Кафе от гъби – Какво е това и има ли ползи за здравето

кафе от гъби

Кафето от гъби се смята за по-здравословна алтернатива на традиционното кафе и се твърди, че носи допълнителни ползи за здравето.

Докато идеята за кафе от гъби първоначално може да изглежда непривлекателна, тази модерна напитка не е толкова странна, колкото звучи и се казва, че има доста подобен вкус на обикновеното кафе.

Концепцията за кафе с гъби не е нова. Онлайн източници показват, че гъбите са били използвани като заместител на кафето във Финландия по време на Втората световна война, когато кафеените зърна са били оскъдни.

реклама

Освен това има дълга история на кулинарна и медицинска употреба на гъби в азиатските страни, особено в китайската медицина, поради техните хранителни и здравословни ползи. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Какво е кафе от гъби?

Гъбеното кафе се прави чрез сушене на гъби, извличане на техните полезни съединения или смлени гъби и добавянето им към обикновеното кафе. Така че няма да намерите парченца гъба, плуващи в кафето ви.

Кафето с гъби обикновено използва екстракти от медицински гъби, а не кулинарни гъби като шийтаке и портобело.

Най-често използваните видове гъби за тази цел са:

Билките и гъбите се използват като уелнес терапии в азиатските страни от векове. Смята се, че тези терапии с адаптогени, ни помагат да се адаптираме и да оцелеем в стресови ситуации.

Привържениците на кафето от гъби твърдят, че то може да бъде от полза за тялото ви по много начини. Много от тези твърдения обаче все още не са доказани.

Възможни ползи от кафето с гъби

Медицинските гъби са били основен продукт в традиционната китайска медицина от векове. Съединенията, получени от тези гъби, известни като адаптогени, могат да подобрят реакцията на организма към стреса. ( 4 )

Изследователският интерес към адаптогените от медицинските гъби и техните потенциални ползи за здравето нараства от 1970 г. насам.

Важно е обаче да се отбележи, че повечето изследвания върху медицинските гъби са или базирани на животни, или се провеждат в лаборатория, с малко добре проектирани клинични изпитвания, включващи хора. Това означава, че резултатите от тези изследвания не могат да бъдат директно приложени към хора или човешки заболявания. ( 5 )

Освен това, тези проучвания не са специфични за кафето с гъби и не е ясно дали има комбинирани положителни или отрицателни ефекти върху здравето от смесването на гъби и кафе на зърна.

Въпреки че както лекарствените гъби, така и кафето имат някои установени ползи поотделно, има множество непроверени здравни твърдения за ползите от кафето с гъби.

Ето някои научни открития за предполагаемите ползи за здравето от медицинските гъби:

Подобрен имунитет

Изследванията показват, че гъбата пуешка опашка и нейните ферментирали субстрати имат някои имуностимулиращи свойства. ( 6 )

Рак

Проучванията показват известен потенциал на гъбите лъвска грива, рейши, пуешка опашка, чага и кордицепс като поддържащи терапии за пациенти с рак, като например помага в борбата с гаденето и повръщането. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Противоязвен

Изследвания, проведени върху плъхове, показват, че гъбите Чага могат да помогнат в борбата с язви. ( 10 )

Антиалергични (хранителни алергии)

Проучвания показват, че гъбата Чага може да потисне активността за алергичен отговор към някои храни. ( 11 )

Сърдечни заболявания

екстрактите от Рейши показват потенциал за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и на свой ред намаляват риска от сърдечни заболявания. ( 12 )

Може да подобри мозъчната функция

Кафето от гъби може да насърчи умствената яснота, концентрацията и фокуса. По-специално, гъбата лъвска грива може да увеличи производството на нервен растежен фактор, който е вид протеин, който играе ключова роля в развитието на невроните, според проучвания в епруветка. ( 13 )

Изследванията при хора обаче са ограничени и трябва да се направят повече изследвания, преди да може да се забележи окончателна връзка между подобрената мозъчна функция и гъба лъвска грива.

Може да помогне за облекчаване на стреса

Медицинските гъби често се използват за намаляване на стреса и безпокойството.

Това може да се дължи на способността им да повишават нивата на мозъчния невротрофичен фактор, който действа като модулатор на невротрансмитери и играе важна роля в растежа и оцеляването на невроните, особено тези, свързани с когнитивната и емоционалната функция.

Едно малко проучване установи, че приемането на добавки с гъба лъвска грива в продължение на осем седмици не само повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор, но също така подобрява симптомите на тревожност, депресия и нарушения на съня при хора, живеещи със затлъстяване. ( 14 )

Въпреки че има някои обещаващи доказателства, са необходими повече изследвания с участието на хора, за да се потвърдят тези ефекти върху здравето, особено при смесите от кафе с гъби.

Има по-ниско съдържание на кофеин от обикновеното кафе

Смесите от кафе с гъби често се рекламират като съдържащи по-малко кофеин от обикновеното кафе.

Кофеинът е психоактивно вещество, което естествено присъства в някои храни като кафе на зърна, какаови зърна и чаени листа, но може да се добавя и синтетично към други храни и напитки. ( 13 ) ( 14 )

Въпреки че консумацията на до 400 мг кофеин дневно обикновено не е свързана с неблагоприятни ефекти, това може да варира от човек до човек и особено за тези, които са чувствителни към кофеин. В такива случаи дори по-ниският прием на кофеин може да доведе до безпокойство, висок пулс, разстроен стомах и други странични ефекти.

В кафето с гъби, количество гъби на прах обикновено се комбинира със смлени кафеени зърна. Тъй като гъбата на прах не съдържа кофеин, тя ефективно намалява наполовина съдържанието на кофеин в крайния продукт в сравнение с обикновеното кафе.

Това обаче може да не е вярно за всички марки кафе с гъби. Съдържанието на кофеин често не е посочено на опаковката на продукта.

Недостатъци

Въпреки че кафето с гъби може да е интригуваща възможност която да опитате, има няколко недостатъка, които трябва да имате предвид.

Основното безпокойство е липсата на изследвания върху хора и ефектите върху здравето. Повечето от проведените досега изследвания са върху животни и са необходими изследвания върху хора, за да се потвърдят тези твърдения.

Това означава, че информацията за безопасните дози, кой може да се възползва от този продукт, кой трябва да го избягва и дали тези гъби взаимодействат с лекарства е до голяма степен неизвестна.

Освен това кафето с гъби е скъпо. Често струва два пъти повече от обикновеното кафе.

Една възможна причина за по-високата цена е, че гъбите се отглеждат в естествените им местообитания и обикновено не се отглеждат за търговски цели.

Странични ефекти от кафе с гъби

В сравнение с обикновеното кафе, чаша кафе с гъби съдържа около половината от количеството кофеин. Следователно, въпреки че може да е добра алтернатива на кафето за тези, които ограничават приема на кофеин, то все пак може да причини странични ефекти, особено ако консумирате големи количества или сте чувствителни към кофеина.

Някои от честите странични ефекти, свързани с консумацията на кофеин, включват:

  • треперене
  • Главоболие
  • Безсъние
  • Безпокойство
  • замаяност
  • Дехидратация
  • Учестен пулс
  • Зависимост

Макар и рядко, хората с алергия към гъби също трябва да избягват кафето с гъби. Симптомите на алергия към гъби могат да включват уртикария, стомашна болка, повръщане, затруднено дишане и болка в гърдите. Ако почувствате някакви негативни симптоми след пиене на кафе от гъби, преустановете употребата и се консултирайте с лекар.

Заключение

Кафето от гъби, популярна напитка, е смес от обикновено кафе и екстракти от медицински гъби като чага, кордицепс, рейши, лъвска грива и пуешка опашка.

Въпреки че има множество твърдения, свързани с ползите за здравето от гъбите и гъбеното кафе за различни здравословни състояния, повечето от тези твърдения в момента не са проверени и изискват допълнителни изследвания, включващи хора.

Въпреки че може да е безопасно за повечето хора да опитат, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, ако приемате лекарства или имате предшестващо здравословно състояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: