Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Как се мери кръвно: Измерване с електронен и анероиден апарат у дома

Измерването на кръвното налягане у дома е добър начин за активно управление на здравето.

Проверката на кръвното ви налягане у дома е важна част от управлението на високото кръвно налягане (хипертония).

Здравните организации препоръчват на хората с високо кръвно налягане да следят кръвното си налягане у дома. Редовната проверка на кръвното налягане у дома помага на личните лекари да определят дали лечението работи.

Домашните апарати за кръвно налягане се предлагат широко и без рецепта. Но е важно да знаете как се мери кръвно с електронен апарат и с анероиден (механичен) апарат у дома.

Как се мери кръвно налягане

Без значение какъв тип домашен апарат за кръвно налягане изберете, правилната употреба изисква обучение и практика.

Занесете устройството на вашия личен лекар, за да сте сигурни, че избрания от вас апарат е подходящ. Научете се да използвате апарата правилно.

За да осигурите точно наблюдение на кръвното налягане у дома:

 • Проверете дали вашето устройство измерва правилно. Преди да използвате апарата, помолете вашия доставчик на здравни услуги да сравни показанията от вашия монитор с показанията от монитора в медицинския кабинет. Освен това накарайте вашия доставчик да наблюдава как използвате устройството, за да види дали го правите правилно. Ако изпуснете устройството ще трябва отново да го сравните с друг апарат, преди да го използвате отново.
 • В началото измервайте кръвното си налягане поне два пъти дневно. Измерете го първо сутрин, преди да ядете или да вземете някакви лекарства. Измерете го отново вечерта. Всеки път правете две или три измервания и сравнете резултатите. Вашият личен лекар може да препоръча измерване на кръвното ви налягане по едно и също време всеки ден.
 • Не измервайте кръвното си налягане веднага след като се събудите. Можете да се подготвите за деня, но не закусвайте и не приемайте лекарства, преди да измерите кръвното си налягане. Ако тренирате след събуждане, измерете кръвното си налягане преди тренировка.
 • Избягвайте храна, кофеин, тютюн и алкохол в продължение на 30 минути преди измерване. Освен това първо изпразнете пикочния си мехур. Пълният пикочен мехур може леко да повиши кръвното налягане.
 • Седнете и се успокойте преди и по време на измерването. Когато сте готови да измерите кръвното си налягане, седнете пет минути в удобна позиция с некръстосани крака и глезени. Гърбът ви трябва да е подпрян на стол. Опитайте се да сте спокойни и да не мислите за стресиращи неща. Не говорете, докато измервате кръвното си налягане.
 • Уверете се, че ръката ви е поставена правилно. Винаги използвайте една и съща ръка, когато измервате кръвното си налягане. Подпрете ръката си, повдигната до нивото на сърцето, на маса, бюро или подлакътник на стол. Може да се наложи да поставите възглавница под ръката си, за да я повдигнете достатъчно високо.
 • Поставете маншета върху ръката, а не върху дрехи. Навит ръкав, който е стегнат около ръката ви, може да повлияе на показанията. Може да се наложи да извадите ръката си от ръкава.
 • Измерете отново. Изчакайте 1 до 3 минути след първото отчитане и след това направете друго. Ако апарата ви не записва историята на показанията на кръвното налягане или сърдечната честота, запишете ги.

Кръвното налягане варира през деня. Показанията често са малко по-високи сутрин. Също така кръвното ви налягане може да е малко по-ниско у дома, отколкото в медицински кабинет.

Свържете се с вашия личен лекар, ако имате някакви необичайни повишения на кръвното си налягане или ако кръвното Ви налягане остане по-високо от обикновено. Попитайте лекар при какви резултати трябва да посетите медицинския кабинет веднага.

Защо трябва да следя кръвното си налягане у дома?

Проследяването на кръвното Ви налягане у дома може да помогне за:

Ранна диагностика Самоконтролът може да помогне на вашия лекар да диагностицира високото кръвно налягане по-рано, отколкото ако измервате кръвното налягане само от време на време в медицински кабинет. Домашното наблюдение е особено важно за хора с повишено кръвно налягане или друго състояние, което може да допринесе за високо кръвно налягане, като диабет или бъбречни проблеми.
Да следите лечението си Единственият начин да разберете дали промените в начина ви на живот или лекарствата действат е да проверявате кръвното си налягане редовно. Мониторингът на промените в кръвното налягане у дома може да помогне на вас и вашия лекар да вземете решения относно лечението, като коригиране на дозите или промяна на лекарствата.
По-добър контрол Самонаблюдението може да ви даде по-силно чувство за контрол върху вашето здраве. Самонаблюдението може да ви помогне да се почувствате по-мотивирани да контролирате кръвното си налягане с подобрена диета, физическа активност и правилна употреба на лекарства.
Намалите разходите си за здраве Самонаблюдението може да помогне за намаляване на медицинските посещения.
Разберете дали кръвното ви налягане се различава извън медицински кабинет Някои хора имат скокове на кръвното налягане поради нервност по време на медицинско посещение (хипертония на бялата престилка). Други хора, чието кръвно налягане е наред в клиниката, имат по-високо кръвно налягане другаде (маскирана хипертония). Проследяването на кръвното налягане у дома може да помогне да се определи дали имате реално високо кръвно налягане.

Табл.1 (Как се мери кръвно с електронен апарат и анероиден апарат)

Не всеки може да измерва кръвното налягане у дома. За тези с неправилен сърдечен ритъм домашните апарати за кръвно налягане може да не дадат точно отчитане.

Видове апарати, които да използвате у дома

Повечето аптеки, магазини за медицински консумативи и някои уебсайтове продават домашни апарати за кръвно налягане.

За да измерите кръвното си налягане у дома, можете да използвате анероиден (ръчен) апарат или цифров. Изберете типа апарат, който най-добре отговаря на вашите нужди. Вижте следните характеристики, когато избирате:

 • Размер: Правилният размер на маншета е много важен. Размерът на маншета, от който се нуждаете, зависи от размера на ръката ви. Можете да помолите лекаря, медицинската сестра или фармацевта да ви помогнат. Показанията на кръвното налягане могат да бъдат грешни, ако маншетът ви е с грешен размер.
 • Цена: Цената може да бъде ключов фактор. Домашните апарати за кръвно налягане се различават по цена. Имайте предвид, че скъпите апарати може да не са най-добрите или най-точните.
 • Дисплей: Числата на монитора трябва да са лесни за четене.
 • Звук: Трябва да можете да чувате сърдечния си ритъм през стетоскопа. (ако проверявате ръчно).

Анероиден апарат за кръвно налягане

Измерване на кръвно налягане видео

Анероидният апарат ръчно проверява кръвното ви налягане. Има габарит, който отчитате, като гледате стрелката на циферблата. Маншетът минава около горната част на ръката ви и чрез стискане на гумена помпа, за да се надуе. Анероидните апарати често струват по-малко от цифровите монитори.

Цифров апарат за кръвно налягане

Цифровите апарати са по-популярни за измерване на кръвното налягане. Те често са по-лесни за използване от анероидните устройства. Цифровият апарат има манометър и стетоскоп в едно устройство. Има и индикатор за грешки. Отчитането на кръвното налягане се показва на малък екран. Това може да е по-лесно за четене от циферблат.

Тестовете показват, че устройствата за пръсти и китки не винаги осигуряват правилни измервания. Тези устройства са чувствителни към разположението и телесната температура.

Експертите препоръчват автоматично или електронно устройство. Вашият лекар може да ви помогне да изберете монитора, който е най-подходящ за вас.

Неща, които трябва да имате предвид

Нормалното кръвно налягане е 120/80 или по-ниско. Високото кръвно налягане е 140/90 или по-високо. Ако кръвното ви налягане е между 120/80 и 140/90, може да имате нещо, наречено прехипертония. Това означава, че сте изложени на риск от високо кръвно налягане.

КАТЕГОРИЯ КРЪВНО НАЛЯГАНЕ СИСТОЛЕН mm Hg (горно число) и/или ДИАСТОЛИЧЕН mm Hg (по-ниско число)
НОРМАЛНО ПО-МАЛКО ОТ 120 и ПО-МАЛКО ОТ 80
НОРМАЛНО-ПОВИШЕНО 120 – 129 и 80 – 84
ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (ХИПЕРТОНИЯ) СТАДИЙ 1 140 – 159 или 90 – 99
ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (ХИПЕРТОНИЯ) СТАДИЙ 2 160 ИЛИ ПОВЕЧЕ или 100 ИЛИ ПОВЕЧЕ
ХИПЕРТОНИЧНА КРИЗА (незабавно се консултирайте с лекар) ПО-ВИСОКИ ОТ 180 и/или ПО-ВИСОКО ОТ 120

Табл.2 (Таблица за нормално кръвно налягане – как се мери кръвно)

Забележка: Диагнозата високо кръвно налягане трябва да бъде потвърдена от медицински специалист.

Прочети Още: 11 начина как да свалите кръвното налягане

Медицински термини

Проследяването на кръвното ви налягане у дома може да бъде объркващо. По-долу е даден списък с термини, които е полезно да знаете.

 • Кръвно налягане: силата на кръвта срещу стените на артерията.
 • Хипертония: Високо кръвно налягане.
 • Хипотония: ниско кръвно налягане.
 • Брахиална артерия: Кръвоносен съд, който преминава от рамото до под лакътя. Вие измервате кръвното си налягане в тази артерия.
 • Систолично налягане: Най-високото налягане в артерия, когато сърцето ви изпомпва кръв към тялото ви.
 • Диастолно налягане: Най-ниското налягане в артерия, когато сърцето ви е в покой.
 • Измерване на кръвното налягане: Изчисление както на систолното, така и на диастолното. Изписва се или се показва със систоличното число първо и диастоличното налягане след това. Например 120/80. Това е нормално отчитане на кръвното налягане.

Често задавани въпроси

В кои часове се мери кръвното?
Един от най-добрите начини да получите точно отчитане на кръвното налягане е да измервате по едно и също време всеки ден, когато ви е удобно. Избягвайте храна, кофеин, тютюн и алкохол в продължение на 30 минути преди измерване. Не измервайте кръвното си налягане веднага след като се събудите.

Коя граница на кръвното налягане е по важна?
През годините учените установиха, че и двете числа са еднакво важни за наблюдение на здравето на сърцето. Повечето проучвания обаче показват по-голям риск от инсулт и сърдечни заболявания, свързани с по-високите систолични налягания (горната граница).

При мерене на кръвно три пъти едно след друго кой резултат се взема?
При три последователни измервания, разделени от поне 1 минута, първото обикновено е най-високо, средната стойност от трите измервания се използва като показание за кръвно налягане.