Какво е кифоза?

Кифоза

Кифоза се отнася до прекомерно изкривяване напред в горната част на гърба. Позата, възрастта и характеристиките на гръбначния стълб могат да са причина за това състояние. Може да доведе до болки в гърба и други проблеми, които и може да се нуждаят от лечение.

С термините кифоза или хиперкифоза се описва прекомерното изкривяване на гръбначния стълб напред.

При по-възрастните хора кифозата често се дължи на слабост в гръбначните кости. Други видове кифоза могат да се появят поради малформация на гръбначния стълб, постурален дисбаланс и гръбначни неравности.

реклама

Често може да не проявява никакви симптоми, освен промени във външния вид на гръбначния стълб.

Тази статия разглежда симптомите, причините и възможностите за лечение на кифозата и представя упражнения, които хората могат да използват, за да помогнат при управлението на това състояние.

Какво представлява кифозата?

кифоза
Кифозата може да направи така, че да изглеждате прегърбени. Кредит: clevelandclinic

Кифозата е състояние, при което гръбнака ви се извива напред повече, отколкото трябва. Това кара горната част на гърба около гръдната област (частта от гръбначния ви стълб между врата и ребрата) да се огъва напред. Тази прекомерна извивка ви кара да изглеждате прегърбени.

Вашият гръбнак има естествени извивки. Тези извивки поддържат тялото ви и ви помагат да стоите прави. Но прекомерната кривина може да повлияе на стойката на тялото ви.

През повечето време кифозата не причинява здравословни проблеми и не се нуждае от медицинско лечение. Но това може да ви накара да се чувствате неуверени за това как изглеждате. В тежки случаи кифозата може да причини болка или проблеми с дишането. Тежката кифоза може да изисква операция.

Видове кифоза

Гръбначният стълб се състои от кости, известни като прешлени, които се подреждат един върху друг, разделени от еластични дискове. Тази структура позволява на гръбначния стълб да бъде поддържащ и гъвкав. Това също означава, че гръбначният стълб е уязвим за увреждане.

Съществуват няколко вида кифоза. Някои от най-често срещаните включват:

 • Постурална кифоза: Това е най-често срещаният тип кифоза. Обикновено се случва през тийнейджърските години. Прегърбената или лоша стойка разтяга връзките и мускулите, които държат прешлените (гръбначните кости) на място. Разтягането издърпва прешлените ви от нормалното им положение, причинявайки закръглена форма на гръбнака ви. Обикновено не причинява болка.
 • Кифоза на Шойерман: Този вид също има тенденция да се развива по време на юношеството. Въпреки това, тя може да стане по-тежка от постуралната кифоза. Лекарите не знаят какво причинява тази форма на кифоза.
 • Вродена кифоза: Вродена означава състояние, присъстващо при раждането. Вродената кифоза възниква, когато гръбнакът ви не се развие правилно или се развие напълно в матката. Тя може да се увеличи по тежест, докато растете. Хирургията може да коригира изкривяването на гръбначния стълб по време на детството, за да предотврати влошаването му.
 • Свързана с възрастта Хиперкифоза: Този тип кифоза причинява извивка на гръбначния стълб, която прогресивно се влошава в напреднала възраст, често в резултат на състояния, които засягат костите в гръбначния стълб. Често срещан пример е остеопорозата, която кара костите да губят плътност и да стават по-слаби. Хиперкифозата е силно изкривяване на гръбначния стълб напред. Кривата измерва повече от 40 градуса.
 • Цервикална кифоза: Цервикалната кифоза е рядък проблем, който засяга цервикалния гръбначен стълб, който е в горната част на гръбначния стълб. Това кара шията да се извива напред, което може да доведе до значителни проблеми.

Симптоми на кифоза

Основният показател за кифоза е наличието на видимо изкривяване напред в горната част на гръбначния стълб. Тази кривина води до горна част на гърба, която изглежда изкривена напред с прегърбени напред рамене.

В леки случаи прекомерната гръбначна извивка може да не е много забележима. В по-тежки случаи човек може да изглежда така, сякаш се е навел напред.

Обикновено кифозата се развива без допълнителни симптоми. Въпреки това, някои други симптоми, които могат да придружават това състояние, включват:

 • Извивка или гърбица в горната част на гърба
 • Стегнати подколенни сухожилия (мускулите в задната част на бедрата)
 • Извити напред рамене

Тежката кифоза може да причини следните симптоми:

 • Болка или скованост в гърба и лопатките
 • Изтръпнали, слаби или изтръпващи крака.
 • Силна умора
 • Проблеми с баланса
 • Инконтиненция на пикочния мехур или инконтиненция на червата
 • Недостиг на въздух или затруднено дишане

Какво причинява кифозата?

Причината за кифозата варира в зависимост от вида, но може да включва:

 • Лоша поза
 • Структурни аномалии на костите в гръбначния стълб
 • Аномалии в растежа на костите
 • Нараняване на гръбначния стълб
 • Възраст

Кой може да развие кифоза?

Лекарите не са напълно наясно защо някои хора развиват кифоза, а други не. Постуралната кифоза, която е по-често срещана, се развива при:

 • юноши
 • хора на възраст над 40 години
 • жени

За разлика от това, кифозата на Шойерман е по-често срещана при мъжете, като два пъти повече мъже развиват заболяването в сравнение с жените. Лекарите диагностицират повечето случаи на възраст между 13 и 16 години.

Свързаната с възрастта кифоза засяга възрастни хора, особено тези с остеопороза. По-възрастните жени са по-склонни да развият остеопороза след менопаузата, тъй като ниските нива на естроген правят състоянието по-вероятно.

Може ли кифозата да се превърне в сколиоза?

На този етап отговора на специалистите е Не. Кифозата и сколиозата са състояния, които засягат гръбнака ви. Те могат да се случат заедно, но едното не причинява другото. Кифозата е необичайно изкривяване на гръбначния стълб отпред назад. Сколиозата е необичайно изкривяване на гръбначния стълб настрани.

Диагностика на кифоза

Кифозата обикновено се диагностицира чрез медицински преглед, извършен от лекар.

По време на този преглед лекарят може да поиска от човека да изпълнява упражнения или разтягания, за да оцени баланса и обхвата на движение.

Друг общ диагностичен тест включва лежане на равна повърхност, докато лекарят оценява гръбначния стълб. Ако гръбначният стълб се изправи по време на този тест, това показва гъвкавост и предполага, че проблемът вероятно е постурална кифоза, а не структурен проблем с гръбначния стълб. Ако гръбначният стълб остане извит, вероятно това е структурна форма на кифоза.

В случаите, когато прегледът разкрие признаци на негъвкава гръбначна извивка, лекарят може да препоръча допълнителни образни изследвания, като рентгенови лъчи или ЯМР, за изследване на структурата на гръбначния стълб. В по-тежки ситуации лекарят може да назначи допълнителни тестове като кръвни тестове или оценка на белодробната функция.

Лечение на кифоза

Лечението на кифоза зависи от вида на кифозата и тежестта на извивката.

Нехирургично лечение

За постуралната кифоза нехирургичните подходи могат да бъдат ефективни за предотвратяване на влошаване на гръбначната извивка. Може също да помогне на хора с кифоза на Шойерман, ако тяхната гръбначна извивка е по-малка от 70-75 градуса.

Опциите за нехирургично лечение могат да включват:

 • Наблюдение: При леки случаи на лека кифоза, лекарят може да предложи да се изчака, за да се види дали извивката прогресира. Ако това не се случи и не причинява други симптоми, може да не е необходимо по-нататъшно лечение.
 • Физикална терапия: Това включва специализирани упражнения, предназначени за укрепване на мускулите на гърба и потенциално подобряване на стойката.
 • Скоба: В някои случаи на кифоза на Шойерман, особено когато гръбначният стълб все още расте, лекарят може да предложи използването на гръбначна скоба. Тези скоби осигуряват опора на гърба, позволявайки на гръбнака да израсне в по-типична позиция и предотвратяване на по-нататъшно изкривяване.
 • Лечение на основните заболявания: За по-възрастни хора със заболявания като остеопороза или други проблеми, засягащи силата или формата на гръбначния стълб, справянето с основното състояние може да спре прогресирането на гръбначната извивка. Ранното идентифициране на остеопорозата позволява ефективно управление, което може да включва препоръки за добавки с витамин D, упражнения с тежести или хормонална терапия.

Хирургично лечение

Индивиди с вродена кифоза или тежки случаи на кифоза на Шойерман могат да намерят хирургическа интервенция за полезна. Основната цел на операцията е да се намали изкривяването на гръбначния стълб и да се облекчат свързаните симптоми, като болка.

Конкретната извършена хирургична процедура варира в зависимост от обстоятелствата на индивида. Често срещан хирургичен подход е спинална фузия, която включва съединяването на няколко прешлена, за да се създаде един сегмент от костта.

Други хирургични методи за тежка кифоза могат да включват вмъкване на пръти, метални винтове и пластини в гръбначния стълб. Тези устройства служат за стабилизиране на гръбначния стълб. Това може да намали изкривяването в горната част на гръбначния стълб.

Важно е да се отбележи, че тези хирургични процедури са сериозни интервенции, така че лекарите обикновено проучват първо нехирургични алтернативи, когато е подходящо.

Упражнения за кифоза

Физиотерапевтът може да препоръча упражнения и разтягания за укрепване на мускулите на гърба и корема, като например:

Knee rolls

 1. Легнете на пода със свити колене и стъпала на пода.
 2. Преместете бавно коленете на една страна, докато почувствате напрежение в гърба.
 3. Повторете поне пет пъти на всяка страна.

Линк Видео

Pelvic tilting

 1. Легнете на пода със свити колене и стъпала на пода.
 2. Бавно извийте гърба, като държите задните части и горната част на гърба прилепнали към земята.
 3. Задръжте така за няколко секунди, преди да се върнете в начална позиция.
 4. Повторете поне пет пъти.

Линк Видео

Прегръщане на коленете до гърдите

 1. Лежейки в същата позиция като предишните две упражнения, повдигнете едното коляно към гърдите.
 2. Стиснете ръцете си около коляното и леко придърпайте коляното по-близо до гърдите.
 3. Задръжте тази позиция за няколко секунди, след което отпуснете.
 4. Повторете поне пет пъти на всеки крак.

Линк Видео

Предотвратяване на кифоза

Предотвратяване на кифоза

Не винаги е възможно да се предотврати кифоза. Въпреки това, хората могат да намалят шансовете за постурална кифоза, като поддържат добра стойка и здраве на гърба. Това може да включва:

 • редовни упражнения, за да поддържате мускулите на гърба и сърцевината здрави
 • избягвайте да се прегърбвате
 • уверите, че работните места и бюрата са ергономични
 • използване на столове, които поддържат здравословна позиция на седене
 • получаване на достатъчно калций и витамин D за поддържане на здравината на костите
 • спиране на пушенето, тъй като това повишава риска от счупени кости
 • намалете или избягвайте консумацията на алкохол

Как да поддържате здравословна поза, докато седите

Ако човек прекарва продължителни периоди седнал, от решаващо значение е да заеме здравословна поза на седене. За да постигнете това, трябва да направи следното:

 1. Поставете стола по такъв начин, че при сядане и двата крака да са стъпили на пода, а коленете да образуват ъгъл от 90 градуса. Ако стола е твърде висок или ако човек използва бюро, което е твърде високо, може да се използва поставка за крака.
 2. Уверете се, че раменете са в отпусната позиция, нито заоблени напред, нито издърпани твърде много назад. Оставете ръцете да лежат на подлакътници, като образуват ъгъл от 90–120 градуса и ги дръжте близо до тялото.
 3. Ако използвате бюро или друга повърхност, уверете се, че е на същата височина като ръцете.
 4. Използвайте стол, който осигурява опора за естествената извивка на долната част на гърба. Ако столът няма тази опора, помислете за добавяне на възглавница или облегалка.

Не забравяйте да правите чести почивки за разтягане.

Как да поддържате здрава поза, докато стоите

За да поддържате добра стойка, докато стоите, опитайте:

 • дръжте на краката на ширината на раменете
 • поставяйки по-голямата част от тежестта върху предната част на краката
 • стоите изправени и изпънати
 • поддържайте главата изправена
 • отпускане на раменете надолу и назад

Усложнения от кифоза

По-тежките случаи на кифоза могат да доведат до различни усложнения. Тези усложнения могат да включват:

 • Необратимо изкривяване на гърба, което не може да бъде коригирано
 • Постоянна болка в гърба, която не отшумява
 • Респираторни усложнения, потенциално засягащи дишането
 • Сърдечни проблеми, които могат да бъдат свързани с променена кривина на гръбначния стълб
 • Намалено качество на живот поради физически ограничения

В допълнение, кифозата може да упражнява натиск върху или прищипване на гръбначния мозък, което води до проблеми с нервите към краката и долната част на тялото. Това може да се прояви като:

 • Слабост или изтръпване в ръцете и краката
 • Загуба на контрол върху пикочния мехур
 • Проблеми с баланса

Ако някой от тези симптоми се прояви при някой с гръбначна извивка, незабавната медицинска помощ е от съществено значение. В някои случаи може да се препоръча операция за облекчаване на компресията на гръбначния стълб.

Важно е да се отбележи, че ако някой се подложи на операция за лечение на кифоза, има потенциален риск от усложнения, включително следоперативни инфекции и кървене около мястото на операцията.

Кога да говорите с лекар

Ако човек забележи очевидно изкривяване на гръбначния си стълб или изпитва постоянна скованост или болка, важно е да се консултирате със здравен специалист. Това ще позволи правилна диагноза на основната причина.

Ако кифозата се потвърди, доставчикът на здравни услуги ще определи конкретния тип и начина за лечение.

Постуралната кифоза обикновено не изисква лечение, тъй като не води до трайни промени в костната структура. Често физическите упражнения могат да бъдат достатъчни за смекчаване на кривината.

В случаите на вродени, свързани с възрастта или прогресивни форми на кифоза, лечението често е успешно, ако започне рано в хода на заболяването.

Ако индивидът изпита внезапни симптоми като изтръпване, скованост, слабост или затруднения с контрола на червата или пикочния мехур, наложително е да потърсите незабавна медицинска помощ.

Заключение

Кифозата е състояние, характеризиращо се с прекомерно изкривяване напред на горната част на гърба. Може да бъде причинено от различни фактори, като постуралния дисбаланс е често срещан и като цяло безвреден.

Има няколко нехирургични възможности за лечение на кифоза. За леки извивки, които не причиняват допълнителни симптоми, лечението може да не е необходимо.

Други методи на лечение включват физическа терапия, укрепване и справяне с основни състояния като остеопороза. В по-тежки случаи лекарят може да препоръча хирургическа намеса.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: