може да премахне семената чрез натискане на пулпата през цедка или тензух и да използва сока по различни начини, като например:

  • смесете с вода и захар за приготвяне на безалкохолна напитка
  • добавете сока към други плодови сокове, като портокал или ананас
  • добавете сока към кисело мляко с други плодове
  • варете на сироп с който после може да направите в много други неща, като сосове или десерти
  • желе или сладко
  • вино

Маракуята не реагира добре на запазването на топлината и консервирането, но хората могат да я замразят за по-късна употреба.

Странични ефекти

За повечето хора маракуята е напълно безопасна за консумация. Някои хора обаче могат да имат алергия към плодовете. Лекарят може да диагностицира алергии, като използва различни тестове за реакция.

Някои хора с алергия към латекс могат да реагират на маракуя. Това се нарича кръстосана реактивност. Това е така, защото в латекса има някои протеини, които са подобни на тези, намерени в маракуята.

Хората с алергия към латекс трябва да бъдат внимателни, когато ядат маракуя, докато не разберат дали реагират и на плодовете.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече