Как нашите умове са свързани с нашите тела?

Как нашите умове са свързани с нашите тела

Ново проучване, публикувано в списанието Nature, допълнително потвърждава концепцията, че умът и тялото са присъщо свързани.

Според проучването частите от мозъка, които влияят на движението, са свързани в мрежи, които са отговорни за мисленето и планирането и влияят върху няколко неволни телесни функции, включително кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Тези констатации са обещаващи, тъй като няма предишни научни доказателства, които да показват как работи тази връзка ум-тяло.

реклама

Връзката ум-тяло в мозъка

Учените са изследвали седем възрастни с помощта на fMRI сканиране на мозъка, докато почиват или изпълняват задачи. Използвайки тези данни, те проектират „мозъчни карти“ за всеки участник.

След това те сравняват тези резултати с по-голям набор от данни, съдържащ мозъчни сканирания от приблизително 50 000 души.

Те открили мястото, където силно активната, целенасочена част от ума ви „давай, давай, давай“ се свързва с частите на мозъка, които контролират дишането и сърдечната честота.

Интересното е още, че учените са открили, че недвижещите се области в мозъка, които не са станали активни по време на движение, са се активирали, когато човекът е мислил за движение.

Сложна връзка между мозъка и тялото

Като цяло, това проучване показва важната връзка между ума и човешкото тяло, по-конкретно, мозъка и тялото.

В световете на интегративната медицина и неврологията отдавна съществува сложна връзка между мозъка и тялото, така че много от нашите емоции се изразяват чрез телесни процеси, а много телесни процеси като сърдечната честота информират нашите емоции и познания за околната среда.

Ето защо това проучване показва по-точно как това се случва чрез мрежа между моторните и когнитивните области на мозъка.

Констатациите също се отнасят по-конкретно до идеята, че нашите мисли и чувства влияят на двигателните части на мозъка, които подготвят мозъка за различни поведения и действия, без всъщност да участват в тези действия.

Изводът отново е, че нашите мисли и чувства са свързани с начина, по който мислим за движение и поведение. По подобен начин нашите действия са свързани с нашите мисли и чувства. Тази информация демонстрира реципрочното взаимодействие, което имаме с околната среда и между нашите мисли, чувства и действия.

Умствен план за действие

Когато мислим за движение, нашият мозък активира мрежа от области, които участват в планирането, изпълнението и контрола на движението. Въпреки това, не всички от тези области са активни, когато действително се движим. Някои области на мозъка участват само в планирането на движението.

Едно проучване показва къде ще се движат участниците, преди действително да се преместят, а в някои случаи, преди да помислят за преместване. Това може да се дължи на факта, че мозъкът ни създава ментален модел на движението, за да ни помогне да планираме и да се подготвим за движението.

Друга възможност е тези области да участват в оценката на последствията от движението. Това ни помага да вземем решения за това дали да се движим или не, резултатите от движението и как да се движим безопасно.

Вероятно тези области са свързани с мрежа от области на мозъка, които са свързани с движението, като внимание, мотивация и емоция.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: