Как упражненията и контрола на теглото, могат да добавят десетилетие към живота ви

здраве след 50
  • Според специалистите, навиците за здравословен начин на живот могат да добавят десетилетие към продължителността на живота ви.
  • Специалистите определиха пет важни фактора на живота като важни, включително диета, упражнения и поддържане на умерено телесно тегло.
  • Експертите казват, че двете най-важни неща, които трябва да избягвате, са пушенето и допускането на наднормено тегло или затлъстяване.

Ясно е, че всички бихме искали да живеем дълго време в добро здраве. Но правим ли всички достатъчно за това?

Наскоро едно проучване заключи, че има фактори на начина на живот, които могат да увеличат шансовете ви да достигнете до старините без хронични проблеми със здравето.

Във времето бяха направени много изследвания за това как избора на начин на живот, като тютюнопушене, липса на физическа активност или употребата на алкохол оказват негативно влияние върху общата ни продължителност на живота и вероятността да преживеем хронични заболявания.

реклама

Въпреки това, малко проучвания са разгледали как отстраняването на тези фактори се свързва с дълъг живот без болести.

„Искахме да видим дали следването на здравословна диета и физически упражнения може да удължи живота, не само продължителността на живота, но и продължителността на живота без хронични заболявания, като рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет“, д-р Франк Ху, MPH, професор в Училището за обществено здраве в Харвард, Масачузетс и водещ автор на изследването, каза пред Healthline.

„Ние не просто разглеждаме продължителността на живота, но и продължителността на здравето, което означава, че можем да живеем повече години, без хронични заболявания“, каза той.

5 решаващи фактора за здраве

Учените са изследвали данни от приблизително 73 000 регистрирани медицински сестри от „здравното проучване на медицинските сестри“ и от почти 40 000 медицински специалисти в мъжете от „проучване на здравните специалисти„.

Участниците в проучването не са имали рак, сърдечно-съдови заболявания или диабет, когато са били записани.

Факторите които са спазвали за здравословен начин на живот, включват:

  • никога не пуши
  • поне 30 минути ежедневна физическа активност
  • умерен прием на алкохол
  • поддържане на умерено тегло (определено като ИТМ по-малко от 25)
  • качествена диета

Спазването на тези пет фактора заедно, са довели до по добро здраве и дълголетие.

Резултати

От проучването стана ясно, че жените които не следват нито един от фактори на начина на живот, на възраст 50 години, средно живота им е продължил 24 години.

За жените които приеха 4 или 5 от факторите, годините са 34.

При мъжете които не са спазвали тези фактори, годините са също 24, а тези които са спазвали 4 или 5, годините са 31.

„Докато хипертонията е причина номер едно за смъртта в целия свят, много промени в начина на живот, като по-добра диета и физически упражнения, могат да повлияят на тази диагноза в различна степен, особено въз основа на режима и спазването“, казва д-р Катрина Милър Париш.

Диетата е ключова

Да бъдеш прецизен в това, което ядеш, е един от най-важните фактори за начина на живот.

Например, задълбочено проучване на храните с високо съдържание на фибри, доказва ползите, които те осигуряват, когато става въпрос за сърдечно-съдово здраве, включително регулиране на кръвното налягане.

Тези храни са на растителна основа и включват пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Освен това е доказано, че бобовите растения, като боб, леща и грах, намаляват риска от сърдечни заболявания, високо ниво на холестерол и високо кръвно налягане.

За тези, които искат да запазят сърдечната функция и здравето, специалистите казват, че ще имат полза от избягването на храни с високо съдържание на захар, натрий, наситени мазнини и рафинирани въглехидрати.

Особено важно е да избягвате тези храни, ако имате висок холестерол.

Тютюнопушене и затлъстяване

Според проучването, мъжете, които са пушили много – дефинирано като 15 или повече цигари на ден – и мъжете и жените със затлъстяване (дефинирано като ИТМ 30 или по-високо) са имали най-ниския шанс за продължителност на живота без заболявания на 50-годишна възраст.

„Разгледахме пет фактора на начина на живот: хранене на здравословна диета, поддържане на здравословно телесно тегло, умерена употреба на алкохол, спиране на пушенето и физическа активност. Всички те са важни. Но за пушачите, най-важното, което трябва да направят, разбира се, е да спрат да пушат. За хората със затлъстяване е важно да отслабнат и да поддържат здравословно телесно тегло “, каза д-р Ху.

„През първите 1 до 10 години след отказването на цигарите, рискът от сърдечно заболяване и рак на белите дробове спада, а от 10 до 15 години рискът за всеки е близо до този на непушач“, добави д-р Париш.

Заключение

Новото проучване показва, че има пет фактора на начина на живот, които значително удължават живота, без да изпитвате хронични здравословни проблеми.

Участниците в проучването бяха следени повече от 20 години. Тези, които следват четири или пет от факторите за здравословен начин на живот, значително увеличават продължителността на здравословния си живот след 50-годишна възраст.

Експертите подчертават, че най-значимите от тях са спиране на тютюнопушенето и поддържането на умерено телесно тегло.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: