Как да изберем крем за лице според възрастта

Как да изберем крем за лице според възрастта

Всеки знае, че кремът за лице трябва да бъде избран според типа кожа. Възрастта също е важна, защото в тялото протичат определени процеси, които карат кожата да определени нужди. Въпросът е можете ли да използвате крем не за вашата възраст? Как да изберем крем за лице според възрастта?

Много големият избор от кремове за лице не улеснява избора на най-добрия. На първо място, трябва да определите вашия тип кожа и в зависимост от това да изберете хидратиращ, против бръчки, регенериращ или може би защитен крем. Вашата възраст също е важен показател тук. Научете правилата за избор на крем според възрастта и разберете какви съставки да търсите в него, така че да служи най-добре на вашата кожа.

Защо кремът трябва да бъде избран според възрастта?

Редовната грижа за кожата е дейност, която оказва влияние върху нейното състояние и здраве. Кожата обаче се променя с годините – тя съзрява заедно с вас и по този начин нейното състояние се влошава с възрастта и нейните нужди също нарастват. Поради факта, че кожата се променя заедно с вас, трябва да изберете подходящата грижа в зависимост от възрастта си.

реклама

Как се променя кожата? Юношеството е свързано с хормонална буря, по време на която могат да се появят различни кожни проблеми, а изборът на крем може да бъде доста голямо предизвикателство. След този период настъпва стабилизиране и тогава можете да определите типа кожа и да коригирате грижите. След това кожата остарява, което е напълно естествен биологичен процес. Затова е важно да знаем как да изберем за лице според възрастта.

Заедно с естествения процес на стареене на кожата се променят и нейните индивидуални нужди. Така че нека посрещнем промените и съзнателно да изберем крема по отношение на неговия състав и свойства. Възрастовите маркировки са полезни за това.

Най-общо казано, младата кожа, т.е. тази под 25 години, няма специални изисквания, затова грижата трябва да се фокусира върху типа кожа и нейните текущи нужди. От 25-годишна възраст започва процесът на стареене на кожата и тя постепенно губи своята стегнатост и еластичност – от година на година количеството на колаген намалява с 1-2%, освен това дебелината на кожата намалява с 5-6% на всеки 10 години.

По-късно в живота, т.е. след навършване на 45 години, се забелязва забележимо отпускане и загуба на влага. Тук се проявява ключовата роля на кремовете за лице, които трябва да бъдат адаптирани към тези процеси. На възраст 25-45 години трябва да посегнете към хидратираща, стягаща и против бръчки козметика, а след 45 – интензивно овлажняваща и възстановяваща естествената защитна бариера на кожата.

Млада кожа – крем за лице след 20 години

На възраст 25-30 години започва процесът на стареене на кожата. С това имаме предвид прогресивно забавяне на метаболизма на кожата, което се развива с течение на времето.

Производството на колаген постепенно се забавя и колагеновите влакна стават по-твърди, което е особено забележимо в структурата на кожата. Първите бръчки могат да се появят, за щастие обикновено невидими с невъоръжено око, освен ако не сте склонни към силна мимика – тук можете да видите хоризонтални мимически бръчки на челото или т.нар. лъвска бразда (две вертикални линии, минаващи между веждите).

Производството на липиди също е намалено, което прави кожата по-малко овлажнена и губи защитните си способности. Въпреки това кожата все още може да се регенерира ефективно и да възвърне сияйния си вид, например след безсънна нощ.

Дерматолозите смятат, че това как се грижите за кожата си като млад определя как ще изглежда тя след 10, 20 или 30 години. Така че, приемайте достигането на 25-годишна възраст като време за прилагане на подходящи навици против стареене, за да минимизирате появата на бръчки по-късно.

Как да се грижим за кожата след 20 години?

Кожата е по-податлива на замърсяване и неблагоприятни външни фактори. Двадесетгодишните и малко по-възрастните момичета трябва да се фокусират върху цялостното почистване и премахване на грима, хидратацията, както и защитата от слънцето и замърсяването.

Диетата също е важна тук – неадекватното хранене може да увеличи възпалението, например свързано с акне при възрастни. В кремовете за 20-годишни трябва да търсите съставки, които овлажняват и помагат в борбата със свободните радикали, които (под въздействието на ултравиолетовите лъчи) могат да увредят керамидите, клетките и ензимите.

Кремът за лице 20+ трябва да съдържа:

 • хиалуронова киселина – тя е най-силното овлажняващо вещество; свързва до 250 водни частици, които след това се съхраняват в кожата;
 • алое вера– успокоява и овлажнява сухата кожа и я обогатява с ценни витамини;
 • зелен чай – регенерира, подпомага почистването и освежаването, поддържа младостта на кожата;
 • витамин С – насърчава производството на колаген, защитава клетките на кожата и озарява;
 • витамин Е – бори се със свободните радикали и забавя процеса на стареене;
 • каротеноиди – имат антиоксидантни свойства;
 • флавоноиди – проявяват противовъзпалителни и антиоксидантни свойства;
 • слънцезащитен крем – минимум 30 SPF.

Също така е добре да се въведат околоочни кремове против бръчки , например на базата на хиалуронова киселина или витамин С. До 30-годишна възраст кожата около очите става тънка и деликатна. За съжаление този процес напредва и по този начин признаците на стареене се забелязват по-бързо. Тогава се появяват първите бръчки под очите. Правилно подбраният околоочен крем не само ще забави появата на бръчки, но и ще донесе облекчение и освежаване, например след тежка работа пред компютър.

Kрем за лице за след 30 години

След 30-годишна възраст бръчките стават по-трайни, което ги прави по-видими. Кожата също започва да губи своята младежка стегнатост и сияен блясък. Също така й е по-трудно да се регенерира след тежка нощ, появяват се сенки, подпухналост, цветът става неравномерен и матов. Самият епидермис е по-податлив на изсушаване и по-чувствителен. Това е моментът, в който трябва да включите малко по-богати кремове за лице за 30-годишни.

След 30-годишна възраст върху кожата започват да се появяват последиците от младежките грешки и пренебрежение. Естествените процеси, включително ексфолирането на епидермиса, също се забавят, така че си струва кремът да съдържа съставки, подпомагащи процеса на обновяване на клетките.

Как да се грижим за кожата след 30 години?

Кожата на трийсетгодишните се различава значително от тази на двайсетгодишните. Много по-лошо е неправилната грижа, неправилно направеното премахване на грим или лошо подбрана козметика. Грижата трябва да е насочена към почистване с премахване на грим и използване на крем, който не само ще укрепи и подпомогне възстановяването на нарушената защитна бариера, но и ще подпомогне регенеративните процеси.

Кремовете за 30-годишни трябва да съдържат преди всичко овлажняващи, против стареене и подмладяващи съставки, които ще помогнат за намаляване на вече наличните бръчки. Добре е те да съдържат и успокояващи и защитни съставки под формата на растителни екстракти или витамини, които да поддържат цялостното състояние на кожата.

Кремът 30+ трябва да съдържа:

 • ретиноиди – стимулират естествения процес на обновяване на кожата;
 • AHA хидроксилни киселини – подпомагат процеса на ексфолиране на епидермиса;
 • витамин Е – има подмладяващ ефект;
 • коензим Q10 – енергизира кожните клетки и има антиоксидантни свойства;
 • висок UV филтър.

След 30-годишна възраст си струва да включите серум против стареене или регенеративен серум с подходящо висока концентрация на хранителни вещества. Благодарение на серума действието на крема за лице ще бъде обогатено и подсилено. Например, когато кожата е раздразнена, препаратите с добавка на водорасли и пептиди са перфектни. Също така е добре да използвате редовно скраб за лице, който естествено ще ексфолира мъртвите кожни клетки и по този начин ще разкрие нова и сияйна кожа.

Зряла кожа – крем за лице след 40

След 40-годишна възраст броят на мастните жлези намалява, което губи естествената си опора по отношение на хидратацията, а в резултат – запазването на еластичността. В допълнение, мускулите започват да губят обема си, което променя овала на лицето.

В менопаузата (обикновено между 45 и 55 години) настъпва атрофия на кожата в резултат на понижаване нивата на естроген. Атрофията на кожата се отнася до намаляване на еластичността, по-голяма чувствителност към увреждане и изразена загуба на дебелина. Обезцветяването, кръвоносните съдове и бръчките стават все по-видими.

Грижата за кожата на 40-годишните трябва да е насочена към овлажняване, подхранване и стимулиране на нейното обновяване. Трябва да посегнете към кремове, които ще помогнат за задържането на вода в епидермиса.

Как да се грижим за кожата след 40 години?

При кожата на 40-годишните се забелязва значително отслабване на еластиновите и колагенови влакна (процесът започва около 30-годишна възраст и до 40-годишна възраст намалението е около 10%). Следователно грижата трябва да се фокусира върху две области: намаляване на симптомите на стареене, както и регенерация и стимулация.

Много важно е стимулирането на кожните механизми, които ще забавят процеса на стареене, както и инжектирането на подходящи вещества, които ще изгладят бръчките и ще осигурят лифтинг ефект. Тук също се препоръчват витамини С и А, хиалуронова киселина и ретинол, но си струва да посегнете към по-плътни и богати формули, които ще подобрят хидролипидната бариера на кожата.

Кремът 40+ трябва да съдържа:

 • хиалуронова киселина – овлажняващ, успокояващ, нормализиращ и антиейдж ефект;
 • ретинол (производно на витамин А) – старателно тествана ефективна съставка против стареене и против бръчки;
 • витамин С – подобрява тонуса на кожата и изсветлява обезцветяването
  протеини, например от пшеница или ориз – подобряват нивото на хидратация и имат положителен ефект върху нейния тонус;
 • колаген – подпомага процесите на обновяване, овлажнява, подобрява плътността, еластичността и стегнатостта;
  коензим Q10 – има подмладяващ, овлажняващ и лифтинг ефект
  висок UV филтър.

Струва си да потърсите кремове, съдържащи фитоестрогени, например ресвератрол, който е един от най-силните антиоксиданти. Трябва да се погрижите и за кожата под очите, защото сега тя е най-изложена на увисване и подчертаване на всички недостатъци на лош начин на живот или неадекватна грижа.

Крем за лице за след 50 години

Кожата след 50 става много тънка, груба и суха. В резултат на това всички спукани капиляри стават по-видими, има и т.нар сенилно обезцветяване. Освен това увеличава податливостта му към механични повреди и деформации, например бръчки от сън, които трудно се изглаждат.

Мастните възглавнички избледняват, оставяйки лицето хлътнало и изглеждащо уморено или тъжно. Лицето не само губи своята V форма, но двойната брадичка е по-видима или т.нар пуешка шия. Тъмните кръгове и подпухналостта под очите се превръщат в голям проблем.

След 50-годишна възраст защитната липидна обвивка изчезва, затова грижата трябва да включва липидни кремове, които ще запечатат епидермиса и по този начин ще предпазят от дехидратация.

Как да се грижим за кожата след 50 години?

Основната цел на грижата трябва да бъде стягане и укрепване на кожата. Трябва да изберете препарати и кремове, които моделират овала на лицето и подпомагат удебеляването на мрежата от колагенови и еластинови влакна.

След това е много важно овлажняване и подхранване, както и запълване на празнините в липидната обвивка. В допълнение към стандартните съставки против стареене си струва да потърсите такива с леко омазняващо и подхранващо действие, като натуралните масла.

Кремът 50+ трябва да съдържа:

 • колаген;
 • хиалуронова киселина;
 • пептиди – влияят върху синтеза на колаген и еластин, подобряват тонуса на кожата, ускоряват възстановителните процеси;
 • керамиди – липиди, запечатващи със защитен слой на епидермиса;
 • ретинол – има регенериращо и стимулиращо действие;
 • витамин C – изсветлява кожата и помага за изсветляване на възрастовите петна.

Шията и деколтето също изискват допълнителна грижа, тъй като те показват времето по-бързо, отколкото лицето. Тук можете да посегнете към специални кремове за деколте или да изберете универсален крем за лице, шия и деколте. Тук изключително помагат и автоматичните масажи, които спомагат за запазване на младежката стегнатост.

Можете ли да използвате крем, който не е подходящ за вашата възраст?

Може да срещнете такова твърдение, че не бива да посягате към кремовете против бръчки в млада възраст. Някои хора твърдят, че това може да направи кожата „мързелива“, тъй като тя получава съставки със силен ефект против стареене твърде рано. Други обаче твърдят, че по този начин можете да подхраните и подготвите кожата за запаси и да я предпазите от признаците на стареене. Как е наистина?

Доскоро правилата за използване на кремове в зависимост от възрастта бяха доста строги. Това означаваше, че 30-годишен не трябва да използва кремове, предназначени за 50-годишни. Днес козметолозите и дерматолозите са се отдалечили малко от това и посочват, че кремът трябва преди всичко да бъде съобразен с текущите нужди на кожата.

Прост пример. След 25-годишна възраст производството на колаген намалява, което с времето прави кожата все по-отпусната и набръчкана. Дори ако все още не виждате никакви признаци на стареене, но сте забелязали, че кожата е по-малко еластична, нежните кремове против стареене вече могат да бъдат включени в рутинната ви грижа за кожата.

Ако кожата е матова, дехидратирана, възможно е хидролипидната обвивка да е увредена, затова тук лек хидратиращ крем може да не се справи с проблема и ще ви е необходим силен овлажнител, който ще осигури оптимално ниво на хидратация и в по-дълбоките слоеве на кожата, а не само на нейната повърхност.

Сега най-важното. Ако видите съставките, които търсите в крем за грижа от различна възрастова група, можете да посегнете към него. Дори да сте на 30 години и единственият крем, който ви подхожда е този след 50 години. В зависимост от възрастта кремовете се различават по активни съставки, концентрация и формула. Затова, ако имате конкретен проблем, който искате да разрешите, съдържанието на козметиката е по-важно от това за кого е предназначена.

Когато избирате крем за лице, използвайте здравия разум. Индивидуалните нужди на вашата кожа трябва да са на първо място.

Подходящите за възрастта кремове се справят с универсалните специфични за възрастта проблеми, които възникват от стареенето. Въпреки че промените, причинени от стареенето, засягат всички нас, при други някои процеси настъпват рано или късно, в по-голяма или по-малка степен. Ето защо някои кремове може да не са ефективни за вас, ако кожата ви е на съвсем различен етап или се бори със специфични проблеми. Състоянието на кожата се влияе не само от възрастта, но и от хормонални нарушения, заболявания и дори средата, в която живеете.

Въпреки това, ако нямате сериозни проблеми с тена, тогава такова маркиране на възрастта може да ви бъде полезно. Той ще бъде своеобразен указател към кой продукт да достигнем в даден период от живота и кои кремове да включим в грижата при промяна на показателя.

Подходящ за възрастта крем – резюме

Следователно, насоките за това как да изберем крем за лице според възрастта не може да бъдат подценявани. Въпреки че можете да посегнете към кремове, насочени към различна възрастова група, имайте предвид също, че много козметични продукти дори нямат етикет дали са подходящи за 20-, 30- или 50-годишни. Така че ключът е да анализирате състава и да го следвате, а не просто да гледате номерата на етикета.

Съобразените с възрастта кремове са вид улеснение и ви помагат да се ориентирате в офертата на магазина, но това не е единственият фактор, с който трябва да се съобразите. На първо място, обърнете внимание на действието и грижата, която кремът осигурява и какво отговаря на нуждите на вашата кожа.

 

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: