Какво е берберин?

Какво е берберин

Берберин е съединение (по-специално изохинолинов алкалоид), намерено в някои растения. Берберинът е химикал с горчив вкус и жълт цвят. Използва се в традиционната китайска медицина.

Някои от растенията, които съдържат берберин, включват Хидрастис (Goldenseal), Орегонско грозде (Berberis aquifolium), Кисел трън (Berberis vulgaris), Куркуминово дърво (Berberis aristata) и др. ( 1 )

Берберинът е проучван за потенциалните му ползи, включително контролиране на неправилен сърдечен ритъм и понижаване на нивата на липидите, кръвното налягане и нивата на кръвната захар. ( 2 )

реклама

Използва се и за изгаряния, афти, чернодробни заболявания и много други състояния, но няма добри научни доказателства в подкрепа на много от тези употреби.

Тази статия обсъжда потенциалните ползи от берберин и някои от доказателствата, използвани за създаване на основа за бъдещи клинични проучвания.

Ползи от Берберин

Следните са състояния, при които берберинът може да помогне за лечение, според проучванията.

Афти

Рани в устата, афти (наричани също афтозен стоматит), са често срещани, но не са налични много добри лечения.

В рандомизирано контролно проучване е направено изпитание на берберин за афти. ( 3 )

Хората в проучването са използвали гел, който съдържа берберин. Нанася се върху афта в устата четири пъти на ден.

Проучването показа, че афтите стават по-малки и причиняват по-малко болка за шест дни. Смята се, че бербериновият желатин може да се ползва за ефективно лечение на афти.

Диабет

Смята се, че берберинът може да бъде полезен като допълнително лечение на диабет. Едно паралелно тройно-сляпо клинично изпитване показа, че берберинът помага за понижаване на нивата на кръвната захар. ( 4 )

В проучването на участниците са разделени на две и едните, получават Берберин, а другите получават плацебо.

Участниците, приемащи берберин, са приемали 480 мг от добавката всеки ден. Това се смяташе за ниско и беше използвано, защото не беше известно дали приемането на повече може да бъде проблем за безопасността. След 12 седмици нивата на кръвната захар са били по-ниски при участниците приемали Берберин. Ефектът е подобен на този на метформин.

Въпреки това една от рецензионните статии за берберин за диабет посочва, че извършените досега опити имат ограничения и не са изчерпателни или достатъчно строги, за да подкрепят даването на препоръки. ( 5 )

Висок холестерол

Берберинът може да има липидо-понижаващ ефект. Той задейства верига от събития, които намаляват способността на тялото да усвоява дълговерижни мастни киселини. Резултатът може да бъде предотвратяване на наддаване на тегло и натрупване на холестерол. ( 6 )

Проведено е малко, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване върху 144 хора с висок холестерол, но без други рискови фактори за сърдечни заболявания. Седемдесет и един участници са получавали 500 мг берберин два пъти дневно в продължение на три месеца.

В края на изпитването холестеролът с ниска плътност (LDL), считан за „лош“ холестерол, и нивата на общия холестерол са били по-ниски в групата, която е получила берберин, отколкото в групата, която е получила плацебо.

Мета-анализ на 27 проучвания установи, че берберинът, заедно с лекарствата за понижаване на липидите, е по-ефективен за понижаване на общия холестерол и холестерола с ниска плътност, отколкото само лекарствата.

Високо кръвно налягане

Много проучвания върху берберин за високо кръвно налягане (наричано още хипертония) са направени в Китай.

Мета-анализ, който включва тези, направени в Китай, показва, че берберинът ефективно понижава кръвното налягане, когато е съчетан с промени в начина на живот. Това беше в сравнение с промени в начина на живот без добавка или с плацебо. Берберинът в комбинация с промени в начина на живот е по-ефективен.

Друг мета-анализ на пет рандомизирани контролирани проучвания откри малко доказателства, че берберинът помага за понижаване на нивата на високо кръвно налягане. ( 7 )

Имаше опасения, че много опити, сравняващи берберин с други лечения, не са с високо качество.

Авторите на мета-анализа посочват, че берберинът се използва широко в източните култури, но са необходими по-добри проучвания, за да се покаже, че берберинът е ефективен и безопасен при високо кръвно налягане.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

В проучване на 89 души с PCOS, берберинът е сравнен с метформин за лечение на признаците и симптомите на PCOS. ( 8 )

Групата на берберин показва намалена обиколка на талията,  съотношението талия към ханш и нивата на общия холестерол,  триглицеридите и липопротеиновия холестерол с ниска плътност в сравнение с метформин.

Холестеролът на липопротеините с висока плътност (HDL), считан за „добър“ холестерол, и нивата на глобулин, свързващ половите хормони, са били по-високи в групата на берберин. Авторите заключават, че берберинът подобрява някои от признаците на PCOS, което може да се дължи на това, че води до загуба на тегло и понижаване на нивата на холестерола.

Антибактериално/антимикробно

Берберинът може да има и антибактериални свойства.

Той обаче има някои недостатъци и ограничения. Не се усвоява лесно от стомашно-чревния тракт. Освен това се използва и изчиства от тялото сравнително бързо. Това означава, че е трудно да се използва ефективно от тялото без помощ, която да улесни усвояването му и да остане в тялото по-дълго. ( 9 )

Въпреки това, голяма част от изследванията, направени върху берберина като начин за борба с инфекциите, са върху животни и в лабораторни клетки. Има малко информация за това как берберинът може да се използва най-добре като ефективен антибактериален или антимикробен агент при хората.

Намирането на по-добър метод за доставяне и формулировка за берберин, който може да се бори с бактерии и вируси, е в процес на активно проучване. Една идея, например, би била използването на берберин в превръзки за рани и използването му за борба с инфекциите на рани. ( 10 )

Какви са страничните ефекти на Берберин?

Берберинът до голяма степен се счита за безопасен. Повечето направени проучвания не са довели до проблеми. Страничните ефекти се считат за сравними между изследваните лекарства и берберина. Няма съобщения за сериозни странични ефекти.

Някои от нежеланите реакции, възникнали в проучванията, се считат за незначителни и включват:

Предпазни мерки

Хората трябва да говорят с лекар, преди да приемат берберин. Тази добавка може да бъде толкова ефективна, колкото някои лекарства. Поради тази причина е важно да не го приемате заедно с определени лекарства, освен ако не е указано да го направите. Може например да намали кръвната захар твърде ниско, ако се приема с друго лекарство, което има същия ефект.

Берберинът не се препоръчва по време на бременност или по време на кърмене. Това е така, защото може да има ефект върху плода или новороденото. Все още не е добре разбрано, но се смята, че берберинът може да доведе до влошаване на жълтеницата на новороденото. ( 11 )

Дозировка: Колко берберин трябва да приемам?

Дозировката на берберин, използвана в различни проучвания, е между 0,3 и 3,0 грама на ден. Общото количество обикновено се разделя на две или три дози през деня. В някои проучвания хората са приемали берберин до две години.

Все още не е ясно точно колко берберин трябва да се използва за всяко състояние, тъй като повечето от проучванията са предклинични (направени, за да се установи безопасността, а не ефектът върху състоянията) и няма насоки. Въпреки това, дозата, която често се използва в проучванията, е 500 мг три пъти на ден.

Взаимодействия

Понастоящем не е известно как берберинът взаимодейства с много лекарства.

Трябва да се внимава, когато се използва берберин с други лекарства за диабет и високо кръвно налягане. Берберинът може да действа подобно на тези лекарства и следователно може да причини свръхефект.

От решаващо значение е внимателно да прочетете списъка със съставките на добавката. Това ще помогне за разбирането на съставките и дозирането. Моля, прегледайте етикетите на добавките с лекар, за да потърсите потенциални взаимодействия с храни, други добавки и лекарства.

Заключение

Берберинът е бил обект на много клинични изпитвания и проучвания, най-често в Китай. Той наистина показва обещание при лечението на някои състояния, най-често в комбинация с лекарства. Все още обаче няма достатъчно големи висококачествени проучвания, които да подкрепят широкото му използване.

Някои хора естествено ще се заинтересуват да опитат берберин, въз основа на събраните досега доказателства и неговия положителен профил на безопасност. Въпреки това е важно първо да обсъдите употребата му с лекар.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: