Какво представлява кето диетата и доколко е ефективна?

Какво представлява кето диетата

Ако се стараете да водите здравословен начин на живот, то вероятно сте чували за кето диетата.

Тя е един от най-популярните режими на хранене в момента. Стана доста популярна през последните години сред всички хора, които искат да влязат във форма или просто да започнат да водят по-здравословен начин на живот.

Някои от вас може би вече са чували за състоянието на кетоза, при което се изгарят лесно натрупаните мазнини в тялото. Гладуването е бърз метод за влизане в такова състояние, но в дългосрочен план то не е оптимално решение за влизане във форма за повечето от нас.

реклама

Тук на помощ идва кето диетата, която ни помага да достигнем състояние на кетоза без да се подлагаме на гладуване.

Следвайки кето диета стимулираме организма ни да произвежда кетони, тоест да изпадне в състояние на кетоза.

С помощта на кето диетата можем не само да влезем в желаната форма, но и да подобрим здравословното си състояние и да се чувстваме по-енергични и жизнени.

Ако искате да се запознаете по-подробно с термина кето диета, то в следващите редове ще ви предоставим някои интересни факти за този вид режим на хранене.

Какво е кето

Какво представлява кето диета?

Кето диетата (наречена още кетогенна) представлява режим на хранене, който включва много малко количество въглехидрати. Малкото количество въглехидрати при кето диетата се замества с белтъчини и мазнини.

По време на следването на тази диета организмът изпада в метаболитно състояние наречено “кетоза”, при което се осъществява ефективно изгаряне на мастните му запаси.

Основната цел при процеса кетоза е изгарянето на запасите от мазнини в тялото, които служат като основно гориво за неговото функциониране. Тоест кетоните (молекули предоставящи енергия на тялото) се използват под формата на основно гориво за метаболитните процеси в тялото.

Какво е кето

Кетоните се образуват в черния дроб от мазнините и те се явяват са един вид алтернативно гориво за тялото при обстоятелства на недостатъчно количество захар (глюкоза) в кръвта.

Както знаем, за да функционира оптимално мозъкът ни се нуждае от енергия. За разлика от мастните киселини кетоните могат да преминат кръвно-мозъчната бариера.Тъй като при намален прием на въглехидрати мозъкът се нуждае от глюкоза,за да функционира, кетоните съответно му служат за храна.

По време на кето диетата също така нивата на инсулин ( хормон отговорен за съхраняването на мазнините) в организма намаляват.Това е предпоставка за по-ефективното изгаряне на подкожните мазнини в тялото по здравословен и ефективен начин.

Кето диетата създава условия в организма, при които той започва да използва запасите от мазнини като енергия. Вследствие на процеса кетоза от мастните запаси се освобождава голямо количество мастни киселини. Голяма част от тези мастни киселини отиват в черния дроб, където преминават процес на окисление и се трансформират в кетони.

Какво представлява кето диетата

Приемът на въглехидрати при кетогенната диета е под 50 гр., а в някой случаи може и да бъде под 20 гр. Тя може да се спазва за неопределен период от време и включва разнообразие от здравословни натурални храни, в които съдържанието на въглехидрати е минимално.

При този вид диета се намалява приема на всички видове храни богати на въглехидрати- зърнени храни, бообови растения, кореноплодни растения (картофи), плодове, сладкиши, сладки безалкохолни напитки, диетични храни с подсладители, нездравословни мазнини, алкохол и алкохолни напитки.

Кето диетата е доказан метод за редуциране на теглото, подобряване на здравето и тонуса и повишаване на нивата на естествена енергия
Също така се смята, че кето диетата може да помогне за лечението или предотвратяването на някои сериозни заболявания, като например диабет тип 2.

Основни предимства на кето диетата:

  • Контрол над апетита
  • Регулиране на кръвната захар и нивата на инсулин
  • Повече енергия
  • Подобряване на физическата издръжливост
  • Предпазване от сърдечно-съдови заболявания
  • Предотвратяване на симптомите и лечение на Алцхаймер

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: