Какво трябва да знаем за храносмилателната система?

храносмилателни органи

Органите в храносмилателна система на човек, работят заедно за да абсорбират хранителни вещества и да придвижват храната през процеса на храносмилане. Те включват стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, червата и пикочната система.

Процесът на храносмилане е взаимозависим и възникването на проблем с един от органите може да наруши функцията на друг.

Например, камъните в жлъчката могат да блокират  жлъчния канал, засягайки функцията на черния дроб. Те могат също така да блокират панкреатичния канал, причинявайки панкреатит и други тежки заболяване.

реклама

Проблемите с храносмилателните органи могат да включват болка, наддаване или загуба на тегло, храносмилателни проблеми, треска и жълтеница.

Тази статия разглежда всеки от органите в храносмилателната система, как работят заедно и често срещаните здравословни проблеми.

Схема на храносмилателната система

храносмилателни органи

Храносмилателните органи в корема не работят сами. Те зависят от органи в устата и гръдния кош, като хранопровода и езика, за подпомагане на дъвченето, придвижването на храната и изпълнението на основните храносмилателни функции.

Коремът включва и отделителната система. Тазът, долната част на корема, съдържа репродуктивни структури.

Стомах

Храната се придвижва до стомаха по хранопровода. След като пристигне, стомаха помага за смилането на храната чрез контракции и химически ензими.

Стомахът има три слоя: наклонен слой, среден кръгъл слой и външен надлъжен слой, който разгражда храната механично.

Киселини като солна киселина допълнително усвояват храната в течно вещество, наречено химус. Мрежа от клетки – включително париетални клетки, главни клетки, G-клетки, клетки на лигавицата и D-клетки – помагат за химическото смилане на храната чрез секретиране на стомашни киселини.

Стомахът също може да задържа храна, докато тя се придвижи по-нататък по храносмилателния тракт.

Жлъчен мехур

Жлъчният мехур е малък орган с крушовидна форма до черния дроб в горната дясна част на корема. Черният дроб образува жлъчка, която помага за смилането на мазнини и холестерол и убива бактериите. Жлъчният мехур съхранява тази жлъчка, след което я освобождава, когато тялото се нуждае от нея за храносмилане.

Жлъчката е особено важен за храносмилане на мазнини, отделяне на холестерол и дори притежава антимикробна активност.

Жлъчката се оттича в жлъчния мехур през общия чернодробен канал, след което се оттича в кистозния канал.

След това жлъчният мехур освобождава жлъчката през общия жлъчен канал, преминавайки през панкреатичния канал и накрая в тънките черва. Човек може да живее без жлъчен мехур.

Черен дроб

Черният дроб е жизненоважен за оцеляването на човек. Той използва група лобове, за да помогне на тялото да смила и съхранява хранителни вещества. Това е голям орган в горната дясна част на корема, до и под ребрата. Той работи в тясно сътрудничество с панкреаса и жлъчния мехур.

Една от основните му функции е да произвежда и освобождава жлъчка в жлъчния мехур. Жлъчката също така помага за производството на някои протеини, които поддържат съсирването на кръвта, филтрира токсини като алкохол от кръвта, смила стари червени кръвни клетки, съхранява гликоген и някои витамини.

Панкреас

Друг жизненоважен храносмилателен орган, необходим за оцеляването, панкреасът, е в горния център на корема в дясната част. Той е дълъг и тесен и работи в тясно сътрудничество с жлъчния мехур и черния дроб. Проблем с някой от тези органи може да засегне панкреаса.

Една от най-важните му функции е да освобождава инсулин, който премахва глюкозата от кръвта, както и глюкагон, който стимулира освобождаването на глюкоза в кръвта.

Панкреасът също освобождава хормона соматостатин. Това поддържа баланса на захарта и солта в организма и вазоактивния интестинален пептид, който помага да се контролира секрецията и абсорбцията на вода в червата.

Тънко черво

Храната пътува от стомаха до тънките черва, където се извършва по-голямата част от усвояването на хранителните вещества. Тънките черва използват ензими от черния дроб и панкреаса, за да подпомогнат усвояването на хранителни вещества. Различните му жлези произвеждат хормони и ензими като гастрин, секретин и про-глюкагон, за да поддържат храносмилането и усвояването на различни хранителни вещества.

Намира се в средната до долната част на корема, под стомаха, и заема значителна част от коремната област. Съдържа три различни части:

  • Дванадесетопръстник: Това обработва течна храна от стомаха и храносмилателни ензими от черния дроб и панкреаса.
  • Йеюнум: Тази част извършва повечето химично храносмилане и усвояване на хранителни вещества.

  • Илеум: Това се отваря към илео-цекалната клапа, която позволява на храната да отиде в дебелото черво.

Дебело черво

Дебелото черво е по-широко от тънкото черво и лежи в долната част на стомаха, простирайки се надолу в ректума и ануса. Несмляните хранителни отпадъци преминават в дебелото черво, превръщайки се в дефекация. Дебелото черво също абсорбира малко вода и електролити, а бактериите в него помагат за разграждането на някои хранителни вещества, включително  витамин К.

Дебелото черво включва сляпо черво, напречното дебело черво, възходящото дебело черво, низходящото дебело черво и сигмоидното дебело черво. Малка, подобна на пръст издатина от дебелото черво, апендиксът, може да се зарази, причинявайки апендицит.

Как работят заедно 

Няколко храносмилателни органи в корема образуват храносмилателната система, като работят заедно, за да абсорбират хранителни вещества и да елиминират отпадъците.

Стомахът е в горната част на корема. Храната пътува тук, след като се придвижи надолу по хранопровода. Черният дроб, разположен от лявата горна страна на корема, и панкреасът, разположен от средата до дясната страна на корема, отделят храносмилателни ензими, които помагат за смилането на храната. Жлъчният мехур, до черния дроб, съхранява и освобождава жлъчката.

Храната се придвижва към тънките черва от стомаха, който абсорбира вода и някои хранителни вещества. Храносмилателните ензими от черния дроб и панкреаса пътуват до тънките черва, за да подпомогнат този процес. Храната се придвижва към дебелото черво и накрая към ануса и ректума, където хората усещат движение на червата.

Части от пикочните пътища също са разположени в корема. Бъбреците, които се намират близо до средата на корема към гърба, са органи с форма на боб, които помагат за филтрирането и обработката на отпадъците.

Оттам урината се движи надолу по уретерите и в пикочния мехур, разположен в долната част на корема, в таза. Пикочният мехур задържа урината, докато не излезе от тялото през уретрата.

Често срещани проблеми

Някои често срещани проблеми на храносмилателните органи в корема включват:

  • Апендицит: Възпаление или инфекция в апендикса, което, ако не се лекува, може да причини разкъсване на апендикса.
  • Камъни в жлъчката: Това са камъни в жлъчния мехур, които се отделят и пътуват до околните канали. Ако камъните в жлъчката се преместят в друга част на храносмилателната система, човек може да получи усложнения.
  • Киселини: Стомашната киселина, която се връща обратно по хранопровода, може да причини усещане за парене в гърдите.
  • Запек: Състои се от бавни, трудни или редки движения на червата.
  • Болка в корема: Това може да се случи поради различни причини, като храносмилателна болка от газове, язви, камъни в жлъчката и синдром на раздразнените черва.

Заключение

Храносмилателните органи на корема са сложни и взаимодействат един с друг. Ако има проблем с един орган, това може да причини болка или дисфункция в друг.

Коремът също е дом на широк набор от мускули, които могат да причинят болка и кости, като ребрата, които могат да претърпят наранявания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: