Как да се справим след раздяла? 3 стъпки за бързо възстановяване

Как да се справим след раздяла 3 стъпки за бързо възстановяване

След раздяла губите част от своята идентичност, което е съкрушителен удар върху егото ви.

Като кошмар е, но се ощипваш, дори приятелите ти те щипят и някак си не можеш да се събудиш от това.

Гледната точка на гледане на себе си и другите се променя. Сблъскваш се с реалността. Всички негативни емоции и липсата на човек, който доскоро беше значителна част от вашия свят, ви кара да искате да направите всичко, за да излезете от това състояние.

реклама

Как да се справим след раздяла?

Чували сте: „Ние не си пасваме“ / „Имам нужда от малко време“ / „Вече не те обичам“ / „Вече не виждам бъдещето ни заедно“ / „Не издържам вече миризмата на чорапите ти“ (изберете своя версия).

Или сте били разкъсани от епичен спор, предателство или най-опасното от тези неща – рутината.

И започва. Или по-скоро ти – започваш отчаяното си преследване на утвърждаване, защото сега трябва да докажеш на себе си, че си ценен човек и заслужаваш най-доброто.

Може би се опитвате на всяка цена да си върнете любим човек, да поправите това, което се е счупило между вас. Което между другото е най-лошото нещо, което можете да направите.

Или решавате да тръгнете с гръм и трясък по пътя на развитието, смятате да докажете на бившия си, че е било грешка, че пътищата ви са се разделили. Което отново не трябва да е толкова лошо, но повече за това след малко.

Или започвате да купонясвате. Изведнъж си спомняте старите си приятели и публикувате снимки от вълнуващия си живот във Фейсбук, който, интересно, не е бил толкова вълнуващ преди?

Защото справянето с раздялата не е лесно изкуство – намирането на утеха, когато изглежда невъзможно.

Всеки се справя по свой начин, днес имате възможност да прочетете за методите, благодарение на които можете да преживеете този труден момент, спестявайки малко положителни емоции и вяра, че всичко ще се нареди, да възкръснете като феникс от пепелта и след известно време времето казва: „Добре, че се разделихме.“

Струва си да се отбележи, че раздялата почти винаги не е приятно събитие.

Раздялата може да бъде различна, днес пиша за изгубената „голяма любов“, която поради грешки, външни обстоятелства и липса на божествена помощ – умря, оставяйки след себе си само пепел, болка и мечти, които са ехо от също толкова мъртво минало.

1. Приемете промените и напълно прекъснете контакта

Няма значение дали сте били принудени да се разделите или сте били захвърлени. Най-доброто нещо, което можете да направите в този момент е напълно да прекъснете контакта.

Не сте били щастливи заедно или някои обстоятелства са направили невъзможно да бъдете щастливи заедно. Така че защо, по дяволите, ще продължите да създавате връзка, чиято идея е взаимно изгодна?

Отново си сам, трябва отново да се научиш да живееш щастливо сам, отново ще започнеш сезона на срещите. Запазете достойнството си и направете това, което ви се струва (и е) много зряло – приемете, че е свършило и продължете напред.

Не забравяйте, че няма смисъл да се борите за нещо, което е зачеркнато от човека, който е бил половината от това, което се нарича „връзка“.

Важно е да не мислите за себе си от гледна точка на връщане, защото това може да бъде наистина изтощително за вас.

Житейските обстоятелства са различни, съдбата може да бъде непредсказуема и както се казва „Никога не казвай никога“.

Имате време за себе си, за планове, за които не е имало място в една връзка. Наясно, че оттук нататък имате възможността да срещнете други хора, с които ще изживеете нови, прекрасни моменти и емоции.

Вижте още: Повишете вътрешното си излъчване: Отприщване на силата за повишаване на самочувствието ви

2. Отделете време да тъжите

Няма да има болка, така че плачете колкото можете. Не се правете на безчувствени, защото няма да можете да задържите целия копнеж и скръб в себе си и да вярвате, че с времето всички негативни емоции, свързани с раздялата, ще ви напуснат.

Дори и да успеете да го направите за известно време, ще дойде ден, когато ще бъдете ударени на колене от един малък спомен и ще ревете като бобър, който току-що е загубил своята сложно изградена защитна и гнездова структура, наречена хижа.

И от този момент нататък е много по-трудно, отколкото можете да си представите.

Ние сме хора, имаме нужда от съчувствие. Също и от себе си. Ето защо приемете, че ако съжалявате за раздялата, ще бъдете увлечени от тези тежки емоции.

Разбира се, всичко си има граници. Но е хубаво да преживееш нещо подобно, хубаво е да освободиш цялата тази тежест от себе си.

Освен това е важно напълно съзнателно да си отделите малко време. Ще ви трябва много търпение, за да усвоите напълно всички промени.  Да преосмислите поведението си и общото минало и да направите конкретни изводи от това.

По правило след три месеца хората започват да си възвръщат вярата, че някъде грее слънце и не е толкова лошо, колкото изглеждаше преди.

Струва си да осъзнаем, че раздялата е една от най-трудните ситуации, които имаме възможност да преживеем в живота. Изследователи, изучаващи въздействието на развода върху човек, стигнаха до извода, че това е събитие, което причинява почти толкова стрес, колкото смъртта на любим човек.

Защото в края на краищата човекът, с когото се разделяш, по някакъв начин умира за теб. Никой на света не е бил по-близо до вас, но изведнъж контактът ви прекъсва.

3. Тръгнете по пътя на развитието

Някои хора не могат да понесат реалността на трезвата раздяла. Затова те пият, губят се в наркотици и бързи връзки.

Някой беше казал, че е достатъчно, на разговорен език, да „прецакаш“ десет души след раздяла, за да забравиш за бившия партньор.

Може би има нещо в това. Раздялата е чудесна възможност да усетите осезаемо истинската реалност и да се изправите пред нея.

Да събудите мотивацията да промените, да действате и да подобрите качеството на живота си.

Ето защо е толкова важно да използвате цялата тази болка в своя полза.

Хората непрекъснато търсят мотивация за промяна. Може да се изненадате за какъв огромен скок в развитието говорим тук. Важно е да направите всичко това за себе си, а не да „доказвате“ каквото и да било, защото е лесно да се изгубите в нещо подобно. Вашият успех трябва да зависи само от вас, не забравяйте това.

След раздялата всички ваши проблеми, слабости и въпроси, които трябва да подобрите, могат да се видят на тепсия. Това е етапът, в който имате възможност да постигнете вашите цели и предположения в ускорен режим.

Започнете да спортувате, погрижете се за диетата си, променете стила си, разширете кръга си от приятели, научете се да живеете сами. Погрижете се за страстта си, преследвайте професионалните си планове в дух на ефективност и накрая – срещнете някой, който ще ви накара да се чувствате страхотно.

Вижте още: 10 правила за здрава и щастлива връзка

Обобщение

Справянето с една раздяла несъмнено е предизвикателно и емоционално пътуване.

Важно е обаче да запомните, че изцелението е възможно и с време, търпение и грижа за себе си. Можете да продължите напред и да изградите отново пълноценен живот.

След раздяла с любим човек е от решаващо значение да си дадете разрешение да скърбите и да обработите емоциите си.

Обградете се с подкрепяща мрежа от приятели и семейство, които могат да осигурят комфорт и разбиране в този труден момент.

Участвайте в практики за самообслужване като упражнения, медитация и преследване на хобита, които ви носят радост.

Позволете си да обмислите уроците, научени от връзката, и да ги използвате като стъпала за личен растеж.

Потърсете професионална помощ, ако е необходимо, тъй като терапията може да осигури ценни насоки и подкрепа.

Не забравяйте, че лечението не е линеен процес и е добре да има възходи и падения. Бъдете търпеливи със себе си!

В крайна сметка ще намерите сили да се освободите от болката, да прегърнете ново начало и да се отворите отново за възможността за любов и щастие.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: