Как да си направим предпазни маски за уста и нос у дома

предпазна маска за уста и нос

След разрастването на заразата от коронавирус (COVID19), който бързо се разпространява в целия свят и у нас, много хора пазаруват хирургически предпазни маски за уста и нос, за да се предпазят от този опасен респираторен вирус.

Внезапното нарастване на търсенето на предпазни маски за уста и нос, доведе до критичен недостиг по целия свят. В България е почти невъзможно да се намери.

Повечето аптеки са сложили табели на витрините, че нямат предпазни маски за уста и нос и другите търсени продукти като спирт и дезинфекциращ гел.

реклама

На въпроса – Трябва ли да нося маска, за да се защитя от COVID-19?, Световната здравна организация (СЗО) казва следното:

„Носете маска само ако сте болни от симптоми на COVID-19 (особено кашлица) или се грижите за някой, който може да има COVID-19. Маска за лице за еднократна употреба може да се използва само веднъж. В световен мащаб има недостиг на маски, така че СЗО призовава хората да използват маските разумно.“

АКТУАЛИЗАЦИЯ ОТ 5 АВГУСТ

Пресцентърът на СЗО заяви, че указанията, посочени в горните твърдения, „наистина вече не са валидни“ и „датират от февруари 2020 г.“. Те добавиха, че СЗО „редовно актуализира своите насоки и съвети за обществеността въз основа на нови научни открития с развитието на епидемията.“

COVID19 и другите респираторни вируси се разпространяват от човек на човек в капчици влага, слуз и слюнка от хора с инфекции. Кашлица, кихане и дори нормално дишане изхвърлят тези вирусни частици във въздуха. Една кихане може да изхвърли хиляди капки.


Прочети Още: Могат ли маските да ви предпазят от Коронавирус?


Заразяването става, когато някой вдиша капчиците стоящи във въздуха или когато докосне устата, носа или очите с ръце, покрити с вирусни частици, паднали от въздуха върху плотове, брави, подове или други повърхности.

Носенето на маска за уста и нос предпазва хората да се заразят по два начина:

1). Като блокира вдишването на въздушни капчици, пълни с вируса

2). Като пречи на носителя да докосне собствените си уста и нос

Проучванията показват, че медицинският специалист, използващ хирургични маски за уста и нос, получава 80% по-малко инфекции от тези, които не го правят.

Вижте 2-та варианта за направа на предпазни маски за уста и нос:

1. Маска за уста и нос от плат

Един вариант от наш читател: Маска 27см
(изтегли PNG) – принт А4

Виж Още: Витамин Д – Ползи, Липса, Прием, Храни, Предозиране


Как да си направя домашна предпазна маска? Стъпка по стъпка:

Стъпка – 1

маска за уста и нос
Кредит: instructables

Поставете шаблона върху двоен плат и изрежете и двете – A и B.

Стъпка – 2

домашна маска за уста

Сгънете парчетата плат на две равни части през средата така, че лицевата част да е от вътрешната страна. Направете шев около 0,5 см през средата на плата. Изгладете парчетата, за да фиксирате средата на маската. След това подгънете крайщата на двете парчета плат – A и B от лицевата към опаката част, и зашийте от горе до долу. За да направите канал през който да нанижете ластика, на парче A (вътрешната част), направете по-голям подгъв.

Стъпка – 3

защитна маска

защитна маска маска за уста и нос

Поставете симетрично горната и долната част една върху друга и зашийте от всички страни. Нанижете ластика в каналите който оставихме на долния вътрешния пласт.

Стъпка – 4

маска за уста маска за уста

Направете канал, който да държи телта, която ще оформи маската по носа. Вкарайте 7-8 сантиметрово парче тел в създадения процеп (изкривете първо краищата с клещи, ако са остри). Зашийте краищата на канала.защитна маска за уста и нос

Вържете краищата на ластика на възел и прикрепете маска към главата си, като сложите бримки зад ушите или зад главата и врата (направете го като ви е по-удобно). Регулирайте възлите според нуждите. Тя трябва да приляга плътно, но да не дърпа ушите ви прекалено силно.

Какъв плат да използвате за предпазна маска?

Може да изработите вашата предпазна маска за уста и нос от платове като памук и полиестер. Важно е тъканта да е плътна, за целта, след като си харесате плат, погледнете през него към светлината навън или към лампата, за да видите колко плътно е тъкането. Може да използвате различни платове за външния и вътрешния слой. Проучване показва, че плат от 100% памук има известна ефективност, а полиестерните платове могат да имат допълнителни свойства, като на отблъскване на влага.

Могат ли домашните маски за уста и нос да улавят по-малки вирусни частици?

За да отговорят на този въпрос, учените тествали 0,02 микрона частици бактериофаги MS2 (5 пъти по-малки от коронавируса).

домашна маска за уста

Установява се, че маските за уста и нос от домашно приготвени материали успяват да уловят 50% вирусни частици или повече (с изключение на шала 49%).

2. Маска за уста и защитен щит

защитна маска за уста
Основни материали, необходимо за направата на маските. Снимка: Xiaomei Chen

„Не е добре възрастните хора да поемат такива рискове като опашка за маска в ранната сутрин.“

Учените в Хонконг са измислили евтин и лесен начин да си направите домашни маски за уста и нос, тъй като градът, обхванат от страх към смъртоносния коронавирус, страда от дълги опашки и високи цени заради намаляващите си запаси от защитни маски.

Университетът в Хонконг разработи метода „направи си сам“, тъй като хиляди хора са чакали през нощта пред аптеките за защитни маски достигащи до 400 долара или повече за кутия от 50 хирургически маски.

Научните тестове са установили, че тези домашни маски могат да осигурят известна степен на защита.

Джо Фен Кинг, главен изпълнителен директор на болницата на институцията, заяви, че домашните маски са преминали лабораторни изследвания от градския университет и е доказано, че са постигнали 80 до 90 на сто от функцията на обикновените хирургически маски по отношение на филтрирането им на аерозол и капчици.
„Домашните маски могат да действат само като алтернатива за онези, които нямат никаква екипировка, но трябва да се предпазят от инфекция. Те никога не могат да бъдат заместител или заместител на хирургическите маски “, каза той.

Вижте как да си направите собствени маски и защитен щит у дома:

Необходими елементи: кухненска ролка, хартия от здрава тъкан, еластични ленти, перфоратор за хартия, хартиено тиксо, ножици, стоманена тел с пластмасово покритие, чифт очила, пластмасови прозрачни папки за документи и щипки за пари, листове хартия (носни кърпи), ластик.


Да направим маската:

 • Измийте добре ръцете си със сапун и почистете материалите
 • Поставете едно парче кухненска ролка, с подходяща хигиенна сертификация, върху друго
 • Поставете парче тъкан хартия, която ще играе ролята на долния слой на маската, върху двете парчета кухненска ролка
 • Разрежете на две
 • Използвайте хартиеното тиксо, за да залепите двете страни на маската
 • Направете два отвора от всяка залепена страна с перфоратора
 • Прикрепете телта с хартиено тиксо към горния ръб на маската, за да оформите след това около носа
 • Завържете четири гумени ластика през дупките по страните на маската

Защитния щит:

 • Разрежете папката за документи на две
 • Прикрепете към очилата със щипките за хартиени листа
 • Щитът може да се използва повторно след дезинфекция при всяко използване

Забележка: Болницата каза, че други материали като лепило, филтърна хартия и памучен плат не са подходящи за направата на маските.

Видео инструкции

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: